(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 951
  • 812
  •   1
Отговори
# 390
Варна.
Ще се покажат краставиците, ще видиш какъв силен разсад ще стане Simple Smile Моите също са в земята, също се показаха бавно, но пък какви яки станаха... Сега се чудя какво да правя, понеже тази седмица мигрираме обратно към София. По време на ИП сложих какъв ли не разсад - вкл. на броколи романеско и бр. зеле, но са още малки, иначе щях да изпратя на Ст. Добри, - понеже нали не се знаеше кога ще приключи цялата ситуация, и сега имам по над 100 корена домати Идеал, сърцето на Албенга, 50-ина от един бяло-жълт домат, чийто сорт не помня, имам тиквички, декоративни тикви, краставици гергана, корнишони и други, за които в момента не се сещам. Не ми се хванаха роматите рома, чесъна и едни черита.
Сега съм раздвоена - мм иска да вземем дрехи и сандали от Сф и да се върнем до десетина дни, а аз не съм сигурна, че ще успеем да свършим всичко, което имаме да правим в Сф. Та съдбата на разсада слаган и поливан с толкова обич е малко неясна.
Пиша бавно и с грешки, защото надзиравам яденето на супа топчета от детето.

# 391
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз си имам броколи романеско Simple Smile собствено производство, чушките ми бяха малко, но допълних с дребните.
само патладжана не стана и се наложи да купим. ценат ами се видя странна, но щом казвате, че навсякъде е така... Simple Smile

# 392
  • София
Емма, а децата участваха ли в отглеждането на този разсад? Моят апартаментен разсад от месец е "изял" почвата в кофичките и трябва да се полива всеки ден!

Романеско готвите ли го? Суров дали е вкусен?

# 393
Не, детето е съвсем малко и само гледа. Една декоративна ягода съм й дала да се грижи за нея и да я полива под мой надзор с пластмасовата лейка и това е. Иначе брахме заедно лайка и невен, ако сме тук, когато цъфти липовия цвят, ще берем и от него.

# 394
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не сме отглеждали до сега. предполагам, че е като всеки друг карфиол/броколи.
с вкус на зеле. Simple Smile

# 395
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Уау, Емма, къде успяваш да отгледаш толкова разсад?
После на колко кв.м засяваш всичко това?

Май ще се наложа да прежаля два сорта. Не ми харесват и ме е страх да не заразят и другите.
Ако е гъбично, как да обеззаразя почвата?

# 396
Разсада го слагам на лехички, не заема много място. А е толкова много, понеже по време на ИП, нямаше какво друго да правя, не че имам толкова много място за стотици корени домати и всичко останало Simple Smile В началото на април поръчах тридесет и няколко пакетчета със семена - зеленчуци и цветя, - и си намерих занимание. Кучето стъпка една част - напр. от корнишоните остави само девет корена и трябваше да слагам втори път, гледам, че е минавало и през копъра и ригана, но какво да се прави.

# 397
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
А здрасти!
Изкарах 14 дневна карантина на Северния полюс.
И в почивката докато си приготвям лехите за пипера отговарям на един от последните  въпроси. .
Почвата  се обеззаразява с   вар и син камък . Ползвам вар от някой пакет който   се  е спекъл .
Имам разсад , обаче времето е толкова шантаво че неам думи .  25 градуса с вятър 10 градуса. Та се е сгръчил .
До края на тая седмица ще разсадя .На пазара  разсад просто няма .Просто за 30 минути всичко заминава .  Бабите рекоха че пък няма да работят , то и времето едно такова та не даваше на бабите да работят . Повече довечера  , че се е било ама такова закъснение не ми се е случвало.Требе да наваксвам. Няма лошо да се разсажда и по късно , даже  е по добре . Корените са развити и  растенията не боледуват . Миналата година разсаждах  напъпил пипер .

# 398
Рорик, защо беше в карантина?

Почвата ми е в саксии, как да я обеззаразя с вар и син камък?

Миналата година по средата на май засадих чушките на 4 листенца. Стояха толкова големи месеци наред 🙄
Тази година пак на 4 листенца ги засях, началото на май, но в торбички от фолио и вече се развиват супер!
Явно почвата тук им е прекалено песъчлива и водата изчезва и сега в торбичките се развиват супер!!!!

# 399
Три сорта люти чушки сложих в саксии на терасата, остана разсад от тях и го боднах в градинката на 2 метра от тях. Хубава, тлъста почва. Поливам ги еднакво. Тия в саксиите са 2 пъти по-едри и вече цъфтят. Онези в градината не мърдат.

# 400
Много странно....
При мен едни люти се инатят и не растат в саксия.

Едната тиква беше тръгнала супер, даже две тикви върза и хвана мана! 😡
Вчера боднах нови, другаде ще ги садя после. Много ме е яд!

Патладжани няма да имам тази година....

# 401
  • София
За пелина/вермута, не съм убедена, че е ефективен срещу мравки. При мен го има в изобилие навред, а мравките си имат мравуняци на сантиметри от него. За момента, калинките ги мъкна в градината, та да се получава някакъв баланс.
Чубрица си купих някакви многогодишни храстчета от Богров, та така си я отглеждам. Беше ми писнало да купувам коренчета и половината да не ми се "хващат".

# 402
  • София
Напълнила съм градината с всякакви билки, за които пишат, че гонели мравките.
Нищо такова няма- навсякъде са, върху всички растения.
Единствено върху ментата не лазят, но си вървят покрай стъблата без да им пука.

# 403
Сега се върнах да си прочета поста: против мравки съм писала боракс.
Вратигата и пелинът са против белокрилка, не против мравки. 👍🏻

# 404
  • на пъпа на Златията
Черешата ми половината съхне. Не съм забелязала още от миналата година при разклонението  след основното стъбло се е разцепила и кората не и стига да храни  два клона нагоре. Има въшки.  Тая година изобщо няма  калинки. в цялата градина намерих само  3 калинки   с по 3 точки на всяко крилце или общо 6 точки. Пълно е обаче със черни  може да се нарекат калинки. новоизлюпени са жълти. Калинките е трябвало да се появят още преди да налазят въшките , но просто ги няма . Преди 3 години едни калинки бяха набили прозорците на къщата. Ако това са китайските  значи са видели сметката на българските..Цъфна рано  беше пълна с цвят  сега има череши но са с червей  и от засъхналия клон  падат. Как ли мога да свържа  кората  за да не изсъхне черешата??
Вишната ми  също не е улучила кога да цъфти . Почти няма вишни.
Зелената ябълката ми  също е с червей.Доста от ябълките падат.
Червената муцунеста ябълка  също има плод.
Попската круша също с много цвят , малко плод.
Дюлата ми расте на храст че я изпуснах . тя е до торището. И тя има плод.
Джанки изобщо няма. 
Още февруари пръсках направо с БИ  58 на гол прът  , с изключение на  крушата , защото ми блокира пръскачката. Пласмасова работа .Така си я купих дефектна - не разпръсква на мъгла. Цяло изкуство е да пръскам през тия 3 години с нея. Трябва да намеря добрата тежка стара пръскачка и да видя какво и е състоянието. До последно пръскаше добре. Трябва да и направя профилактика  , оцеляла е от набезите на бракята. Като на 2 години да купуваш нови неща , а това хич не ми харесва.От пръскането никаква полза.Ако нещо оцелее , то ще е че оставих лапада в градината а въшките много обичат лапада  и дано не са се прехвърлили по дърветата. 
Не съм виждала калинки да се люпят от  листата на дърветата. Преди  бяха по бурените в лозето.
Лозето  - трети път трябва  да го кося.  . Планини  от сено. .Омалях да го събирам. Напълних половин плевник , че ми е по лесно отколкото да го изхвърлям  в кофата за боклук. Събрах  материал за  дървесни брикети.
Ягодите ми трети път плевя ,втори път  трябва да ги прекопая. Нападнати са о съвлък по 2 метра дълъг.  за да намеря ягодките  за ядене. Вечер като си легна и пред очите ми е ръката която плеви.
Кромид лук  два вида. единия  е сорт от издължените  глави , другия е червен салатен, - - отъмнат от плевели , сега е ред  на щира. Оообаче от ония дни го удари един сух град и перцата му започнаха да жълтеят .та не зная дали ще налее главите.Насадих преди седмица  пак че имам още  арпаджик.
Чесъна  , го изпуснах та му жълтеят  връхчетата на листата  , явно е имал нужда от вода . 30 процента го бастиса луковата муха макар че го поливах със зелева чорба.Луковите торих  с  дървесна пепел.  . За първи път  имам лукова муха   по кромид лука. За първи път  некакво животно ми преяжда  стръкчетата под земята.
Сичко се изрОди.
Балучката ми е екстра. Нафърляла е семе за чудо и приказ.  . 
ГРАХА  ми  дали има 10 стръкчета  оцелели , изядоха го поповите прасета. язък за хубавия сорт. Бяха телевижън и български  ама беше едър. Оставила съм го в   бурените че не му бях измислила с  какво да го подпирам.
Къпините ми  миналата година ги прехвърлих и там където са сега трябва да ги поливам . Сега цъфтят. Трябва да ги връзвам .
Малините ми които прехвърлих миналата година   не им харесваше на припек , и умряха . На старото място  обаче са добре . Имам и от целогодишните . Нямам идея целогодишните  кога са цъфтяли  но сега имам малинки и си похапвам от тях .
Та си похапвам малинки , ягодки, вишни.
Ха по късно за неудачите ми.
Щото човек като сподели  , хич никой да не може да му помогне ,  намира  и сам решение .
Някой попита как да обеззарази почвата в кофата .
Ами изсипете почвата и я разбъркайте ,  , каквото и да садите в тая почва , ще и трябва въздух и поръсете със син камък и вар. Ако пък не ви се  изхвърля и обърква , просто полейте с бордолезов разтвор.

Общи условия

Активация на акаунт