(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 41)

• 35 992
  • 812
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Тази година нашите домати боледуват от нещо, от което върховете чернеят и увяхват, някой със същите "болежки"?

# 601
  • София
Цвете, тоталният хербицид съдържа глифозат. Раундъп е един от тоталните хербициди, съдържащи глифозат.
Има и "български" тотални хербициди. Не съм запозната, но предполагам, че купуват от Монсанто /Байер (нали те ги купиха) глифозат и го пускат като своя марка.
Озеленителите са наш основен враг. Не,  не се шегувам. ВРАГ! Те видят ли живовляк, глухарче, лапад и "Пръскай с Раундъп!"
До доказване на противното, всеки съсед, който има "морава", пръска с Раундъп. Има ли туи - пак Раундъп, нали трябва да му е красиво!
Съсед се явява и общината,  която пръска, за по-евтино,  детски градини, училища, около общинските сгради... Съседите пръскат извън парцелите си, пръскат в нашите дворове директно отгоре и директно, чрез "облака" и вятъра.
Цвете, ако е напръскал у вас, ще пожълтеят само плевелите. По зеленият ти фасул няма да личи.
Не яжте нищо от зона, в която са пожълтели плевелите

Много хора с био градинка пръскат собствената си морава с глифозат. Като че ли я ограждат с бодлива тел срещъ децата си, а почвата изолират с плътно, водоустойчиво фолио, за да не отива в съседната леха, река...
Глифозат е забранен за употреба в някои страни в определени региони и/или видове площи. Тук има петиция, съвсем отскоро,  по-късно ще я потърся.
И последно - съседът ти да сложи плътна и висока 2м. найлонова преграда между вас !

# 602
  • София
AbsurT,
Прочетох, ти рецептата за хомеопатично третиране, не знам какво е значението на думата " динамизирайте", би ли ми разяснила. Благодаря!

Здраво разтръскване, това е динамизирането.
Затова е добре да налееш малко вода, после разтвора и после на силна струя останалата вода.

ПП. добавям към написаното от ЗАслон за глифозата.
В САЩ раковоболните осъдиха Монсанто заради Раундъп, доказвайки че той е предизвикал заболяването им.
В Германия или вече е забранен, или от догодина ще е- да кажат съфоруумките там.
Тук на глифозатна основа е НАСА.
Има и други, но не съм се интересувала специално.

Вчера в една от групите във ФБ, обясняваха как пръскали, след 2 часа слагали разсадите и видиш ли, те си растели зелени, докато покрай тях плевелите загивали. И това наистина бяха хора, които произвеждат не само за себе си.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 10:50 от absurT

# 603
Глифозатът не унищожава ли всичко чрез абсорбиране от листната маса? Тоест ще унищожи и боба, и райграса, ако бъде напръскан?
Знам, че има гмо култури, които са били специално разработени да издържат на глифозат. Някакъв вид соя например.

Кажете за миризливките. С какво да се пръскат? С люти чушки дали би имало ефект? Имам страхотни малини тази година.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 11:05 от Дъждец

# 604
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Потресавщо просто!!!!
Както казваше баба: гъз глава затрива!
От мързел да е по-лесно и без работа, пръскат, но никой не мисли за здравето. После лекарите да му мислят 🤮
В Германия не е забранен още. Земеделците искат алтернатива. Мисля за частна употреба вече не се продава.

Детето като се поду от земната пчела и няколко човека ми казаха, че може да не е алергия от пчелите, а от пръскането в полето. Ние сме до полето.... 😳

Wednes, аз видях тази година доматите в Алди, но не ги загледах кои сортове са, защото бяха далеч по- мижави от моите, а и нямам място.
Еднакво силни и здрави растения имам от: черен Крим, Марманд, Бернска роза и Black and red boar.
Аууу сега погледнах и ще се изям!!!!
Един сорт го търсех!!!!

Поради липса на място, гледам картофите в кула. Потърси: Kartoffelnturm. Винаги слагам картофчета колкото джамини и вадя 1-1,5кг от кула, тя е около 30см диаметър и до 50-60см височина.

Татул ли имам?

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 11:16 от asyalein

# 605
  • София
Мисля си, че ако им направиш коктейл от люти чушки и чесън, като нищо ще се изнесат.
Мислех да го пробвам при мравките, когато бях по- милостиво настроена, но сега няма да си играя на прогонване.
asyalein
Би ли дала подробности за отглеждането на картофи в купа?
Веднъж пробвах в чувал, хем не беше малък и почти нищо не изкарах.

# 606
Дъждец красивите миризливки миналото лято твои ли бяха ?
Вчера докато брах малините и   аз се натъкнах на няколко красиви, миналата година като че ли по късно се появиха.
То време като време ли е.
И въпреки всичко започнах с зимнината оказа се, че всички компоти сме си изяли. Всеки ден по един два ягоди и малини , бавно и славно напредвам.

# 607
Следя градинарски групи във ФБ и масово се пръска с хербициди и разнообразни химии .  С нужда и без нужда,  поне 90% пръскат като изоглавени , продукция за собствена употреба и за пазара, всичко. Мъка.

# 608
Absurt, от мрежа направих цилиндър. Вътре сложих найлонът от торба с пръст, отдолу отворено също, горе навита до половината. сложих 30см пръст и картофите, покрих с пръст. Като покарат и станах 10-15 см , отвивам от чувала, за да има височина и сипвам пръст, така че само 5см да са листата над земята и така, докато свърши височината на чувала. Отстрани също има отвори и оттам също растат листа.
Като са готови, подпъхваме отдолу един капак и изсипвам кулата на един найлон, вадя картофите и пак слагам цилиндъра, найлона, пръстта и засаждам нещо друго.

# 609
JMM, май на Ася бяха красивите миризливки. Моите са си грозни и безлични Stuck Out Tongue Winking Eye

Ние не ядем обикновени картофи, но за батати дали би станал този метод с кулата?

# 610
Аз нямам миризливки. Все още. 🤣
В миналата тема някой беше споделил, че ги събира ръчно: в чашка слага вода с веро и потупва клончето, за да паднат в чашата.

Дъждец, бататите незнам дали правят нови грудки от заровеното стъбло. Те са друго семейство, нищо, че им викат картофи.
Като се заравя поетапно, на всеки ред се развива картофи.

# 611
Аз нямам миризливки. Все още. 🤣
В миналата тема някой беше споделил, че ги събира ръчно: в чашка слага вода с веро и потупва клончето, за да паднат в чашата.

Дъждец, бататите незнам дали правят нови грудки от заровеното стъбло. Те са друго семейство, нищо, че им викат картофи.
Като се заравя поетапно, на всеки ред се развива картофи.

Много интересно, ще пробвам, само да намеря чувал.

# 612
Emma, погледни в нета за идеи. Има дървени, от мрежа, с фолио като моята, със слама, от авт.гуми 🤣

Иначе при мен незнам дали на всеки ред се развиват картофи, защото не правя надлъжен срез, за да проверя. Но си имам нормално големи картофи и джамините, които ползвам пак за нова реколта.
Тази година имам две кули, другата е от найлонова торба за пазаруване 🤣
Ама е насред седмолистника и не се вижда.

# 613
Emma, погледни в нета за идеи. Има дървени, от мрежа, с фолио като моята, със слама, от авт.гуми 🤣

Иначе при мен незнам дали на всеки ред се развиват картофи, защото не правя надлъжен срез, за да проверя. Но си имам нормално големи картофи и джамините, които ползвам пак за нова реколта.
Тази година имам две кули, другата е от найлонова торба за пазаруване 🤣
Ама е насред седмолистника и не се вижда.

Погледнах, страшно интересни идеи има.
В момента нямам възможност да търся телена мрежа, но пък намерих един огромен чувал от кучешка храна - ще го измия следобед и ще пробвам в него.

Да се похваля, че чакам батати по куриер Simple Smile
Тази сутрин слагам един ред боб - купих си пакетче от Кауфланд, - минава една съседка и казва "защо не ми каза, ей сега ще ти дам от моя" и след малко ми носи торба с боб - поне за един декар Joy Не знам какво да го правя, нямам толкова място. Ще сложа още един-два реда, колкото да й покажа каква реколта е дал нейния боб, надявам се останалото да издържи до догодина.

# 614
Сготви го да го пробваш. 🤪

Мрежата я слагам за стабилност.

Общи условия

Активация на акаунт