(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 960
  • 812
  •   1
Отговори
# 720
Сряда28, чудесна продукция! Можеш ли да сравниш вкусово сортовете тиквички?
Между раираните и светлите не намирам голяма разлика. Раираните образуват една идея по-малко семе сякаш.
Жълтите, сравнено с другите два сорта, имат по-маслена консистенция. Белите и раираните, са някак по-хлебни. Поне така са моите. Жълтите често ги слагам в салата сурови.

# 721
Раираните са страхотни на скара. Светлите са повече за готвене. Вкусово са еднакви. Жълтите са леееко по-сладки.

# 722
  • София
Благодаря за отзивите за тиквичките!  Аз пък да похваля тиквички патисон, мнооого трайни! Неузрели имам предвид. На тиган панирани стават с консистенция  подобна на гъби . Обаче засега нямам вързали.

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 19:10 от ЗаСлон

# 723
Не пръскам, не поливам с мая, не дезинфекцирам, не рътя, не мътя. А, да - нямам съседи идиоти, пръскащи с химии.
Мьос, аз също мога да подкрепя това мнение. От всичките ми домати оцеля само този, дето беше без обгрижване на хладно, и вятър го брули, и дъжд го валя. Изнесох го навън, когато нощните температури бяха между 5 и 10 градуса.

# 724
За бълхи по зелето знаете ли някоя рецепта?

# 725
  • на пъпа на Златията
Новата тема , моля??

# 726
  • София
Бълхи по кръстоцветни - ръсим с растителна пепел. Специално зелето не го мислим много,  винаги го напускат. Зелето надделява.

# 727
ЗаСлон, извинявай, какво значи растителна пепел? Тя не е ли винаги растителна 🤔

# 728
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ЗаСлон, извинявай, какво значи растителна пепел? Тя не е ли винаги растителна 🤔

предполагам има предвид пепел от дърва и дървени въглища.
пепел от брикети и други такива въглища не е растителна. Simple Smile

# 729
А ако си слагал в огъня и пластмасови бутилки, съвсем не е растителна. Simple Smile

# 730
  • София
Понеже съм чела дървесна пепел. Моята не е дървесна, а от стъбла царевица, не е и много фина, щото не е с пълно изгаряне, но пак работи.

# 731
Аз ползвам пепелта  от барбекюто, когато има (от дървени въглища), против дребните голи охлювчета. Действа моментално, където поръся няма повече наядени листа, докато дъждът не отмие пепелта.

# 732
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тя и подхранва. Simple Smile забравих какъв микроелемент съдържаше.
помня само, че не трябваше да престоява.
не можеше да се събира есента и зимата например и да се използва напролет.

# 733
  • София
Пепелта съдържа калий и фосфор, и доста други полезни неща -магнезий, сяра, желязо, натрий, бор, манган и др- .
Може да се събира през зимата, но да се държи на сухо.

# 734
Такава пепел си е ценна суровина. Разредена с вода, става поташ, който се ползва за направа на течен сапун.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0% … D0%BD%D0%B0%D1%82

Общи условия

Активация на акаунт