Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 407
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
Дорис, 27 дневен цикъл е напълно нормален, но понеже твоят е бил дълъг ти се вижда къс. Цикълът ти се е нормализирал 😍👺, колкото и да не ти харесва. Витамин Ц пробва ли за гърло? Забавя и цикъл.

Как ще го забавя? По-скоро помага като ти дойде да не тече много.
Аналгин ако се пие напров тече като река.
С пия от години и нямам проблем.

# 241
  • пак там
Забавя витами ц, наистина. Ако започнеш да го пиеш на ударна доза - по 1 ампула на ден два-три дни предварително, не тръгва, докато не спреш да го пиеш. Но после си го връща тъпкано, тече със страшна сила.

Ако започнеш да го пиеш по време на цикъл - не ти спира цикълът, а само се намалява и тече баааавно и досадно, може да ти изпляска три-четири допълнителни дни.

И двата варианта съм ги правила - единия, за да забавя тръгването на цикъла  и да мога да плувам 2-3 дена, а другия.. вече не помня по каква причина, но го пробвах преди сто години. Голяма глупост...

# 242
Аз пия всеки ден. Нямам проблем.

# 243
Здравейте! Следя ви и ви чета от доста време, реших да се включа с въпрос. С Хашимото съм и състояние както обясни ендокринолога "пред ИР". Имах по- висок инсулин на 60та мин. Имам въпрос, свикнала съм да ям ленено семе с кисело мляко, какво мислите за него? Все още не съм много добре запозната с всички храни. Благодаря ви предварително.

# 244
Здравейте, днес говорих с една лекарка относно изследвания на кръвната захар... И тя ми обясни следното:че стойностите на КЗ от пръст или вена на гладно са идентични с разлика от 1-2%.Обаче съвсем не стоят така нещата с изследване след храна/постпрандиална кръвна захар/. Например - венозна/от пръст кръв на гладно 4-6 mmol/L След храна венозна под 7,8.
НО....кръв от пръста  след храна е с 20-25% по-висока от колкото от вена, защото циркулиращата глюкоза в периферията е повече и е прието да е под 10mmol/L.Или от стойността на измерената глюкоза от пръст се вади съответният процент и горе долу става ясно колко би била венозната. Попитах ендокринолога и той ми каза-"точно така". Това го пиша по повод запитването на едно момиче какви стойности на КЗ все пак се водят нормални. Аз също задавах такъв въпрос тук, но никой не отговори....

Аз например преди час изядох едно блокче шоколад с 99% какао Линд и 3 ягоди и КЗ ми е 5,8...А тепърва мисля да вечерям

# 245
Днес станах рано, с усилие естествено, направих тибетците за пръв път, някои ме затрудниха.
Сега пия кафе без захар и сълзи ми капят Joy Много гадно бре...... Пфффф!!!

Както Natka е казала -  по-късото кафе е по-меко (по принцип). Може би е време за експеримент с нов сорт Coffee

# 246
Демон, не е вярно, че никой не ти е отговорил- напротив, поне няколко човека писахме (а и друг път сме писали по тази тема) и казахме кое за нас е приемлива стойност или към какво се стремим. Ти, разбира се, имаш избор да се придържаш към други стойности. За мен самата не бих приела за нормална измерена с глюкомер стойност 10 след хранене. Пък и какво значи след хранене, много общо казано така. Много лесно можеш да провериш дали известно време след хранене КЗ с глюкомер и от вена ще е с 25% разлика- боцкаш се в лаборатория и после веднага и с глюкомер. Wink Аз предпочитам да слушам сигналите на тялото ми, а с малки изключения, при измерена с глюкомер КЗ около 10 не се чувствам добре...Блокче шоколад също не е много ясно- колко грама? Комбинация от ягоди и шоколад  (дори и черен) никой не е казал, че изобщо не повишава КЗ. Колко ти беше преди това? Добре е да ядеш ягодите с някаква мазнина (като малко заквасена сметана) или след основно хранене, на гладно всеки плод повишава КЗ- дори и леко.
По отношение на кисело мляко с ленено семе- на МЕН не ми е пречило. Аз смесвам понякога малко кисело мляко със заквасена сметана и мляно ленено семе (меля си го вкъщи) . Понякога добавям малко боровинки, ягоди или малини или кокосови стърготини, или чия...Гледам да не прекалявам с киселото мляко. Но има хора на които млечните им пречат.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 00:55 от dolce miele

# 247
  • Paris, France
Идея за кафето е да купите арабика. То е по-ароматно, но много по-малко горчиво. Идеята на натка за късото кафе е много добра.

На мене вече ми харесва истинско горчивото кафе и слагам повече Робуста. Преди, ако пиех от евтините кафета на супермаркетите марки яко ми горчеше и слагах повече захар, а сега мога и чиста Робуста да пия и ми харесва.

Е Куба казват, че кафето трябва да е:

Caliente - горещо
Amargo - горчиво
Fuerte - силно
Escaso - малко

Инициалите на тези думи дават думата кафе на испански. Точно такова го пия сега. И от кубинска кафеварка, точно като италианците.

demon, да, глюкозата в капилярите е повече отколкото във вените, защото капилярите я отвеждат към тъканите за да ги храни. Точно високата глюкоза уврежда капилярите и затова е добре да в държим ниска.

Някои апарати мерят глюкозата в цялата кръв, а други само е плазмата. При жените червените кръвни телца или хематокрита са около 40%, при мъжете около 45%, но ако човек е обезводнен, пил е много кафе, диуретик, се променя съотношението плазма/хематокрит и става сложно. Зависи и какви са червените кръвни телца.

На 2 ОГТТта занесох глюкомер за да сравня. На гладно глюкомерът даде по-ниска стойност от лабораторната, след ядене на първи час, леко по-висока, нещо като по-висока с 0.5-1ммол/л, на втори час беше почти същото. Разлика аз не видях кой знае каква. На Abott беше глюкомера, на заем взет от съседка, която почти не го ползува.

Отдавна не меря КЗ, но си фиксирах 5.5-6 максимум на глюкомера. Предпочитах да си сложа по-амбициозна цел и по-ниска летва за КЗ.

Никак не е ОК КЗ 10. Това и за диабетик не е приемливо. Това, защото и венозна 7.8 не е ОК, нищо, че референтните стойности са такива. КЗ над 6 е свързана със сърдечно-съдови заболявания. Захарта на нормалните хора седи около 5 когато се хранят въглехидратно. Аз също имам право на такава. Само дето никой няма задължение да ми я осигури.

При КЗ 5.8 е по-разумно първо да я свалиш и после да вечеряш. С КЗ 5.8 не бих тръгнала да ям.

Ягоди със шоколад аз не бих яла. Няма протеин, а има много мазнина и някаква глюкоза. Ягоди с кисело мляко, сметана, а шоколада за десерт след протеин.

А, Долче писала.

Лененото семе е много полезно.

# 248
Започвам да си мисля, че нарочно правят толкова горчиви някои широкодостъпни кафета- за да се подслаждат стабилно със захар, подсладители, фруктоза, глюкоза... Stuck Out Tongue Winking Eye
Всъщност, кремообразната извара от Лидъл също я използвам заедно с кисело мляко, заквасена сметана, горски плод, ленено семе.

# 249
Ае надали има чак такава конспирация, ама хората ядем все повече и повече захар и се налага все по-големи дози, за да има същия ефект и така, ако  не е подсладено, се усеща много по-остро реалния вкус на нещата.

# 250
Просто споделих какво ми каза
... Ще го имам предвид това със ягоди те и шоколада...Естествено,че горните граници не са добре и не са нормални. Обикновено КЗ ми е до 5,8 1 час след храна. Опулих се на тая стойност, а и не знам каква е била преди това...
Ще пускам в понеделник пак изследвания. Освек КЗ и инсулин на гладно, да пусна ли да видя гликиран хемоглобин и кортизол?

# 251
За кафето си е и до смеска, просто при нас повече сме свикнали на по-горчиви и такива се продават по-масово. Повечето ми познати смятат че кафе дето не горчи кой знае колко, не е достатъчно силно... слабо им било и туйто. Аз не съм чак така, но и кафета в които преобладава или са само арабика и мен не ме радват. Имат ми един такъв киселеещ вкус, не точно кисел но не ми харесва. Нищо че те почти не горчат, не са моето нещо. Но пък то затова има смески, както и просто по-светло изпечени кафета, че най-тъмните също горчат повече. Пробвайте докато си намерите вашето кое е. Известно време си купувах от специализиран магазин и със собственичката изпробвахме различни смески които ми правеха на място, докато си харесам някоя и продължа такава да купувам.
И другото де, дето и Миоки го казва - възприятието за сладко масово не е каквото беше като бях малка, сега всеки е свикнал на много повече сладост и все малко му се вижда.

# 252
Не съм спец, но са ми казвали, че арабиката е по-качествено кафе от робустата.
И е така.
Много смески съм си правила, докато улуча моята.
Сега всичко ми е арабика.

# 253
Момичета, много ми се увеличи капенето на косата в последните два месеца. Желязото ми е 16.27 при реф. ст-ти 6.60-29.5 и феритин 99.39 при реф. 13-150. Изглеждат ми добре. Но не знам дали не трябва да са към горна граница по подобие на В12 например. Другата седмица ще направя и едни щитовидни изследвания, че не съм откак се храня по режима от януари. Преди това бяха съвсем наред. Какво друго ще ме посъветвате да изследвам, което има връзка с косопад? И друго се сещам - как се разбира има ли дефицит на омега3? Пробвала съм да го пия 1000мг в комбинация с Q10, но получавах зверско главоболие малко след приема и го спрях.
Сега видях, че са ми готови селен и В6. Селен 123 при реф. ст-ти 50-120. В6 - 75.0 при реф. ст-ти 5-30. Тук доста съм предозирала и го спирам веднага, селена също спирам и другата седмица ще изследвам и вит. К, А и Е, че и тях ги взимам на таблетки.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 11:46 от Тревичка–

# 254
Аз имах косопад още от преди режима, от който косата ми доста оредя и доста време след започването му продължи да пада. Около 6-тия месец изведнъж падането намаля и забелязах много нови разтежи - цели кичури нова коса с дължина около 2-3см. Вероятно 1/5 от цялата ми коса са тези нови разтежи.
Дафицит на омега 3 не съм чувалада има като стойност. Ако консумираш храни богати на омега 6, то по всяка вероятност омега 3 не ти достига, за това и препоръчвам да не се консумират такива храни (особено растителни олиа). Аз пия и капсули рибено масло от време на време, защото консумирам основно свинско което е с по-голямо съдържание на омега 6 от телшко или агнешко например.
Вит А (синтетичен), освен ако не е бетакаротин, не се взима без изследване, защото има висок риск от предозиране. Ако бък е бетакаротин, - пари хвърлени на вятъра. Въобще витамини без изследване, аз вече не бих пила вече. Моят вит Б12 например, беше на горна граница, когато го проверявах в началото на режима, точно от добавки.

Общи условия

Активация на акаунт