Цветята в нашия дом - тема 79

• 32 190
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Сигурно е по-редно да пиша в градинарската , но моля за извинение, ако е грешка !
Продължавам да ви тормозя с глупави въпроси , но разбрахте , че съм любопитна/любознателна , макар и незнаеща...
Орязах розата , но около нея ми се струва , че има шипка- да я правя ли нещо, пречи ли на " жълтурката"?
В "цветарника" има всякакви китки-тези лилавите са бурен, нали? и заедно с него да махна и мини бодливката , която е шипка ?!?
Благодаря за търпението ! - много въпроси , много снимки...
Скрит текст:

Ето как изглеждат стъблата в ниското на розата и шипката

# 256
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
повечето рози се продават на присадка от шипка, за да се вкореняват по-лесно и да растат добре дори почвата да не е най-добрата.
по някое време от основата започва да избива дивото (в твоя случай шипка). ако не се изчиства редовно, шипката "превзема" растението и задушава розата.

# 257
  • София
Момичета, имам една тревичка вкъщи, някок знае ли как се казва и как да я гледам? Пограмата за разпознаване на растенията не я намери. Жива е още, но се развива много мъчително, като в реанимация е. Помагайте.
Прилича ми на белопероне.

Ivaylo Moynov 667981,ако все още не си засадил оксалиса,снимай там където трябва да са корените.Така снимано в чаша изглежда,че няма луковичка.

# 258
За любителите на прекрасните далии - Института по цветарство в Негован предлагат различни сортове.
https://bg-bg.facebook.com/iop.sofia/
Има и джуджета, подходящи за саксии и сандъчета.

# 259
Запалих се по сукуленти. Леле какви красоти имаа! 😍 Ще купя,пък дали ще ги отгледам,не знам.

# 260
Диорела, благодаря, че сподели. Ние минахме няколко пъти от там, на път за цветарника "Зелена пролет" и все ми изглежда някак недостъпно/затворено. Те имат ли си нещо като магазин/цени на дребно, или са за продажба на големи количества?

# 261
  • на острова на мечтите

# 262
Диорела, благодаря, че сподели. Ние минахме няколко пъти от там, на път за цветарника "Зелена пролет" и все ми изглежда някак недостъпно/затворено. Те имат ли си нещо като магазин/цени на дребно, или са за продажба на големи количества?

Преди много години съм ходила и не зная сега как е.  Предполагам няма да е проблем да се разгледа на място какво предлагат, но в по-ранните часове, че май са до 3-4 ч.
Продават и на дребно. Имат различни цветя - видях в снимките хубави теменужки, мушката.  Аз направо по телефона си поръчвам. Разчитам на това, че там всичко, което предлагат е добро, все пак са Институт по декоративни и лечебни растения. Имат новосъздадени сортове, заслужава си да провери човек.  
И в Зелена пролет веднъж съм ходила, купих няколко неща, заразени, не смея да повторя.
За далиите се свързах по телефона, който е даден във ФБ страницата и се разбрахме утре да ми пратят снимки на джуджетата, че пак ме изненадаха. Исках бяла, жълта и червена, но ми казаха, че имало някаква розова стелеща. Мини далиите също били от грудки.  Преди няколко години поръчвах мини карамфили, много хубави.
 Повече са насочени към научната работа, не са като обикновените оранжерии. Не умеят да си правят реклама, трябва човек да пита какво предлагат.

Запалих се по сукуленти. Леле какви красоти имаа! 😍 Ще купя,пък дали ще ги отгледам,не знам.

И аз много ги обичам, особено семпервивумите. Забравяй да ги поливаш и няма да имаш проблеми. Simple Smile

# 263
Изненадах се, че е ароматна. Трябва да стане висока.

# 264
от Института по цветарство в Негован ми пратиха снимки на някои далии, невероятни красоти! По 2 лева са, продават ги на грудки. Височина около 50 - 70 см. Има и по-големи, но мен ме интересуваха само малките.
Ако се съгласят, ще сложа някоя снимка тук.

# 265
Моята азалия живее като блатно растение.В подложка,която замених с купичка и и сипвам доволно водичка.
Благодаря, Натуся! Преместих моите от саксиите с дренаж с камъчета в по-плитки. Бяха започнали да им съхнат листата, а пъпките да не разцъфват. Свърших тази работа в петък следобед. А ето ги тази сутрин с нови листа ококорени Blush

# 266
  • София
Беки,много се радвам за азалиите ти.
Флора,това прилича ли ти на твоето цвете?

# 267
Добро утро! Аз пак съм с въпрос.
Какво е това? Отделено е от по-голямо растение, което си беше в градинска почва. Аз засадих в такава за кактуси и сукуленти.

# 268
  • Велико Търново
Наскоро ви писах за проблема ми с въшки по розата. С един препарат за 2.50лв от аптеката ги утрепах 😁 За съжаление явно се забавих и не остана нито един цвят или пъпка, та е на ниво зелен храст. Този сезон възможно ли е да изкара нови цветове?
Правим малък ремонт в хола и повечето цветя са временно преместени в спалнята. Използвах случая да снимам 4те теменужки, които имам. Вече не помня от кога не са цъфтяли. На какво може да се дължи и какво да направя да ги стимулирам? На южен прозорец са, но под козирка.

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 10:02 от Nadejda:)))

# 269
И аз имам 4-5 такива теменужки от които една вече две години не е цъфтяла. Ще ми е интересно да чуя съвет. Иначе аз съм и намислила да я пресадя. Въпреки че има по- стари от нея, а те си цъфтят та се спукват.

Общи условия

Активация на акаунт