(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 976
  • 812
  •   1
Отговори
# 525
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Сега си прочетах пак файла за раст. защита и намерих рецепта с куркума: 1 сл куркума се накисва във водка (500мл) за поне седмица.
10 л.вода, 0,5 л. мляко,2 суп. лъжици от настойката с куркума и спирт, 1 суп. лъж. Амоняк, 2 гр. борна киселина.
Смятам да пробвам за маната.

Сега полях няколко оклюмали домата с lycopodium. Веселото е, че това лекарство се прави от домат.

При нас се очаква буря, не съм предприела мерки, дано оцелеят доматите.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 14:42 от asyalein

# 526
Постригах и морковите.

Аз като съвсем начинаещ градинар ще попитам, какво и защо си стригала на морковите? Засяла съм малко, направиха чудни рошави перчеми, но не знаех че трябва се подстригват Blush
то и аз не знаех до миналата година. Видях тези в градината на майка ми (това от детството ми не го помня) и тя ми каза за да растели. Аз не съм сигурна дали има ефект, но зайковците имат зеленко да хрупкат. И преди да ги подстригвам си бяха доволно големи.

# 527
Благодаря! До дъно ли режеш листата, и всичките ли, или оставяш нещичко на  растението? Аз нямам зайци, но съм си слагала морковени листа в салатата, вкусно е Grinning Когато купувам моркови, понякога оставям горната отрязана част върху влажна салфетка, и те пускат листенца за салатата.

# 528
Ася, ликоподиум се прави от плавун. това са едни мъхове.

# 529
  • София
от фб Rosi Ros:
Борбата с поповото прасе спечелена, намерих им цаката. Над 10 на един улов. Давя ги с бира 😉
Пълните бутилката с бира по-малко от половината, заравяте в земята на поне 40 см. Около отвора поставяте марля, гадинките я прегризват и влизат в капана. Наклона на бутилката да е около 45 градуса, за да влизат и се давят сами. Но е доста добро това с бирата, на места ми беше пълна с гадинки. Капана (демек бутилката с бирата) стои минимум 7 дни заровена под земята, но трябва да е поне 14 дни под земята, за по-добър улов.

# 530
Ако не е за тук, нека админа го изтрие.
Търся разсад от хубави ягоди. Подлъгах се във фейсбук и закупих "много хубави" сортове ягоди от една дама. Няма да коментирам, че не са никаъв сорт, а са дребни и неуглрдни... Жалко, че не запазих постай...
Та сега съм без ягоди..

# 531
Те понякога дребните са по-вкусни и ароматни.
Аз не купувам големи ягоди, но аз не ги ям много и не отглеждам.
Не мога да помогна с разсад.

Дъждец, вярно 🤪
Що така съм се объркала....

Аз моркови не стрижа, имала съм екземпляри над 500гр. единия.
При мен е песъчлива почвата и се вадят лесно, въобще харесва им.

# 532
За какво се стрижат морковите?
Тук бяхте писали, че ядете и зеленото на морковите или съм се объркала?
Набрах малко листенца за салата. Имаха вкус на пресен кориандър, тоест на мръсни чорапи 😂
Аз нали много се оплаквах, че не случвам на разсад ягоди и не раждат. В крайна сметка тази година се отчетоха и има страшно много, но не са сладки. Имам няколко сорта и никой не е много сладък. Дали от дъждовете, не знам.

# 533
И при мен е песъчливо, сигурно ще вървят морковите, само че има много полски мишки. Догодина ще засея повече, за да остане някое морковче и за мен...

Дъждец, аз ползвам листата на морковите в салата. Но не да правя салата само от тях, прекалено натрапчив е вкуса, смесвам ги към маруля, краставица,  и т.н.. На мен ми е вкусно.
За кориандър, аз съм от хората, които могат да го ядат Grinning генетично някои хора не понасят вкуса му.

За бирата знам, че се слагат подобни капани на повърхността, за голи охлюви. Било изключително ефикасно, събирали се и охлювите от съседите Grinning но аз не съм пробвала.

# 534
Аз сложих малко листа и ги смесих с маруля и краставица, но определено генетично ми е заложено да не понасям вкуса на пресен кориандър🤣

Вчера пръсках с вит.ц и хвощ.
Да видим ще има ли някаква полза.

# 535
  • София
Да допълня описанието на капана - бутилката бира на снимката беше от 2 - 2.5 л.

Значи останалата бира я слагам за охлюви. Обаче в какъв съд и колко вкопан в земята?

# 536
А цялата двулитрова бутилка ли се заравя в земята? Доста дълбока дупка трябва да се направи. Горе реже ли се гърлото? Поповото прасе не е ли голямо, за да мине през гърлото?
За охлюви съм рязала бутилка бира около 1 педя от дъното. Заравям я на нивото на почвата.  Ако вали, отгоре трябва да има нещо като чадърче. ММ беше купил някакви пластмасови джаджи. Общо взето само веснъж го направих и се отказах. Голяма хамалогия ми се видя. На 2-3 дена трябва да се сменя бирата според мен.

# 537
  • София
Снимките не бяха ясни. Мисля, че не се реже гърлото.
Бяха снимани 10-те хванати чудовища.
Под наклон е закопана, горният ръб на 40см от повърхността.

# 538
За капана за охлюви, най-добре стъклен буркан, отгоре се слага някаква кофичка за да не го вали, например така
http://www.urban-growing.net/wp-content/uploads/2015/04/Schnecke … -wird-fixiert.jpg
Не съм пробвала, но съм чела, че веднъж седмично изливат охлювената супа от буркана и наливат нова бира.

# 539
зелен кориандър и аз не мога да ям, но листата от моркови ги ям. виж на чай са ми гадни.
само младите късам, за песто също стават.

горе дописах за куркумата.

Днес порязах пак доматите и забелязах, че доста от тях имат тези слънчогледови цветове.... никога не ми се е случвало. Много странно....

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 18:07 от asyalein

Общи условия

Активация на акаунт