Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако не съм получил заплатите си за февруари и март след съкращение?
Какви права имам след съкращаване и какво обезщетение мога да получа?
Как мога да потърся неизплатените си заплати, след като съм подписал договор за взаимно съгласие?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако не съм получил заплатите си за февруари и март след съкращение?
Ако не сте получили заплатите си след съкращение, първата стъпка е да се свържете с Инспекцията по труда и да подадете сигнал за неизплатени заплати. Имайте предвид, че работодателят е длъжен да ви плати всичко дължимо, независимо от финансовото му състояние. Обяснете ситуацията и предоставете всички необходими документи като трудов договор и уведомление за прекратяване на трудовото правоотношение.
-
Какви права имам след съкращаване и какво обезщетение мога да получа?
След съкращаване по взаимно съгласие, правата ви на обезщетение за безработица зависят от вашия стаж и осигурителния ви принос. В България, ако имате по-малко от 12 месеца стаж, ще получите минимално обезщетение за безработица, което в момента е 9 лв. на ден. Важно е да знаете, че при съгласие за прекратяване на договора по взаимно съгласие може да нямате право на по-високо обезщетение.
-
Как мога да потърся неизплатените си заплати, след като съм подписал договор за взаимно съгласие?
Въпреки че сте подписали договор за взаимно съгласие, можете да подадете жалба до Инспекцията по труда. Те ще проверят случая и ако установят, че дълговете са реални, работодателят може да бъде задължен да ви изплати съответните суми. Важно е да съберете и предоставите всяка налична документация, свързана с трудовия договор и задълженията на работодателя.
-
Как мога да се предпазя от некоректни работодатели?