Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 11

• 34 765
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
Здравей OutOfNowhere,
В темата има и небременни. Не се притеснявай.
В Геника може да изследваш различни гени отделно.
Скрит текст:
Ето линк: https://www.genica.bg/disorders/159
Там Фактор V Leiden (R506Q) е 40лв.

Успех!

# 511
Аз правих в Кандиларов, доста разширен пакет си има, който е достатъчен според мен. Към 150лв е, не знам какво визираш под странични показатели, ако искаш погледни го какво включва.

# 512
Благодаря ви! А може ли съвет за така да го кажа санитарния минимум? Аз повдигнах въпроса пред гинеколога ми, защото не искам да поя прогивозачстъчни - пушачка съм(или бях, не знам оше). Баща ми получи инфаркт доста млад, та заради това ми препоръчаха и за спокойствие, и за информация да се тествам все пак. Само че този фактор на Лайден не са го отбелязали, а са отбелязали протеини S и С, хомоцостеин, някакъв лупус коагулант и още 2 неща, които са написани на ръка. Притеснявам се от хапчетата адски много, даже за да съм спокойна вечер пия аспирин протект. Наистина искам да се тествам, но ми се струва, че лекарвт не е наблегнал на основни неща, вкл този фактор. Затова ше го тествам аз. Ужасни хапчета, в страшен екшън ме вкяеаха, дано всичко е окей. Още в понеделник отивам в Геника.

# 513
В Кандиларов има всичко необходимо както и фактор 5. Според лекарите, при които ходих, пакета е ок.

# 514
  • София
В Геника можеш да направиш генетични изследвания. Фактор 5 Лайден и Фактор 2 Протромбин се водят високорискови генетични фактори.

Лупус антикоагулант, Протеин С, Протеин S, и т.н. са имунологични изследвания,  тоест показанията им могат да се менят в различни моменти. Понякога имунологичните изследвания, свързани с проблеми в кръвосъсирването, се наричат придобита тромбофилия.

Хомоцистеин обикновено се повишава при дефицит на витамини от група Б, който най-често се получава при мутация в гена на MTHFR.

В най-общия случай тромбофилията се обсъжда в контекста на бременност, залежаване, отворени операции, травми на крайниците и др. подобни състояния, които не са обичайни за организма, но са физиологични състояния, свързани с повишено кръвосъсирване. Получава се натрупване на фактори - генетични, имунологични и физиологични, които заедно могат да предизвикат проблем.

Можеш да прочетеш първа страница на темата - там има по-подробна информация.

# 515
Вече незнам какво да правя. Имам супер леко зацапване, но е всеки ден от 8.07,  а и отпреди това по-рехаво.  На терапия  0.4 клексан и асприн протект. Имало е хематом и леко отлепване. Бях на 16.07 на второ мнение при д-р. Ани Богданова. Каза, че вече се оправя, остави клексана, махна аспирина, но това зацапване продължава. През този интервал два дни нищо не слагах, после два дни всичко и от събота само клексан. Незнам колко време е нормално да има зацапване, но ми влияе много кофти. Има ли други такива случаи? Отделно мисля, че имам и сърцебиене и ускорен пулс, квото се появява около час след като бия инжекцията, личният ми лекар потвърди, че е възможно да е някаква реакция, но това е друга тема. Не намерих такъв коментар за клексан тук....

# 516
Аз имах зацапване целите 5 та и 6 та седмица, както и поливината 9 та. Не съм имала отлепване обаче. На Клексан 0,3 съм и казаха, че може да е от него. Не съм спирала Клексана през това време, казаха само при силно червено кървене тогава. Може би е добре да се пуснат все пак кръвни за кръвосъсирването. На мен д-р Богданова ми каза да пусна такива извледвания и да и пратя на вайбър резултатите да ги погледне дали са ок.

# 517
Благодаря, Александра. Да. Каза ми да пусна, ддимер, артт и другите. Каза, че са добре като ги видя и повтори да не спирам клексан. Аз съм в края на 9та седмица.

# 518
  • София
Имах зацапване в 5гс, 2-3ч след всяко пиене на аспирин протект. Спрях аспирина. После имах кафяво зацапване в 7 гс, после в 10-11, после в 14-15. Всеки път отшумяваше само, не съм спирала фраксито.

DiaSla, Не разбирам при положение че Богданова ти е казала какво да правиш, за какво става дума. Успокой се малко.

Сърцебиенето е нормален страничен ефект при бременност. Чети малко, вместо да си измисляш и да търсиш под вола теле.
https://bremennost.bg/sarcebiene-pri-bremennost.html

# 519
Благодаря за отговора. Прочетох доста преди да пиша тук, консултирах се и с доста добър лекар. Питането беше по-скоро колко дълго е било зацапването при другите.  Пулсът ми е ускорен, задъхвам се леко, това е нормално, но час два часа след инжекцията настъпват доста по-различни промени. Писах за това единствено за да видя дали се е случвало на някой друг. Все пак е възможно и да е съвпадение.

# 520
Вече незнам какво да правя. Имам супер леко зацапване, но е всеки ден от 8.07,  а и отпреди това по-рехаво.  На терапия  0.4 клексан и асприн протект. Имало е хематом и леко отлепване. Бях на 16.07 на второ мнение при д-р. Ани Богданова. Каза, че вече се оправя, остави клексана, махна аспирина, но това зацапване продължава. През този интервал два дни нищо не слагах, после два дни всичко и от събота само клексан. Незнам колко време е нормално да има зацапване, но ми влияе много кофти. Има ли други такива случаи? Отделно мисля, че имам и сърцебиене и ускорен пулс, квото се появява около час след като бия инжекцията, личният ми лекар потвърди, че е възможно да е някаква реакция, но това е друга тема. Не намерих такъв коментар за клексан тук....

Аз бях коментирала същото за клексана. Мислех си, че си внушавам и е по-скоро от хормоните. Но всеки път нищо ми няма и точно час след клексана се почваше. Сърцебиене, ускорен пулс, от там и тревожност. Смених с фракси и повече подобни симптоми не съм имала. Плюс това от клексана мен ме боли повече и получавам по-големи синини. Ако не правиш реакция към Фраксипарин, попитай да минеш на него.

# 521
Да. Точно същото. И аз мислех в началото, че си внушавам. От фраксити направих алергия. С него въобще не ме боли, за разлика от клексана, но след това се подува мястото на убоденото и сърби. Благодаря за отговора.

# 522
Жалко, че получаваш алергия, дано отминат симптомите от Клексана. Аз първо започнах с фракси, после не го намирах по аптеките и минах на Клексан. Една седмица, но беше кошмар. Сега пак не намирам Фраксипарин и се плаша.

# 523
DiaSia, аз имах отлепване в 13 г.с и малък хематом, само спрах аспирина за 3 дни, защото имах риск от прееклампсия и лош кръвоток. Зацапването продължи над 20 дни, но беше  много леко и бледо кафяво, после бежово и 1 ден спря.

# 524
В моя случай с малък хематом подходихме с тежката артилерия - седем дни в болница лежане на системи и хапчета, вкл. кръвоспиращи - дицинон, витамин К, витамин С. Фраксипарина го бяхме спряли тотално - на профилактична доза съм с една мутация , но без анамнеза за тромбози и нищо не последва от спирането на фракси за около десет дни. Аспирин изобщо не са ми давали. Кървенето и зацапването приключи за седмица, след което ми препоръчаха почивка - без много активно  движение и силни емоции. Поднових терапията с антикоагуланта няколко дни след изписване от болницата и до момента нямам проблеми. Не мога да преценя кой подход е по-уместен, защото предвид че имам един аборт, този път решихме, че кръвта трябва да спре възможно най-бързо за да не развия инфекция, поради което изкарах и профилактичен курс с антибиотици. Парадоксално, но след лечението с АБ развих инфекция и трябваше да пия втори антибиотик, който ми довърши цялата флора и фауна окончателно, въпреки тоновете пробиотици. Искам да кажа, че всяко нещо си има две страни - наистина зацапването спря бързо, но сега вече месец не мога да се отърва от инфекции. От друга страна, през изминалата бременност се влачих почти от самото начало с леко кървене и зацапване, накрая почти без лечение, вследствие на което развих маточна инфекция, но тогава имах и доста голям хематом...

Не знам дали си въобразявам, но откакто слагам хепарина в краката ми излизат някакви петна, приличащи на бенки в тези зони... сигурна съм, че не е от убожданията....дано да е временно.

Общи условия

Активация на акаунт