Некоректен работодател

• 1 201
  • 11
  •   1
Отговори
Работя във фирмата от една година, в началото на декември разбрах, че съм бременна и тогава започнаха проблемите ми. Наложи се в началото на януари да потърся лекарска помощ и тогава лъснаха неплатени здравни осигуровки за 6 месеца. Шефа ми протака в продължение на месец ,но накрая го плати и аз малко се успокоих. Излязох в болнични , но при представянето на втория с изненада установих ,че шефа ми е затворил обекта в които работех. Той не ме потърси и не ме предупреди за това, фирмата не е ликвидирана , към днешна дата нямам изплатен болничен , всеки момент ще прекъснат здравните ми осигуровки.
Моля за съвет !!!

# 1
Веднага жалба в Инспекцията по охрана на труда. Няма право да ви освобождава без тяхно разрешение, предполагам, не сте подписвали нищо. Ако не ви е освободил, дължи осигуровки за периода, още повече ако фирмата му продължава да работи. Само здравните ли не е плащал или всички осигуровки?

# 2
Предлагаме всички.Имам пик към НАП, при проверка излиза ,че договорът не е прекратен.

# 3
Тогава той дължи осигуровките. Подайте жалби в Инспекцията по труда и в НАП. Аз на ваше място първо бих му се обадила и бих го заплашила, че ще подам жалби, някои се стряскат. Нали сте на безсрочен договор? Бях срещала и съвети тук от момичета да го уведомите писмено, че сте бременна, но ако в болничния пише диагноза, свързана с бременността, пак става. Ако сте на срочен договор обаче, май няма проблем да ви освободи.

# 4
Тогава той дължи осигуровките. Подайте жалби в Инспекцията по труда и в НАП. Аз на ваше място първо бих му се обадила и бих го заплашила, че ще подам жалби, някои се стряскат. Нали сте на безсрочен договор? Бях срещала и съвети тук от момичета да го уведомите писмено, че сте бременна, но ако в болничния пише диагноза, свързана с бременността, пак става. Ако сте на срочен договор обаче, май няма проблем да ви освободи.

Договорът е безсрочен. Притеснява ме факта ,че той реално не работи по мои сведения от средата на февруари. През това време той не е ликвидирал фирмата, аз не съм съкратена, но от счетоводство не подават никакви документи.

# 5
Чакай сега.
Затворил е обекта, в който работиш. Не ти е прекратен договора, нито фирмата е закрита.
Тя тази фирма освен обекти сигурно има офис. Ти въобще вторият болничен успя ли да го предадеш?
От кога е този втори болничен?
Първият НОИ плати ли ти го?

# 6
Фирмата има ли други обекти или друга дейност?

# 7
Чакай сега.
Затворил е обекта, в който работиш. Не ти е прекратен договора, нито фирмата е закрита.
Тя тази фирма освен обекти сигурно има офис. Ти въобще вторият болничен успя ли да го предадеш?
От кога е този втори болничен?
Първият НОИ плати ли ти го?
Не ,фирмата няма друг офис. Договора ми не е прекъснат и досега съм предала общо 4 болнични листа, нито един не е платен.

# 8
За да не е платен нито един болничен, означава че не са осчетоводени. Или не ги е предал на счетоводството, или има някаква грешка в оформянето на документите от тяхна страна. Пик от НОИ имаш ли? Или директно да им звъннеш? Биха могли да ти кажат дали има предадени болнични. Подкрепям мнението да потърсиш Инспекция по труда.

# 9
За да не е платен нито един болничен, означава че не са осчетоводени. Или не ги е предал на счетоводството, или има някаква грешка в оформянето на документите от тяхна страна. Пик от НОИ имаш ли? Или директно да им звъннеш? Биха могли да ти кажат дали има предадени болнични. Подкрепям мнението да потърсиш Инспекция по труда.
Да имам пик. Последно като писал на НОИ ми казаха, че не е подадено някакво приложение 6.

# 10
Сигурна ли си, че са казали 6? Сега проверих в сайта и приложение 6 излиза за осиновяване на дете до 5 години.
https://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
При теб трябва да е приложение 1.
Обади се на работодателя си и искай номера на счетоводството. Не знам дали има отдел човешки ресурси на фирмата или използва частни услуги на счетоводна фирма. Настоява за номер. В случая работодателя ти си е свършил работата. Предвижил ти е болничния. Ако не е счетоводител и сам да си оправя документите, нищо не зависи пряко от него. Най-много да звънне и да каже, че нещо не е ок там. Тия упражнения вече съм ги правила и ти го казвам от личен опит.
Ти трябва да имаш и писма за отказ от НОИ. В тях пише на кое основание ти се отказва изплащането на болничния. Друг е въпроса дали са стигнали до теб. При мен грешката беше коригирана и ми предстоеше изплащане за втори месец майчинство, когато ми пристигна отказа.

# 11
Има едно приложение, което понякога сам човек трябва да си го попълни, мисля че 6 беше - дори и вс да е платено, ако го няма излиза че не е. Това е чест проблем

Общи условия

Активация на акаунт