Пролетно слънчице пече, а моето ДЕКЕМВРИйче вече има сърчице ! {тема 2/2020}

• 25 203
  • 725
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Терминът е само един и се определя от първия ден на последния редовен цикъл. После може да има леки корекции спрямо късна или ранна овулация.
Иначе аз съм 12+4 и до момента бях за установяване, пулс и БХС ( три прегледа). Още не съм се записала на ЖК и нямам изследвания .

Да, тези корекции имах предвид и аз.
Също нали впоследствие се променя спрямо това как върви бебето - дали е
по-едро, или по-дребно.
Кога ще излезе пренатест-а ? Flowers Four Leaf Clover
Всъщност и тези корекции са неточни. Няма тегло, при което се раждат бебетата. Вторият ми син трябваше да се е родил по ехограф още в началото на деветия месец, но си се роди на термин 4220 грама. Дъщеря ми пък по ехограф трябваше да си стои още в мен, но се роди четири дни преди термин 3600. Ще стигнем и до там, но очакваното тегло, което се изчислява в края на бременността е доста относително и всеки казва каквито си иска стойности. Затова терминът е един и по него се издават болнични, следи се за плацента, води и очаквано раждане

# 601
На мен за прегледа в 8 седмица (след като чухме сърдечна дейност в 6+4), ми искаха ПКК, урина, глюкоза и антитела заради отрицателен резус фактор. Отделно си проверих ТСХ, ФТ4, В12, Д, В9, желязо, феритин, жск.

# 602
Аз се записах на ЖК още в 8 г.с. ,трябваше до изляза болнични по-скоро .Понеже съм инвитро със свеж трансфер ми беше много тежко и трудно(добре че беше извънредното положение да не работя ) ,чак сега в 11г.с. се чувствам вече нормално. Искам да ви питам колко ви излезна желязото на изследванията, моята беше 113 под нормата ,но още не са изписали нищо за него .Винаги ми е било 118 и с първата бременност беше толкова и тогава го дигнах на 120 .А иначе на 1ви юни ми е прена теста, аз няма да правя БХС.

# 603
Ето това са ми резултатите. 2 месеца преди забременяване пих биозин мама и предполагам, че може и той е повишил усвояването на желязото, може и храненето. Хемоглобинът също ми е висок 139. Не съм правила контролни все още. С висока доза вит. Д ми казаха да внимавам, защото може да се калцира главичката на бебето. Трябва да проверя калций в серум. ТСХ, Фт4 също ще следя през около месец.

# 604
Супер си , и аз ги пия още от стимулацията началото на март ,но явно ми трябва по-голяма доза 😊😊😁

# 605
  • Sofia
Здравейте момичета! Някой случайно да знае дали трябва задължително да се представи някаква бележка на работодателя когато го уведомяваме за бременност?

# 606
Съгласно чл. 313а от КТ състоянието на бременност се удостоверява пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентно лице. Водещият гинеколог следва да издаде медицински документ, удостоверяващ здравният статус на бременна.
По възможност в бележката гинекологът е добре да впише " Да послужи пред дружество " ….", явяващ се работодател на лицето … (три имена).

Съвeтите са: 1. Да напишете и придружително писмо в два екземпляра. 2. В деловодството на фирмата подавате едното писмо, придружено с медицинското уведомление, а на вторият екземпляр следва да сложат входящ номер, щемпел или печат на дружеството. С това действие получавате пълната защита на КТ.

КТ: Задължение за уведомяване
Чл. 313а.
Скрит текст:
(Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

# 607
Мамчета, аз пак имам един малко шантав въпрос 🤭 Понеже някъде чвтох, че не трябва да се ядат колбаси, сурово сушени или пушени, а днес не се усетих и хапнах едно от тези бирените пръчици... Да не казвам марка. Дали е някакъв проблем? Все пак не е сурово месо от неясен произход за дс мисля за токсоплазмоза или нешо друго, но все пак да питам...
Не вярвам да има проблем от бирените пръчици. Токсоплазмоза си представям че има опасност са хванеш от някакви сурови меса от които тече кръв....
То всеки втори ядящ бирени пръчици иначе щеше да е с токсоплазмоза....
Трябва да намерим инфо и да прочетем от какво може да се заразиш.
Аз също се замислих, че за тези заболявания, месото трябва да е от някой дядо на село, примерно, което не е изследвано обработено... А за токсоплазмозата зная, че се заразваме с нея от не добре измити плодове зеленчуци, от пръст, в която ровим с голи ръце, примерно садим цветя, и котки които са заразени, ако има досег до акитата, тоалетната им, и ако я галим и не измием ръцете си. Но това важи главно за бездомните котки. Това го знам от приятелка ветеринарка
Токсоплазма се предава между котки и мишки, може да се хване от заразени техни акита. От пръст и зеленчуци се хващат други неща. Мийте си ръчичките и  ако имате котка си пуснете едно изследване, аз имам и смятам да го направя, че не е шега.

# 608
Аз съм в 9 г. с., бях на 2 прегледа, записана съм на жк, пуснах един куп изследвания. Акушерката каза, че всичко е наред само в урината имам 3-4 еритроцита, което не било страшно. Аз обаче доста се панирах сега и смятам след 10тина дни да пусна пак урина.  Кога се правеше БХС, че всичко съм забравила?

# 609
  • София
милитта, на първа страница има линкове към полезни теми. Flowers Tulip

# 610
Кога се правеше БХС, че всичко съм забравила?
11- 13.6 г.с.
Малага, ти си желязна.
Аз доскоро бях с желязо 9 и Б12 - 150. После пих от тях, дано са се повишили.

# 611
Малага,  добре ти е биохимията,  само вит. Д ти е в недостиг......ама 70% от хората по градовете в световен мащаб са с недостиг или дефицит на този витамин. Започвай да се препичаш на балкона!:sunglasses:

# 612
Деси, аз съм също отрицателен резус фактор.  След първото раждане ми поставиха гамаглобулина,  защото бебо бе с положителен фактор.  Сега ще си го пусна изследването за антителата към 16-18 седмица.
Пинк, аз се надявам да си раждам нормално,  както първия път. Вярно, че е по-дълго, болезнено и изморително,  но предпочитам да не ми режат коремните мускули, за да мога после бързо да вляза във форма. На теб какво ти казах, за да те склонят на секцио.
Нищо не са ми казали, малко съм дребна по принцип - 153 см/ 50кг. Затова първият път ме беше страх да раждам нормално. Възстанових се за месец, но бях на 21. Ще видим този път, със сигурност ще ми отнеме повече време Simple Smile

# 613
Деси, аз съм също отрицателен резус фактор.  След първото раждане ми поставиха гамаглобулина,  защото бебо бе с положителен фактор.  Сега ще си го пусна изследването за антителата към 16-18 седмица.
Пинк, аз се надявам да си раждам нормално,  както първия път. Вярно, че е по-дълго, болезнено и изморително,  но предпочитам да не ми режат коремните мускули, за да мога после бързо да вляза във форма. На теб какво ти казах, за да те склонят на секцио.
Нищо не са ми казали, малко съм дребна по принцип - 153 см/ 50кг. Затова първият път ме беше страх да раждам нормално. Възстанових се за месец, но бях на 21. Ще видим този път, със сигурност ще ми отнеме повече време Simple Smile
Извинявай, но ръстът какво общо има? Не съм чувала подобна причина

# 614
Съгласно чл. 313а от КТ състоянието на бременност се удостоверява пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентно лице. Водещият гинеколог следва да издаде медицински документ, удостоверяващ здравният статус на бременна.
По възможност в бележката гинекологът е добре да впише " Да послужи пред дружество " ….", явяващ се работодател на лицето … (три имена).

Съвeтите са: 1. Да напишете и придружително писмо в два екземпляра. 2. В деловодството на фирмата подавате едното писмо, придружено с медицинското уведомление, а на вторият екземпляр следва да сложат входящ номер, щемпел или печат на дружеството. С това действие получавате пълната защита на КТ.

КТ: Задължение за уведомяване
Чл. 313а.
Скрит текст:
(Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.
Благодаря.Изчетох ги. Трябва да си знаем правата.Лошото е ,че не си ги знаем и търсим.
Скоро разбрах, че по КТ имам право на едни три години да ми се добавят към стажа за да взимам и за тях %, а досега седем години не съм го взимала. И в търсене на доказване от НОИ на тези години, лъсна че няма предадени ведомости от работодателят. Сега е най- добре по съдебен ред да си ги търся да ми ги признаят,иначе за пенсия ще имам проблеми. А от НОИ иначе казват няма предадени ведомости,но пък да съм си принтирана от там имало, че имам стажа.Хем не искат да ми издадат удостоверението,хем го има -хем го няма. Ужас е. Трябва да търся адвокат и тнт.

Общи условия

Активация на акаунт