Фентъзи и фантастика -19

• 25 821
  • 726
  •   1
Отговори
# 435
Започнах с "Инспекцията" на Малерман, върви ми бавно, определено не ми харесва, но чета и накрая ще си кажа окончателно  мнението.

# 436
Гледай да я харесаш, че да не ме разколебаеш да я чета:))))
Открих Летописите на светлината.. 2.5 на Сандерсон, малка книжка, непреведена на български.

# 437
Гледай да я харесаш, че да не ме разколебаеш да я чета:))))
Открих Летописите на светлината.. 2.5 на Сандерсон, малка книжка, непреведена на български.
До колкото знам и имам книгите от тази поредица са преведени (всички)

# 438
Edgedancer се казва, за Крадла, издадена 2016 г. Аз не можах да идентифицирам на български коя е.

# 439
по принцип българските издателства  нямат навика да издават някои малки новели и повести, които са  между основните книги или ги допълват:

Stormlight Archive Scene (2014) – допълнителна сцена към серията
The Thrill (2016) – разказ
The Rosharan System (2016) – разказ
Edgedancer (2016) – повест
The Stormlight Archive – A Pocket Companion to The Way of Kings and Words of Radiance (2016) – справочник (лимитирано издание)

са непреведени

по същия начин от Възмездителите: не е включена Mitosis (2013) – повест

а от цикъла Елантрис -

The Hope of Elantris (2007) – разказ[2]
The Emperor's Soul (2012) – повест, награда „Хюго“ за 2013 г.
и
Elantris Deleted Scenes: The Mad Prince (2013) – разказ[3]
A Special Extra Scene (Elantris) (2015) – разказ
The Selish System (2016) – разказ

# 440
Намерих някои от тези книги, както и някои други Simple Smile.
The secret history of Mistborn имало също, както и цели непреведени поредици. Не мога да му смогна да го изчета, както и Кинг между другото.

# 441
Не съм писал от три седмици сигурно като хванах на Джо Абъркромби всичките книги който намерих , не можах да спра докато не ги прочетох, ето това е автор който си заслужава !!
Някой да е чел на С.А Чакраборти  - Град от Месинг? нова е мисля от 2019 някаде, сега я започнах , ще е поредица, обещаваща изглежда!!

Аз съм я чела. На мен ми е любима. Трилогия е, третата излезе на английски, а втората ще излезе на български до края на годината. Има доста мнения и ревюта за книгата на български.
Добре ,значи ще я чакам на български да излезе 2рата книга. И на мен ми хареса, малко до средата на книгата
докато свикне с човек с тези племена всичките, гезирци ,аянлийци и незнам си какви още ,докато свикне човек,но после става много интересно, 1вата книга завърши много силно, надявам се и 2рата да е така !

# 442
Започнах "Прелюдия за Фондацията" на Айзък Азимов. Имам чувството, че цели изрази направо са копирани в някои от съвременните нашумели фентъзи/фантастика книги. Същото чувство имах и когато четох Вещерът.
Още съм в началото, но мога само да кажа, че и след 1000г. ще се чете тази поредица.

# 443
Айзък Азимов според мен е силно надценяван. Уцелил/а си със свястна негова книга, но баласта е повече.

Предисториятата на Фондацията (Прелюдията за фондацията, Битката за Фондацията)
Първоначалната трилогия за Фондацията (Фондация;фондация и империя; Втората фондация) и Двестагодишният човек са романите които са си заслужават и са наистина силни книги. Донякъде бих казал, че си заслужава и краят на поредицата за Позитронните роботи ( Роботите и империята), но само донякъде. Идеята е хубава, но езикът и стилът са остарели.

Другите книги на Азимов за мен са безумно слаби. Самият Азимов на късни години признава, че не е имал намерение да пише последните две книги за фондацията (Острието на Фондацията. Фондация и земя), но имало много писма от фенове, които го молели да продължи.

Азимов ще остане с  Трите закона на роботиката и с филмирането на 200 годишният човек, което е превъзходно (тя и книгата е чудесна.)  Не препоръчвам обаче на никого да чете  поредицата за Галактическата империя или последната Фондация.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 15:34 от Лорд Сняг

# 444
Това е първата ми среща с Айзък Азимов и за момента ми харесва. Не знам какво ще се случи нататък.
Иначе за остарелият език, така е все пак поредицата  е писана в перидода 1942 -1982г.

Това в началото на Прелюдия за Фондацията:
"Когато написах „фондацията“, появила се през 1942 година в майския брой на „Ъстаундинг сайънс фикшън“, нямах никаква представа, че съм започнал поредица, която накрая щеше да нарасне до шест тома, състоящи се от общо 650 000 думи (засега). Нито пък предполагах, че тя ще се обедини с моята серия от къси разкази и романи за роботите и с романите ми за Галактическата империя така, че да включва общо (засега) четиринадесет тома или около 1 450 000 думи."

# 445
Аз нещо не харесах фондацията...и май е единственото на Азимов, което не харесах. Разказите и новелите ги обожавам просто. Краят на вечността, Дете на времето, Падането на нощта, Самите богове, всичко с роботите... прекрасни и препрочитани многократно Heart Eyes Някак изчистени от излишни неща, за разлика от днешните Simple Smile И интересни и оригинални, поне за мен.
Една съвременна поредичка Diaries of a murderbot ми е нещо като продължение на историите с роботите Joy и много ме забавлява. Май това и Азимов са единствените свестни истории с роботи, които съм чела.

# 446
Аз си спомням, че четох фондациите и за онази възраст си ми харесаха, но нищо не помня.
Виж, Шекли ми е фаворит.

# 447
Аз за първи път попаднах на Азимов пред около две десетилетия и половина. Подариха ми Роботите и империята, които слагаха край на сагата за позитронните роботи.  Тогава ми изглеждаше много яко книга, но в ръцете си държах финалът.. Чак години по-късно прочетох
"Стоманените пещери..." и "Голото слънце...." езикът в тях ми се стори ужасно слаб, да не говорим, че Илайджа Бейли реди монолози от пет страници, без никой да го прекъсне, а уликите му са жалки и липсват всякакви доказателства.  А може би - аз пораснах. Помня, че навремето ми харесваше и "Бар Наздраве", а днес се чудя какво ми е било забавно. Двама-трима простаци и една блондинка правят сериала. А без блондинката - още по-зле. Това говори само по себе си.
Та мисълта ми е, че може ми порастнах и езикът, който се е използвал през 60 -те години сега ми е скучен. Показателно е, че и Толкин днес ми е скучен, а като бях малък много ме вълнуваше.

За мен най-добрата книга на Азимов си остава Двестагодишен човек и тя не може да бъде надмината с нищо- Филмът по нея също е много готин и си заслужава. За сметка на това Аз Роботът, за мен е доста недакърно филмиране на книга.

П.С. Продължавам да се мъча с Инспекцията на Малерман, добутах нещата до 100 страница, за първи път има някакви наченки на нещо като  опит за някаква тема. Въпреки това истински сюжет за сега няма, ще видим нататък.. Засега е нещо средно между Биг Брадър и Добре охранявани мъже, ще видим по-нататък.

Последна редакция: сб, 15 авг 2020, 01:21 от Лорд Сняг

# 448
С Азимов се срещнах в много ранна възраст. Вкъщи имахме "Аз, роботът". Сигурно съм била на 7-8 години, когато я четох и буквално се влюбих в тези разкази. После през годините често си ги препрочитах. Изчетох и всичко, което успях да намеря в библиотеката от Айзък Азимов. Тогава книгите му ми се струваха страхотни. Беше обаче преди повече от 30 години, ако сега започна да чета негова книга, не знам как ще ми се стори. Може и да ми изглежда тромава или остаряла. Това е и основната причина да избягвам да прочитам отново книги, които са ме впечатлили някога. По-добре е те да си останат в миналото, а вътре в мен да си остане възторгът от тях и емоциите, които са предизвикали някога.

# 449
Здравейте, някой има ли идея дали на Алисия Ден книгите от 5-9 имат "някакъв" превод от поредицата "Войните на Посейдон"???

Общи условия

Активация на акаунт