ОСМИ клас. Изолацията втори месец продължава, пак Евгени сили ще ни дава.

• 30 416
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Специално за 73.СУ. Изучаваните предмети са:
История, География, Физика, Химия, Философия, Музика ( в момента колежката по музика е в отпуск по майчинство)
Всичките тези предмети във всеки випуск всяка година ли се изучават на немски или са "разпръснати" в годините?
В първи гимназиален етап ( девети и десети клас).
Т. е. всички ученици и в 9-ти  и в 10-ти клас учат по 5-6 предмета на немски? Извинявай, не стана много ясно.

# 571
Преди 2-3 дни от туристическата агенция ни изпратиха съобщения относно езиковия лагер в Австрия юли месец, че се отлага. Опциите са няколко: 1. да потвърдим, ако искаме да се организира за август (не ни върши работа по ред причини, най-вече заради короната); 2. да ни издадат ваучер за езиков лагер 2021г. с отстъпка 50 лв.; 3. Да ни издадат ваучер за произволна услуга през тях със срок 2022г. Опции 2 и 3 също не ме уреждат. Искам да ми върнат капарото, но казват, че не може, защото са предплатили към партньори. Ами да си уредят отношенията с партньорите и да ми върнат парите.

# 572
Значи сме доста екскурзиантите от темата.
Ние бяхме ОК да потвърдим участие в Германия (макар и със самолет), но синът ми предпочете отлагане за догодина. Според мен не се плаши от вируса, а от ученето, което го чака там. Аз пък си мислех, че ще са напразно похарчени средства, защото той реално няма да е с очакваното ниво на езика и нищо чудно и в английски езиков лагер да го обърне 🤣

# 573
Saffron, не може да не му е по нивото, защото първото, което се случва там, е да направят тест на децата и да ги групират по степен на владеене на езика. Не бих очаквала толкова от подобно начинание - дните не са много, децата са българска група и след занятия си говорят български. Вярно, че впечатленията ми са от групи на по-малки деца, но почти всяко лято имаше масово боледуване и тревоги за "пламвал от вирус лагер". Към настоящия момент дори да е невинен ентеровирус, паниката би била огромна.

# 574
Шарлотхен, аз го бях замислила нарочно, щото съм от гадните амбициозни майки, ама не ми се получи... С българчетата само пътуват заедно и после едва ли не - почти не се виждат!  След теста ги разпределят по нива и по стаи с други деца със сходни нива от различни националности, та по-назадналите според мен ще си общуват на английски за по- интернационално...😀. Ама като гледам кои нации са с най- голям процент посещаемост ( Турция, Италия, Русия, Китай , Швейцария, Полша и после Бг... ми настръхнаха косите, честно казано).

# 575
Девойката има домашно по философия да пишат за любимия си филм с философско послание. Може ли идеи за такива филми подходящи за наборите?

# 576
Ще съм благодарен, ако някой запознат ме осветли по въпросите ми относно отменения езиков лагер в Австрия - при положение, че от агенцията официално ни уведомиха, че лагера се отлага за неопределено бъдеще, имам ли законово право да си искам внесеното капаро и да откажа ваучер? Агенцията има ли законово право да ми предложи като опция само ваучер, без избор връщане на капаро и съответно да ми откаже връщане на пари?

# 577
  • Там, където мечтите се сбъдват
Девойката има домашно по философия да пишат за любимия си филм с философско послание. Може ли идеи за такива филми подходящи за наборите?

Wonder, Lion, Jiro dreams of sushi го гледахме с набора преди 3 години. Документален е, но много силен и интересен. Също гледахме и "Фиона царицата на шаха" по това време, отново по действителен случай.
Всеки един филм е с послание, на нея кой е любимият й филм? Мисля, че идеята не е да се търси определен филм, а посланието в любим филм. Това е много интересно, защото хората от различни възрасти виждат/възприемат различни неща.

# 578
Хари Потър Simple Smile, аз я насочих към притчата за даровете на смъртта. Тя търси филм с по-открити послания.
Цецо, мисля че казаха по брифингите, че агенциите трябва да имат и опция връщане на пари, освен ваучерите.

# 579
  • София
"Легенди за страстта", "Враг пред портата", "Гатака". И трите имат много силни, но и много различни послания - може да си избира.

# 580
Дали заради потиснатото настроение от цялата ситуация, но спонтанно ми идват на ум два /родеещи се по тематика/ филма "Списъкът на Шиндлер" и "Животът е прекрасен". Според гледната точка може да се говори за човеколюбието, жертвата в името на другите, справедливостта , животът като висша ценност, насилието и различните му проявления, пасивната и активна съпротива срещу насилието и жизнелюбието като всепобеждаваща сила....
На мен любим български филм ми е "Ти, който си на небето" по "Балада за Георг Хених" от В. Пасков. От там пък могат да се изтеглят толкова разнопосочни нишки.

Галка, запретвай ръкави, защото подобни обобщения не са по силите на инфантилните ни саксийни цветенца /съдя главно по моето, расло толкова стерилно, че описаното по-горе е мъглива абстракция/. Затова и предметът "философия" се приема от повечето от тях с голямо "оф". Нямат я зрелостта за тематиката, а малко са преподавателите, които могат да запалят искрица.

# 581
  • София
Ха, Санака, наскоро с младежа гледахме Гатака. Той за пръв път, аз за 123...
Много му хареса, но основният му коментар на финала беше, че преди 23 г. това може да е било фантастика, но той го е възприел за съвсем реалистичен (понеже от мен беше презентиран като фантастика).
И за "Животът е прекрасен" глас от мен. Мисля, че децата могат да се справят с посланията, още повече че сюжетът се върти и около дете и неговата защита.
Шарлот, мисля че децата сега започват да обръщат мисленето си в тази посока, на морала, ценностите, мисленето, философията... Може да се преборят с такива тематики, дори и да е малко наивно и повърхностно, могат да помислят и разсъждават. Хубаво е да се остави време и да се осмисли видяното и чутото, може с родител да се обсъди темата и насоките, но могат да се справят. Не пишете вместо тях. А и много често тяхното "оф" по повод на философията е за да са готини, защото доскоро това са били глупости някакви...
Абе, все едно да накараш мъж да пише любовно обяснение. Joy
Не, че не може и няма стимул, ама преди да започне, от 9 кладенеца ще донесе вода, че това са глупости.

# 582
Щях да дам глас за " Животът е прекрасен", но реших, че е много мрачен и някой ще предложи нещо по - жизнерадостно. Наборката беше впечатлена от " Момчето с раираната пижама".
Към днешна дата се боя от такава задача, предполагам, че ще избере да пише разсъждения върху " Живите мъртви"!
Неслучайно търся лекарство.Joy

# 583
  • София
А, Гатака вече не звучи фантастично, но послания за есе по философия си има. Вродения потенциал срещу силата на характера и волята. Или изявата на Аз-а срещу ограниченията на социума. Абе, ей сега мога да натракам поне 10 страници, толкова да е моето това! Joy И хич не е на девойката. Smirk

# 584
Нашите деца имаха подобно упражнение, но по БЕЛ, като учителката им посочи филма-Обитаемият остров. Той е по роман на братя Стругацки, писан в края на 70-те, но ф4лмът е провен през 2008 или 2009.Фантастичен, с многоэсъвременни и актуални послания, основно, за манипулирането на мисленето. Фантастиката е само фон, темите са актуални. Гледахме само 1 част, върху него трябваше да се пише
Синът ми, дето е толкова далече от литература, такива интересни разсъждения направи, а и неочаквано зрели. Аз само редактирах тавтологии, там не му е силата да ги избягва. Филмът е руски, но госпожатаэбеше намерила с бълг субтитри, не помня къде, защотоэние го гледахме направо на руски

Общи условия

Активация на акаунт