Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 31 384
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
  • Paris, France
Какъв му е проблемът на мляното месо?

Проблемът на мляното месо е, че бактерии, предизвикващи ИР и диабет лесно се размножават по повърхността, която е огромна в сравнение на тази на големите парчета месо. Затова продукти като разни наденици, бургери, мляно месо, суджуци, луканки се спират. Не намаляват, а спират. В случай, че има в червата такива бактерии се спира за известно време всякаква претоплена храна. Купува се прясно, готви се, по възможност под налягане и се яде веднага и така няколко месеца. Никаква салата, никакви сурови, пушени, готови, преседели продукти.  В същото време се пият и разни лекарства или добавки, които трепят лошите бактерии и после пробиотици. Не се ядат и ВХ, разбира се, през това време, няма даже шоколад. Методът работи при хора с преддиабет и диабет. Познавам лично такива, които не успяваха по друг начин с години. Не помня какво точно пиеха. А, няма и оцет, но не запомних защо. Пият се витамини.

Това беше обяснено в сайта на Гордън. Не го ли намираш? Той сигурно е известен в Англия. Страхотен сайт. Няма нищо пропуснато и е обяснено като за идиоти. Много искам да го намеря. Поне да видя успял ли е да пребори ИР.

Една от бактериите, за която се сещам е Pseudomonas. Тя лесно се размножава в месо. При диабетици това е бактерията, която разяжда кожата и прави гангрени. Същата дава зелени нокти при проникване на вода под гел, примерно.

Има и други бактерии, но понеже ги нямах не се заинтересувах от тях. Ако сложиш Pseudomonas minced meat и Pseudomonas diabetes insulin resistance излизат доста неща..

Моят лекар специфично ме предупреди да не ям такива работи. Проучвал е тези неща за близки роднини и разбира от всички аспекти на болестта.

А, и друго - ако човекът няма повишена КЗ, а само висок инсулин вероятно няма такива бактерии или не много. Това запомних.

При някои хора стриктна диета без ВХ изтрепва гадините, но за други не е достатъчна.

Важни са и фибрите. Неразтворимите спомагат да не се размножават прекалено лоши бактерии.

# 196
  • пак там
Какво значи бактерии, предизвикващи ИР?

Принципът на възникване на ИР не е точно такъв, ако не се лъжа?

# 197
Какво мислите за преумората и влиянието ѝ върху теглото? Забелязали ли сте да ви пречи? При мен втори или трети път се случва - след усилна работа или занимания качвам. В момента се захванахме да правим зеленчукова градина. Всеки ден съм нагоре. За седмица 3 кг плюс. Храня се както преди, уж повече енергия изразходвам, а давам прираст. Защо така?... Преди време пак имах такъв случай, не беше свързано с работа, а с катерене по планини. Пак умора и пак на плюс.

# 198
Здравейте, да се отчета,че след 9мес режим и Глюкофаж XR 500мг отчитам 21кг свалени и инсулин на гладно от 20, в четвъртък беше 13,2 , а КЗ-4,9. Ендото иска да продължа с Глюкофаж до септември, защото имам още кг за сваляне и инсулина не е под 10. Тогава ще го спрем и след известен период ще пуснем изследвания без него да видим как са.

Относно мляното месо- не вярвам някой да яде мляно месо сурово. След термична обработка кои бактерии остават живи?

Бледолилава, при мен е обратното- при стрес и преумора свалям. Аз буквално спирам да ям. Миналата седмица и ние си бяхме 3 дни на село, много работихме, по над 12ч, хапвахме скара със салатки и се върнах надолу с кг.

# 199
Браво simpatiuh4e, поздравления за свалените килограми! Аз за 2 месеца свалих 11, много ми хареса резултатът, направо хвръкнах. От радост реших още по-строга диета да пазя и за две седмици нито грам надолу, та се наблюдавам сега, да видим какво ще се случи Simple Smile

Момичета, мога ли да ви попитам за свестен апп или сайт за следене на храненето и също нещо, с което мога да измервам физическа активност или по-точно крачни. За Андроид какво ползвате? Благодаря предварително!

# 200
Zel_ka, благодаря!

Аз си взех фитнес гривна на Шаоми. Не е скъпа, а и с нея си следя пулса, че преди режима и хапчето под 100 не падаше. Иначе аз приложение за храната не ползвам, но съм чела добри отзиви за FitnessPal.

# 201
Невена, не знам кой е Гордън да си призная. За пръв път чувам бактерии да предизвикват ИР. Виж, нарушения в червата - пропускливи черва, колити, гастрити, да може да са проблем за усвояването на редица хранителни вещества, автоимунни проблеми и т.н, и това да води до заболяване, но да предизвикват сами по себе си ИР само някакви бактерии, някак не виждам логиката. Отделно, че теорията за фибрите изобщо, ама изобщо не споделям.

Гангрените при диабетиците са в следствие на невъзможност на тъканите да заздравеят поради увредана кръвоностните съдове и нарушено кръвоснабдяване на периферните части на тялото, което би се случило с всяка дълго време отворена рана. Не е виновна бактерията, че си е намерила подходящата среда.

# 202
  • Paris, France
Бледолилава, от физическите усилия се получава леко възпаление в мускулите и се задържа малко вода. Така наддават мускул хората, които вдигат тежести. Наддаденото с физически усилия не омазнява дроб и не предизвиква ИР в дългосрочен план, но пък тренираност и увеличен мускул гори глюкоза, мас. Доколкото обиколката на талията е същата проблем няма. Може да слагаш мускул, да си възвръщаш загубена мускулна маса. Ако ядеш чисто това е прекрасно. Безсмислено е да се панираш от 2-3 кила е условия на спорт.

Рися и Миоки, доказано е, че микробиота е червата на деца, развиващи диабет 1 се променя драстично още 6 месеца преди да развият диабет. Тоест, бактериите се появяват преди диабета и вероятно го предизвикват, а не са следствие от променената от диабет среда. Учени са успяли да предизвикат диабет при здрави мишки като да въвели в червата им съдържимо от черва на мишки, болни от диабет. Съдържимото от здрави мишки не им е предизвикало диабет.

Много бактерии и гъби са еволюирали механизми, чрез които успяват да накарат тялото да пуска захар, да поддържа определено ниво на захар. При диабет не става дума само и единствено за липса на място за глюкоза. Пример:

Диабетик изяжда 75гр захар и КЗ се вдига от 7 на 12.. Следващият път изяжда 150 грама захар и КЗ се вдига от 7 на 12.5. Как за първите 5ммол/л няма място, а за следващите, които са много повече се намира?

Щамове клебсиела, Ешерихия коли, псевдомони, хеликобактер и още 100 вида бактерии са свързани с начало на ИР и прогресия към диабет.

Има и гъби. При някои хора тези гъби в червата произвеждат алкохол и има симптоми на отравяне с алкохол.

Киселина + алкохол = естер + вода.

Метформин и кетогенна диета променят съотношението на бактерии и гъби в червата, но не изтрепват гъбите и бактериите, които искат захар.

Знаеш английски, потърси auto brewery syndrome!

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352396419304128

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2945175/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Auto-brewery_syndrome

Не твърдя, че е единствения механизъм за предизвикване на ИР и диабет, а че има връзка и изтрепването на тези патогени подобрява и даже успява да излекува диабет и ИР.

Неблагоприятните бактерии в смеленото месо не се изтрепват напълно след топлинна обработка. При наличие на такива се яде само прясно, току що сготвено месо и никога преседяло е хладилник и претоплено. По повърхността на големи парчета месо също има патогени.

Гордън е английски професор по математика, отслабнал с Нюкасълската, но не успял да се излекува. Проучва добавки, пробиотици, видове мазнини и успява да се излекува. Преди 6 години още бореше ИР, но вече нямаше диабет. Страхотен сайт, но не го намирам. Той ходеше средно бързо след ядене на ВХ.

# 203
И на мен ми се вижда странно това виждане за бактериите и тяхното действие.
Тук едно момиче (лекар) преди години обясняваше за бактериите, че са 3 вида: добри, лоши и неутрални, като неутралните са най-много, около 80%.
И точно неутралните играят най-важна роля, защото застават винаги на страната на по-силния. Следователно номера е не да се избият бактериите,  а да се помогне добрите да са по-силни и тогава с тях са и неутралните.
Иначе разни теории за гъби и бактерии се въртят непрекъснато и понякога се отива в такива крайности като слагане на белина във вода за пиене и други подобни дивотии.
Няма начин, бактериите и гъбите са преди нас на тази планета и човекът се е появил и развил с тях, ще си живеем с тях.
Не ми пречи да ям смляно месо, домашни колбаси или престояла (в хладилник ) храна, някои дори имат наглоста да препоръчват сварени и охладени картофи и ориз заради ГИ.
Месото го мия заради външно замърсяване,  но няма да го дезинфекцирам. За мен топлинната обработка на храната, подходяща храна и поддържане/грижа за добрите бактерии е достатъчно.
И без това съм манияк на миене на ръце (супер, сега вече на никой не прави впечатление и не се дразни от тази моя мания) и няма да изпадам в друго маниачество.

# 204
Рися и Миоки, доказано е, че микробиота е червата на деца, развиващи диабет 1 се променя драстично още 6 месеца преди да развият диабет. Тоест, бактериите се появяват преди диабета и вероятно го предизвикват, а не са следствие от променената от диабет среда. Учени са успяли да предизвикат диабет при здрави мишки като да въвели в червата им съдържимо от черва на мишки, болни от диабет. Съдържимото от здрави мишки не им е предизвикало диабет.
Ама ти говориш за диабет тип 1?! Между двата типа има значителна разлика както и причините, които ги предизвикват... става някаква каша.
И тия примери с мишки... ние не сме мишки и не може да се проектира това което се случва с мишките, автоматично върху хората. Аз искам мехънизъм - какъв е процесът, по който се осъществява заболяването, а не просто някакви заключения от някакви учени... не от теб, по принцип, когато някой учен твърди нещо

# 205
Мари77, щом си сигурна за тиквичките и тяхното влияние, спри да ядеш и патладжани, домати и чушки. Всички са от едно семейство и реакцията към тях е еднаква.

Бледолилава, спиш ли достатъчно?
според мен си изморена физически, сънят ти не е качествен и без да се усети ядеш малко повече

# 206
  • Paris, France
Скрит текст:
Ама ти говориш за диабет тип 1?! Между двата типа има значителна разлика както и причините, които ги предизвикват... става някаква каша.
И тия примери с мишки... ние не сме мишки и не може да се проектира това което се случва с мишките, автоматично върху хората. Аз искам мехънизъм - какъв е процесът, по който се осъществява заболяването, а не просто някакви заключения от някакви учени... не от теб, по принцип, когато някой учен твърди нещо

Не говоря само за диабет от тип 1, а за всякакъв захарен диабет, от тип, 1, 2 LADA, МODY. Всички те имат нещо общо - повишена КЗ и с времето намалено производство на инсулин.

Какъв е механизма? Това е уравнение с много неизвестни и някои известни, в което имат значение генотип, имунен статус в момент на някаква зараза, пропорции различни видове бактерии и гъби в стомашно-чревния тракт, витаминен и минерален статус, възраст, тегло, начин на хранене, двигателна активност, климат, консумация на алкохол, подсладители, ниво на оводняване, прием на антибиотици, антимикотични, пробиотици. Сложно е. Доста се преплитат нещата.

Инсулинова резистентност - има я в началото при диабет 1, може и да я няма. При MODY обикновено няма, но в някои случаи има. Има и случаи на диабетици от втори тип, при които няма ИР. Невероятно, но факт.
https://academic.oup.com/jcem/article/85/6/2113/2850735

Наднормено тегло - има едни 10-20% диабетици 2, при които наднормено тегло никога не е имало, нито наднормен процент мазнини. Има силно затлъстели, които никога не стават ИР и диабетици. Виждала съм ОГТТ на 110 килограмов, разплут дебелак, което е по-добро от моето последно.

Мазнини във вътрешни органи 50% от диабетиците и ИР ги имаме, но останалите 50% нямат. Черни те мъже от африкански произход рядко омазняват дроб без алкохол, а азиатците често.

Имунни системи при хора с различни Th1 и Th2, отчасти TH17, един и същ вирус може да предизвика диабет 1 при единия и диабет 2 при другия.

Микроби в стомашно-чревния тракт - свързани са с предизвикване на ИР и хипергликемия, не само при мишки, но и при хора. Доказано е, че ако се знае какви бактерии има в червата, може точно да се предвиди гликемичния отговотщр след ядене на дадена храна и това дори при нормална захар на гладно.

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(15)01481-6

Изследвани са 800 души, не мишки

Има и други проучвания. Съфорумка беше писала, че от квасен хляб КЗ и се вдигала повече от хляб с мая и беше намерила и подобно проучване, та хукнах да квася и да правя с мая хляб от едно и също брашно и с еднаква хидрация, та да сравня, но при мене нямаше разлика. Съжалявам, че не тествах в началото, преди диетата.

Има и за промяна на микробиом от подсладители.

Ако механизмът се обясняваше с 5 изречения, ехеееееее......

# 207
  • пак там
Обикновено само Хеликобактер пилори се споменава като дразнител, спомагащ за развитието на ИР, доколкото съм чела. Но и той по принцип е доста разрушителен за стомаха.

Останалите ми се виждат само в ролята на ... хипотези като че ли, не на доказан факт.

# 208
Може да имат нещо общо тип 1 и 2 диабет, но не са едно и също нещо и причинителите не са едни и същи.
Не става ясно за бактерии или за вируси говориш като причинители, защото и те не са едно и също нещо.

Здравето на стомашно-чревният тракт е от изключителна важност за доброто здраве, само с това съм напълно съгласна, останалото са теории, а дори да има доказан механизъм/механизми,  лечението е теоритично.

Няма пълен косненсус, нито неоспорими доказателства по тези въпроси за момента, за съжаление.

# 209
  • Paris, France
Миоки, и вируси, но и бактерии, гъби, паразити могат да качват КЗ и съответно инсулин. Не е само Хеликобактер, а поне 100 други. Паразитът на маларията кара черния дроб да бълва захар, Кандидата също може да окаже влияние, живата мая за хляб предизвиква ИР и висока КЗ.

Не при всички хора с ИР има такива вируси и бактерии, гъби или паразити. При някои се появяват по-късно, привлечени от непрекъснатата висока КЗ.

Общи условия

Активация на акаунт