Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 65

• 32 198
  • 733
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,
Може ли за малко пояснение- според изчисление по последен цикъл, терминът ми е 25.08, а по изчисления на апарата на АГ-10.08. Коя е реалната дата и също така от коя от двете, се смята 45 дневния болничен?

# 511
Би трябвало по цикъл да ти изчислят 45 дневния. Апарата е относително нещо. 1 см да мръдне, може да ти изкара детето по- голямо или по- малко

# 512
При прегледа ми се видяха две неща - оплодената яйцеклетка вече в матката и образование киста на жълтото тяло (2.5/2.5).
Моля ви за съвет колко е опасна тази киста и дали е нормално количеството дуфастон и но шпа които са ми изписани -3 х1 от всеки медикамент.
Аз имах киста на ЖТ 34мм, която се резорбира и изчезва до към 12г.с.
С предишната бременност, също имах. Тогава ми казаха същото. Та от опит казвам, че не е опасна. Много, много рядко не се маха, но трябва да се следи.

За Дуфастона и нош-па, не съм ги пила и не са ми били изписвани, но гледам, че е честа практика.

# 513
И аз отначало имах киста, която на по-късен етао вече не се виждаше.

# 514
Здравейте току що се връщам от преглед
Изписаха ми centrum no spa и утрогестан незнам до колко да вярвам на доктора и да ги започвам ли.. Centrum ли е по добро или фолиевата киселина, ако някой е запознат моля да сподели Благодаря 😊

# 515
Не знам съдържанието какво е на Centrum, каква и колко фолиева киселина има, но е най-добре да си я пиеш отделно.
Нищо ли не ти казаха за фолиевата? Да не би докторът да си мисли, че си я пиеш, затова да не ти изписва?
Аз в началото бях само на ФК, чак в 15г.с. минах на комбинирани витамини.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 11:02 от Re-Born

# 516
Ами аз казах че нищо не пия и той ми изписа тези хапчета които изброих и незнам какво да правя

# 517
На мен ми се вижда малко съдържанието на фолиевата в Centrum. Приемам неофолик мета и една таблетка е 400, в Centrun e едва 200. По колко таблетки ти каза да пиеш от тези витамини?

# 518
  • София
Мда, трябва ти 400. Моите комбинирани таблетки бяха с по 200, обаче приемът беше 2 на ден, така че хоп.

При комбинираните витамини балансът е много деликатен.
Големи количества цинк например, могат да пречат на усвояването на ФК.
Аз моите пренатални витамини (Виридиан) съм проверявала съставките и една по една, започвайки от този сайт на български: http://www.zaveshtavamvizdrave.com/2014/01/savmestimost-na-vitaminite.html , който ми е давал насока кое с кое не може и от там съм ровила по дебели изследвания и учебници на английски, за да проверя точните диапазони на дадено количество как влияят на усвояването на каквото ме вълнува - дали комплиментират или пречат. Та за това продължих да си приемам фолиевата от комбинирани витамини. Но без щателна проверка рискуваш да попаднеш на недоизмислен продукт.

Не знам кой центрум са ти изписали. Аз намирам един Центрум-Матерна, който е специално за бременни и в него няма така вредния за нас вит.А, който ги има в другите центруми. И цънкът е съвсем малко, а ФК е 400. Така, че ако взимаш центрум - вземи центрум матерна. https://apteka.framar.bg/30006859/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80 … B0%D0%B1%D0%BB-30

# 519
Здравейте,
Може ли за малко пояснение- според изчисление по последен цикъл, терминът ми е 25.08, а по изчисления на апарата на АГ-10.08. Коя е реалната дата и също така от коя от двете, се смята 45 дневния болничен?
Терминът винаги се изчислява по дата на последна менструация и по тази дата се изчислява и 45 дневния болничен.

# 520
Момичета здравейте. Пак съм аз. От два три дни имам едно странно усещане в корема даже и леко в кръста. Все едно имаю нужда да отида до тоалетната по голяма нужда, но нв ходя. Сутрин нямам проблем, нямам запек както казват, че е характерно за бременност. В 12 седмица съм. Някоя от вас имала ли е подобно оплаквания?  Аг каза, че за бебето няма проблем, правих пкк всичко е ок, но малко ме притеснява това усещане в корема

# 521
  • София
Всииииички сме имали подобни оплаквания Grinning Бременни сме, тялото се променя, уголемява, уширява.
Ще имаш една седмица едно двайсе, другата седмица ново двайсе.
Аз тука в 20та седмица и с контракции всеки ден не се шашвам колкото теб; Ти на мое място сигурно вече да си шок и в болница. Я се отпусни малко !

# 522
Здравейте,
Терминът винаги се изчислява по дата на последна менструация и по тази дата се изчислява и 45 дневния болничен.
Не винаги е така. Моят термин е преизчислен, понеже още от началото бебчето върви с 2 седмици назад, от там ми смениха и дата за болничния. Явно зависи от следящия лекар.

# 523
Dagny, точно ти се беше ошашкала в другата тема и искаше да те приемат в болница Grinning
Всички сме така, всички сме паники и се вглеждаме във всичко, особено при първа бременност.
Иначе аз съм имала такова усещане, но към 16-17 г.с и си мина само. Питах аг и каза, че може да са хемороиди.

# 524
Скрит текст:
Здравейте,
Не винаги е така. Моят термин е преизчислен, понеже още от началото бебчето върви с 2 седмици назад, от там ми смениха и дата за болничния. Явно зависи от следящия лекар.

Това преизчисляване се прави рядко, когато има данни за много дълъг и нередовен цикъл и за късна овулация. Еднократен преглед и то след 12 г.с., не е основание за преизчисляване на термина. Данните от ехографа варират постоянно, а и зависят от лекарят дали правилно е поставил маркерите. И преди съм писала, че показателен е най-вече прегледът около 7-9г.с., защото тогава ембрионите вървят горе долу еднакво, а след това вече започват да се проявяват и генетичните особености, а и плодът става по-труден за измерване. Но и тогава може да има отклонения, а овулацията и зачеването да са си били навреме. При мен, например, при първата бременност забременях с О на 14-15ти ден, а на този преглед в 7г.с. ембрионът вървеше с две седмици напред. На следващите прегледи вече си вървеше нормално. Терминът ми не са го сменяли. Родих 2 дни след термин, т.е. съвсем навреме.

В световен мащаб е възприета тази практика за термин по ПРМ и трябва да се следва, освен както казах, при много дълъг и нередовен цикъл - примерно 35-40 дни. Това е важно, защото трябва да се знае кога бременността вече е преносена. Тогава проследяването е стриктно и ежедневно.

Идеята ми е, че термин не се сменя така лесно и в големите АГ болници рядко го правят.
Dagny, точно ти се беше ошашкала в другата тема и искаше да те приемат в болница Grinning
Всички сме така, всички сме паники и се вглеждаме във всичко, особено при първа бременност.
Иначе аз съм имала такова усещане, но към 16-17 г.с и си мина само. Питах аг и каза, че може да са хемороиди.

Не съм съгласна, че всички винаги са паникьосани. Умерено притеснение, да, но паника вече е друго нещо и в никакъв случай не е нормално. Леко притеснена съм била до 12г.с., докато отмине рисковия период. После си гледах живота и изобщо не съм се шашкала. Така че бременността може и да е хубаво и приятно изживяване, в което се подготвяш за новия член на семейството, а не треперене, паника и страх. Не знам защо се приема за нормално една нормално протичаща бременност да предизвиква ежедневно четене в интернет и търсене на проблеми. Познавам и жени с проблемни предишни и настоящи бременности, и дори те успяват да се справят с притесненията, въпреки че имат пълно основание да се страхуват. Но когато няма данни за някакви проблеми, мисленето за такива може само да навреди.

Общи условия

Активация на акаунт