6 съвета за пълноценна хидратация всеки ден

• 4 826
  • 264
  •   1
Отговори
"Пийте много вода" - съвет, който вече сте чували безброй пъти. За добрата хидратация обаче е нужно да знаете повече, защото има голямо значение колко и каква вода пием, как и по кое време и какви други течности приемаме.

Да приемаме течности и да поддържаме оптимална хидратация не е едно и също.

В тази тема ще отговорим на някои от основните въпроси относно ежедневната хидратация - кога и защо да пиете повече вода, независимо от това дали сте в движение или вкъщи. Прилагайте тези 6 простички правила, за да се чувствате всеки ден по-свежи и концентрирани и да се грижите по-добре за здравето си!

1. Проследете колко вода приемате действително

Ако някой ви попита дали пиете достатъчно вода, сигурно ще отговорите "да" без много да се замисляте. Пребройте съзнателно чашите си вода в един типичен ден. Може да се окаже, че покрай бързането за работа и грижите за децата и дома пиете не повече от 3-4 чаши вода дневно. Препоръките за хора със средно натоварено ежедневие са между 8 и 10, дори 12 чаши вода дневно. Ако установите, че в повечето дни дори не се доближавате до тази бройка, нужно е да подобрите навиците си.

2. Когато сте в движение

Често сме толкова съсредоточени в приключването на задачите през деня, че не осъзнаваме колко сме жадни. Силната жажда вече е знак, че организмът е леко дехидратиран. Как да избегнем това? Като за начало, винаги имайте бутилка минерална вода със себе си – в колата, в чантата, на бюрото или на видимо място вкъщи. Създайте си правило всеки път когато видите бутилката, да пиете по няколко глътки вода. Или си навийте аларми на телефона, които да ви напомнят да пиете вода на всеки час и половина. Открийте това, което работи за вас и без да се усетите регулярното пиене на вода през деня ще се превърне във ваш навик.

Тези съвети ще ви бъдат особено полезни и за предстоящия коледен шопинг, когато залисани в избора и покупката на подаръци, често забравяме да обърнем внимание на себе си.

3. Чаша вода преди кафето

Докато спим не приемаме течности, така че сутрин е нормално да сме леко дехидратирани. Изключително полезен навик е да започнете деня си с една-две чаши вода. Така ще възстановите водния баланс в организма си и ще се разсъните по-добре (и по-здравословно!), отколкото ако с полуотворени очи директно посегнете към кафемашината.

4. Не всички течности хидратират еднакво

Кафето, както и алкохолът са течности, които реално имат дехидратиращ ефект. Имайте го предвид, ако в забързаното ежедневие често пиете по няколко кафета, а вечер се отпускате с чаша вино или две. Сигурно сте забелязали, че кафето и алкохолните напитки ви карат по-често да ходите до тоалетната. Затова на всяко кафе и на всяка една алкохолна напитка са ви нужни по една или две допълнителни чаши вода, за да компенсирате отделените течности.

Накратко, приемът на каквито и да е течности не е е гаранция, че поддържате оптимален воден баланс в тялото си.

Стремете се през повечето време да избирате чиста вода. Винаги можете да се доверите на минерална вода Банкя. Благодарение на своята ниска минерализация, тази натурална минерална вода тяе подходяща за всеки ден и ще ви достави оптимална хидратация, за да се чувствате жизнени и динамични.

5. Добавете електролити чрез храната - от естествени източници

Електролитите като калций, магнезий, фосфор, калий и натрий имат няколко важни функции, сред които е да балансират водните нива в клетките. Просто казано, ако пиете много вода, но имате дефицит на електролити можете да останете дехидратирани. Значи ли това, че трябва да започнете да купувате напитки с електролити? По-скоро не, защото те са предназначени най-вече за хора, които спортуват интензивно. Електролити можете да си набавяте редовно зрез храната:

• Kалий: банани, сьомга, бял боб, авокадо, картофи, мляко, гъби;
• Натрий: кисели краставички с копър, миди, готварска сол, сирене, печени слънчогледови семки;
• Магнезий: спанак, тиквени семки, боб, риба тон, кафяв ориз, бадеми;
• Фосфор: жълта риба тон, тофу, мляко, пиле, миди, тиквени семки, киноа;
• Калций: мляко, сирене, спанак, тофу, кисело мляко, бамя, пъстърва, жълъди.

6. Направете водата по-вкусна

Изберете натурална минерална вода като Банкя, подходяща за всеки ден, към която прибавете любими натурални вкусове! Можете да сложите в чашата си резенчета краставица и малко лимон или няколко резенчета ягоди и намачкани листа прясна мента. Така редовната хидратация се превръща в приятен ритуал.

Следвайте тези лесни насоки и бързо ще усетите ефекта от грижата за себе си и близките ви. Благодарение на пълноценната хидратация всеки ден ще се чувствате в добър тонус и ще подобрите всички жизнени функции, включително и способността за концентрация и учене.

А вие пиете ли достатъчно вода? Какви са полезните навици, които искате
да придобиете?

Споделете ни в коментар и автоматично ще участвате в тегленето на наградите от Банкя! Трима от вас ще получат по три стека вода (6 бутилки от 1,5 л.).

Моля, запознайте се с Общите условия на играта ТУК.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 09:35 от Жaклин

# 1
  • Пловдив
Определено не пия достатъчно вода. Ще ми се да успея да придобия навик да го правя. Затова, съм започнала с чаша топла вода с лимон, вместо кафе, сутрин 😊

# 2
Пия поне 2 литра вода на ден. Зимата ми е малко по-трудно, но компенсирам с плодови чайове.

# 3
  • София
Като съм на работа имам винаги бутилка на бюрото и пия по-често, вкъщи се сещам по-рядко и може би  това е полезният навик, който трябва да придобия - да пия повече вода в къщи.

# 4
  • Бургас
Пия доста вода. Особенно лятото - 3л на ден. Стремя се и зимата да пия повече,поне по 2л.
Искам да си изградя навика, сутрин да пия вода с лимон и след това кафето,но все още ми е трудно.

# 5
  • София/Севлиево
Опитвам се да пия поне по 1,5 литра вода на ден,но много трудно ми се получава -понякга направо забравям за нея(и не е за сметка на приема на други течности).
Полезният навик, който се опитвам да си изградя е да пия между 6 и 8 чаши вода през, деня.

# 6
Аз пия вода постоянно така научих и децата ми в нашя дом газирани напитки и сокове не се копуват защото няма кой да ги пие.Винаги имаме по бутилка вода в чантата .

# 7
Пия поне по 2 литра на ден, лятото - по 3.

# 8
  • до морето
Не пия достатъчно вода, опитвала съм всякакви методи- не работят при мен.

# 9
  • Пеликания
Опитвам се да пия повече вода, но нещо не ми се получава. Всеки ден си казвам днес ще изпия поне 1.5л, но като ме хванат задълженията и се самозабравям.

# 10
А вие пиете ли достатъчно вода? Какви са полезните навици, които искате
да придобиете?
Да, пия достатъчно вода през деня. И от статията на автора се докзва, че се хидратирам правилно.
Навън в чантата ми винаги има малка бутилка вода, напълнена с вода от изворите в Банкя близо ни е и често отскачаме,  за да напълним бутилките ни.
Вкъщи ползвам една чаша с вместимост 0.500мл. и поне три пъти я пълня през деня. Не овкусявам, но днес ще го направя.Единственно не мога да си наложа сутрин да пия една чаша вода, но защо пък да не опитам отново.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 16:11 от Пролетно цвете

# 11
Пия поне 2 литра вода на ден. Полезният навик, който искам да придобия е сутрин като стана да пия вода с лимон.

# 12
Около 1,5 литра - 2.

# 13
  • гр. Раковски
Старая се на работното място да пия достатъчно вода, за да се чувствам хидратирана. Сложила съм си малка стъклена бутилка /200-250мл/ и имаме диспенсър с вода и се стремя да изпивам шишенцето на 1 път /то се равнява на 1 чаша вода/ и веднага го пълня, за да може като го поглеждам по-често пред мен, да пия по-често отново. Но у дома забелязвам, че почти не пия вода и ми е трудно да създам този навик и там, защото не стоя на едно място.
Стремя се поне 2 литра да пия на ден, но не винаги го постигам, но приемам и други течности през деня и вечер.

# 14
Да, научих се да пия достатъчно вода, това е полезният навик, който придобих.

Общи условия

Активация на акаунт