Фентъзи и фантастика -19

• 25 728
  • 726
  •   1
Отговори
# 570
Здрасти , Бътерфлай. Ами доста неща могат да се препоръчат в този жанр. Малко религия, малко митология, малко фентъзи..

Например ако си падаш по келтска митология -Тад Уилямс - трилогията "Спомен, печал, трън"

Освен Това Майкъл Скот - "Тайните на безсмъртния Никола Фламел. "
Поредица от осем книги, най-близско ми стои до шифърът на Леонардо

Но лично според мен Тад Уилямс е много по-добър

И накрая малко фентзи, привнесено с щипка религия - "Откровенията на Ририя" на Майкъл Съливан
Шест кратки книги, с моного екшън, леки закачски, четат се бързо, има ги в Читанка и в Рулит

От класиките в този жанр е "Приказка без край" на Майкъл Енде.

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 20:35 от Лорд Сняг

# 571
  • България
Здравейте!
Аз обожавам фентъзи филми и общо взето всичко фентъзи... вещици, магьосници, магии, дракони, аууу слабост са ми Heart
Но не знам каква книга е подходяща за мен!
Скрит текст:
Гледала съм филмите "Пърси и Боговете на Олимп" , както и "Хрониките на Нарния" .
Първото, хареса ми филма, но за съжаление няма явно да екранизират цялата поредица, а не знам книгите заслужават ли си.
Нарнията я пропуснах, защото не ме кефи особено.

Екранизираха "Паднали ангели" , но само 1-вата част. Като разбрах, че няма да е цялата поредица се ядосах и отидох и взех поредицата. Хареса ми много историята в книжките!

Друго не съм чела... Щях да почвам да чета за "Вещиците от Ийст Енд" , защото съм гледала сериала, но така и не ги купих книгите.

Така че, защо не, ще се радвам да чуя Вашето мнение и съвети.
Препоръчвам ти Дейвид Едингс и по-специално поредицата Белгариада.
Лорд Сняг вече ти е препоръчал поредицата за безсмъртния Никола Фламел. Един глас и от мен.

# 572
  • Burgas
Здравейте дали има подобна поредица като "Малазанска книга на мъртвите" ?

# 573
  • Майничка
Не. Единствена и неповторима. Simple Smile
Обаче в този дух донякъде са романите на Джо Абъркромби.

# 574
[video][/video]Все се чудех какво пропускам.... Satisfied Вярно и Девийд Едингс също. Просто задължително.   Силк и Се' недра (с едно К, което не се произнася) са ми сред любимите типажи. Горещо ти препоръчвам поредицата.
Това  ме подсеща и за Хрониките на Шанара. Малко детски ми идва жанра на мен, ама щом искаш елфи и орки....

Иначе елфи и джуджета има ив "Откровенията  на Ририя". Даже има и магьосници. и то какви магьосници само....

# 575
  • София

Друго не съм чела... Щях да почвам да чета за "Вещиците от Ийст Енд" , защото съм гледала сериала, но така и не ги купих книгите.

Аууу недей. Реално само първата част има нещо общо със сериала и то не много. Книгите не ми харесаха особено много, да не каза хич. Авторката ужасно много беше наблягала на любовните сцени и секса и като цяло беше наблъскано (особено третата книга) с едни постоянни въздишки и глупости. Съществената част никаква я нямаше.

# 576
  • Бургас
Хм, вече 4-5 години чета само тийн поредици, като започнах с Хари Потър и Пърси Джаксън. Към останалите предложения  бих добавила всичко на Ришел Мийд, Рик Риърдън, Дженифър Л. Арментраут, Алекс Кош, Колелото на времето на Робърт Джордан, Игрите на глада на Сюзан Колинс. Скоро прочетох Дивергенти и много се разочаровах от финала на поредицата.

# 577
Здравейте!
Аз обожавам фентъзи филми и общо взето всичко фентъзи... вещици, магьосници, магии, дракони, аууу слабост са ми Heart
Но не знам каква книга е подходяща за мен!
Гледала съм филмите "Пърси и Боговете на Олимп" , както и "Хрониките на Нарния" .
Първото, хареса ми филма, но за съжаление няма явно да екранизират цялата поредица, а не знам книгите заслужават ли си.
Нарнията я пропуснах, защото не ме кефи особено.

Екранизираха "Паднали ангели" , но само 1-вата част. Като разбрах, че няма да е цялата поредица се ядосах и отидох и взех поредицата. Хареса ми много историята в книжките!

Така че, защо не, ще се радвам да чуя Вашето мнение и съвети.

Ако съдя по вкусовете ти и книгите, които спадат към YA, тийн, бих препоръчала "Змия и гълъб" от Шелби Махурин. Разказва се  за вещици и ловци на вещици, историята е вдъхновена от френските митове за т.нар. Бели дами. Има и любовна история, която всъщност заплита сюжета.

Касандра Клеър също е ок, но там няма вещици и дракони Simple Smile.

"Изтръгнати от корен" от Наоми Новик също е приказна, главният мъжки персонаж е т.нар. змей, макар да не е змей. Но пък има магия и приказни елементи.

За тези се сещам сега, които да отговарят точно на търсенията Simple Smile.

# 578
Много Ви благодаря! Да, малко тийн си падат вкусовете ми, въпреки, че отдавна не съм тийн Grinning
Ще разгледам тези дни предложенията Ви и ще се похваля с нови придобивки Heart

# 579
Много Ви благодаря! Да, малко тийн си падат вкусовете ми, въпреки, че отдавна не съм тийн Grinning
Ще разгледам тези дни предложенията Ви и ще се похваля с нови придобивки Heart

Много хора, който отдавна не са тийнейджъри, четат тийн книги, особено тези дето спадат в жанра фентъзи Simple Smile. Аз също чета Simple Smile.

# 580
  • България
Не си само ти така.
Ако видиш пък какви сериали гледам, съвсем ще се успокоиш.

Иначе поставям личен антирекорд. От юли чета "Сребърна приказка".
Не е толкова зле, че да я зарежа, но и не ми харесва особено.
Главните герои - мъже са идиоти, подчертаването че най-главната героиня е еврейка също ми горчи.
Не възприемам евреите като нещо по-различно от българите, например. Не ми харесва това отделяне, а от поне 20 години не мога да се нарека "толерантна".
Във фентъзито предпочитам борбата между Добро и Зло.
Другите борби са ми твърде модерни и ме вадят от света, който би трябвало да си представя четейки дадения роман.

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 22:14 от МоарейнД

# 581

Иначе поставям личен антирекорд. От юли чета "Сребърна приказка".
Не е толкова зле, че да я зарежа, но и не ми харесва особено.
Главните герои - мъже са идиоти, подчертаването че най-главната героиня е еврейка също ми горчи.
Не възприемам евреите като нещо по-различно от българите, например. Не ми харесва това отделяне, а от поне 20 години не мога да се нарека "толерантна".
Във фентъзито предпочитам борбата между Добро и Зло.
Другите борби са ми твърде модерни и ме вадят от света, койо би трябвало да си представя четейки дадения роман.

Това за евреите е историческа достоверност. Евреите са смятани за лихвари и на много места са преследвани и гонени в миналото. Мога да дам доста исторически примери. Така например в пиесата на Шекспир "Венецианският търговец" може ясно да се види мнението на неговите съвременници за евреите. Например испанците, когато най-накрая си връщат всички земи, завладяни някога от арабите, започват да гонят и преследват евреите, които допреди мирно са си съжителствали. Да не започвам и за Испанската инквизиция. По много бледи спомени, но ако не се лъжа в Йорк през 12-13 век са изгорени много евреи (тук е доста по спомени точно века и града, но е истина). Някак си е нормално да бъде включено в приказката. Това е била истина в миналото, не става въпрос дали сме толерантни. Миналото не може да се пренапише и несправедливостите трябва да се помнят, за да не се повтарят грешки.

Накратко, идеята на Наоми Новик не е за отделяне, а за да обрисува вярно ситуацията и безизходицата на Мириам Simple Smile.

# 582
  • Майничка
Моарейн,  тук идеята за аутсайдерката еврейка е в съвсем друг контекст.
Българка, полякиня, чехкиня, дори италианка или испанка в точно такава ситуация няма как да бъде поставена по две причини:
1. Християнската религия (и исляма) забраняват лихварството. Т.е., от ранното средновековие, почти до 19 век това си остава професия, изцяло поета официално от евреи. До голяма степен именно това определя отношението към тях и периодичните погроми, макар и минаващи под мотото : "Тези убиха Христа!". Главно от хора (правителства), които не са били в състояние или не са желаели да си плащат дълговете.
2. В традиционната еврейска култура жената е по-тясно застопорена в къщата и семейството, отколкото, да кажем, в другите такава. Което не значи, че й се отрежда по-низша роля, просто тя не е на показ. Може жената да върти цялото счетоводство, може по цял ден да седи като фикус, но активният, този, който е "за пред хора", е само мъжът. Традиция е било момичетата от бедните християнски семейства да се наемат да работят като слугини и ратайкини, включително в кръчми и магазини, бизнеси, които не принадлежат на семейството. При евреите това го е нямало (пак) докъм 19 век.

# 583
  • България
Затова подчертах, че във фентъзито...
Чела съм достатъчно много за евреите, включително и ролята им в онзи фатален за българите XIV век.
Доста гадна роля, но това е тема за фантастика/фентъзи, а не историческа.
Предпочитам да чета автори, които се придържат към основното, колкото и по детски да звучи.
Доброто  винаги побеждава Злото.
Религиите, етносите и расите нямат място в тези книги или поне тези четени от мен.
Но това е и една от причините да избягам в китайския фентъзи свят - там религии, раси, нациии няма.
Има това,  което търся. Grinning
Разбира се, това е моето виждане, не споря, но и не държа да ми се четат уроци по история.
Друга ми беше мисълта.
Знам, че в тази тема има хора, които ще ме разберат. Hug

# 584
А на мен винаги много ми харесва как обяснява Гаргамела. Ненавиждам историята по принцип. Харесват ми такива препратки обаче.

Общи условия

Активация на акаунт