СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 18

• 22 226
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Светле, той така си говори, иначе доста се пази. Бърка овесени ядки, яде пилешки гърди, яйца, авокадо и тренира. Но тайно обича дюнери:smile: Аз също.
Готви много добре,  може даже и пита да омеси. Баща му също готви прекрасно, брат му и той обича:grinning: Нищо чудно да станат готвачи

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 20:29 от Amanda.D

# 646
Племенникът сериозно искаше да стане готвач. Постоянно събираше рецепти, готвеше какво ли не. В крайна сметка завършва МГ, а от няколко години е изцяло отдаден на фотографията. Не мисли обаче, че може да му стане основна професия, въпреки че печели от нея, по-скоро смята, че винаги ще му носи и един не лош допълнителен доход.
Та така, нека пробват това, онова. Междувременно да си и учат сериозно, пък как ще ги завърти бъдещето и от коя трънка ще изскочи заека, никой не може да каже.

# 647
  • София
Аз пък се сещам за един познат, който направи сериозна кариера в маркетинга. Много кадърен, високоплатени мениджърски позиции в международни фирми...
Е, преди няколко години заряза всичко, откри заведение и стана готвач. 😊

# 648
Днес и аз водих разговор. Питах го къде искат да учат приятелите му от класа. Само за едно дете знаеше, че искало да остане в същото училище, защото живее точно до него. Възмутих се как може да не си говорят за плановете и желанията си за гимназия. Отговорът беше: 'Мамо, на никой не му се мисли за това.' Scream

# 649
  • у дома
А моето от 29 деца всичките май искат да си останат в ПМГ,но 4-5 искат паралелка биология,др ХСН в същото училище-това според моето.Чак ми е чудно,защото почти от всеки випуск има поне 3-4,които отиват в ЕГ.

# 650
  • София
Някой знае ли за първа английска, за немската и испанската какви са 3 и 4 профил?
И кога се разбира това?

За сегашните десетокласници Испанската предложи следните профилиращи предмети: математика, физика, химия, биология, история и география. Всеки ученик избира два от тези предмета, няма фиксирани комбинации и няма класиране.  Единственото условие за сформиране на група по даден предмет е да се съберат минимум 12 /мисля/ желаещи. При повече желаещи за даден профил се сформират повече групи. Това са обявили на 10-токласниците и към момента няма промяна. Не е сигурно дали ще е същото за следващите випуски. В никоя гимназия не е сигурно, защото новата програма е за първа година.
И четирите профила май само 2АЕГ обявява. В тази гимназия тези профили са така от години /и по старата програма бяха така/, поради което мисля, че е твърде вероятно да се запазят и да няма промяна. Прави ми впечатление, че за първа година някои паралелки са с обявени само 3 профила /досега само една паралелка обявяваха с 3 профила, сега са повече/.

# 651
Аз за друго се чудя относно тези профили, може и да сме го обсъждали тук, но да не се е набило в главата ми достатъчно трайно.
В МОН ги има програмите за профилирана подготовка. Май като модули бяха дадени темите. Чела съм тези за математика, информатика, физика. Знам, че разликите между първи и трети профилиращ предмет са в броя часове. Поправете ме, ако греша. Но какво става със съдържанието.
Давам пример. При нас математическата паралелка по ДПП е Мат-Инф, като трети профилиращ евентуално могат да изберат след 10-и клас физика.
Има други математически паралелки, които са Мат-Физ. И тук идва чуденето ми. В тези две паралелки един и същ материал ли ще минат по физика след като в единия случай е първи, а в другия трети профилиращ предмет? Или разликата ще дойде само от различния брой часове по ФУЧ?
Що нещо изчетох през последните две години за тези профили и все още не могат да ми се изяснят напълно, а уж не съм блондинка. 😞

# 652
  • Отвъд алеята зад шкафа
Някой знае ли за първа английска, за немската и испанската какви са 3 и 4 профил?
И кога се разбира това?

За сегашните десетокласници Испанската предложи следните профилиращи предмети: математика, физика, химия, биология, история и география. Всеки ученик избира два от тези предмета, няма фиксирани комбинации и няма класиране.  Единственото условие за сформиране на група по даден предмет е да се съберат минимум 12 /мисля/ желаещи. При повече желаещи за даден профил се сформират повече групи. Това са обявили на 10-токласниците и към момента няма промяна. Не е сигурно дали ще е същото за следващите випуски. В никоя гимназия не е сигурно, защото новата програма е за първа година.
И четирите профила май само 2АЕГ обявява. В тази гимназия тези профили са така от години /и по старата програма бяха така/, поради което мисля, че е твърде вероятно да се запазят и да няма промяна. Прави ми впечатление, че за първа година някои паралелки са с обявени само 3 профила /досега само една паралелка обявяваха с 3 профила, сега са повече/.

Ако съм разбрала правилно, организацията на профилите е следната: Учениците имат избор от каквато и да било комбинация от профилиращите предмети и после програмата е както в университетите - да кажем час по география - в него могат да влязат децата с профил география и химия, или с профил география и математика и т.н. Часът по география е общ за всички деца от випуска, които са избрали география под някаква комбинация с друг предмет?

# 653
Стон, мисля, че бъркаш, но Дидева ще ме поправи, ако те заблуждавам. По наредба (7 мисля е) за профилираната подготовка всеки от профилиращите предмети се изучава с не по-малко от 4 учебни часа и не повече от 8 часа седмично. Не се прави разлика дали е първи или трети. Разлика в подготовката, но това е предварителната подготовка, може да има в първи гимназиален етап, където да има фуч и иуч по някой от предметите, който е обявен за профил във втори гимназиален етап. И това вече си е решение на училището. Може училището да е с първи профили мат и инф, но в първи гимназиален етап да има час фуч биология без да има обявен 3ти и 4ти профил (примерът е реален, от тази година 9 клас).

# 654
ФУЧ в 9 клас може да е всеки предмет, който е решено да се включи в програмата и няма нищо общо с индивидуалното профилиране. Освен ако паралелката от 8 клас не е обявена с 3-ти профилиращ и той да е задължителен за всички ученици от този клас.
В нашето училище на ПС се решава за ФУЧ-а, а децата подават заявления какъв ФУЧ желаят да изучават.
Gadamer, според мен всяко училище има свободата да организира профилираната подготовка.

# 655
Мисля, че има две програми за ПП по предмет. 4 до 8 часа е космос разлика. Къде мога да видя програми за ПП?Интересува ме за профилиращ предмет ИТ, което при нас е задължително другарче на профил математика.

# 656
Ох, warwick, нали същото пиша. ФУЧ и ИУЧ в първи гимназиален етап не е задължително да съвпада с някой от обявените профили.
А как във вашето училище ПС избира фуч, а децата пишат какъв фуч да изучават? Във всяко училище пс избира фуч и децата попълват каквото е решено. Вашето/нашето не прави разлика. Не дава повече свободи, за справка с проблеми с избора на фуч/иуч питай настоящия 6ти клас.

Солничка, в сайта на мон ги има всички програми.

Пускайте бтв. ДСт и Антонина.

# 657
Нали се обсъждат профилите в гимназиален етап. Защо намесваш 6-ти и ФУЧ-ИУЧ-а им и ФУЧ-а на 9-ти, който не е профилиращ? Нещо си се объркала.
Казвам в нашето училище, защото не знам в другите как е, а винаги пиша това, което знам.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 21:14 от Warwick

# 658
  • sofia
И кога се разбира това?

За сегашните десетокласници Испанската предложи следните профилиращи предмети: математика, физика, химия, биология, история и география. Всеки ученик избира два от тези предмета, няма фиксирани комбинации и няма класиране.  Единственото условие за сформиране на група по даден предмет е да се съберат минимум 12 /мисля/ желаещи. При повече желаещи за даден профил се сформират повече групи. Това са обявили на 10-токласниците и към момента няма промяна. Не е сигурно дали ще е същото за следващите випуски. В никоя гимназия не е сигурно, защото новата програма е за първа година.
  Санака, много ми е легнала Испанската на сърце, защото моят младеж обича езиците и би учил който и да е от тях, извън английския. За сега като че ли фаворит му е немския, но на мен ми се струва, че 1 НЕГ са малко мудни и с недобра организация като цяло на училищния живот. А това мисля, че е важно за да ходиш с желание на училище, все пак в тези 5 години не е само единия език. Струва ми се, че испанската са по- активни и училището е "по-живо". Какви са твоите впечатления, ако си склонна да ги споделиш😀

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 10:08 от googlish

# 659
Мисля, че има две програми за ПП по предмет. 4 до 8 часа е космос разлика. Къде мога да видя програми за ПП?Интересува ме за профилиращ предмет ИТ, което при нас е задължително другарче на профил математика.
Програмата, заложена на национално ниво,  е една. Тя е за задължителните модули. Разликата между 4 и 8 часа идва от избираемите модули. Ако се заложи максимумът за тях, който е 144 годишно, хорариумът става 288 часа годишно, което прави 8 часа седмично. Учебната програма за избираемите модули се утвърждава от директора на училището.
Информационни технологии за профилирана подготовка

Общи условия

Активация на акаунт