Хитринки за всякакъв случай - 23

• 46 752
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
Момичета, не мога да изпера якето на дъщеря ми. То е в светло син цвят, водо и ветроустойчива материя.
Скрит текст:
Пуснах го в пералнята, зацапаното  по ръкави, на врата и т.н. места си стои и няма пране. Въпреки, че сложих и Вениш в пералнята, където има малки петънца, също си стоят. Изглежда, все едно не е прано.
Има и едно зацапване, което ми прилича на блажна боя. Натрих го с Вениш, изчаках, търках, но не можах и с него да се справя.
Мисля си, дали да не купя обезмаслител за това зацапване, или направо да го нося на химическо?  С обезмаслител в пералнята съм успявала да махна захабяване по врата, което е трудно да се изпере с обикновените препарати, но на памучни материи. Притеснявам се агресивните химикали, дали няма да  прецакат водоустойчивостта на материята.
Някакви идеи, съвети, мнения?

Пак възобновявам това питане. Според етикета, химическото чистене е забранено и ще трябва да се справям сама.
Купих обезмаслител на Мелио, успява да почисти зачапването от носене по врата, ръкавите, джобовете и ще го пусна отново в пералнята, но този път с обезмаслител.
Другите петна, вероятно от някаква боя, въобще не мръднаха и това ме кара да мисля, че не са от блажна боя, а може би от засъхнала акрилна боя. Адски много ме дразнят.
Опитах с 2 вида спирт на малък участък - етилов и пропанол, нищо не става.

Моля ви, дайте идеи как да ги почистя?

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 15:32 от Diorela

# 361
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Блажна боя - с корселин, или друго подобно, на основата на органични разтворители. Но не гарантирам за плата на якето... Опитайте на малък участък...

# 362
А якето какво точно е? С мембрана или просто някакъв шушляк? Питам, защото спортните облекла за мокро имат три разновидности  - water resistаnt, water repellent и waterproof.  Вторите два вида може да се развалят от химикали, а третият (най-често с мембрана) се разваля и от висока температура над 30 градуса. Ама това си го пише на етикета вътре в якето. Но ти, понеже пишеш за водоустойчиво, вероятно става дума за първия тип, което си е просто шушляк и с него може да тестваш по-свободно.

# 363
дървените лъжици за бъркане влизат в миялната. Като почнат да стават черни, мяткам в коша. за 2-3 лева не ги мисля толкова
Wink

# 364
На якето пише waterproof - 5000 mm и windproof fabric. Затова написах водо и ветроустойчиво. Яд ме е на моето прасенце, защото е много качествена и приятна материя, красив модел и цвят.  Материята напомня някаква мембрана, но не се забелязва промазка или нещо друго. Самата тъкан е такава.
Днес четох, питах, стара акрилна боя от изкуствени материи няма махане.
Приятелка ми предложи да нарисуваме нещо с акрилни бои - триъгълници, квадрати, линии и т.н. Аз казах, че най-много ще върви едно хубаво прасе как се валя в калта и се плеска с кеф. Joy
Шегувам се, но май останаха 2 варианта - така да си го носи, с петънцата, или наистина да нарисуваме нещо.

Като това е , друг модел, но същите характеристики.  https://www.trespass.com/womens-miyake-waterproof-jacket Виждам, че имат и някакви препарати, но надали ще почистят петната от боя.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 22:50 от Diorela

# 365
Значи е с мембрана, тя е от вътрешната страна на плата и не се вижда. Но търпи пране до 30 градуса по принцип, тази не е с високи показатели, може би и 40. Но не и някакви екстремности. Но ми е странно, обикновено тези материи се перат отлично и не задържат мръсно, боята вече си е друга бира.

# 366
Значи е с мембрана, тя е от вътрешната страна на плата и не се вижда. Но търпи пране до 30 градуса по принцип, тази не е с високи показатели, може би и 40. Но не и някакви екстремности. Но ми е странно, обикновено тези материи се перат отлично и не задържат мръсно, боята вече си е друга бира.
Съгласна съм напълно.
Диорела, може ли да качиш снимка на етикета?
Понякога, ако решиш да игнорираш петната, но продължиш да ги третираш редовно с всяко следващо пране, на края избледняват и са видими само за теб, защото знаеш къде са били.

# 367
Няма смисъл да снимам и качвам етикета. На него пише същото, което и в сайта.  Постарах се да намеря яке със същите характеристики. Само моделът на дъщеря ми е по-стар и не се предлага вече и цветът е малко по-светъл.

Аз се ядосах, като я видях с такова мръсно яке, а тя ми каза, че не може да го изпере. Дори го търкала с мека четка и не става. И ми го връчи  да се занимавам, щом я критикувам.   И наистина, излезе от пералнята, все едно не е виждало препарат за пране. Утре ще гледам да снимам как си стои на места замърсеното.

Цитат
Понякога, ако решиш да игнорираш петната, но продължиш да ги третираш редовно с всяко следващо пране, на края избледняват и са видими само за теб, защото знаеш къде са били.
Да, така става с много петна, но с акрилни бои се рисува по дрехи, те нямат мърдане. Може и да мръднат след години пране.
Единствената ми утеха е, че не е ново, но е много качествено и красиво, та... не съм много утешена.

# 368
Не е нормално. От нашите скиорски якета всичко пада, даже и капки масло от окачването на седалката - като почне да се топи понякога капе вода с масло и остават черни капки (на червено яке) но падат в пералнята.

# 369
Може би материите са различни, независимо, че са все waterproof. Може скиорските да имат някаква допълнителна обработка, затова всичко пада.

Ще пробвам да го занеса и до химическото, да видя какво ще ми кажат. Те нали имат и други услуги, пране, почистване на петна. Може пък да ми излезе късмета.

ПС Току що ми хрумна, още една идея. Имам акрилни бои за текстил, в комплекта има тюркоазено синьо, което е в същата гама. Ако нищо друго не помогне,  мога да опитам да го смеся с малко бяло, да го изсветля и да докарам същия или почти същия цвят и внимателно да покрия с него петънцата. Поне няма да личат толкова.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 23:44 от Diorela

# 370
С това третиране със сигурност вече сте съсипала мембраната.И понеже така или иначе вече е свършено,занесете го на химическо,след  това импрегнирайте и толкоз.5000 мм.воден стълб по принцип си е слаба работа ,така че давайте го да го чистят поне да няма петна ,за водоустойчивост от тук нататък може да разчитате само на редовна импрегнация и пак няма да пази кой знае колко...

# 371
То си е ежедневен модел, не е скиорски, а и не е ново вече. До сега само е прано, не е третирано с нищо. Пробвала съм само в малко ъгълче.  Вероятността в химическо да го изчистят, също е минимална, но ще го занеса, да видя какво ще ми кажат. П робвах пак на едно микро местенце с акрилната боя да покрия петната - стана супер, докарах същия цвят и трябва да знаеш къде е , за да го забележиш. Ако не стане по друг начин, така ще покрия боята навсякъде. Тя не е много и плътна, само тук там като малки пръски, но достатъчно открояваща се като цвят.
Открих на едно място малко прокъсан тегел , от там видях, че вътре е с много  добра мембрана, здрава е.
Това е положението, купи на прасенцето хубаво яке и му го дай да се валя в калта с него. Simple Smile Не можах да я науча да си пази дрехите, нямам шанс.

Благодаря ви, момичета!

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 00:52 от Diorela

# 372
  • София
Нарочно си омазнявам преди първо ползване дървените неща - дъски и точилка. Мазнината предпазва дървото.
Може би нещо съм пропуснала в дискусията, но с какъв продукт омаслявате дървените дъски/лъжици? Имам такива, харесвам ги като изделия, но рядко ги ползвам поради факта, че в дървесината може да се набие нещо от продуктите които се режат на тях.
Благодаря.

# 373
Аз омазнявам с олио, че винаги имам под ръка.
Може би по-добре би било с ленено масло, ама къде ще се занимавам да търся.

# 374
Аз омазнявам с олио, че винаги имам под ръка.
Може би по-добре би било с ленено масло, ама къде ще се занимавам да търся.
А трябва ли да постоят приборите няколко часа намазнени или само намазването е достатъчно?

Общи условия

Активация на акаунт