СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 19

• 27 738
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
В случая не трябва да възпроизвежда цитат изцяло, а да попълни пропусната дума в него:
Затуй, че ...не трая пред турци глава да скланя.
Тъй свършваха тогава ....на зорницата на българското освобождение.
Защото в Балкана има един ...., Едно име що вечно живей.
Българин е, тръгнало за християнска вяра....да става.

# 601
О, майко! Това е абсурдно. Кому е нужно да знаят наизуст Една българка или Немили-Недраги? Малко ми е пресилено. Дали е реално да има такъв въпрос?

# 602
На НВО не помня да е имало подобно задание. Дано тази година, като по-особена, не хрумне някому това безумие! Добро познаване на текстовете е необходимо, за да се определи заглавието на тезата от кое произведение и коя негова част е /последното особено се ценяло, както и определянето на жанра/. Познаването на премахнатите от програмата тропи и изразни средства също е водело до допълнителни точки, давани при оценка на тезите при пробните изпити.

# 603
Аз не уча с него непрекъснато и не съм наясно с трудност и критерии.

# 604
То въпросът тук е какъв е смисълът от ученето. Не виждам никакъв смисъл да се знае дума по дума дадено произведение. Това не ми носи нищо. Никой нормален човек като чете някоя книга не я наизустява, а само си вади изводи, или изпитва емоции, може да разпознае стил на автор или да разпознае произведение по смисъл от цитат, но дума по дума да се знае наизуст ми идва странно. Един изпит може да е труден и едновременно с това смислен.

# 605
  • sofia
С цел да се оригиналничи по пробните изпити малко се пресилиха вече нещата, а това обърква децата. Като се падне нещо такова и те започват да се чудят подготвени ли са всъщност...

# 606
  • Отвъд алеята зад шкафа
Струва ми се, че в някой ПИ от Междучасие имаше въпрос с допълване на думи в стихотворение.

# 607
Да, думи от куплет на стихотворение съм срещала. И някак го приемам. Но дума в среда на изречение от Една българка?

# 608
  • София
Точно това изречение е ключово от "Една българка", защото думата, която липсва е "курбан" и се пишат тези върху тази фраза.
Иначе и аз намирам за прекалено и безсмислено да се иска от децата знаене наизуст на целите произведения.

# 609
Аз си спомням, че когато изведнъж реших да сменя посоката след средното образование и да кандидатствам с БЕЛ, единственото, което правех е да уча стихотворенията наизуст. Не съм ходила на частни уроци. Но тогава се кандидатстваше с тема и трябваше да вплетем в разсъжденията цитати. Сега е съвсем различно. Но определено ученето наизуст на стихове, колкото и да е неприятно, ме дразни по-малко като идея от запаметяването на готови тези.
На мен ми е странно как губят с годините способността да запомнят текстове. В начална степен учат доста песнички и стихчета без проблем и бързо, после не могат. Умберто Еко си имаше теории по темата.
 Обикновено мъжката памет е устроена така, че по- лесно запаметява прочетеното, жените четат малко по по-различен начин и накрая остава емоцията. Винаги се забавлявам, когато с приятелки обсъждаме някоя книга или филм. Започва се- "сещаш ли се за оня актьор със сините очи, но не студено сини, дето играе във филм на този режисьор с епосите, та там имаше една сцена, в която мълчат на моста и т.н Пълна каша, но често събеседничката се сеща:)

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 06:49 от Amanda.D

# 610
Много спокойно е днес тук. Остават 5 седмици до НВО.

# 611
Прегоряхме Imp

# 612
  • Отвъд алеята зад шкафа
Точно се чудех дали няма нова тема и аз да седя и да си чакам за нови мнения в старата Satisfied

Още месец остава....броя дните!

# 613
Не знам при вас как е, но моят прави почти всеки ден по едно НВО. Дват им ги от училище и школи. За мен ред не остава, но и не страдам
Чакам с нетърпение да мине и тази седмица , че по всички разказвателни  са ги метнали с контролни. По три от разказвателните има по една оценка още от преди ИП, та сега втората ще е важна. Почти не е почивал този уикенд, дано издържи  ...
Спукаха ги от презентации, клипчета, плакати.. последните две кому са нужни точно сега. И тези учители не си ли говорят- по ИТ можеше спокойно да вземе презентацията по някой от разказвателните предмети и да я оцени, но не - презентация за майските празници отделно.

# 614
И при нас отделна презентация по ИТ за 24 май. Пробни изпити май само по БЕЛ правят от едно помагало, веднъж седмично или по-рядко. Почнах аз да давам по математика, за да видя кои задачи греши и да давам подобни да ги отработи. Лошото е, че не съм много добра по математика, но колкото-толкова.

Общи условия

Активация на акаунт