Доктор Иван Сигридов # 3

• 54 885
  • 847
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря на всички момичета.
Съвсем забравих да спомена, че съм ходила при Паскалева, и че тя не ми препоръчва терапия. Не останах особено доволна от нея обаче. Общо взето ми каза - нямаш тромбофилия, нямаш риск за нищо (а дори един обикновен сърч в гугл за тези мутации може да ти каже, че това не е точно така).
В темата за тромбофилиите, много момичета препочъват Анти Ха, но някои от тях казват, че Сигридов го отрича и не го прави, а той е единственият, на когото бих се доверила.
Вече имам едно детенце на 3г, лека и безпроблемна бременност без НМХ. Тогава не съм правила изследвания, и нямам представа дали съм имала Антитромбин 3, тъй като е придобит.
Паскалева донякъде е права - гените , може да ги има и да не се прояват . Аз съм с 4 леки тромбофилии , имала съм операции и др . и не съм имала тромб. Има жени с Лайден , с операции и бременност без проблеми. Но на вас не ви пречи да ходите при нея , да си пускате изследванията и вече , ако там излезе нещо тя ще го коригира.

# 661
  • София
Едната обаче е придобита, не е ген. Те не знам колко са опасни, но според Калчев са - и заради това и терапията му.

# 662
Аз съм с 4G/ 4G и АСЕ. Паскалева искаше да оставим НМХ за всеки случай до 20г.с., д-р. Богданова беше категорична, че съм за терапия. Аз също си мислех, че не съм, но когато не биех НМХ веднага се променяха стойностите на Д-димер и другите. В 20та седмица ми пусна и Протеин С е като беше под нормата заключи, че терапията остава...

# 663
Паскалева преди бременност може да реши, че няма нужда от терапия, но при бременност дори да не счита, че мутациите са рискови следи терапията дори да е назначена от друг. На мен само с pai и mthfr ми назначи още небременна терапия и то нмх+аспирин, като аспиринът бе още на опити, а нмх от + тест. Това обаче беше заради 2 последователни аборта. После бременна искаше дори да ми увеличава аспирина.
Проф. Лисичков не следи анти-ха, но определено мисля, че също е много компетентен. Не ме е следил до сега.
При pai проблем не са тромбите и не е адекватно човек да чака тромб, та да се реши, че има нужда от терапия. При pai стават микротромби и те водят до поредица от аборти и то много често в ранните седмици. Или до късни загуби, когато обаче проблемът е тръгнал също от ранните седмици - микротромби, които увреждат плацентата и в един момент вече се случва лошото. Може да направим анкета и да се види колко много жени с pai имат по няколко аборта и то най-вече в ранните седмици. При pai терапията цели на първо място да спаси плода в ранните седмици.
Освен това е много грешно да се пренебрегват така нар. “Нискорискови мутации”. На мен в основния пакет ми излязоха само pai и mthfr. Едва след 3тия аборт пуснах допълнително изследвания, защото и без тях имах терапия и при втората, и при третата неуспешна бременност. И се оказа, че имам реално почти всички тромбофилни мутации с изключение на двете най-рискови. При 6 мутации, от които 2 хомозигот (едната pai) хематолозите вече ми казват, че рискът е дори по-висок от лайден.
Д-р Сигридов също доста внимание им обърна на тези мутации и каза, че доста усложняват положението. Ама колко жени са изследвали всичките, също колко лекари разбират от тези мутации - все още попадам на такива, които ми обясняват, че са безобидни.
При мен тромбофилията се проявява много рано - още в първите дни след овулация и много преди + тест. В момента, в който съм бременна взимането на венозна кръв и то на фона на аспирин става меко казано трудно, а на изследвания изглежда всичко освен артт идеално. Дори при нмх и аспирин, пак едва едва я точат тази кръв. При втората бременност понеже ми даваха и хормони на фона на 150 мг аспирин и 0.4 фракси крайниците ми посред лято бяха нон стоп ледени, имах усещане, че буквално нямам кръвообращение и се чудех какво става. Така че шега с тия мутации не бива. Да не говорим, че майка ми на моята възраст направи инсулт и не ми се иска и това да рискувам...

# 664
Моите мутации са Лайден и 4G/5G. Както всяка, не спирам да се тормозя каква беше причината за мисед в 8.
Микротромби дали могат да се забележат на обикновен преглед в 7 г.с. или трябва най-малкото да е бил пуснат доплер, за който пък сигурно е рано на този етап? Бях си записала, че се прави след 9 г.с.
Нямам предвид да се забележат буквално, но да се види проблем в сак/плацента/развитие на ембриона?
Питам, защото при мен уж всичко изброено изглеждаше перфектно на екран, от + теста имах НМХ, в някои дни пиех и АП (имах 2 различни препоръки дали да взимам аспирина и не знаех какво да правя). Опитвам се да изчета всички теми назад и още повече се обърквам.

Последна редакция: сб, 12 дек 2020, 23:43 от Mandaria

# 665
Може тези мутации изобщо да не са причина. Правили ли сте хромозомни изследвания?- те са по-голяма причина за ранни загуби

Моите мутации са Лайден и 4G/5G. Както всяка, не спирам да се тормозя каква беше причината за мисед в 8.
Микротромби дали могат да се забележат на обикновен преглед в 7 г.с. или трябва най-малкото да е бил пуснат доплер, за който пък сигурно е рано на този етап? Бях си записала, че се прави след 9 г.с.
Нямам предвид да се забележат буквално, но да се види проблем в сак/плацента/развитие на ембриона?
Питам, защото при мен уж всичко изброено изглеждаше перфектно на екран, от + теста имах НМХ, в някои дни пиех и АП (имах 2 различни препоръки дали да взимам аспирина и не знаех какво да правя). Опитвам се да изчета всички теми назад и още повече се обърквам.

# 666
Възможно е и да не са причината мутациите, никога няма да разбера. Опитвам се да си съставя план за аспирина и PAI, защото явно специалистите се различават в мненията си за него. НМХ ще се слага 100%.
Не съм изследвала ембрионите. Донорски са (не че това е гаранция, нали грешките са случайни). Но някак при първи опит с много добър ембрион нямаш предубеждения, че трябват допълнителни изследвания. Намират донор - вълнение - оплождане - вълнение и всичко заминава във фризера.

# 667
Съжалявам за загубата ти! Колкото и изследвания да се направят, те не могат да дадат отговор каква е причината за загубата. Изследванията помагат само да се предвидят и предотвратят в някаква степен проблеми при евентуална следваща бременност.
Всичко е индивидуално - няма правило при pai да се пие или да не се пие аспирин. Една част от нас пият, други не, а и pai не е единствената мутация. Повечето вървим в комплект с няколко, с повишени тромбоцитно-левкоцитни агрегати, с придобита тромбофилия. Някои лекари се плашат от аспирина и сякаш го отричат напълно - аз не бих се доверила на такъв. Аспиринът в много случай е ефективен и има много изследвания, които показват че помага при някои стъстояния да се постигне или запази една бременност. Изисква обаче адекватен лекар, който да следи и да може да разбере дали ти действа ок или не. Трябва един лекар да ти обясни конкретно терапията, която ти предписва защо я предписва и да не в стил “това се предписва”. Аспирин не се пие само в някои дни - или се пие всеки ден, или през ден, но трябва да има точна регулярност, защото иначе нито може да се изследва с аспи тест дали ти е подходяща дозАта, нито правиш нещо - в някакви периоди все едно си на терапия, после не си. Не обичам да говоря за разредена и сгъстена кръв, защото това не е айран и не се просто сгъстява/разрежда, но при такива колебливи терапии се получава така, че ту е разредена, ту сгъстена и това не е хубаво нито за бебе, нито за тялото на майката. Колкото лекаря имаш, толкова различни мнения ще чуеш, затова най-добре е да се информираш сама, тъкмо ще започнеш да улавяш кога лекарят ти не знае какво точно върши. За жалост има много такива. И ще можеш да вземаш правилните решения.

# 668
Възможно е и да не са причината мутациите, никога няма да разбера. Опитвам се да си съставя план за аспирина и PAI, защото явно специалистите се различават в мненията си за него. НМХ ще се слага 100%.
Не съм изследвала ембрионите. Донорски са (не че това е гаранция, нали грешките са случайни). Но някак при първи опит с много добър ембрион нямаш предубеждения, че трябват допълнителни изследвания. Намират донор - вълнение - оплождане - вълнение и всичко заминава във фризера.
Аз имам тризомия от инвитро без ПИД и три неуспеха с ПИД . Може и генетично да е , може и не. Дано имаш други ембриони и всичко да е наред. Следвай си терапията, но пусни изследвания да не стане прекалено и аспирин и НМХ.

# 669
Включвам се в темата с възторжено първо впечатление от д-р Сигридов. Вчера бях на ФМ при него, консулирах се и относно нивата на витамини и факта, който наскоро открих, че съм с хомозиготна мутация 4g/4g по PAI1. Веднага си личи, че човекът не подхожда формално, а разглежда случаите индивидуално, в контекста на спецификите за всеки пациент. Например, при мен беше категорично против прилагането на терапия с НМХ или аспирин, тъй като засега няма клинична изява за тромбофилия. Препоръча ми вода, спорт, антиоксиданти и алкализиране на организма, както и редовно проследяване на факторите за коагулация на кръвта. В същото време уточни, че има ситуации, в които тежката медикаментозна артилерия е неизбежна, така че не е твърдо "за" или твърдо "против" НМХ при нискорисковите мутации, а подхожда индивидуално.

Бихте ли споделили повече подробности за "вода, спорт, антиоксиданти и алкализиране на организма"?
Какво количество вода препоръчва да се пие и според доктора какво отражение би имало. Бях слушала в последното му интервю за над 3 литра и оттогава увеличих приема на вода. Мислех, че пия достатъчно, защото винаги си нося, но се оказа, че не е така. Сега мисля, че успявам около 2 литра да пия вода.
Препоръча ли и определени антиоксиданти (обясни ли защо да се приемат) и какви начини за алкализиране.

Благодаря, ще ми бъде много полезен отговорът ви!

# 670
  • София
Ще се радвам да споделя, дано да е полезно и за други. Препоръча ми поне 3 литра вода на ден. Антиоксиданти - Ресвератрол, SOD, Omega 3 мастни киселини (с акцент върху ЕРА). Подчерта, че добавките трябва да са от висок клас, иначе нямало смисъл от тях. Като съвети за хранителния режим ми каза да избирам алкални храни, да избягвам наситени мазнини и захари. Конкретно като желателни за включване в менюто изброи студенопресовани масла - ленено, авокадово, орехово, сусамово, зехтин; сурови ядки - бадеми, орехи, лешници, предварително накиснати във вода; зеленчукови салати, берита, канела, куркума, джинджифил. За спорта спомена, че е добре да е ежедневен, с висока продължителност, но не твърде голяма интензивност (тъй като съм бременна),  със следене на пулса до около 130.
Разбира се, насърчи и редовното проследяване на кръвните показатели за коагулация и кръвотока.

# 671
hatred, Благодаря!
а какво е SOD?
И за Омега 3 каза ли какви количества?

# 672
  • София
hatred, Благодаря!
а какво е SOD?
И за Омега 3 каза ли какви количества?

SOD е абревиатура за superoxide dismutase, намерих го в няколко онлайн аптеки. За Omega 3 не ми е казал конкретна доза, пия го според указанията на производителя. В интерес на истината, докато разбера, че съм бременна, пиех и Omega 3, и ресвератрол, но от ЖК ми казаха да ги спра. Сигридов изкоментира нещо саркастично в този контекст - че щедро се изписват ненужни (в голяма част от случаите) аспирин и НМХ, а се забраняват добавки, които не вредят.

# 673
Ще се радвам да споделя, дано да е полезно и за други. Препоръча ми поне 3 литра вода на ден. Антиоксиданти - Ресвератрол, SOD, Omega 3 мастни киселини (с акцент върху ЕРА). Подчерта, че добавките трябва да са от висок клас, иначе нямало смисъл от тях. Като съвети за хранителния режим ми каза да избирам алкални храни, да избягвам наситени мазнини и захари. Конкретно като желателни за включване в менюто изброи студенопресовани масла - ленено, авокадово, орехово, сусамово, зехтин; сурови ядки - бадеми, орехи, лешници, предварително накиснати във вода; зеленчукови салати, берита, канела, куркума, джинджифил. За спорта спомена, че е добре да е ежедневен, с висока продължителност, но не твърде голяма интензивност (тъй като съм бременна),  със следене на пулса до около 130.
Разбира се, насърчи и редовното проследяване на кръвните показатели за коагулация и кръвотока.

Hatred, благодаря за инфото!

При ОМЕГА 3 акцентът не е ли върху DHA, а не върху EPA!
Да не ги обърка?

# 674
  • София

Hatred, благодаря за инфото!

При ОМЕГА 3 акцентът не е ли върху DHA, а не върху EPA!
Да не ги обърка?

Не, той изрично го подчерта - че масово акцентът се поставял върху DHA, но аз трябва да следя и за подобаващо количество ЕРА в състава.

Общи условия

Активация на акаунт