Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 234
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте! Имам инсулинова резистентност, забавен метаболизъм, поликистозни яйчници и проблемно забременяване. Започнах лечение с медикаменти, обаче искам да отида и на диетолог. Дали някой с подобни проблеми е посещавал диетолога в болница Надежда или Щерев - проф. Д-р Стефка Петрова. Или ако знаете друг специалис .......просто нещата излезнаха много извън контрол и съм страшно отчаяна. Склонна съм и психолог да посетя. Просто наистина незнам какво да правя вече. Благодаря предварително
Здравей! Миналата седмица бях при проф. Петрова в Надежда. Разбрах, че съм била доста заблудена за някой неща.. за момента съм доволна, ако имаш въпроси може да ми пишеш. Simple Smile

# 601
  • Paris, France
Здравейте! Имам инсулинова резистентност, забавен метаболизъм, поликистозни яйчници и проблемно забременяване. Започнах лечение с медикаменти, обаче искам да отида и на диетолог. Дали някой с подобни проблеми е посещавал диетолога в болница Надежда или Щерев - проф. Д-р Стефка Петрова. Или ако знаете друг специалис .......просто нещата излезнаха много извън контрол и съм страшно отчаяна. Склонна съм и психолог да посетя. Просто наистина незнам какво да правя вече. Благодаря предварително

Не пишеш какво СПКЯ имаш. Моята диагноза беше нетипично СПКЯ, с нисък (в норма и по средата) тестостерон, поради ИР. Общото между СПКЯ и ИР е недостиг на йод, селен, инозитол, фолат, Б12, Д3. След щитовидната жлеза, яйчниците са органът, който съдържа най-много йод. Недостигът на йод е елементарен за поправяне, но ако си с нисък селен е опасно. Изследвай си Селена и всичко останало без йод. Той няма значение, а и при ИР изследването е неточно. Дойде ми в пощата едно проучване, според което над 90% от незабременяващите са дефицитни на Д3.

Накратко - свалих 15 кила с правилна диета и Метформин за два месеца. ИР остана, но с магнезий, ходене, малко силови упражнения се оправи за точно 3 години, като извън двата месеца диета не съм била на диета, но се храня чисто, с правилни мазнини (много важно), с малко над достатъчен протеин и колкото въглехидрати искам, но само от цели храни. Е, хапвам торта и пийвам винце отвреме навреме, но не пия безалкохолно, подсладители и ако ям плодове не ям мазнина. Елементарно е. Цикълът ми дойсшде още 15-20 дни след началото на диетата и оттогава е лек и редовен. Изчезна след 6 месеца, но се оказа, че на новото, по-ниско тегло не понасям дълго кетогенна диета, а е лесна и приятна.

Иди при диетолога щом искаш. Аз ходих, но нищо не постигнах. Помогнаха ми англо сайтове за ИР. Питай диетолога колко жени е излекувал от СПКЯ и ИР и колко време е отнело. В темата сме 4-5 жени, с вече нормално ОГТТ от години и никоя от нас не е успяла с диета от диетолог. Съгласна съм с Миоки.

За какво ще ходиш при психолог? Твоите депресии, лошо настроение, ниско самочувствие са от тегло, висок инсулин и разни липси на витамини и минерали. Ако ще вадиш пари от джоба си, а не те бият по главата, по-добре ги дай за изследвания, качествени витамини, храна.

На психолог и диетолог няма да ида и пари да ми дават. Повечето не стават за нищо и не могат себе си да оправят. Половината са дебели и по-болни и от нас.

Инозитол и фолат не пих дълго. Може би седмица или месец. При други се налага да ги пият непрекъснато.

Ако искаш, напиши стойностите на инсулин и КЗ при ОГТТ, всички други, които си направила досега, колко кг си, колко си висока, как се храниш, какво си готова да правиш за да постигнеш добро здраве, какво би яла и какво не би яла в никакъв случай.

Колко време можеш да отделиш за диета? Питам, защото има драстични диети и пости, които много бързо подобряват ИР, но не са подходящи при бременност, а ако възрастта ти е напреднала нямаш време за дълги по-свободни режими.

Има теми за психологическа помощ. Пиши и там. Като си оправиш килата и храненето няма да се нуждаеш от такава.

Успех

# 602
Nevena Virolan, благодаря ти за изчерпателния отговор. Замислих се за доста неща. Никой не ми е казвал че има различни видове СПКЯ. В момента изследванията не са при мен, но бяха стандартните. Не са ми казвали да изследвам тези неща за които ти си писала. Накратко за мен:
На 28 години съм, от 3 години имам сериозен проблем с кг и горе долу от тогава се мъчим за дете. Кг ми вече са твърде много, но като чели никой не им обръща внимание( гинеколози, доктори и тн) . Тежа 130кг ,а съм 170см. До сега съм правила 3 инсеминации със стимулации и след всеки неуспешен опит ставах се по- потисната и по- дебела. Като добавки пия метхоргама 850, витамин д  и прахчета инофолик.Правила съм високо мазнината диета и отслабвах доста ,но от нея ми беше постоянно лошо.
Правила съм гладолечението на д-р Емилова след която надебелях още повече.....и общо взето се въртя в омагьосън кръг. Ходя 3 пъти в седмицата на водна гимнастика, но когато храната не е ок  спорта някак не помага( редувам супер строги диети и после сериозно тъпчене). Явно това е темата от която имам нужда. Започнах да гледам филмите на началната страница и се връщам назад да чета.

# 603
  • Paris, France
Lady undeath, годините ти са малко, а килограмите ужасно много. С такива килограми няма да имаш успешна инсеминация, бременност и раждане. Рисковете за тебе и плода са много, много високи. Понеже си млада, много млада, можеш да си позволиш да си дадеш време за да отслабнеш успешно и да си здрава.

Фактът, че ти е лошо от високомазнинната, но отслабваш от нея подсказва, че не си я направила както трябва или че нещо важно ти липсва. Лекарят, който ме подкрепи в диетата ми каза, че докато не възстановя клетъчните нива на това, което ми липсва никога няма да се отърва от ИР ако ще да ходя гладна с месеци. Така и стана. Магнезият в кръвта е (почти) винаги в норма, защото когато липсва тялото го вади от кости. Хич не е лошо да започнеш да пиеш магнезий + коензимирани Б витамини. Докато обвивката на клетките ти е направена от мазнина, различна от омега 3 няма да си оправиш ИР. Изчети кои са добавките, които ни помагат и почни да ги приемаш!

Мазнините - ако ядеш неподходящи ще се разболяваш и дебелееш. Докато не ядеш ВХ няма да си личи много, но след това ще лъсне с пълна сила. Омега 6 не ти трябват при СПКЯ. Наситени няма да понасяш ако не приемаш достатъчно омега 3. Омега 3 + лешниково масло са идеалните + малко зехтин, може и масло ако ти понася.

Протеини - без достатъчно ще си като парцал и ще ти се яде. Увеличаваш, намаляваш, тестваш. За мене си установих, че съм в пъти по-добре на колкото протеин искам, но без да прекалявам с мазнина. Тях ще ги ядеш в по-голямо количество и през бременността, защото иначе високо кръвно и прееклампсия чукат на вратата.

Листа - магданоз, маруля, пълни с витамин Ц. Засищат и подобряват и яйцеклетките с нещо си, но забравих с какво.

Пости - подпомагат отслабването.

Да, изчети първия пост, изследвай каквото ти писах!

За психологическата страна - знай, че това че тялото ти отхвърля бременност е защото килата му тежат. В корема ти няма място за бебета. Твоето тяло те предпазва от нещо по-лошо. Помогни му да се отърси от килата!

Трябва да се стегнеш. Започни диетата пак, но първо си пий добавките 1-2 седмици и ще видиш разлика.

цитрат - измери си киселинността на урината и пий толкова, че да е около 6.5-7. По-ниска и всичко, което организмът ти може да прави е да складира мазнини. Ще се почувстваш различно и няма да ти се яде толкова.

Спортът няма да ти помогне. Няма лошо да спортуваш, но няма да отслабнеш и даже може да ти отваря апетит. Концентрирай се върху диетата! Писали сме как.

Да, много видове е СПКЯ. Има с ИР, от адренали, от възпаление, при слаби, с висок, с нисък тестостерон. На всичкото отгоре може да има и няколко причини. Твоят е от ИР. Може да имаш и възпаление при такова тегло. То също много пречи на забременяването.

Повечето лекари не са учени да се занимават с нещо, различно от специалността им, не обръщат внимание на диета, тегло, елементарни неща. Така е навсякъде. Ако ги питаш дали ако отслабнеш ще имаш по-добър резултат, ще кажат, че да. Ако ги питаш как да отслабнеш са пас или ще смотолевят нещо общо за диета и спорт.

Изчети първия пост. После знай, че без диета и редовен режим няма измъкване, обаче после си свиркаш и си ядеш (почти) както искаш.

А какъв е психологическия проблем, който те спъва? Ако се отчайваш, че дебелееш след сваляне на кила, кажи си, че като ги свалиш няма да е същото.

Дебелият човек изразходва много по-малко енергия за да усвои даден брой калории от слаб човек. TEF - топлинен ефект от храна, е около 20-25% при слаб и около 10% при дебел човек. Пример: Дебел и слаб изяждат по 2000 калории дневно.

Слаб: 25% или една четвърт от тези 2000 калории ги губи в обработка на храната. Това са 500 калории. Той усвоява 1500 калории.

Дебел: 10% от 2000 калории са 200 калории. Той усвоява 1800 калории.

Ако дебелият не изразходи тези 300 калории той ги складира като мас и става още по-дебел.

Приоритетите ти са:

1) диета. Почваш да ядеш често, по малко и салатки. Протеин и мазнина колкото да не умреш, хаха.

2) изследваш се, набавяш си добавките и ги пиеш.

3) ако постигаш инсулин под 5 на гладно можеш да намаляваш и махнеш Метформина. Питаш лекарите, все пак.

4) ако имаш наблизо сауна, супер. 500 калории на час и сваля инсулин по-бързо и от спорт.

После може да постиш.

Даваш си две години за да постигнеш прилично тегло. Може и да забременееш междувременно.

Това е. Няма магия, няма нищо сложно.

С риск да досадя на редовно пишещите - дебелеех на диета от 1200 калории. Като разбрах какво ми има набързо окастрих ВХ и отслабнах. Без да гладувам, даже на 500-600 калории дневно.

За две години можеш да смъкнеш 50-60 кила спокойно.

Имаше жена, савина33 и беше Ника. От твоите кила смъкна до 80кг, махна лекарства за кръвно, Метформин, оправи си диабета, депресиите, всичко.

Диетата на Емилова не е за тебе и мене. Да, смъкват се кила, но се губи мускул и се омазнява дроб. Не ти трябва. Фруктозата пречи при ИР.

# 604
Nevena Virolan, колко хичубав и полезен пост! Браво за написаното и отделеното време. На мен ми беше полезен и много важен!

Имам един въпрос. В рамките на 5-6 дни си измервах кз преди хранене и след хранене и не се е вдигала повече от 6,3 и то вечер евентуално. Сутрин на гладно брше около 5,3-5,7. Това говори ли за ИР? 
Утре ще се посъветвам и с ендокринолог, но незнам до колко да му имсм доверие. Междувременно от два дни минах на кето хранене, но не съм мерила кз откакто намалих въглехидратите още. Смятам да изкарам на кето  за 30 дни и после отново да се върна на нввмх хранене, но не с до 70 в дневно, а около 40, за да държа ниски нивата на кз.

# 605
Nevena Virolan, страшно много ти благодаря! Ще последвам съветите ти и ще чета повече в темата, защото е заредена с невероятна енергия. Ще дам и още един шанс на високо мазниното и никско въглехидратно хранене, но този път с посочените добавки. Хубав ден на всички момичета в групата. Прекрасни сте и информацията  която се събрали определено е много полезна .

# 606
lady_undeath, в правилната тема с правилните хора си. Макар, че не съм писала следях и четях. Благодарение на тази тема, на информацията в началото и момичетата в нея мъжът ми и аз започнахме кето хранене, смъкнах 10 кг и забременях след 2.5 год опити.

# 607
Здравейте,
записах си час за утре при ендокринолог. Ще направя изследванията след това, за да ми ги назначи лекар, но пак преди да ида на изследване ще пиша тук, за да ми дадете съвет, ако може, какво още ще е добре да пусна, та да е наведнъж. Междувременно днес ударих тавана с кръвна захар на гладно 8,5 Sad
Относно храненето може ли да се каже, че ще е правилно, ако:
Изключа напълно захар, брашно, олио, растителна сметана, прясно мляко,колбаси, пържени, печени ядки, всякакви разядки като снаксове, чипсове , пуканки...
Млечните да огранича, картоф и ориз си мисля, че е допустимо по съвсем малко да кажем в някоя супа? Алкохол рядко и примерно да е 1 -2 чаши бяло вино, не повече? Варива, кореноплодни, плодове също ограничено?
И на практика яденето да ми е главно салати с по нещо в добавка - яйца, риба/месо, бучка бяло сирене или извара, маслинки, авокадо (не всички добавки заедно Simple Smile )?
Ужасно несигурна се чувствам какво да ям и да не ям...

# 608
Невена и Миоки, много ви благодаря за отговорите! Hug

Долче, не съм запозната с алкалната фосфатаза. Тази година два пъти съм го изследвала, защото влизаше в промоционален пакет изследвания с други показатели, които ме интересуваха. И двата пъти ми излезе нисък, под долна граница. Втория път се беше покачил, но пак под долна граница. А реф. стойности на лабораторията са 39 - 280 U/I. Това при мен сигурно се обяснява с хипофункцията на ЩЖ.
При теб ми се струва добре резултата, особено като го съпоставя с моите - 26 и 30 и нещо.

nikitto, с тази КЗ според мен трябва да изключиш картофи и ориз, дори и в супи. Алкохола, варива и плодове - също.
Салата да е добавка, а не обратното Simple Smile

# 609
Woman in the mirror, при моята лаборатория обаче няма долна граница на референтните за алкална фосфатаза Blush Само горна. И като прочетох, че за жени трябва да е под 105 U/l,  а в англоезични сайтове дори имаше мнения, че и по-ниско от това било ок и се замислих моят резултат как е Grinning Принципно, чернодробните ми ензими са ок което също имало значение. Не съм пускала алкална фосфатаза от миналата година обаче, може пък да се е променило нещо там.
Иначе при мен нищо ново. Чакам си МЦ, на нова (по-висока) доза желязо съм. Пък ще видим до другия месец докъде съм го докарала. Сериозно обмислям един тридневен яйчен фаст, но определено след МЦ  (освен ако не ми дойде някакво вдъхновение по-рано). Blush Напоследък ми се пие естествено газирана минерална вода с лед/няколко капки лимонов сок. Сигурно е от ниското желязо склонността към лед (така четох), не е чак толкова топло последните дни. Отразява ми се добре газираната вода всъщност..
Подкрепям, да се набляга на хубава, качествена храна с подходяща салата- достатъчно протеин за засищане, подходящо количество полезни мазнини, салата като гарнитура или дори повече- но НЕ човек да се опитва да се засити основно със салата, а белтъчините да са "само за украса". Grinning

Последна редакция: вт, 26 май 2020, 16:48 от dolce miele

# 610
  • Paris, France
nikito, при КЗ на гладно 8.5 няма смисъл да се мъчиш с картофи и ориз в супа, а също и с варива. По един малък, суров морков може в началото. Въглехидратите не се изключват изведнъж, а бавно се заменят с протеини.  После част от протеините се заменя с мазнини. Ако отсега почнеш да ядеш повече мазнина ще си ходиш с високата захар с месеци.

Откога си с такава КЗ на гладно? Някакви лекарства да пиеш за нещо? Ако не си на лекарства това си е диабет. Над 7.1 се водеше диабет май.

Прочети първия пост и започвай!

Успех

долче, не разбирам от алкална фосфатаза.

# 611
Здравейте пак на всички. Излязоха и моите резултати от изследванията - все още не съм правила ОГТТ, но смятам и, че няма нужда, с оглед на резултатите:

Инсулин на гладно - 13,4
КЗ - 3.94

Мисля, че е видимо, че имам ИР, но глюкозата ми се струва доста ниска. Да не би това да е някаква декомпенсация? Възможно е и да е от режима на хранене - от раз спрях всякакви въглехидрати, освен зелени зеленчуци, рядко и овесени ядки приемам, ако усетя хипогликемия. Sad  На преглед съм след около 20 дни. Смятате ли, че е нужно да се прави и ОГТТ (иска ми се да избегна подобно натоварване за момента), или просто да продължавам с фастинг и ВМ-НВХ? Остават ми около 12кг, докато си възстановя нормалния индекс на телесна маса. Висока съм 170 и вече 81кг. - успях да сваля 4кг. за около 2 седмици. Предполагам, че повечето са били от задържани течности, но все пак е нещо. Поръчала съм си и добавки от iHerb.

Бях писала преди няколко дни, но не получих отговори и реших да изтрия поста си и да пиша, когато имам направо резултати.

Последна редакция: вт, 26 май 2020, 16:04 от aLeXaNd

# 612
До колкото разбирам, алкалната фосфатаза е показател за функцията на черния дроб, но толкоз.
Моята беше 51U/L при референции (35-104). Сега колко е и хабер си нямам.

aLeXaNd щом правиш хипота, значи инсулина ти скача много. Като гледами захарта и инсулина на гладно, говори за висока базова линия на инсулина. Според мен си имаш ИР. Пробвай при хипо да ядеш протеини, не овесени ядки.
Аз бих си спестила натоварване на твое място.

# 613
До колкото разбирам, алкалната фосфатаза е показател за функцията на черния дроб, но толкоз.
Моята беше 51U/L при референции (35-104). Сега колко е и хабер си нямам.

aLeXaNd щом правиш хипота, значи инсулина ти скача много. Като гледами захарта и инсулина на гладно, говори за висока базова линия на инсулина. Според мен си имаш ИР. Пробвай при хипо да ядеш протеини, не овесени ядки.
Аз бих си спестила натоварване на твое място.

Миоки, много благодаря за бързия отговор!!! Simple Smile

Приемам протеини, но явно трябва да увелича общото им количество. Опитвам да правя фастинг всеки ден по 16 часа, като през 8-часовия прозорец, да имам 2 или 3 хранения - пиремам чия, телешко, пилешко, пуешко месо, пилешки дробчета, сирене, яйца, авокадо и всякакви зелени зеленчуци. До колкото разбрах, не е добре да се яде "често и по малко", защото това води до скокове в КЗ, което не е добре... макар че, при липса на кой знае какви ВХ, не би трябвало да е проблем честото хранене, нали?

Питам, защото ми се иска да увелича някак протеина, но не знам в кое хранене да го вместя, за да не се претоварвам на едно хранене на куп.  Иска ми се да намеря някакво решение за тези хипогликемии. Преди да мина на режима - не съм получавала. Понякога пия електроилит  - Хидратин Алфа и ми се оправя главата, но не знам, дали е ок това в по-дългосрочен план.

# 614
В началото не е много добре да си налагаш брой хранения. Може и заради това да правиш хипогликемии. Яж когато си гладна, без да се тъпчеш. С времето, броя на храненията ще се регулира от само себе си.

Не разбрах хипогликемиите от електролитната напитка ли се оправят? Ако е така, това не е хипо, а ниски нива на електролити. Пий течностите с добавена сол, дори във водата може да слагаш щипка.

Общи условия

Активация на акаунт