Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 430
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
  • Paris, France
woman in the mirror, а защо изобщо изследва щитовидна докато си била на диета? На мене ми казаха да дам 6-2 месеца след диетата и тогава. Напълно нормално е Т3 да падне на нисковъглехидратна и това си е физиологичен, защитен механизъм. И моите, но и на Бледолилава щитовидни хормони се подобриха значително след диетата.

Ти докъде стигна? Приключи ли с диети и отслабване? Още пиеш ли Метформин?

демон, от щитовидна не разбирам, честно казано. Знам, че проблеми със щитовидна влияят на инсулиновата чувствителност и обратно.

Селен си струва да изследваш и кортизол също.

Не е нормално да ядеш ВХ само от зеленчуци и да не си в кетоза. Това ако не пиеш алкохол и не прекаляваш с ягоди и шоколад. КЗ ти е ужасно висока за това, което ядеш. Само като махнах хляб, макарони, картофи и ориз захар над 5 не видях, нито сутрин, нито след ядене. Е, аз не ядях никакви ягоди и малини тогава, но е факт, че КЗ падна и повече не се вдигна никога над 5 до края на диетата.

Аз бях с нормално функционираща щитовидна, ТСХ 2.5, не помня другите, но Т4 на долна, а Т3 на горна. Имах нисък сутрешен и нормален дневен кортизол.

Не знам как можеш да си помогнеш.

Знам, че липса на йод предизвиква хиперфункция, но да ядеш много йод при нисък селен е опасно. Изследвай си Селена!

# 271
Много ви благодаря... Ще пусна изследвания и ще видим какво става... Защото преди 6 месеца когато започнах да правя тези кризи беше ужас-започва едно пристъпно сърцебиене, едно разтреперване, обвзе а ме някаква паника, че не знам какво става и в такива моменти съм вдигала кръвно до 180 на 100 за кратко и пада само до половин час. Затова мислех да нямам нещо на надбъбречните.... И тези работи все около и след цикъл или Ову. Мисля че съм в предмено, четох че се получават такива внезапни ПА. Откакто пия Инозитол почти не ми се случват-много слабо и то 1,2 пъти и кръвното ми е 110 на 70,пулс 60,70.Аз с тая щитовидна от 2 години хормони са ми в идеални стойности, но такова нещо не е било дори когато бях със много лоши показатели-Тсх 0,001.А съм била така поне 3 год преди да разбера. Иначе КЗ още преди 15 г ми е била 5,4...Ще ви пиша какво ще излезе... Някой път сутрин ми е 4,6, а друг път 5,6...Луда работа... За 2 месеца съм си позволила 1 ред шоколад, но не наведнъж

# 272
Невена, аз съм писала в темата, че правя инвитро. Подготвях се за трансфер и затова пуснах хормони на ЩЖ. От клиниката ги искат, имат голямо отношение към имплантация и развитие на ембриона.

Също, от въпросната клиника преди 2,5 години решиха да ми пуснат обременяване, за да се види има ли ИР. Не съм имала очебийни симптоми като наднормени кг. След обременяването минах на режим с ниски вгх, свалих няколко кг, станах 54. А след еутирокса свалих още 2 и сега съм 52кг. Та, аз проблем с кг нямам.
Метформинов препарат пих само първите 6 месеца, после го спрях и останах само на хранене, добавки, движение.

# 273
Здравейте, имате ли наблюдение за косопад при прием на глюкофаж?

# 274
Косопада е от липсата на въглехидрати, а не от Глюкофажа

# 275
  • Paris, France
Косопада е от липсата на въглехидрати, а не от Глюкофажа

В моя случай косопадът се появи когато ядях ВХ, спря като почнах Метформин и диетата. След 6-7 месеца започна отново с пълна сила и ужасен, а тогава вече ядях ВХ и спортувах. Сега съм кето от 2 месеца, мия коса веднъж на 2 седмици понякога и по гребена почти няма косми.

Сложно е, не е само една причината. Малко желязо, много желязо, липси на витамини, минерали, малко протеин, липса на Таурин, нисък тестостерон, много висок тестостерон, още 1000 хормона, много йод, малко йод, селен, инфекции по скалпа, паразити във фоликула на косъма, много себум, ген.

# 276
  • here, there, everywhere
Момичета, нямам големи познания за FT4. Близка приятелка е със стойност 15,92 при максимална стойност 1,97. Има ли тема във форума да прочета? Другите изследвания били добре, каквото и да означава това.
За нея имам съмнения, че е също с ИР, но аз не съм доктор и нямам намерение да диагностицирам никой. В перименопауза е, но окръгли талията и корема, преди никога не е имала корем. С наднормено тегло е, хапва си хляб, доста картофи и ориз. Ще ходи на ендокринолог, но ми се искаше да й помогна да знае какво да пита.

За себе си мога да кажа, че имам голям глад за сладко. Явно ми е рано още да хапвам дори повече от един плод. Направо като червено перде ми пада пред очите и не мога да се спра. Елора май беше описвала,  е преди е имала такива моменти. Отделно и пустата му карантина не помага, усещам, че леко ме депресира.
От утре отново ще опитвам да влизам в пътя. Не е лека борбата. Който не го е минал, той не знае.

# 277
Попадала съм на информация, че метформинът може да намали желязо/феритин съответно, също Б 12/,  но едва ли сам по себе си има чак толкова голямо влияние върху косопада. При мен е ниско желязото по принцип (години преди да започна Глюкофаж открих проблемите с желязото). Но около декември се появи големият косопад и определено тогава ядях повече вгх, отколкото по принцип- стрес, празници. А и никога не съм била дългосрочно на твърде малко въглехидрати. При мен косопадът винаги е свързан с ниско желязо+ ТСХ със стойност близо до 3...В смисъл, при човек с добри стойности на желязо не вярвам Глюкофаж да въздейства чак дотолкова на косата.
Нюклиър (на български така го пиша Blush ), има  тема Автоимунен тиреодит на Хашимото (или подобно на това е).

Допълвам- от ниски калории и липса на хранителни вещества също може да има косопад. Не споделям мнението, че косата има нужда от въглехидрати- според мен, има нужда от хранителни вещества. А знаем, че в много от въглехидратите няма чак толкова хранителни вещества колкото им приписват (или и да има, има нещо което пречи на усвояването им). През 2017г. с хемоглобин 72, желязо 3,9 (8-26 референтни) ядях много въглехидрати (уж преобладаващо здравословни и предимно бавни, с много фибри), включително и съдържащи полезни вещества на теория, и имах косопад- въпреки това.

Последна редакция: нд, 10 май 2020, 18:53 от dolce miele

# 278
  • Paris, France
Woman in the mirror, благодаря за update- а. Пожелавам ти много здраве, успешен трансфер, лека бременност и раждане и здраво бебе. И кураж и дупе да ти е яко да го отгледаш.

Nuclear, а селенът и как е? Да яде много месо и риба и от там йод, а да няма селен? Не знам, от щитовидна не разбирам, но нисък Т4, сам по себе си, си е причина за дебелее е в корема. + наближава менопауза. Жената спортува ли?

Не съм сигурна, че няколко месеца метформинов препарат могат да свалят Б12 и желязо при нормален човек.

След първата бременност и секцио се оказах с анемия и ми дадоха желязо + още нещо, фолат май беше. Имах гъста коса почти до коленете. Кърмих, което също изтощава. Косата ми не връдна. След втората бременност също не е капака и не се е разреждала.

Няколко пъти в Англия съм яла почти безвъглехидратно, защото не ми се вареше ориз, а не харесвам техния хляб. Ядях нещо бързо в тигана и салата. Дългата до под задника коса си седеше гъста. Правила съм и гладни пости през сесиите от мързел да ида да пазарувам и/или готвя. Не ми е капака косата, като не приемай никакъв мултивитамини или минерал и ядях почти без сол.

Косата ми окапа леко веднъж като се преместихме, но много леко и само я подстригах до под кръста. Окапа яко като се разболях - обездвижване, стероид, инфекции, +15 кила. Окапа и остана наполовина 6 месеца след драстичната диета. Сега се пооправи, но вече не ми се занимава с дълга коса и я нося от под врата до средата на гърба..

За коса ми помагат повече протеини, Вит Д, магнезий и особено коензимирани Б витамини, омега 3 и зехтин вместо наситени мазнини. Само дето нямам нерви да ги пия редовно.

# 279
Косопада е от липсата на въглехидрати...
И това заключение на базата на какво е направено?
Интересно защо моят косопад се появи докато ядях ВХ, а намаля значително и даже имам голямо количество нова коса без ВХ... когато се изказвате така категорично, редно е да представите и някакви аргументи в подкрепа на подобни твърдения.

# 280
  • София
Не е важно какво ядете по време на косопада, а какво сте яли 3-4 месеца преди него. Толкова й трябва на косата, за да реагира.
Моят косопад започна като по часовник- 3 месеца след като резнах въглехидратите.

На повечето хора им пада косата от кето, има си статистики. Не е нужно темата да става сектантска- как е панацея за всичко. Всеки небалансиран режим удря някъде. И всеки човек решава дали да плати цената и дали му е висока.

# 281
  • Paris, France
Catcher, как си, човеко? Инсулинецът удари ли земята? Права си, да за сектантството. При мене, обаче, нито по време на кето, нито 3-4 месеца след клъцване на Вх, нито при анемия, нито след раждане е имало косопад. Като клъцна ВХ клъцна ли и калориите или не?

Ясно, че не е за всеки кето режимът. И вегетарианският не е за всеки.

Ти как се храниш сега? Как се чувстваш? Пиеш ли нещо за инсулина?

Аз съм добре, на кето от 2 месеца, същите кила, лежа на дивана. От утре вече ще можем да излизаме и сигурно в края на месеца ще сменя режима. Не ям зеленчуци напоследък, но утре отивам на пазара да се запася. Инсулинът е в норма, КЗ и тя.

# 282
  • София
Ами, гледам да се храня балансирано. Реших, че няма да спирам въглехидратите заради щитовидната. Инсулин ще меря след като болниците малко се поизпразнят, но преди 2 месеца захарта ми излезна 4,5, което ми се стори изкривен резултат при положение, че си ям въглехидрати. Но пък бързах към лабораторията, може и от това да е.

Индивидуално е това с косата, а и колкото и да не ни се ще, и генетично. Не са важни само нивата на хормоните, а и чувствителността към тях. Има хора, които само при леки отклонения, имат доста кофти последици, както и обратното.

# 283
А, то на кого от какво му капе косата - трябва боб да хвърли човек че да каже. Толкова много причини може да има, че не бих "набедила" някоя ако не е доказано с изследвания че еди какво си не ми е наред, дето има връзка.
На мен и кожата, и косата ми изглеждат по-добре отколкото когато си ядях въглехидратно. Не съм на кето де, малко крайно ми се види и не сметнах че имам нужда чак от това.

# 284
Изобщо не е редно да слагаме под общ знаменател НВХ или ВМ-НВХ хранене с кето или "ужасно" орязване на въглехидратите. Grinning Може да има доста индивидуални разлики все пак. Аз не мисля, че темата е сектантска, даже повечето тук не сме орязали чак толкова много въглехидратите...
А ако е вярно това за 3-4 месеца преди косопада какво сме яли- през 2017 г. 3-4 месеца преди косопада съм била в Италия и ядях доста повече въглехидрати (вкл. и по финансови причини или за да не готвим по няколко неща всеки път), предпочитах да наблягам на здравословни бобови и разнообразни зърнени+ доста плодове и зеленчуци вместо на паста, но понякога просто не беше възможно. Обратно- в БГ паста и пица съм яла буквално няколко пъти в годината (а тогава конкретно нито веднъж за 3-те месеца преди да почне да ми капе косата).
Няколко месеца преди последното окапване имах доста стрес+ декември малко повече въглехидрати. От декември започна да капе- като имаше и нови, съвсем къси косъмчета които капеха...А октомври бяхме на един манастир, бяха ни организирали стръмно изкачване на баири. Дори бабите видимо се чувстваха и справяха по-добре от мен, полагах огромни усилия, за да поддържам тяхното темпо и да не ми личи много как се чувствам (беше ме срам на моята възраст да се чувствам така, дишах с уста, едва едва, бяла като платно, избиваше ми студена пот)...Те бабите ухилени до уши, аз младата душа берях Joy В дните в които бяхме в манастира, сещате се, храната беше въглехидратна, защото не си я избирахме ние и беше еднаква за всички в групата...Недоумявах как е възможно да се чувствам така (тогава си мислех, че добър хемоглобин значи и добро желязо и феритин). Като слезнахме от баирите отново се превърнах в нормален човек, въпреки вгх храната която ни осигуряваха.
Да се допълня- в моя род няма хора с капещи или редки коси, напротив- с гъсти коси сме. При мен доказано капе косата при много ниско желязо+ ТСХ почти 3. Сега дали е само от желязото или и от това ТСХ почти 3 не знам, но при ТСХ 1,6 и нормален хемоглобин примерно не капе коса (тогава трябва и желязото да е било вече по-добре от ужасното 3,9, защото дълго време продължавах да пия по 35мг желязо дневно- доста време след като хемоглобинът ми стигна 120).

Последна редакция: нд, 10 май 2020, 21:12 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт