Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 784
  • 755
  •   1
Отговори
# 420
Lali, като цяло терапията при Тромбофилия е сравнително еднаква - НМХ (Фраксипарин или Клексан) и Аспирин протект.
По правило НМХ се слага всеки ден, защото има действие 24 часа, а най-често прилаганата доза е 0,4. АП може всеки ден или през ден.
Така че, няма много вариации на терапията. Simple Smile

# 421
Имайте предвид, че повечето АГ , включително репродуктивните, са склонни да отричат влиянието на вродената склонност към тромбофилия върху бременността. По-скоро се притесняват от антифосфолипиден синдром и за такива отлепяния търсят причината първо там. Това е имунологичен проблем, както и завишените нк клетки. Така че не знам доколко консултация с репродуктивен ще е полезна, особено ако не е запознат със случая, по-скоро мисля, че имунолог ще е полезен.

# 422
Galeona, да така е, но не са добър вариант за проследяване.
Съгласна съм с vessy.k

# 423
Yan25 не съм съгласна, че в Щерев са големи капацитети. Една и съща терапия се изписва от деня на трансфера, малко на конвейер е положение Simple Smile
Ти при кое АГ си?
на мен в Щерев ми погубиха 2 бременности, естествени, не разбират от тромбофилия и изписват на конвейр терапия без да имат идея за особебостите на отделните терапии. Вече не стъпвам там.

# 424
Yan25 не съм съгласна, че в Щерев са големи капацитети. Една и съща терапия се изписва от деня на трансфера, малко на конвейер е положение Simple Smile
Ти при кое АГ си?
на мен в Щерев ми погубиха 2 бременности, естествени, не разбират от тромбофилия и изписват на конвейр терапия без да имат идея за особебостите на отделните терапии. Вече не стъпвам там.

А на мен първата и единствена след икси. Нямам думи да ги опиша.

# 425
Добре де, кои са тези отделни терапии с техните особености? Четох доста из темата и виждам само фракси/клексан +аспирин протект. Затова изглежда като на конвейер,защото няма много опции.
Явно тънкия момент е в дозата в ранна бременност. Аз открих проблема в 3 месец и съм "стандартната" 0,4. Други вариации не срещнах тук..
При мен просто един казва АП, другия и клексан, понеже имам повишен фибриноген,освен другите мутации. Реших да се презастраховам и послушаха за инжекциите. Споделете имат ли някакъв минус, например да се окажат излишни и с нещо да навредят? Да се тревожа ли, че ги слагам при две различни мнения. Вие кой бихте послушали?
Ще си направя още 1 среща с хематолога, но колкото лекари, толкова и мнения.. Объркана съм.
За Щерев - при Коновалова съм. Моите страхове са дали кръвотока е ок, сега прегледите са ми през 4 седмици и се притеснявам да не е рядко това.
Не се знае дали само тромбофилията е причина за аборт, или има още нещо не открито, тъй че не ги обвинявам, че не всички я взимат насериозно. Факт е, че има повече аборти при жени без проблем и причина в ранните седмици, отколкото с проблем.
 Дайте съвет, нормално е човек да се лута като чува различни мнения..

# 426
Yan, мила, нормално е да си объркана.
Това, което имах предвид от моят опит, когато казах, че в Щерев не са особено компетентни и го карат на конвейер е:
1. След 2 години инвитро опити АЗ се молих на АГ да ме изпрати на генетични и имунологични изследвания. Ние сме с мъжки фактор и 3 неуспешни процедури и не и беше минало през ума. След като излязоха резултатите последва още една стимулация без фраксипарин и едва на последната и "светна", да го включи.
От факта, че изследването си го направила, когато вече си била бременна съдя, че и ти си си го пуснала сама или си настоявала за него.
2. Проследяването при тях става чрез изследване на фиброгенен и протромбиново време, а Паскалева напр. пуска д-димери и анти-ХА (давам нея за пример, защото ходих при нея за евентуална корекция на дозата клексан)
3. Паскалева ми смени фраксипарина с клексан, защото видя от кръвната ми картина, че правя алерична реакция.

Иначе, като съвет мога да ти дам преди всеки видеозон да я подсещаш Коновалова да следи кръвотока и се запиши по ЗК на още един АГ, който ти е близо. Така може да си организираш прегледите през 2 седмици вместо през 4 Simple Smile
Ти си направила каквото трябва, и моите мутации са нискорискови, но предпочитам да съм на терапия, отколкото да не съм.
Не се притеснявай, всичко ще бъде наред Heart

# 427
Моят опит с нея е недобър. Според е добър лекар, но не разбира много от кръвосъсирване, в сравнение с други аг. Като цяло останах с впечатлението, че не обича да взима рискови пациенти. После прочетох, че е имала случай на починала родилка от тромбоза преди години. Иначе е много мила и усмихната, но не можа да ми измери кръвотока и двата пъти. Пропусна много неща по кръвните ми изследвания-витамини, белтък не ги коментира, после се оказа, че са доста ниски. Тънкия момент е в преценката на дозата на фраксито през цялата бременност. Ако си изследвате анти Ха редовно и не би трябвало да има проблем. Редовни консултации с Паскалева или с съдов хирург и така.

# 428
При мен ми изписваха синтетични витамини с обикновена фолиева при положение, че съм с mthfr и са токсични за мен. При напълно естествена бременност и без каквито и да е показания за проблем с хормоните ми изписаха да приемам дуфастон, който при тромбофилия + mthfr според мен се оказа пагубен за бебето. Изписали ми бяха 150 мг аспирин всеки ден, нещо което за ранни седмици е прекалено, но държаха да сме чуели пулс преди да почна фракси - неясно защо. Всичко в тази терапия е сбъркано и само дуфастонът е достатъчен, за да провали една такава бременност - пак повтарям не съм била инвитро и нямаше никакви изследвания или друго, които да сочат проблем - изписаха ми го ей така за всеки случай. Витамини изобщо не провериха. ... не коментирам първата си бременност, при която билчев при преглед на видеозон, където се видя един прекомерно малък за седмицата плод и по-скоро шум, а не пулс не ми каза нищо, а си ме записа за след месец. Дори сама след като се прибрах и проверих данните от ехографа видях, че бебето бе се развива нормално, но той ме остави да вярвам и да се тревожа. На следващия ден имах отдавна записан час при друг много добър специалист от майчин дом - още като го видя на екрана и лицето му застина. Човек има мъжеството да ми каже истината и да ме подготви, каза че вероятно до часове ще прокървя и да се надяваме, че ще приключи всичко по естествен път, за да не се налага абразио. Плодът не отговаряше на седмицата си и бе безформен... толкова за Щерев, може би за инвитро са добри или ако няма една жена други проблеми

# 429
Да кажа, че след всичкото стимулации и 3 години ходене по мъките забременях естествено. В 5 гс ми изписа след като ме пита "Дали не съм сменила мъжа?" дуфастон и така си карах до края на 4 месец. Сега чувам за пръв път, че не е добре и може би съм извадила луд късмет

# 430
Да кажа, че след всичкото стимулации и 3 години ходене по мъките забременях естествено. В 5 гс ми изписа след като ме пита "Дали не съм сменила мъжа?" дуфастон и така си карах до края на 4 месец. Сега чувам за пръв път, че не е добре и може би съм извадила луд късмет
зависи от мутациите. На една жена помага, за друга е опасен - затова би трябвало да има изследвания и на тяхна база да се изписва каквото и да е.

Момичета, имам питане - към коя седмица ходихте за първи път за изследвания при Паскалева?

# 431
За пръв път отидох преди да забременея и тогава ми каза да отида в 8,9 гс. След това ме извика отново в 20 гс и това беше Simple Smile

# 432
За жалост, все още, много малко лекари обръщат внимание на тромбофилиите. Да не говорим за тези в провинцията.
След моята загуба дори не се сетиха ТСХ и витамини да пуснат. Следящия АГ каза, че ако се повтори и потрери, тогава ще търсим причина. Confounded Няма да а коментирам тази логика, защото е стряскащо абсурдна.
Добре, че тогава беше форумът и хора като DeliSardeli, че да се ориентирам и да се насоча сама към специалист.
Много изследвания си ги самоназначих и самичка си записвах час при специалисти, без някой да ме е насочвал - имунолог, ендокринолог, а в напреднала бременност и кардиолог и гастроенторолог.

Desi, аз при втората си бременност бях на 3*1 Дуфастон, коментиран и с АГ и с имуноложката ми. Това е изключително малка доза (30мг общо за деня) и според всички, съчетано с АП или Фракси, не оказва влияние при нискорисковите мутации.
Утрогестана е по-опасен, защото там една таблетка е 10 пъти по-силна - 100мг ако не ме лъже паметта.
Казвам го, не защото омаловажавам ролята на прогестерона в твоя случай. Просто не знам колко хапчета си взимала, за да стане "конска доза". Трябва да са били поне 10-20 на ден.

# 433
За жалост, все още, много малко лекари обръщат внимание на тромбофилиите. Да не говорим за тези в провинцията.
След моята загуба дори не се сетиха ТСХ и витамини да пуснат. Следящия АГ каза, че ако се повтори и потрери, тогава ще търсим причина. Confounded Няма да а коментирам тази логика, защото е стряскащо абсурдна.
Добре, че тогава беше форумът и хора като DeliSardeli, че да се ориентирам и да се насоча сама към специалист.
Много изследвания си ги самоназначих и самичка си записвах час при специалисти, без някой да ме е насочвал - имунолог, ендокринолог, а в напреднала бременност и кардиолог и гастроенторолог.

Desi, аз при втората си бременност бях на 3*1 Дуфастон, коментиран и с АГ и с имуноложката ми. Това е изключително малка доза (30мг общо за деня) и според всички, съчетано с АП или Фракси, не оказва влияние при нискорисковите мутации.
Утрогестана е по-опасен, защото там една таблетка е 10 пъти по-силна - 100мг ако не ме лъже паметта.
Казвам го, не защото омаловажавам ролята на прогестерона в твоя случай. Просто не знам колко хапчета си взимала, за да стане "конска доза". Трябва да са били поне 10-20 на ден.

И Сигридов, и Русев бяха категорични, че в моят случай Дуфастон не  е бил нужен и единственото, което е направил е да навреди. Аз съм с MTHFR, поради което Дуфастон е доста по-противопоказен от Утрогестан, заради самата форма на прогестерона, не толкова заради количествата. Самата форма на прогестерон в този препарат е токсична за хора с тази мутация, както е токсична обикновената фолиева или обикновения Б12. Майка ми преди няколко години направи ужасна реакция към продукт с обикновен вит. Б12 (тогава и не знаех, че в семейството ни имаме такава мутация). Когато бях бременна с тази втора бременност и питах лекарите защо ми го изписват - казаха ей така, ще помогне. Категорично не приемам на този етап изписването на прогестерон без изследвания - ако нивата на прогестерон са добри (говорим за естествена бременност) и няма някакви други показания, които да сочат нуждата от допълнителен прогестерон защо да се изписва хормон все едно е бонбони. Сигридов буквално побесня като ми видя терапията от тогава и ми заяви в прав текст - моето момиче, с тези лекарства може както да се задържи една бременност, така и да се използват, за да се предизвика аборт. Това, заедно с късното започване на фраксипарина и приемането на фолиева киселина (обикновена) въпреки, че знаеха за мутацията ми лекарите са все неща, които може и да не са били единствена причина, но не са ми помогнали да си запазя бебето. Между другото то нямаше генетични увреждания. Просто обръщам внимание, че има АГ, които назначават медикаменти ей така без изследвания - на всички малко дуфастонче за отскок, какво толкова....

# 434
Ще взема и аз да отида да пусна едно изследване на прогестерон, че и аз слагам две перли утрогестан ей така, за всеки случай. Естествено забременяване съм. От сряда имам супер леко прокървяване, два дни не биех нито клексан, нито пиех високата ми предписана доза от аспирин протект 150мг. 9та седмица съм, един от най-рисковите по мое мнение периоди. Т.е. четвъртък и петък без нищо, събота и неделя само на клексан от 0.4 и прокъдряването, колкото и да е слабо, не спира. Мисля днес да не слагам Клексан. С 4G/4G и АСЕ съм. Притеснявам се без терапия. Звънях на д-р. Ани Богданова, час ми предлагат за 28.07... Аз не живея в София и незнам и колко е удачно сега да пътувам. Лежа си в нас, минимална физическа активност... Ще ги чакам още малко и ще звънна на др. Вецев. Разбрах за  него от Дели. И за д-р. Карагьозова четох тук във форума. Други трима лекари отричат тромбофилиите, и то добри лекари. Била мода от преди 10г. Дори и така да е, си в риск без терапия. Вече и аз незнам. Пусках АРТТ- 30.3 секс ( реф. Стойности 27-42) Протромбиново време-125.6%,(70-130/терапевтична област 15-40%/, INR- 0.86(0.85-1.15 /терапевтична област 2.0-3.5/ Ако някой може да коментира тези изследвания, от периода на клексан и аспирин протект са. АГ то не ги коментира, каза че са ок.

Общи условия

Активация на акаунт