ОСМИ клас. Изолацията втори месец продължава, пак Евгени сили ще ни дава.

• 30 640
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Шарлотче, освен да ти кажа, че и моята не вкусва готвено, няма какъв друг съвет да ти дам, за съжаление. Самата аз имам нужда от него. По-злоядо и проклето дете на тема ядене не съм виждала. Още в детската градина запираше пети на прага и ако аз не накарам лелките най-тържествено да обещаят да не я карат да яде, не искаше да прекрачи и крачка напред.
Сега си хапва, но избрани от нея неща като преди това остранява старателно всичко зелено, жълто, пембяно... Яде предимно салати и плодове, яде пици, шоколади и други нездравословни неща, но понякога сама си слага спирачки от суета. (да не надебелее). Отдавна вече аз не се тормозя с нейните хранителни навици и само следя да приема някаква храна през деня.
Иначе и моята изкарва времето си със слушалки на ушите и сега, докато бяхме на вилата, дори не пожела да дойде с нас на разходка. Но пък стоя поне на двора по цял ден и видя слънце и въздух и тя.
Може би трябва да я попиташ защо отказва да яде - не е гладна или има някакви притеснения и се ограничава сама. На тази възраст са много упорити понякога, но за съжаление положението може да излезе бързо извън контрол. Може би лека полека да започне да излиза от социална изолация, което за тях е ужасно и вредно. Да започне да се вижда с някоя приятелка примерно.
Моите деца подновиха контактите си с връстници. Малкият играе с приятели пред блока, а дъщеря ми се среща с приятелка и излизат заедно на рзходка. Все някога трябва да потърсим обратно път към нормалното ежедневие иначе рискуваме да се разболеем с много по-страшни болести от Ковид-19.

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 14:33 от jenap

# 331
  • София
Шарлот, децата преминават през свои най-различни етапи от живота си. Сега нещата са малко по-различни от нормалното и според мен те ги възприемат така, както могат. Аз смятам, че не трябва да се затварят толкова много. Нека да се вижда с приятелките си, да излизат, да се радват на общуването и на слънцето. За капки и хомеопатия не мога да помогна, защото никога не ми се е налагало да прибягвам до тях, но това, което смятам, че е добре за децата е, че не трябва съвсем да се изолират от естествената им среда на живот.

# 332
Шарлот, навремето за този проблем ЛЛ на детето препоръча Мултисаностол (витамини) - "отварянето на апетита" се явява описан страничен ефект. Работеше.
Но беше отдавна, не знам дали още го има в аптеките, а и ставаше дума за съвсем малко дете.
Има и Бахови капки, ето
Скрит текст:
36. Wild Oat - не знае за какво живее, с какво да се занимава
WILD OAT (ДИВ ОВЕС)

Пасивни, но и вечно недоволни, защото не знаят какво биха искали да направят, те не вършат почти нищо. Wild Oat са деца, които могат да ядат твърде много или съвсем малко – в първия случай, за да задоволят чувството си на неудовлетвореност, във втория поради слаб интерес към всичко. Те биха могли да имат проблеми със щитовидната жлеза. Този орган отговаря и за съзидателността, за творческия потенциал, затова е хубаво да се възлагат всякакви творчески дейности, които ви хрумнат. Оставете обаче децата сами да избират и сами да се справят – вие се ограничете с това да подчертавате колко са сръчни и способни при осъществяването на съответната задача. Wild Oat може да бъде подходящо средство за по-големите в моменти на избор, но кое дете на 14 години знае точно какво иска да прави?
Но в училище често се налага да се взимат решения, Wild Oat може да помогне за изясняване на желанията, както и за откриване на възможности, които иначе могат да останат непроявени.
Този лек е подходящ и за всички деца, които изглеждат незаинтересовани, а всъщност са неориентирани. Той помага и на тези, за които ни се струва, че се държат прекалено свито и дори раболепно в ситуации, в които биха могли да господстват, като докажат своите умения.

Действието на Wild Oat можем да характеризираме с помощта на един известен израз: „Изважда ни от чувала, в който сме се вмъкнали.“ Игри, свързани с преходи и пътувания – независимо дали действителни, или въображаеми, при които активният избор е решаващ, ще им помогнат да разберат колко важна е силата (в най-добрия смисъл на думата) на магическия израз „аз мога“. Wild Oat е цвят, свързан с принципа на творчеството, но това понятие не е непременно синоним на музика или живопис – прекалено често под „творчество“ се разбират само такива дейности, а това всъщност е разбирането за самият живот: да откриеш смисъл във всичкинеща и най-забавния начин да ги правиш. Тогава творчество-изкуствоимавъв всичко,и в подреждането на масата или в преподреждането на чекмеджетата.

# 333
  • Sofia
И според мен трябва да излиза с връстници. Тя успя ли да създаде приятелства в новото училище или да поддържа стари такива? Гледането на романтични филми вечер може още повече да я натъжи (виж ги тези колко са щастливи и влюбени, пък аз какъв скучен живот живея...) Само анализирам като страничен наблюдател, не познавам детето Heartpulse Точно малкото Шарлотче едва ли се вижда дебела в огледалото и затова да отказва ядене (анорексия). За добър апетит трябват въздух, движение, активност, витамини (виждам, препоръчан е Саностол - има го още, но моят син не прояде от него). Иначе и бирена мая, Ескимо 3 също могат да помогнат.
Аз не съм по манджите и наборът се храни като мен, но му писват 4-5-те домашни ястия, които харесва. Няколко пъти вече ме моли да му взема дюнер (отврат хигиена) Confounded Обаче какъвто е слаб и злояд, купих му. Малката си обичаше готвено в градината и в училищния стол, но не случи на майка в това отношение Grin

# 334
  • София
Моят младеж винаги е имал проблеми с храненето. В градината изкара четири години само на хляб.
И до ден днешен яде само определени неща, манджите са сведени до минимум. Плодове, зеленчуци не близва хич. Предимно храна, коята не е в течно състояние. Витамини и добавки за апетит опитахме в началото като беше малък, но нямаше никакъв ефект. Така и оставихме нещата да се храни както иска, стига да се чувства сит и да има енергия за нормално съществуване и разбира се да е здрав.
Да чукам на дърво, до сега този модел работи при него. Енергия бол, и социализация на макс. Дори прекалено. Постоянно ни е страх, че ще донесе заразата вкъщи. Добре че поне дружи с определени деца и се пазят доколкото могат.

# 335
Поръчах капките на Бах. Благодаря,Нара!
При нас с контактите е по-сложно, защото сме в едно жилище с баба й /тя пък е с много заболявания и дори в дома, при контакт с нея, поставяме маски/. Цялата церемониалност в собствения дом допълнително товари. По тази причина не насърчавам живите контакти с деца. Но пък не следва детето да стане изкупителна жертва.... Сложно е да вземеш решение кого си готов да пожертваш. Италианската практика /при липса на аспиратори/ даваше винаги преднина на по-младия. Ох! Извинете!

Ще се опитам малко да разведря тежкия тон, който привнесох. От малка е злояда. Помня, че след пристигане на бурканчетата от детската кухня започнах да се превземам/ "Аммм, каква супичка е сготвила леля готвачка! Колко е вкусна...Мама не може да сготви такава". Следва троснатото: "Ми аз това си го знам!". - "Кое знаеш?" - "Че ти не умееш да готвиш!". От онова време ме надприказва устатницата, но за храна стиска устни Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 10:59 от Шарлот

# 336
  • София
Горещо препоръчвам за добро настроение сериалът "Младият Шелдън."

# 337
  • Sofia
Шарлот, знам, че пазите мама Sad А онлайн общува ли с връстниците или повече си слуша музика/гледа си нещо? Приятелят на моя син от класа е абсолютен интроверт. Отделно родителите супер много се притесняват и това дете от началото на ИП не е излизало. Мисля си, ако не беше постоянната комуникация онлайн с моето момче, не знам това дете как щеше да изкара тези два месеца. От сутрин до късно вечер (лъже ме, че гаси телефона в 00.30, но аз съм го хващала и към 1ч.) обсъждат нещо - от любими аниме герои, през болести, чак стигнаха до профилите след 10-ти клас, DSD изпита и идеите си за бъдещето Laughing Нашият е с разнообразни интереси, но вече също издивява, затова не му забранявам нищо, което му носи някакво удоволствие - стоене до късно вечер, две кенчета Кока-Кола на ден и други подобни дребни радости Laughing

# 338
Тя е в постоянен чат- някаква творческа група. Тя пише, както сама ги нарича "истории". Публикуват ги в групата и ги обсъждат. Там нямам никакъв достъп и поглед. Наблюдавам я докато чати, се усмихва, очевидно се чувства добре. Млади хора са, от целия свят. Преди време я питаха, дали в нейния щат има цунами... Поне упражнява английския. Снощи влязохме в пререкание за филмовата аудиоверсия. Компромис - субтитри (при все, че си щадя очите).

# 339
  • София
И моят син се храни много зле. Готвената храна (яде 3-4 ястия + 2 супи) си я приема като наказание, плодове и зеленчуци много рядко. Иска да живее на пици, крилца и дюнери Frowning1
От 10 март до сега е излизал два-три пъти и то с мен. На телефона обаче имам чувството, че е денонощно. Днес сутринта ме попита може ли през уикенда да отиде да рита и аз се втресох тайно, защото си зная, че няма да се пази изобщо. От друга страна тази социална изолация си е направо страшна и за нас и за децата. Гледа някакви просташки клипове в you tube (най-често някакъв си Мъци и Арабаджиев) и така искрено се забавлява, че не ми се вярва, че аз съм го възпитавала това дете.

# 340
Шарлотче, освен, че не се храни добре , има ли промяна в килограмите? Разбирам, че е финна, но все пак в норма ли е детенце? На моя приятелка момичето имаше сравнително кратка, трудна , но успешна битка на тема загуба на килограми, липса на желание за ядене, но там наистина бяха сериозни нещата с килограмите и прибегнаха до помощ на психолог, че и  психиатър. Имаше много по-дълбока причина да не яде, не просто се виждаше пълна, отношенията и с храната, контрола и самата себе си бяха сериозно нарушени.
Моето момиче пък, от както сме в изолация хапва повече, качила е някой и друг килограм,тя имаше много динамично ежедневие и този ритъм е много труден за нея. Като цяло хапва разнообразно, тук-там някой каприз.

# 341
  • Там, където мечтите се сбъдват
Шарлот, за отваряне на апетита препоръчвам рибено масло. Пробиотик също е добре да взема. Ето аз на моите след няколко седмици пауза от днес пак почват с пробиотици. За жълтият кантарион имайте едно наум, че ако след това се излагате на слънце води до изгаряне.
Също така може да гледате някакви готварски серии, състезания. По 24 кичън има едно "Моята кухня е най-добрата".
На моите не мога да им насмогна с готвене. Малката прояде гъби, откри дивия чесън и държи във салата да има от него.
Наборът пак го спаси волейбола. Вече тренировките пак са им онлайн, но те самите трябва да са навън и с по още едно дете от отбора, по квартал, без прегръдки и с дистанция. Та вчера беше в двора на близкото училище със сьотборник. Днес иска да му запиша час при кинезитерапевта му, явно сколиозата пак се обажда, а не е ходил откакто сме в ИП.
Едни приятели искат да ни подарят шотландско клепоухо коте, но ММ още не е узрял още....Аз пък като прочетох, че тази порода страда от ушни инфекции си викам "А не, няма цял живот с отити да се занимавам аз!" Но е много сладко и съм много изкушена:)))

# 342
  • В средата на времето
Шарлот, освен предложените витамини, може да и вземеш да пие допълнително магнезий. Помага при депресивни и безенергийни състояния.

# 343
  • нейде там, където ....
Добавям глас за готварските серии и състезания. Освен "Моята кухня е най-добрата", всякакви предавания на Джейми Оливър, курсът по готварство на Гордън Рамзи, "Кралят на тортите" и "Кралят на кухнята" - с Бъди Валастро. И мастър шеф може, ама не българските варианти. Има и други, но не съм ги следила много.
При моя глист Бъди, Джейми и Рамзи помогнаха най-много да пробутам всякакви манджи и продукти. Преди това списъкът с неща, които ядеше, беше ограничен почти само до таратор, кебапчета и пържени картофи.

Магнезият има вариант и за мазане. Не знам защо, но съм се спряла на него - магнезиево олио, от Dm e моето.

# 344
  • Там, където мечтите се сбъдват
Шарлот, най-добре пуснете кръвни изследвания. Да не се окаже някаква анемия. Ако изследванията са в норма, търпение, ще премине фазата. И моите бяха в най-различни фази, но това, което трябва да се избягва е насилването, дъщеря ми премина през такова в детската градина, докато разбера, че насила са я карали да яде и после отне 2-3 години, през които я оставях да избере какво да яде от храната, която е сготвена като допълнително й давах да яде каквито иска ядки/плодове/зеленчуци. Та мина на период, в който ядеше само хляб, картофи и ядки, докато започна да пробва и други храни. Това, което не обича е месото, така че се съобразявам с това и предлагам повече вегетариански манджи.

Общи условия

Активация на акаунт