Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 28

• 32 360
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
Елсефи, не искам да си го причинявам- обременяването. А колкото до инсулина, щом вече не правя хипогликемии, няма пикове и спадове в кръвната захар, не съм близвала сладко, просто защото не ми се яде. Това е най- дългия период в живота ми без сладко. Слабея, през двата месеца на ИП всяка сутрин правих тестяни закуски по желание на домочадието без никакъв проблем, смятам, че съм на верен път.

П.п Риба и морски дарове обаче обичам. И смятам лятото да ги включа поне веднъж в седмицата и да видя как ще ми се отрази.

# 391
Ако не е изследван инсулин, то няма  доказателства, че ИР е "излекувана". Обременяване само с изследвана КЗ всъщност не дава информация за ИР, а и свалените кг не доказват излекувана ИР, по-скоро са основа за предположения. Надявам се да не прозвучи грубо и да бъда разбрана правилно- изобщо не искам да кажа, че свалените кг не са важни, напротив. Аз пък имам подобрение на показателите, въпреки че последните месеци по-скоро качих кг...отколкито свалих. Като цяло, дори когато бях с висок инсулин почти не съм имала хипогликемия или вълчи глад. Но определено който е имал хипогликемии често и вече няма е на прав път. И аз така и не направих обременяване и нямам и такива намерения засега.
Невена, значи добре, че съм си спестила изследване на инсулин. Grinning
Миоки, то моето "нормално" все още е малко над или под 5 (ама преди беше 6 или близо до 6), та е силно вероятно при оскъден сън КЗ да е над 5 Stuck Out Tongue Winking Eye

# 392
На мен ще ми е интересно след някоя и друга година VV да каже има ли дефицити някакви и дали продължава да се чувства добре.
Факт е, че веганския режим води до оправяне на ИР и проблемите със захарта, но в дългосрочен план, ако не е изключително добре структурирана + задължителния Б12 като добавка, се стига до дефицитии сериозна загуба на мускулна маса и други проблеми.

Долче, инсулин тярбва да има и е нормално да се качва от време на време - след хранене, при нормалните жизнени процеси, но не трябва да скача много и не трябва да е постоянно увеличен, така че дали се вдига при ставане от сън или не, няма голямо значение. Ще се вдигне, ако трябва. Тялото си знае работата, стига да му се подават верните строителни материали и енергия.

# 393
Елсефи, не искам да си го причинявам- обременяването. А колкото до инсулина, щом вече не правя хипогликемии, няма пикове и спадове в кръвната захар, не съм близвала сладко, просто защото не ми се яде. Това е най- дългия период в живота ми без сладко. Слабея, през двата месеца на ИП всяка сутрин правих тестяни закуски по желание на домочадието без никакъв проблем, смятам, че съм на верен път.

П.п Риба и морски дарове обаче обичам. И смятам лятото да ги включа поне веднъж в седмицата и да видя как ще ми се отрази.
Здравей, може ли примерно меню с нещата които най-често са включвани в диетата? Това с нежеланието за ядене на тестяно и сладко ми се струва мираж. Аз съм вегетарианка, ям яйца, но би ми била от полза всяка идея. При мен нещата са все по зле. Вчера ръцете ми буквално трепереха, докато не хапнах, имах чувството че ще припадна.

# 394
На мен всъщност не ми е важно да доказвам каквото и да е било, просто споделям. Пък всеки си прави, каквото си знае. Повечето тук в темата не са на вечно кето, с времето облекчават режима.
Миоки, в момента, в който не се почувствам добре, или изследванията са лоши, ще почна да търся друг начин на хранене. Но със сигурност месо няма да присъства, просто защото през целия си живот не съм го яла.
За мен най- важното е да се махнат боклуците и преработените храни.

Sisi, и аз бях така. Когато се прибирах от работа, минавах да си купя нещо за ядене, което ядях в колата, защото не можех да се стърпя, докато стигна до вкъщи.
Сега, след като обядвам между 12-13ч се прибирам към 18 и спокойно си приготвям вечерята с разни глезотийки като гуакамоле,  веган таратор. Не че не съм гладна, но е някакси друг глад, търпим. Без треперене и налитане на храна. Порциите ми се регулираха. Всеки ден пия смути, обяд и вечеря варива със салата. Избягвам мазното. От картофи винаги отслабвам, макар, че ги ям рядко, защото нали уж са вредни.

# 395
На мен всъщност не ми е важно да доказвам каквото и да е било, просто споделям. Пък всеки си прави, каквото си знае. Повечето тук в темата не са на вечно кето, с времето облекчават режима.
Миоки, в момента, в който не се почувствам добре, или изследванията са лоши, ще почна да търся друг начин на хранене. Но със сигурност месо няма да присъства, просто защото през целия си живот не съм го яла.
За мен най- важното е да се махнат боклуците и преработените храни.
На мен ми е интересно от първо лице така да се каже да прочета, но ако ще включиш рибни продукти, няма да е веган хранене, а аз имам точно към веган храненето против и го смятам за нездравословно в дългосрочен план. От това което съм видяла до сега - дефицити, проблеми със зъбите и загуба на мускулна маса са основните неща, освен акселерация на стареенето, но там е субективно да кажем. 

Иначе последното ти изречение е право в десятката. Напълно съм съгласна, че боклуците нямат място в нито един тип хранене.

# 396
Всеки ден пия смути, обяд и вечеря варива със салата. Избягвам мазното. От картофи винаги отслабвам, макар, че ги ям рядко, защото нали уж са вредни.
Смутито предполагам, че е зеленчуково..А варивата какви са? Боб, леща, нахут, от тези ли?
Не мога да си представя да ям два пъти на ден, но мога да пробвам за известно време. То какво ли не опитах вече...

# 397
Миоки, Аз като полувегетарианка през целия ми живот съм карала предимно на сирене и кашкавал от животинските продукти. Към яйцата имам непоносимост, но от време на време скрити в някой десерт съм ги яла. Рибата също рядко макар, че я обичам. Просто не мога да й отрежа главата. Ядях само при родителите ми.
Веганството го ползвам, за да се излекувам. Не съм в някоя секта 😂
Имам две пломби на зъбите от ученическите години и 1 изваден мъдрец преди година.
Б12 ми беше по средата между референтните граници. Някои организми са по пригодени към определен тип храна. Друго обяснение нямам.

Sisi, плодово е смутито от горски плодове и банан. Точно след него съм мерила кръвната захар. Иначе след боб със салата почти няма движение в захарта.
Между храненията понякога съм яла плод. Това беше в началото. Сега не съм се сещала да посягам към плод.
Прочети "В помощ за черния дроб" на Антъни Уилямс и "Можем да сме здрави" на др Майкъл Грегър"

# 398
  • Paris, France
V.V, благодаря. Питам, защото има доста групи и форуми за всякакви диети при ИР и диабет, но успешните вегански истории са малко, а цели народи (визирам индийци) не ядат месо, млечни, риба. Сега, като ти чета храненето осъзнавам, че не е точно веганско - ти ядеш млечни и малко риба, а хората, за които питам на могат. Лично познавам много хора, които се справиха с диабет 2 и ИР на вегетарианска храна и даже май по-бързо от тези, които ядяхме месо и риба. Проблемът е с веганската.

А иначе, вече е доказано, че за някои хора вегетарианската диета е много по-подходяща.

Аз също ям вегетарианска храна през повечето дни, цяла, с обелки, но без мазнини и захарта и инсулинът ми са добре на нея, но не мога да отслабна, да постя, да ям рядко и да сваля инсулин на такава диета.

Боб, цял, кафяв ориз и салата и захарта не мърда. Изям ли две яйца с това нещо се покачва. Тъпо, но факт. Ако изям само боба и салатата може да ям и яйца без проблем.

# 399
Sisi, плодово е смутито от горски плодове и банан. Точно след него съм мерила кръвната захар. Иначе след боб със салата почти няма движение в захарта.
Между храненията понякога съм яла плод. Това беше в началото. Сега не съм се сещала да посягам към плод.
Прочети "В помощ за черния дроб" на Антъни Уилямс и "Можем да сме здрави" на др Майкъл Грегър"
Много малко калории ми се струва, че се събират, но ще опитам. Може да добавя едно ядене, примерно закуска, включващо яйца. Ще експериментирам.
Благодаря!
V.V,

Аз също ям вегетарианска храна през повечето дни, цяла, с обелки, но без мазнини и захарта и инсулинът ми са добре на нея, но не мога да отслабна, да постя, да ям рядко и да сваля инсулин на такава диета.

Боб, цял, кафяв ориз и салата и захарта не мърда. Изям ли две яйца с това нещо се покачва. Тъпо, но факт. Ако изям само боба и салатата може да ям и яйца без проблем.
Nevena, какво означава без мазнини? Примерно може ли малко зехтин в салатата или авокадо в гуакамоле? Или е препоръчително изобщо да се изключат ако се яде боб, например?

Последна редакция: пт, 15 май 2020, 00:34 от sisi..

# 400
Невена, аз съм била вегетарианка винаги. Преди 6 месеца станах веган. Но не ям никакви изкуствено преработени храни.

Sisi, не са малко калориите. Не съм споменала ядките, семената, авокадото също.

П.п всъщност идеята на здравословното хранене/ диета, каквато и да е тя, е да не чувстваш лишения, да не подлагаш на изпитание волята си, и животът да не се състои от това какво ще ям и кога ще ям.

Последна редакция: пт, 15 май 2020, 00:52 от V V

# 401
  • Paris, France
сиси, WFPBD е хранене от цели, растителни храни. В този смисъл може да се яде по малко ядки, съдържащи мазнини, но не и да се готви с мазнина като зехтин или олио. Не може мазнина в салатата, но може да се добавят няколко маслини. Някои хора слагат по малко мазнина в голямо количество ядене. Аз слагам половин чаена лъжичка олио в боба, защото иначе кипи и скапва клапата на тенджерата под налягане. Ориза го правя в оризовата и изтърпявам пенявенето, което не е много при кафяв басмати и не му слагам нито мазнина, нито зехтин. Сервирала съм такива ястия на гости и никой не се е оплакал от липса на мазнина (докато не кажа 😈)

Бобовите ги кисна предварително за да не врат дълго и да не се губят витамини. Слагам ги във водата, с малко сол и з хтин на върха на лъжичката и 10-15 Мин максимално налягане. Като падне само налягането добавям ряпа, пащърнак, спанак, зеле, моркови, тиквички, домат евентуално, бамя, магданоз, кориандър, черен пипер, куркума и други подправки, обърквам и слагам за още 5 минути. Налягането пада само за половин час и е готово.  Ориза също го кисна, но става по-хубав без киснене. Варя с вода, мъжът ми слага и сол.

Авокадо може в салатата, защото е цяла, растителна храна. Аз го обичам със зехтин и лимон и затова го ям като ям кето, но може. Масло от авокадо не може.

Може да се добавя тахън, фъстъчено масло в яденето, защото е от цял сусам и фъстъци. Може да се яде хумус от тахън и нахут, примерно.

Не ям ядки и маслини у дома, нито ги слагам в ядене, защото са ми закуска навън, но няма проблем да се добавят. Само трябва да се знае, че като са комбинирани с ВХ пречат на инсулина и го вдигат.
Може и хляб да се яде, но само пълнозърнест. Понякога си купувам един ръжен, който е с ръжено брашно + покълнала ръж.

Салатите ми са от нарязани чушки, домати, целина и без зехтин. Има рецепти за сос за салати без мазнина, но няма да тръгна да ги правя.

Може да се ядат цели плодове, сушени плодове, но на мене не ми понасят.

Когато се храня WFPBD инсулинът на гладно ми е леко по-висок, но в норма, а на първи час почти не се вдига.

Не броя калории, но гледам да ям протеини и наблягам на трева и гъби, защото, както Миоки писа, протеините са важни и без тях губим мускулна маса, което е пагубно.

Понеже има доста въглехидрат не може да се лежи или седи по цял ден на тази диета. Не е за силно затлъстели хора, защото мазнините им пречат да горят ВХ от диетата.

Идеална е за жени, достигнали желаното тегло, които обичат готвена, комфортна храна, не държат да ядат пържено и печено.

Нямам дефицит на Б12 отдавна. Пия Д3, който на такава диета бързо пада. Трябва да се яде ленено семе, чия, сусам заради АЛА, които се обръщат в омега 3, но мъжете трябва да пият омега 3 допълнително.

# 402
Aз стигам в лабораторията към 9 ,но изобщо не е правилно ,защото метаболизмът отдавна е раздвижен. За по-точни резултати , най добре до 8 .Също, ако може да се мине без стрес .Аз се стресирам само като видя опашка от 20 човека в лабораторията.
Да се правят изследвания след безсъние , инфекции , за стреса вече казах, глад , не е коректно .

# 403
Не знам какви са границите, но холестерилът не е маркер за наличието или липсата на заболяване, така че няма от какво да се притеснява. По-притеснително би било да е обидно нисък, отколкото висок. В късна възраст ниският холестерол се свързва (не е доказателство, просто наблюдения) с развитието на деменции.
Еее, пак ще върне свинското, тъкмо го отказа 😂
Шегата настрани, трябва да отслабне и да намали/ откаже хляба. Зеленчуци обаче категорично отказва да прояде.
Ако холестеролът му изобщо има връзка с храната, а не е сигнал за някакъв възпалителен процес, то по-скоро се повишава от хляба, който яде.А не от свинското.

# 404
Здравейте! Пия хапчета за снижаване на кръвното, защото е високо. От две седмици кръвното ми е ниско и ми се вие свят. Забелязах, че след като се нахраня кръвното ми пада. Кръвната захар е в норма. Възможно ли е инсулина да скача след храна и да понижава кръвното? След като хапна малко шоколад ми просветва. Не пия в момента метфогама.

Общи условия

Активация на акаунт