ОСМИ клас. Изолацията втори месец продължава, пак Евгени сили ще ни дава.

• 30 627
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Много ви благодаря за споделените мнения!

Важно ми беше да разбера какво и защо сте избрали за дъщерите си.
Преди време бях сигурна, че ще сложа, след това четох различни мнения и се поразколебах, а сега вече е на дневен ред.
Не е от значение дали ще ми го поеме ЗК или аз ще я платя.

# 421
  • София
А, нищо не разбира! Аз я избрах по местонахождение, да ми е срещу входа на службата и при нужда да взимам с един отскок направления/бележки. Като дете я обгрижваха Масларски или Субев. Винаги съм плащала за прегледи и затова не ми беше важно административно кой се води ЛЛ. Но понеже има дете наборче, разчитах, че е попрочела нещо Simple Smile
Да се опитам ли да позная какви са й аргументите? Joy Понеже ваксината е сравнително нова, все още няма категорични данни дали и какви странични ефекти може да има в дългосрочен план - като до края на живота например. До това се свеждат аргументите на противниците, защото няма какви други да са. И тук са прави, да, ваксината се прилага от около 20 години и никой отговорно не може да каже, че няма да има странични ефекти, които ще се проявят след 30 или 40 години от ваксинацията примерно. Обаче няма и доказани странични ефекти до момента. Единственото, което е сигурно е, че HPV причинява рак на шийката на матката. Все по-често. И ако на едната везна на кантара се сложат факти, а на другата притеснения за евентуално, може би, не се знае, ами ако...,  на мен ми натежават повече фактите.
Но, както каза silver pearl, всеки решава сам. Поне докато ваксината не стане задължителна, каквато е в много от най-развитите държави.

# 422
  • София
Сигурна съм, че дори и в съсловието има две диаметрално противоположни мнения за тази ваксина. И накрая всичко опира до нашето лично решение, базирано не на база на собствено мнение, поне масата, а на база на дадено доверие. Няма еднозначен отговор и всеки ще носи сам отговорността за собствените си решения, както винаги.

# 423
  • София
Е то това е целият живот в крайна сметка. Низ от решения, нито едно от които не е сигурно, както би ни се искало. А често ако трябва да вземеш решение от собствената си сфера на компетентност, съмненията са даже повече...

# 424
Санака, а мигар някой ни обещава, че ще живеем още 30-40 г.? Дамата не се обоснова за ваксината, но преди години я бях питала за рибомунил/има като страничен ефект потискане на алергични реакции и Мустаков лекува с него/. Отговорът беше "не познавам лекарството, не мога да имам мнение". Не, че човек може да знае всичко, но при к-тър на бюрото, може да  направи справка за субстанциите в рамките на 3 минути. Живи и здрави - форумите, както винаги са по-надеждни. Трябва да проверим при Субев дали не се внася поликомпонентната. Сега той ни сложи пневмококовата, а преди години само при него имаше ваксина с-у варицела.

# 425
  • София
Ваксина за варицела имаше и при Мангъров. А някои като моя милост си я влачиха от Гърция.
За мене, не за детето. 😊

# 426
  • София
Санака, а мигар някой ни обещава, че ще живеем още 30-40 г.?
Така де, никой не ни обещава. Накрая ще стане като с Covid 19 - човекът получил инсулт и умрял, но понеже имал Covid, го водят умрял от Covid, а инсултът бил придружаващо заболяване. Joy

# 427
Шарлот, добре е казала лекарката, че не е запозната. Уважавам такива доктори. Като не знаят, да си кажат и препратят към специалист. Една сверка, не води до компетентно мнение.
То, в днешно време, Санака, не се знае, кой е виновникът за смъртните случаи. Дали хронично заболяване е дало прогресия на Ковид с летателен произход или Ковид е задълбочил заболяването, водейки до смърт. Не ми се мисли вече за това. Искам да сме здрави, да нормализираме ежедневните дейности и дори, ако нещо ни захапе, да минем по възможно най-лекия начин.

# 428
С уговорката, че не съм компетентна по медицински въпроси. Но преди време момиче от махалата, по-голямо от сина ми, но си общуваха, някъде изчезна. И в съвсем непринуден разговор с близките, се оказа, че е в болница с болест на Крон, развита след ваксината, за която говорите. Питах, защо са я поставили, родителите-обикновени хора, казаха, че лекарката ЛЛ я е представила като да е задължителна. Момичето е 2-3 год по-голямо от сина ми, още хабер няма от такъв тип отношения, ама понесе последици от имагинерна опасност какво щяло да стане ако...
Нямам дъщеря, но май не бих сложила такава ваксина.

# 429
  • София
Светкавица, това, за което пишеш е много голям проблем - те са казали, че детето е развило болест на Крон след ваксина, но дали наистина е така? Кой го е установил, как го е доказал?
Аз също не съм компетентна, чела съм по принцип за тази болест; по скоро се твърди, че е генетично предразположение, но няма категорична теория от какво се причинява. Болест на Крон обичайно не настъпва внезапно, развива се постепенно във времето, като в първоначалните етапи признаците са минимални.
От измамата за вредата от ваксините на Андрю Уейкфилд през 90-те приемам, че мненията "против" ваксините могат да бъдат също толкова манипулирани колкото и мненията "за'.

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 22:21 от Red

# 430
  • София
Причините за развиване на болест на Крон така и не са известни все още /в преобладаващата част от случаите има наследственост/.
Иначе при всяка ваксина има случаи, в които някой нещо развива.

# 431
Лекари са им казали, бабата беше доста притеснена, синът ми повече общува с малките(две близначи), просто ми беше направило впечатление, че голямата доста време я нямаше оттам тръгна разговорът.

# 432
Всички задължителни ваксини са поставени и на двете. Твърдо съм ЗА тях, но и ме гложди мисълта, че избива на друго място. Затова не сложих и HVP. Няма да сложа и при малката. Следваме си задължителния имунизационен календар, хубава храна, спорт и хъс, и удовлетворение от това, което избират/ правят/учат.
Относно наследствеността, така е. Въпрос е, дали ще отключиш или не. Факторите са много, не само ваксините.
Забавлявайте се с последващите задачи! Joy
Въпрос към Русалка: Как да обясня 24 задача със знания 3 клас? Може на лични.

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 23:10 от petenka1983

# 433
  • В средата на времето
Red, преди колко време е било това с ваксината за варицела? Аз искам да ваксинирам сина ми, защото все още не е боледувал.

# 434
Би следвало да се поддържа и сега. Не прави траен имунитет (както при морбилито). Нужна е реимунизация през 6-7 г. Но провери първо за антитела. Никой няма спомен да съм боледувала от Варицела, а имам сериозен имунитет. Антитела се изследват в НЦЗПБ на Столетов. И варицела може да мине незабелязано с дребно неразположение и без обрив.

Общи условия

Активация на акаунт