Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 782
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
И аз ходя при Карагьозова заради тромбофилията и засега съм доволна от нейното отношение към проблема ми.
Иначе не знам дали може да следи бременност по здравна каса. Аз по ЗК съм при друга АГ.
д-р. Живка Карагьозова ли имате в предвид? От Фемина?

Да. За нея става въпрос.

Desii_123, аз при Паскалева ходих за първи път в 7-8 г.с. като имах назначена терапия вече от АГ. Изследванията тогава показаха, че терапията е точна за мен. После ме искаше пак след 20г.с.. Аз отидох в 26-27г.с. някъде и каза, че няма нужда вече да ходя. Мисля обаче да отида още веднъж. Казва ми и да си пускам често ТСХ и винаги ме пита за него. Тя и Карагьозова обръщаха внимание на ТСХ и все ме питат колко е.

По темата за Дуфастона - и на мен ми го смемиха с утрогестан вагинално след като ми излязоха мутациите.

# 436
Ще взема и аз да отида да пусна едно изследване на прогестерон, че и аз слагам две перли утрогестан ей така, за всеки случай. Естествено забременяване съм. От сряда имам супер леко прокървяване, два дни не биех нито клексан, нито пиех високата ми предписана доза от аспирин протект 150мг. 9та седмица съм, един от най-рисковите по мое мнение периоди. Т.е. четвъртък и петък без нищо, събота и неделя само на клексан от 0.4 и прокъдряването, колкото и да е слабо, не спира. Мисля днес да не слагам Клексан. С 4G/4G и АСЕ съм. Притеснявам се без терапия. Звънях на д-р. Ани Богданова, час ми предлагат за 28.07... Аз не живея в София и незнам и колко е удачно сега да пътувам. Лежа си в нас, минимална физическа активност... Ще ги чакам още малко и ще звънна на др. Вецев. Разбрах за  него от Дели. И за д-р. Карагьозова четох тук във форума. Други трима лекари отричат тромбофилиите, и то добри лекари. Била мода от преди 10г. Дори и така да е, си в риск без терапия. Вече и аз незнам. Пусках АРТТ- 30.3 секс ( реф. Стойности 27-42) Протромбиново време-125.6%,(70-130/терапевтична област 15-40%/, INR- 0.86(0.85-1.15 /терапевтична област 2.0-3.5/ Ако някой може да коментира тези изследвания, от периода на клексан и аспирин протект са. АГ то не ги коментира, каза че са ок.
Когато има прокървяване е различно - нормално е да се промени терапията и/или да се предпише утрогестан. Споделих моят случай не, за да притесня други момичета, които приемат прогестерон, а за да отбележа, че все пак това не са бонбони. На мен ми бяха изписали дуфастон, таблетки без нищо - не съм имала прокървявания или оплаквания, нито каквито и да е други оплаквания. Но да, много лекари отричат тромбофилиите като причина за неуспешни бременности. Не знам колко е добре да се ходи при различни лекари, предишният път много се лутах и не ми помогна да съм спокойна.

Благодаря, Jasmin, ще ида и аз при Паскалева, за да види как ми е терапията. Тя подозираше, че правя реакция към Фракси и може и да се окаже права.

# 437
Това с по- малките градове е точно така. Има и такива, които обръщат внимание, но са малко.  Аз лично ходих при един уж много добър, който не ми направи никак добро впечатление обаче. Имах чувството че кара пациентите на конвейр.
Съответно отидох при стария си АГ, който обаче не обръща внимание на тромбофилията и ще трябва да искам да проверява кръвоток в ранните седмици, защото той започва по- късно обикновено.
Запазих си час за Паскалева за края на месеца, но не знам какво да правя с този клексан 0,6 през ден дотогава,и то точно в свдмиците 9-11, когато е важно и формирането на плацентата.

# 438
За мен е пълна глупост че прогестерон може да навреди...
Аз съм естествена бременност,преди това имам 2 загуби в ранни седмици,тази бременност в началото пиех по 24-25 хапчета на ден. От тях имах 2 вида прогестерон 2х3 утрогестан вагинално и 3х1 дуфастон. В момента съм в края на 9-ти месец,разликата с останалите 2 бременности е включването на клексан още от положителен тест(предните 2 не знаех за тромбофилията),аз съм хетерозигот по Лайден и хетерозигот MTHFR. Терапията си следях при Паскалева. Така че моето мнение е че прогестерона не е толкова опасен колкото го изкарват Русев и Сигридов. Успех на всички.

# 439
Tellmeastory, би ли пояснила? При нужда от терапия като я няма може да се образуват калцирания на плацентата или да не се образува добре при формирането й? А НМХ при липса на нужда от тях ми е интересно как биха повлияли пак на плацентата...

# 440
Тези доктори за прогестерона имат и други съображения доколкото знам, че дори можел да промени сексуалната ориентация на плода... някакви такива ги бях срещала по форумите.

# 441
DiaSla, притеснявам се понеже нали нмх действа 24 часа. Русев ме остави на клексан 0,6, т.е. има нужда да съм на терапия... но в същото време каза да е през ден и ме притеснява, че в единия ден са взети мерки, в другия не. ( Редувам с Натаспин де, но той нали действа по деуг начин, на други показатели). А плацентата сега се образува и е важно кръвоснабдяването да е добро.
Това ми е логиката, нека ме поправят другите, ако греша.

# 442
За мен е пълна глупост че прогестерон може да навреди...
Аз съм естествена бременност,преди това имам 2 загуби в ранни седмици,тази бременност в началото пиех по 24-25 хапчета на ден. От тях имах 2 вида прогестерон 2х3 утрогестан вагинално и 3х1 дуфастон. В момента съм в края на 9-ти месец,разликата с останалите 2 бременности е включването на клексан още от положителен тест(предните 2 не знаех за тромбофилията),аз съм хетерозигот по Лайден и хетерозигот MTHFR. Терапията си следях при Паскалева. Така че моето мнение е че прогестерона не е толкова опасен колкото го изкарват Русев и Сигридов. Успех на всички.
Аз пък за първи път чувам, че може неурегулирани хормони да са безопасни - както прекомерно ниски, така и прекомерно високи нива са опасни (затова винаги има референтни граници - горна и долна граница, а не само долна и от там на сетне, колкото повече, толкова по-добре). Радвам се, че този път сте успели с такава терапия. Това, че във вашата бременност обаче при тези дози са протекли по този начин нещата, не означава, че и при всички други жени е така. Може да имате и други мутации, за които не знаете и заради които всъщност такива високи дози прогестерон да са ви били нужни На моето тогавашно бебе му спря сърчицето, така че явно дуфастонът не ми е помогнал. И бях на НМХ и тогава, и сега съм на НМХ. При тази се надявам на друг резултат и не бих приела и 1 таблетка без срещу мен да ми даде ясно обяснение защо смята, че ми е нужна и на какво ще ми помогне. Когато се изписват лекарства, трябва да има конкретно показание за това.
А що се отнася до д-р Сигридов - има причина хиляди жени, които многократно са си губили бебетата и са чували думите "Божа работа", да са успели накрая благодарение на неговите съвети да си запазят бременността. Реално при мен никой друг лекар не понечи да потърси причини за тези загуби и повечето пациенти на д-р Сигридов са стигнали до него точно след сблъсъка си с такива лекари, които лекуват по един и същи начин от както са излезли от университета без да четат каквито и да нови проучвания и открития...

# 443
Благодаря ви за мненията. Моля, сега ми кажете при кого да отида. От лекарите на 1 стр. не разбирам кои са АГ, кои хематолози и тн. Да отида ли при Паскалева? Взима ли по касата и каква точно й е специалността?
Също и АГ, при който да се следя, освен в Щерев. Меренето на кръвотока трудно ли е, че обикновен АГ да не го направи качествено?
Знам, че въпросите са ми тъпи, но искам да взема мерки, които са адекватни, защото почнах терапия в 3месец и ме е страх да не съм закъсняла. Моля кажете ми конкретни имена + какъв точно лекар е, и ще потърся второ мнение. Благодаря!

# 444
Аз ако слушах съветите на Сигридов нямаше да запазя нито едно бебе.
А това за сексуалната ориентация на плода са такива невероятни екзотики, че дори няма да коментирам.
Има 1001 причини за една загуба, както и за една успешна бременност, останалото са само догатки.
И утрогестана е много по-добре от дуфастона през устата, защото формата е различна, независимо от тези милиграми, които ги пише на опаковката и едното действа локално. Питала съм 2ма съдови лекари за това специално.
Ако някой мисли, че приема на прогестетон му е излишен, да си го изследва висок ли е, нисък ли е. Така направих аз и беше ужасно нисък, но не се и вдигна от утрогестана особено. В темите за инвитро съм чела, че е трудно да се вдигне прогестерона, затова някои жени са и на депо прегостерон, че и плюс инжекции. Единствената логика защо е вреден при високи дози той, е че сгъстява кръвта. При положение, че има терапия с нмх, обаче колко да я сгъстява.

# 445
Аз също съм привърженик на това да се пие нещо, ако има нужда, а не както доста гинеколози изписват Дуфастон, както се казва "на богато". Така се опитваха да ми спасят първата и засега единствена бременност в Щерев - дуфастон, но шпа. Но то там не са и по рискови, патологии и тн. проблеми. За сметка на това в патологията на Тина Киркова ми добавиха и утрогестан, препсуваха Щерев и съвсем ми довършиха бременността. Никой не ми е казвал изследвай това и това. От четене тук се вдигнах по лекари да ходя.

Аз си получих НК клетките и терапията от доц. Русев - аспирин и през ден фракси от 0,4. За НК клетките Интралипид - познатата терапия и от тук. Чудя се до колко е подходяща тя, в частта си с аспирина и фраксито, при положение, че не ми е виждал новите генетични изследвания - след консултацията и назначените изследвания повече не съм ходила и не знае за другите мутации, които предположи, че имам. Корсачки пък ми каза да пия аспирин само от 14ти до 25ти ден (не съм бременна все още). Според него мога и да пропусна първата вливка на интралипида, защото нк клетките не са завишени с много и ме пазили в момента от вируса. Знаех, че ще дойде ден, в който трябва да избирам на кого да вярвам повече, но не знаех, че е е толкова скоро. Както и да е, де, имам време, за съжаление този месец няма да имам овулация. Със СПКЯ съм и по негова препоръка предвид историята ми, ще борим кистите първо с инозитол, чак по-късно евентуално със стимулация. Но това е за друга тема Simple Smile

# 446
  • София
tellmeastory,
изискването за изследване на АнтиХа е да се поставя НМХ всеки ден в един и същи час. Ако смяташ да го слагаш през ден, няма особен смисъл да пускаш това изследване и да ходиш при Паскалева. За мен да смениш ежедневна терапия с НМХ 0,4 с такава с НМХ 0,6 през ден е нелепо. НМХ действа 24ч и не случайно има изискване да се слага в един и същи час.

vessy.k,
вероятно си извадила късмет с тая 7 седмица започване на терапия. При мен при предишната бременност в 6гс вече бяха почнали проблемите, назначиха ми слонска доза прогестерон без да го изследват "ей така за всеки случай" и в 7гс вече имах хематом и кървене. Тоя дивен професионализъм се случи в Надежда, при шефа на АГ отделението, щото отидох уж в добра клиника - да си платя и да ми обърнат внимание. За отношението даже не искам да коментирам. Срещала съм се и с други светила в Надежда в последствие - генетици, репродуктивни - еми няма как да им се доверя на глупостите.

# 447
Специално за пиенето на аспирин преди бременност е добре да прекъсва поне по време на цикъл, иначе кървенето е ужасно тежко. Това ме посъветва Паскалева, след 1-2 доста проблемни първи дни на цикъл се изхитрих и спирах 1-2 дена преди очаквания ден на цикъла аспирина. Този месец, когато ми беше положителния тест също направих така. Аспиринът действа с натрупване и пропускането на 1-2 дни прием не е фатално. На мен Русев ми промени терапията, когато в допълнение към мутациите ми излязоха повишени тла и  фракси ми е всеки ден. Аз бих консултирала допълнителните мутации, щом са излезли такива

# 448
Дели, аз бях три седмици на 0,4 всеки ден. После контрола и увеличена доза на 0,6 всеки ден-14 дни.Пак контрола, както писах различни резултати в две лаборатории, И вместо да паднем на 0,4 всеки ден каза да остана на 0,6 през ден, при положение че слагам утрогестан, а според него 300мг е максимума, който клексан ще покрие. Да, ама в другия ден имам само натаспин. Контрола трябва да правя пак след 2 седмици, на 24.07. На 31.07 ми е прегледа при Паскалева.
Знам, че поставянето трябва да е всеки ден за анти Ха, както и условието за четирите часа. Задължително поне тази седмица седмица след контролата ще я слагам всеки ден, за да ми определи добра ли ми е дозата 0т 0,6. Но се чудя дали рискувам и тези две седмици да бия през ден или да си слагам всеки ден.
Между другото и на мен тла ми бяха завишени, изследвани седмица преди положителния тест, но те нямат ли отношение по- скоро към приема на аспирин?

# 449
Извинявам се за спама, но Blackisback,  аз съм ходила много по мъките заради СПКЯ и мога да те посъветвам - изследвай се за инсулинова резистентност. Аз имах, но я видяха само двама лекари- др Атанасова от Токуда и доц. Катя  Тодорова. На тях двете ще съм им благодарна винаги. Започнах терапия с метформин и благодарение на него започнах да имам овулация и ми се изчистоха кистите. Мога да изброя и лекарите, които ми казаха, че обременяването ми е супер(имах само 1 направено и го показвах на всички)- др Персенска, Яначкова(ендокринолог), Билчев от Щерев и доц. Русев. Като цяло метформина има имунологични и противовъзпалителни и мн,други ефекти. Помага за имлантацията също така. За Русев мога да добавя, че имах + ембриотоксини и ми каза, че не мога да забременея никога с тях. Не беше прав, за щастие.
Та освен, че съм имала много проблеми с пкя, съм имала и тромб в крака заради стимулация и имам 1 букет от мутации.
Ако мога да помогна на момичетата в темата- бих посъветвала да си търсят аг, което да е час с тромбофилии и да не се лутат при алтернативни лекари, като някои от гореспоменатите. За Токуда повечето от известните, знам, че са в час. Вероятни има и други. Успех на всички.

Общи условия

Активация на акаунт