Цветята в нашия дом - тема 79

• 32 084
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Добри, ако никой не се обади за кливията... ще я приютя у нас Simple Smile

# 586
Кливия и аз имам много бебета, които не съм махнала, че няма къде да ги слагам, а ми е жал да заминат. Ако някой иска да пише (в София съм, мога да изпратя и с куриер).

# 587
Аз да се оплача, бях купила някъде преди месец от "Практикер" уж калдаръмче, сега го загледах, ми то си е жива тученица.
Преди години бях купувала от цветарски магазин някакво цвете, не му помня името, което цъфтеше много интересно, а си беше досущ като тученица. Предположих, че е някакъв хибрид на тученицата. Не бързай да го отписваш, може да се окаже такова.

Добри, това с бебетата от снимката сигурна ли си, че е каланхое? Май беше някакво друго, но не се сещам за име.

# 588
  • София
И на мен не ми прилича, аз имам 3 каланхоета и листата са други.
Тази кливия ще вирее ли на северен балкон?

# 589
И на мен не ми прилича, аз имам 3 каланхоета и листата са други.
Тази кливия ще вирее ли на северен балкон?
Дидка, ще вирее, но се оказа, че за да цъфти ѝ трябва светлина/слънце (зад отворени щори е)

# 590
  • Бургас
Всъщност калдаръмчето е от семейството на тученицата и май-има много разновидности..
https://www.bgfermer.bg/Article/6321217
И каланхое има различни видове, дори лечебни..
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/07/25/lecheb … -kalanhoe.1466832
По листата на такова ми прилича на дамата.

# 591
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
дaма от морето, има едно калдаръмче с кръгли листа 1:1 със тученицата. но е много хубаво, та не бързай да хвърляш.

диорела, бандитке, вижте каланхое дегремонтиана Wink и пак ще си думаме. Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 14:34 от st. Dobri

# 592
Доли, много благодаря за линковете. Сега си припомних името, знаех го като бриофилум.
Много е объркващо вече с различните класификации и различни латински имена.
В тази статия го посочват като Kalanchoe daigremontianum и дори цитира някаква жена от ФБ:  " От семейство Каланхое (Бриофилиум) са познати над 200 вида."
Да, но според Уикипедия двете са от семейство красулацее, но различни родове - каланхое и бриофилум.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kalanchoe
https://en.wikipedia.org/wiki/Bryophyllum_daigremontianum
Там посочват, че "Растенията от рода Bryophyllum понякога са били включени в рода Kalanchoe , където този вид е известен като Kalanchoe daigremontiana Hamet & Perrier."
Явно заради това включване на един род в друг, има две латински имена Kalanchoe daigremontiana и Bryophyllum daigremontianum.

Така става, всеки взе да пише и да се прави на специалист, холандците пък си слагат техни латински наименования, които в повечето случаи нямат много общо с международно признатите класификации и става една обърквация ...

Добри, точно за такова калдъръмче говорех.  А научих и нещо ново за каланхоето и бриофилума. Затова и попитах дали си сигурна, защото се усъмних , че са  близки роднини, щом ти казваш, че е каланхое. Но не можех да се сетя името, под което го знаех, за да проверя.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 14:53 от Diorela

# 593
st. Dobri като стане време да идвам към София ще ти пиша,  ако още има бебета това каланхое. Ама кога ще е  идея си нямам с тези мерки .

# 594
Simple Smile има и бебета и майки и ... татковци не знам дали има. Simple Smile
ан_мари, при теб ли изпращах половинката? да го изпратя пак? Simple Smile

# 595
Благодаря, момичета, още съм с надеждата, че ще цъфне калдаръмче.

# 596
и да покажеш Simple Smile Simple Smile Simple Smile да се радваме и ние. Simple Smile

# 597
  • София
Аз да се оплача, бях купила някъде преди месец от "Практикер" уж калдаръмче, сега го загледах, ми то си е жива тученица.
Май си имаш каскадно калдаръмче. Wink

# 598
Ето и моите бегонии:smile:

# 599
Момичета преди 2 дни ми подариха лилиум, който беше хубаво нацъфтял.Сега процъфтява и съответно му падат цветовете. Може ли да ми кажете как се гледа лилиум, да го пресаждане ли и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт