Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 390
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря  Невена....А кортизол в серум излезе 10,10    ug/dl     сутрин между 7.00-9.00ч. 3.7-19.4 ug/dl; след обяд между 15.00-17.00ч. 2.9-17.3 ug/dl)
Това добре ли е?

# 346
Благодаря  Невена....А кортизол в серум излезе 10,10    ug/dl     сутрин между 7.00-9.00ч. 3.7-19.4 ug/dl; след обяд между 15.00-17.00ч. 2.9-17.3 ug/dl)
Това добре ли е?

Сутрешният по-принцип трябва да е по-висок, което е ОК.
Но следобедният колко е?

# 347
Не знам колко е - пуснах само сутрешен

# 348
Не знам колко е - пуснах само сутрешен

Ами, добре ти е сутр. кортизол, по-скоро клонящ към нисък.
Защото както написах от това, което съм чела, било нормално сутр. кортизол да е малко по-висок.
Трябваше да пуснеш и следобеден, за да знаеш ритъма на кортизола през деня какъв е.

# 349
  • Paris, France
demon, кортизолът ти е много нисък за НВ диета, което е добре и можеш да я продължиш. Имаш късмет с кортизола, но като добавиш ВХ трябва да го тестваш пак. Засега си свиркай!

# 350
Невена, всички резултати са от вчера (вкл. и Т3 и Т4). Да, след предишните изследвания (преди 2 м. и половина) чат-пат съм хапвала и по нещо с повече въглехидрати, но не ежедневно и пак не е било чак ВВ хранене. Веднъж пробвах малко боб- уж бил добре за ЩЗ и желязо. 1-2 пъти банан може би- подбирам по-малки и зелени. Торта ядох веднъж по повод- бисквитена, с намалено съдържание на захар, разредих и млякото за крема с вода. Никакви неприятни усещания след това. Не ми беше вкусен дори. Картофи, ориз, лещи и подобни не ям. Като се замисля, най-често съм си позволявала по малко боровинки или ягоди- имах достъп до пресни такива и реших, че не е зле да ги включа. Като цяло преди този период с боровинките и ягодите не ядях ежедневно плодове, доста рядко се случваше всъщност. Последните 2 седмици ям ранно зеле по-чести- май не е ок за щитовидната. Аз само ранно зеле обичам  сурово на салата, другото ми е твърдо...Въглехидрати от кореноплодни не ограничавам. Но и не ям някакви огромни количества от тях. По време на ИП ядях за известен период и по 2 бразилски ореха дневно- бяха купила от Лидъл пакет, мисля че 200 грама беше. Цинкът преди 2 месеца беше около 18-19 при референтни до 22-23...И аз мисля, че трябва да орежа повече въглехидратите.  А черен дроб ям, обаче в него, освен желязо, си има и мед. Май повечето продукти които съдържат доста желязо си имат и мед.

# 351
Здравейте, момичета!
Кога е добре да се изследва инсулин? Влияе ли се от цикъла?
Пускахме други излседвания на трети ден от цикъла, пробата е взета в 10ч.
За мое огромно притеснение е завишен-26 при граница 24.9. Кръвна захар 5.77. Чудя се да отиваме ли на обременяване? Не ми се виси по лаборатории в това време, но ако е наложително. Става въпрос за 13 годишна девойка.
Хомата е като за ИР. Направо съм ужасена. Януари покрай други изследвания пак го пусках и беше 12 по спомен.

# 352
  • София
Не трябваше ли първата КЗ и първия инсулин да са преди 8 сутринта, че след това си прави естествен пик?

# 353
Шарки, аз мисля, че по-скоро след този час започваше да спада инсулинът на гладно... Thinking Аз затова гледам да ходя по-рано, че да не ми излязат фалшиво ниски резултатите...
При децатдецата мисля, че беше нормално инсулинът да е пи-завишен сравнено с възрастните  (те растат все пак)- но колко точно в нормално да е при деца не съм сигурна...Ако притеснението е само за това, че е над 24,9- при възрастен и стойности над 5-6 може да показват ИР. Горните референтни на доста лаборатории са силно завишени! Добре е да се отиде на ендокринолог или детски ендокринолог за мнение. Ако ще се прави натоварване си има определени условия преди това поне няколко дни да не се яде нисковъглехидратно, а и задължително трябва да се пусне и инсулин на 0, 60, 120 мин., а не само глюкоза. Успех!

# 354
Ходихме януари на профилактичен ендокринолог. Тогава според него беше ок, но с препоръка да се следи.
Някой ходил ли е в централата на цибалаб скоро? Там дали е обезопасено заради вируса? Винаги има много хора, но не знам в коя друга тяхна лаборатория би било по-добре. Ако спра колата наблизо, ок ли ще е да ходим до там и да не чакаме в лабораторията? Знам, че човек не трябва да се движи много по време на изследването.

# 355
  • Paris, France
Дъждец, 26 е ужасно висок инсулин. На гладно трябва да е под 5, под 25 е за първи час. . Захарта също отива към 6 и става лошо. При това положение смисъл от натоварване няма. Изчети няколко пъти първия пост и действайте! Сигурно ще и дадат медикамент в началото.
Не трябваше ли първата КЗ и първия инсулин да са преди 8 сутринта, че след това си прави естествен пик?

Инсулинът няма кой знае какви естествени пикове и когато не ядем седи нисък. Най-висок е сутрин, да, но някакви минути, цикъл не са от значение. Естественият пик, който не е над 5 е сутрин след събуждане при ВХ хранене. Ако предишните дни не е яден ВХ или сме гладували инсулинът е на дъното и седи там цял ден.

долче, докато имаш нисък хемоглобин нямало никакъв смисъл да изследваш гликиран. Не било показателно. Същото било със щитовидните. Гледай си желязото и не тествай друго докато не го оправиш.

# 356
Ходихме януари на профилактичен ендокринолог. Тогава според него беше ок, но с препоръка да се следи.
Някой ходил ли е в централата на цибалаб скоро? Там дали е обезопасено заради вируса? Винаги има много хора, но не знам в коя друга тяхна лаборатория би било по-добре. Ако спра колата наблизо, ок ли ще е да ходим до там и да не чакаме в лабораторията? Знам, че човек не трябва да се движи много по време на изследването.
Казват, че тинейджърите и бременните жени са естествено леко инсулиново резистентни. Най-добре консултация с детски ендокринолог - добър.

# 357
Невена, вярно, че е нисък хемоглобинът, но все пак е долна граница на референтните уж. Макар че за малко. Тези вариации обаче 120-130-122 сигурно дават отражение на гликирания, няма как. Изследвах, защото много ми се искаше най-накрая да видя някаква друга стойност на гликиран и ето, че се случи Grinning Права си, май няма смисъл да го тествам докато не оправя желязото.

# 358
  • Пловдив
Момичета, включвам се в темата отново. Днес си правих изследвания и искам да ги споделя. Ще споделя и изследванията ми, които съм си правила на 15 февруари, след като цял месец карах на НВХ и ВМХ (до колкото може, предвид това, че не ям месо). Този месец от 15 януари до 15 февруари не съм яла нищо сладко, но доста млечни, яйца, риба, зеленчуци каквито се сетите сезонни на салати. Свалих 3 килограма за две седмици и следващите две си качих 2 килограма без да съм променяла нищо в режима. Запекох се, не се чувствах ок. След 15 февруари направих 20 дни суровоядство, като от плодовете съм яла само замразени малини, ягоди и капини. Основно на зеленчуци и ядки, като не съм приемала нито сол, нито каквато и да е мазнина - само авокадо. След това 10 дни се захраних със зеленчуци на пара и отново салата, като на пара правех броколи, карфиол, брюкселско зеле, аспержи, на фурна правех патладжан, тиквички. След захранването включих постепенно солта, както и зехтин, олио от авокадо ... И до сега се храня така, като последния месец включих отново риба и яйца, млечни почти не ям. Относно прегрешаванията Simple Smile Е, има и такива. На Великден си направих един нисковъглехидратен кекс с елитритол и седмица след това и едно нисковъглехидратно тирамису, отново с елитритол, като от тирамисуто хапнах две малки парчета, другото се изяде от домочадието. Знам мнението Ви за елитритола, не го одобрявате, просто реших, че с него ще прегреша, тепърва ще си доказвам дали сте прави за него, просто споделям истината. Отслабнах още 4 килограма, като 500-600 грама варирам на горе - надолу. Аз съм висока 1.58 и в момента съм 49 килограма. Чувствам се добре, макар че ми се иска да сваля още 2-3 килограма. Днес си пуснах отново изследвания. Качвам Ви ги, не за друго,  а искам съвет от Вас. В първата графа са стойностите от 15 феврурари, във втората от днес и следват референтните стойности.
                                         от 15.02         от днес                реф стройности
Инсулин на гладно     10.40                3.23      мU/L        по - малко от 10
глюкоза                           5.58                 4.37      mmol/l      2.8 - 6.10
Общ холестерол           5.20                  4.37     mmol/l    3.5 - 5.20
HDL - Холестерол          1.30                 1.37     mmol/l     повече от 1.5
LDL - Холестерол            4.06                2.81     mmol/l      0 - 3.35
Триглицериди                  0.81                0.95    mmol/l       0 - 1.70
Пикочна киселина         294.3             441.1   umol/l       142.8 - 339.2
Гликиран хемоглобин
                       съгласно  DCCT                   4.77         %            4.8 - 5.9
                       съгласно IFCC                     28.63   mmol/l        29 - 42
      eAG (изчислена средна глюкоза)   4.99     mmol/l

Гликирания хемоглобин съм го изследвала само днес. Притесняват ме по-ниските стойности, какво трябва да означава това?
Най-голямото ми притеснение идва от пикочната киселина. От 2014 година, на няколко пъти ми е била на горна или малко над горна граница, но от изследването ми днес се вижда, че е силно завишена. По принцип се храня веднъж на ден, вечер. През деня пия чай цял ден - джинджър, канела, лимон и какаови стърготини. Вчера, преди да вечерям си позволих да хапна 500 гр. череши, много ми се ядяха и след това по съвет на Невена обиколих глебната база (аз съм от Пловдив) на бърз ход, а тя е 5 километра. Прибрах се и ядох само салата. Спортувам почти всеки ден - един ден правя йога и само ходя на гребната 5 километра, един ден я тичам - 5 километра без спиране. Пиша всичко, защото не знам кое е важно. Дано не ви досадя. Възможно ли е да качвам пикочната киселина, защото се храня само веднъж на ден? Т.е. организмът ми е в режим глад не малко време. От витамините пия Б12, Д, Кюензим 10, фолиева, омега 3, отскоро и магнезиев цитрат и Б6 към него. Не знам къде ми е проблема и смятате ли, че трябва да направя и други изследвания, за да разбера каква е причината да я качвам тази пикочна киселина?
Ще се радвам, ако можете да ми помогнете, като се надявам, че ще се абстрахирате от това, че не ям месо - само риба. Търся съвет, който може да го даде. И само да вметна, че нямам идея как да си кача изследванията, затова съм ги преписала. Не държа да ми вярвате на стойностите, защото Алора, ако не се лъжа, беше писала такива като мен (вегетарианки) да качвали изследванията, че било възможно да лъжат. Ако лъжа, нали лъжа първо и най-вече себе си. Долче, да ти кажа, че на 15.02 кръвта ми я взеха в 10.00 часа сутринта, но до 2 през нощта бях чоплила семки, ядох малини, не си бях доспала, та нищо чудно от това да ми е толкова завишен инсулина. А днес ми взеха кръв в 9.30 часа, като снощи вечерях салатата в 22 часа и изядох след две блокчета млечен шоколад на Гайо без захар. Забравих да кажа, че си подслаждам с такъв шоколад тази седмица, но по малко Simple Smile

Направих и щитовидните днес
T4                12.93                  ng/l            9.30 - 17
T3                  2.31                   ng/l             2 - 4.40

TSH е 1.69, но аз пия еутирокс, защото ми е рязана жлезата.

Т3 ми е на долна граница, някой беше споделил, че и това е проблем Sad

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 18:25 от elsefi

# 359
Майка ми качваше пикочната киселина, когато ядеше листни зеленчуци. Освен това пикочната е антиоксидант, който тялото произвежда при повишен оксидативен стрес. Сама си прави изводите.

Гледам, че триглицеридите ти са се повишили, общия холестерол е паднал малко, но HDL не е мръднал нагоре. Инсулин и глюкоза са добре - нормално когато гладуваш. Гладуване съчетано с активна спортна дейност ще те доведе до спад в метаболизма и качване на кг в крайна сметка.

Няма проблем, ако се прегрешава от време на време, щом не става навик и тенденция да стане редовно.

Общи условия

Активация на акаунт