(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 36 018
  • 812
  •   1
Отговори
# 270
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Моята лупина е жълта и не се само разсажда. От Холандия съм я взимала, може да са я пипнали... 🤔

Криси, добре дошла.

# 271
Здравейте , имам един въпрос , не знам до колкото сте запознати, защото е малко специфичен .
Засадих си разсад за домати , които вече е готов , само че в една пт саксийките в тавичката за разсад ММ си е засадил една семка канабис , за медицински цели.
Та аз сега се чудя , дали канабиса си взаимодейства с доматите ми и мога ли да очаквам , че те ще бъдат “по-специални” така да го кажем ...
не разбирам много , нито от едните , нито от другите растения , но му се ядосах че не ме е попитал ... може би въпроса ми е доста тъп , ама все пак, аз да го задам , а вие ако искате споделете мнението си с мен.

# 272
Няма как доматите да станат специални.

# 273
Дъждец, да, забравих да кажа, че цъфти чак на втората година, аз всяка година оставям няколко нови млади растения.

Асялайн, моята лупина е от семена, събирани от вилата. Но никога няма жълти, винаги са в розово-лилавата гама.

# 274
Аз събирам семена, но забравям да ги сея. Съседката си купи в прасковено, незнам дали ще оставят да узреят семената да си взема.
Утре ще погледна дали моята се е саморазсадила, т.е дали имам млади растения.

# 275
Момичета, откъде е кефира, за който пишете? Ако го правите, как става и може ли вместо него айрян?

# 276
Аз имам кефирени зърна и си го правя.
Може и с пр. мляко, може и с айрян, но го прецеди, за да не запуши дюзата.
Аз ползвах филтър за чай.

# 277
А откъде са кефирените зърна?

# 278
  • София
Здравейте , имам един въпрос , не знам до колкото сте запознати, защото е малко специфичен .
Засадих си разсад за домати , които вече е готов , само че в една пт саксийките в тавичката за разсад ММ си е засадил една семка канабис , за медицински цели.
Та аз сега се чудя , дали канабиса си взаимодейства с доматите ми и мога ли да очаквам , че те ще бъдат “по-специални” така да го кажем ...
не разбирам много , нито от едните , нито от другите растения , но му се ядосах че не ме е попитал ... може би въпроса ми е доста тъп , ама все пак, аз да го задам , а вие ако искате споделете мнението си с мен.
Нищо от тези саксийки няма да си взаимодейства с другите растения. Както кучето ми не си взаимодейства с папагала.

# 279
Дейзи, в алтернативния под форум има тема, там питай дали има някой от твоя град, който да ти даде. Те се размножават и нарастват, така че по някое време трябва да се подарят на някого.

# 280
В супермаркетите до млякото има бутилки с кефир, но не знам дали от там може да се захване. Веднъж купих и имаше вкус на вкиснало мляко.

# 281
Здравейте.Никога не съм сяла и отглеждала продукция лично, но ..създаде се възможност сега и искам да опитам.Прочетох, че сега мога да засадя цвекло, моркови, салатки, царевица, а в оранжерия-домати, пипер, патладжан. Имам въпроси, ако може някой да се включи? Цвеклото, ако стане, че май имало попово прасе, как го съхранявате-моето омеква вкъщи, струва ли си да произведа, ако омекне? А, сладка царевица от семе ли се сее? И, вярно ли е това за оранжерията, ще станат ли тези зеленчуци, ако се засеят сега? Почвата не била много хубава, ми казаха, мога ли да наторя с нещо безвредно преди да засея?Видях да се продава оцорска тор за 25лв чувала, струва ли си?И, има ли значение как разполагам оранжерията?Бяха ми казали, че трябвало на течение, като се отваряла да се проветрявало по-добре, така ли е?

# 282
Наторяване с оборска тор си струва, и още как.
Царевица се сее от семе, но сякаш вече е късно за сеитба, опитните да кажат.
Има значение как се разполага оранжерията, но е добре някой местен да даде съвет на терен.
Започнете с няколко неща, не засявайте всичко тази година, ориентирайте се, придобийте опит.

В момента можете да опитате домати и краставици от готов разсад,  тикви от семена, тиквички, патладжани от готов разсад, лук от луковици, салати от разсад или семена. Зелен боб също ще стане. Можете да посадите храсти малини, касис, френско и цариградско грозде, ако мястото позволява. Ягоди от разсад също.

# 283
Според мен тази година няма да стане всичко.
Ако тепърва ще ториш ( трябва и да обърнеш мястото, за да влезе тора надолу), а после и да сееш -късно е.
Баща ми взима чували с пръст от един овчар. Там където лежат и акат овцете. Плаща по 1-2 лв на чувал.

Домати, чушки краставици се слагат рано напролет е оранжерия за ранни.
За късни незнам дали ще стане. В най-голямата жега растенията ще са малки.

За царевица е късно, трябват и много хран. в-ва и вода.

Започни с нещо непретенциозно и едногодишно и използвай времето да четеш и да планираш кое къде.

Боб, тиквички, тикви, грах са лесни.
Салатите изресяват в жегите, по-добре краставици. Лук от арпаджик.
Червеното цвекло, както и всички кореноплодни, се съхраняват в мокър пясък.
Таман ще видиш какво расте на тази почва.

# 284
  • София
Чувал тор за 25 лева е живо обирджийство!
Струва не повече от 3 лева. Хайде, 5 да е, ако е по- нагъл продавачът.
На 40 кв.м. съм сложила 8 чувала, при положение че е торено и работено мястото.

Общи условия

Активация на акаунт