(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 958
  • 812
  •   1
Отговори
# 360
Ларви на калинка. Не ги закачай, хранят се с листни въшки Grinning

# 361
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нимфа на нещо, но не го намирам. Sad

# 362
Dessi* калинки са.
Момичета има надежда за градината ми.
До петък най -вероятно няма да мога да отида и се надявам и в доматите да има промяна към по добро. Всички съседи чистят пръскат торят. Всеки който има запазен разсад два ...

# 363
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Днес се занимавах с едни проблемни домати. Различни сортове са, а са мизерни!
Този е засаден преди месец, като разсад беше добър.
Не виждам вредители, корените са добре. Пресях го в друга почва и направих листно наторяване. Стои до стената, на завет и има поне 5-6 ч слънце.
Какво му е?

# 364
  • София
Дъждец, за твое щасрие, коментарът ти за мравките е непълен Simple Smile Ето цялата моя истина:  За огромно съжаление мравките пречат и като крадат микро семената (моркови, магданоз...) и като си поставят "добитък" - листни въшки - върху вече отгледани растения (тикви, краставици..., ябълки, круши.... ВСИЧКО!)
Нашествието на мравки при нас се увеличава.
Всяка събота и неделя пръскаме срещу листни въшки, мравуняци изгребваме, попарваме с вряла вода, хранителни примамки със захар и боракс правим, директна отрова бораксова вода...
Днес изкоренявах тикви. До всяка тиква има тангиращи на стеблото тунелчета на мравки, а растенията умират, сгърчени от листните въшки...
За мравки не искам да чувам!

# 365
  • София
Допълвам за бататите.
Предлагат три сортата разсад - Червен женшен, Бонита и Тайнонг. Един лев е коренчето.
Аз имам от Тайнонг много, така че си поръчах по 10 корена от другите два сорта.

# 366
  • Русе
Ох, ще ме навиете зьа тези батати, никога не съм гледала такова чудо, ще почета, пък ще видим Simple Smile
За мравките, с две ръце съм ЗА унищожението им, много съм си патила от тях . А тази година имам наблюдение, че са повече от преди, от плочките ми чак са извадили пясъка и строят ли, строят. ..

# 367
Аз направих опит да си направя разсад на батат, надявам се да се получи. Засега имат листенца, чакам да порастат още.

# 368
  • София
Цвете,  защо точно тази година? Не може да в съвпадение,  в предишните години не помня някой да се е оплаквал толкова много.
От топлата зима ли?
Под всяко плоско нещо има мравуняци или магистрали.

Миналото лято имаха магистрала през троскота и им се радвахме!

# 369
  • София
Когато пикирате домати по колко коренчета слагате в кофичка?1-2-3?

# 370
И нашата тераса е огромен мравуняк, вадят пясък и разнасят въшки навсякъде. Черни, зелени, днес и някакви кафяви въшки видях. По съвет от тук пръскам с вода, олио и веро, въшките умират наистина, но до два дни мравките са домъкнали нови. Трябва да пръскам всеки ден.
Не исках да тровя мравките, но май няма друг начин. Стахувам се ако ги отровя, да не пострада някоя птичка, която се храни с тях.  Само това ме спира засега.

# 371
  • София
Когато пикирате домати по колко коренчета слагате в кофичка?1-2-3?
Аз слагах по едно коренче, после ми беше по-лесно и като ги засаждах. Купих си и няколко корена домати, които бяха по две в кофичка и някои доста се разбутаха като ги разделях, защото ги садя по един корен.
Първоначално ползвах кофички от мляко, но след като свършиха най-обикновени пласмасови чашки за еднократна употреба.
Насадих абсолютно всички мои корени домати на двора, подозирам че едно 20 процента от тях няма да стават за нищо, но като за първа година съм на метода проба и грешка. Най-хубавите корени, които и засадих най-рано на двора вече са дръпнали значително и много им се радвам. Някои всеки момент ще цъфнат. Този уикенд им сложихме колчета и ги привързах. Имат ужасно много култуци обаче, а аз не смея всичко да махам. Четох и че на черитата не се препоръчва освен това, а при мен сигурно половината домати са чери.

# 372
  • София
И аз съм за сефте градинар тази година.Но малко при свършен факт пиша тук.Все пак за в бъдеще да съм информирана.Аз пикирах по 2-3 корена в кофички.После пак така ги засаждам в градината.Може би е по-правилно да ги разделям и в градината да са по един.Добре,а като ги садите в почвата как е правилно?Да не се полива директно стъблото,а около него,нали?Затова се прави от почвата "баирче" и стъблото е на върха...дано ме разбрахте...

# 373
Мравки ли? В дивата природа си вършат своята полезна роля, но не искам и да чувам за тях в градината.
Тук сме от 3 години и само първата беше една идея по-добре. Миналата година имаше нашествие и влизаха в къщите, в кухнята имах върволица мравки. Ръсих с отрова, капани слагах, пръскаха от общината и се реши проблема. Розите бяха унищожени до листенце Cry

Тази година в двора е пълно с мравуняци!!!
Ако гледам какво нападат при мен най-много, освен розите са разсадите краставица, тиквичка и тикви. И като почнат не спират, докато не ги унищожат.
Слънчогледи съм посадила на няколко места покрай оградата и си мечтаех да ги видя да цъфтят, обаче голяма част от тях бяха полазени от мравки и листни въшки, бяха изгризани направо до цвят и само 2-3 оцеляха...

asyalein, нямам представа. Аз не съм опитен градинар, но опитвала ли си с течна органична тор?
Моите растения се съживиха, а направо бяха пожълтели. Ще покажа снимки по-късно днес, че купих компост и ще ги местя в по-големи саксии.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 12:18 от ~Биб~

# 374
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Няколко полях с течен тор и се споминаха.
Сега взех колтук от по-здравия, евентуално за късен.
Бил много вкусен домат, да видим дали ще го опитам.

Имам червени акари. С какво да третирам?
Edit: били два вида, едните били полезни. Идея си нямам как да разбера кой вид имам.

Одеве наблюдавах как една калинка излиза от пашкулчето. Красота.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 12:42 от asyalein

Общи условия

Активация на акаунт