Фентъзи и фантастика -19

• 25 197
  • 726
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Малори? Че тя не е ли по книжарниците?

# 601
последно като я търсих на летния панаир не беше.

П.С. Излязла е, ще трябва да я поръчам

# 602

Аз си я взех сега от промоцията на Сиела.
Прочетох „Кралицата изгнаница“, втора книга от поредицата „Седемте кралства“ на Синда Уилямс Чайма. Героите са тинейджъри, девойката принцесата наследница на Превала е влюбчива, но няма някакви тежки любовни истории. В „Краля демон“, първата книга действието се развиваше на повече места, докато тук беше съсредоточено основно на територията на университетското градче, но е интересно. Дано не чакаме пак четири години за следващата книга. Добре пише Чайма, харесва ми историята. От едната страна на магьосниците, от другата клановете, които контролират магьосниците чрез изработване на амулетите им без които не могат да правят магии, между тях поддържащи баланса са кралиците на Превала. Така е било векове наред след Опустошението, което едва не унищожава седемте кралства и ги разпокъсва на парчета. Браковете между магьосници и хора от клановете са забранени, мразят се двата лагера, както можете да предположите, но нещата са на път да се променят.

# 603

Аз си я взех сега от промоцията на Сиела.

Ауууу,  направо ти завидях. Да я четеш със здраве и да пуснеш ревю.

# 604
Сега видях, че Пауло Коелю ще има нова книга - "Стрелецът"; не знам дали ще има свръхестествен елемент (или елемент на магически реализъм е по-правилно в случая?), но може да й хвърля едно око. Последно от него четох "Алеф" и не ми хареса.
Тази ще е за японци: https://www.goodreads.com/book/show/52585195-the-archer

Така и не можах да намеря Троя на Стивън Фрай за четене, но я намерих за слушане. Малко ми е странно, въпреки че съм слушала 2-3 аудиокниги преди. Като цяло е съвсем друг тип преживяване, напомня ми за много по-подробен вариант на касетките, които слушах често като малка.

# 605
Като малък аз слушах Алф на касетки, а също и десет приключения на Лиско (първите две- с куфара и с варела), както и Приключенията на Мечо Пух.

Останали са ми незабравими спомени

Мечо пух - Има ли някой тук?
Зайо - Не!
Мечо пух (размишлява) Странно! тук някой извика "Не", а щом го казва, значи все пак има някой?
Мечо -  (в дупката) Не е ли това Зайовият глас?
Зайо - Не би трябвало

.....
или Зайо "Искам да ти кажа Пух, че един от двама ни яде много....и това не бях аз"
Да, като слушаш нещо чрез звук е друго.

# 606
От Лиско си спомням Чимиджимичамиджоми - харесваше ми; непрекъснато слушах една Пепеляшка, на която като напрегната негативна музика (т.е. когато Пепеляша страда, защото сестрите я тормозят) пускаха "Залата на планинския крал" от Григ. Споменавала съм в старите теми, че харесвах много руските приказки, една от любимите ми касетки беше "Отиди там, не знам къде и донеси това, не знам какво".

На Троя съм още в началото (час и 26 минути, от общо 11) - до тук е доста добра версия.

# 607
  • Майничка
Да се отчета за "Армада" - да кажем, че много пристрастени към игри от типа "seek  and destroy" биха намерили в нея оправдание за времето, прекарано във виртуала. Ако я прочетат изобщо, щото те това си го цъкат ежедневно. Чете се леко иначе, като сладка боза и оставя същия послевкус. I.m.i имаше право, че е клише до клишето.
За разлика от "Играч първи", не бих повторила.

# 608
Доизслушах Троя на Стивън Фрай - отлична версия! Не виждам нищо, което може да се критикува; даже накрая има исторически бележки за Троя - какво се знае за града, за войната, за Омир, после Шлиман и т.н.
Дано да има още една част за завръщането на войните (Одисея, Енеида, Електра и т.н. - предполагам, че могат да се поберат в един том).

Започнах Икабог на Роулинг (има я на английски при пиратите) - знам, че е детска книжка, но съм фен на авторката, любопитна съм какво е измислила. В Гудрийдс има много отрицателни ревюта от ненормални, които не са чели книгата.
Бележка под линия:
Скрит текст:
Като пиша "ненормални", изразявам моето мнение за тези хора, базирано на постъпката им (да се опитват да бойкотират авторката, защото е казала, че маскираните мъже не са жени); не знам дали действително са освидетелствани.

# 609
  • на бюрото
Здравейте! Извинявам се, че нахлувам в темата, фантастика и фентъзи са едни от най-любимите ми жанрове. Исках да препоръчам две трилогии, които прочетох тази година и ми направиха силно впечатление. Ако са обсъждани преди, моля да ме извините! Не знам дали са преведени на български.

Едната трилогия е The Daevabad Trilogy, S.A. Chakraborty, авторката е американка, която приема исляма. Книгите са основани на мюсулманската митология, с Джинове, Деви и други митични създания. Много увличаща история с плътни характери, политика, любов, омраза.

https://www.goodreads.com/book/show/32718027-the-city-of-brass

Другата, която свърших току що, и която наистина ме впечатли е Winternight trilogy на Katherine Arden. Действието се развива в средновековна Русия и героите са познатите ни от руските приказки Василиса, Карачун, Баба Яга и други. Така казано звучи скучно, но авторката успява толкова добре да улови историческата среда, културата, противопоставянето на църква и стари вярвания, че четейки се пренасяш там, в суровата зима, в Русия, преживяваш мъките и радостите с всички герои, страдаш наравно с жените, чиято съдба е да се омъжат и раждат, без право на свободна воля. Бях впечатлена и от описанията, от развитието на героите, от връзката с истински исторически събития. Препоръчвам силно. Въпреки че я четох на Киндъл, мисля да си купя хартиеното издание. Четох на английски.

https://www.goodreads.com/series/198489-winternight-trilogy

# 610
Да, има ги преведени. На Арден цялата трилогия, на Чакраборти засега първите две книги, пролетта чакаме и третата.

# 611
  • на бюрото
Да, има ги преведени. На Арден цялата трилогия, на Чакраборти засега първите две книги, пролетта чакаме и третата.

Благодаря! Потърсих мнения тук, но не открих. Или в мен или в търсачката е проблемът Simple Smile Ще се радвам да прочета мнения на други, които са ги чели!

Третата на Чакраборти също е много добра, не разочарова.

# 612
Само на мен не е допаднала на Арден поредицата май

# 613

Благодаря! Потърсих мнения тук, но не открих. Или в мен или в търсачката е проблемът Simple Smile Ще се радвам да прочета мнения на други, които са ги чели!

Третата на Чакраборти също е много добра, не разочарова.
  На Арден поредицата ми хареса, имам забележки към втората книга, тя ми се стори по- слаба. Книгите на Чакраборти ги купих, но още не съм стигнала до тях. Може да изчакам и третата книга, ще видим. Щом четеш на английски ти препоръчвам книгите на Дейвид Хеър “ Квартет за лунните приливи и отливи”, много, много добри. За съжаление тук излязоха само първите две книги, горещо се надявам да довършат поредицата. В момента чета “ Променлива реалност” на Блейк Крауч, добра е историята.

# 614
  • на бюрото
Много благодаря за препоръката за Хеър! Свалих ги веднага Simple Smile Днес свалих и новата на Наоми Новик A deadly education, има добри отзиви. Uprooted много ми хареса, та имам високи очаквания

https://www.goodreads.com/book/show/50548197-a-deadly-education? … pyXApq&rank=1  

Имам свален и Крауч, но не съм стигнала до него
Ще чакам за мнение за Чакраборти Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 ное 2020, 00:26 от Vielica

Общи условия

Активация на акаунт