Майчинството счетоводно-85

• 35 364
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте,

Исках да попитам дали има за какво да се притеснявам, дано да имате отговор за мен. В болничен съм от 04.05.20 до 02.06.20 с диагноза 01 застрашаващ аборт. Виждам в системата на НОИ, че болничния мине бил входиран от работодателя на 08.05. До момента все още не съм получила обезщетението, което ми се полага. Четох, че до 10 работни дни от входирането се изплаща.
Може и да има проблем,но да знаете,че НОИ не плащат пари предварително,тоест това,че е входиран на 8.05 не означава,че ще Ви преведат парите преди да изтече месеца за който се отнася болничния.

# 226
Здравейте,

Исках да попитам дали има за какво да се притеснявам, дано да имате отговор за мен. В болничен съм от 04.05.20 до 02.06.20 с диагноза 01 застрашаващ аборт. Виждам в системата на НОИ, че болничния мине бил входиран от работодателя на 08.05. До момента все още не съм получила обезщетението, което ми се полага. Четох, че до 10 работни дни от входирането се изплаща.
Може и да има проблем,но да знаете,че НОИ не плащат пари предварително,тоест това,че е входиран на 8.05 не означава,че ще Ви преведат парите преди да изтече месеца за който се отнася болничния.

Здравейте отново,

Звъннах в НОИ, за да съм сигурна дали има проблем и се оказа, че вината е моя, не съм прочела правилно. Болничния е входиран на 05.06.2020.

Благодаря ви за отговорите, всичко е ясно вече Simple Smile

# 227
  • София-Младост

Desi1989, месец май изтече;)

# 228
Ала-бала, ето това чета на няколко места:

Не мога да разбера има ли някакви условия за ползването на дни от този неплатен или мога по всяко време да си вземам, когато се наложи?

# 229

Desi1989, месец май изтече;)
Явно не съм се изказала правилно.Знам,че изтече месеца ,но отговорих на това,че до 10 работни дни се изплаща,което не винаги е точно така.

# 230
  • София-Младост
rozi4ka222
Тази ясла, дето са го приели детето ви не е заведение на пълна държавна издръжка!
По смисъла на § 1, ал. 1, т. 14 от Допълнителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване “Детски заведения на пълна държавна издръжка” са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса

Имя някои условия, но те са по документите по-скоро.
https://trud.bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B … %B5-%D0%BD%D0%B0/

# 231
Ала-бала, много много благодаря!!!
Аз ще изплюя камъчето и защо питам. Т.к искам да запиша една магистратура, и въпреки че лекциите са само събота и неделя, рядко и в петък и се чудих дали при крайна необходимост ще мога да си вземам от тук по един два дни.

# 232
  • София-Младост
Можеш, но не по 1-2 дни...май трябваше да са минимум 5 и молбата се подава 10 дни по-рано.

# 233
Здравейте и от мен!
Преди седмица разбрах, че съм бременна.
Имам повече от година и половина трудов (и осигурителен) стаж на пълен работен ден, но това е до 01.07.2018г. След това работих само през лятото. Последните ми осигуровки са от 21.06 до 03.10.19 и са за 4 часов работен ден.
Мога ли да взимам майчинство (доколкото знам минималното през първата година е колкото минималната работна заплата?)
Когато съм работила на пълен работен ден, са ме осигурявали на повече от минималната заплата.
Ако трябва, мъжът ми ще ме назначи в неговата фирма. Днес попитахме счетоводителката му и тя каза да ме назначи веднага, но нужно ли е да бързаме или можем да изчакаме още някой месец? Все пак осигуровките ще си ги плащаме ние.

# 234
Здравейте!

Имам въпрос:
На 14.05 ми издадоха болничен до 13.06. Дадох го на счетоводителката ми на 15.05 и на 21.05 от НОИ ми преведоха само част от болничния... вече сме 08.06 а още не са ми превели останалата част за юни. Имате ли представа защо? Благодаря!

# 235
  • Plovdiv, Bulgaria
Пари за юни се взимат юли, или няколко дни след изтичане на болничният.

# 236
Дами, какво се случва ако не си в състояние да ходиш на работа в началните седмици- например 8ма, а и бременността се води рискова докрай?
Има ли такъв болничен, който покрива толкова дълъг период?

# 237
Странно, защото и болничният ми от предходния месец бешв така от 13.04 до 14.05, но парите за май си ги получих през май, не съм чакала юни🤔

# 238
Здравейте и от мен!
Моят болничен е от 03.05 до 05.06, като е постъпил на 7 май в НОИ, а нямам все още превод. Следва ли, че има проблем? Или да очаквам превод след 10ти?
Благодаря.
Скрит текст:

# 239
  • Plovdiv, Bulgaria
Странно, защото и болничният ми от предходния месец бешв така от 13.04 до 14.05, но парите за май си ги получих през май, не съм чакала юни🤔

Ами нека поне ви свърши болничният, най-вероятно дни след това ще имате превод.

Verchy това е, че доктора го е предал, не че работодателя го е входирал, което всъщност е важното, за да има превод.

Общи условия

Активация на акаунт