Майчинството счетоводно-85

• 35 280
  • 753
  •   1
Отговори
# 435
  • София-Младост
Аз да попитам също за детските, знам че има някакъв праг за взимане, принципно с мъжа ми нямаме сключен брак, но аз съм била на висока осигуровка и ще взимам към 1100лв майчинство, в този случай ще мога ли да си взимам детските?
Прочетете условията първо, след това сметнете дохода на член от семейството и ако сте до 400 лв. или в интервала 400-500 лв, подайте документи. Гледа се доход за 12 месеца назад, не за един.

# 436
Здравейте!
Бременна съм в 8 г.с и работя като програмист. Работата ми е свързана с доста стрес и проблемни колеги, които я правят още по-напрегната. В момента този стрес не мисля, че ми е нужен изобщо. Да не говорим, че предната ми бременност беше много тежка и се опасявам и за тази как ще премине. Иска ми се да изляза в болничен от другата седмица, когато ще бъда в 9 г.с. Но има някои неща, които ме притесняват.Първото е да не ме уволнят по време на болничния ми, така се случи с първата ми работа, когато бях бременна, но тогава бях на 6-месечен изпитателен срок, а сега съм на постоянен договор. Законът защитава ли ме при такива обстоятелства? Второ - гинекологът има ли право да ми издаде болничен при положение, че още бременността не е регистрирана. При него това се случва след 12 г.с. Трето, знам, че имам право на 180 дни болничен, но това включва ли 45 дневния преди раждане или тези болнични са отделно от него? Извинявайте за многото въпроси, просто с предната ми бременност не се наложи толкова рано да излизам в болничен и не знам как стоят нещата.

Благодаря ви предварително!

# 437
Зорка, понеже минах наскоро през това ще отговоря.
По закон, когато си на постоянен договор имаш защита, ако си уведомила надлежно работодателя.
На мен ми се наложи да излезна в болнични в 7ма седмица. Реално, когато се върнах на работа бях в 9та.
Уведомих чрез документ от гинеколожката и декларация работодателя по имейл. Така няма оправдание, че не си уведомила. Моята гинеколожка ми обясни, че щом има вече пулс, може да потвърди бременност.
Говори със лекарката си, обясни за предишната тежка бременност.
180 дена не включват болничния за 45 дена преди раждане, но от 9 седмица до този болничен имаш повече дни.
Вариант е да опиташ да говориш със работодателя(без да споделяш засега за бремеността) да използваш платен годишен отпуск, ако имаш. След това болничен и уведомяване по електронен път, за да може да се докаже, че е получено.
Другият вариант е да минаваш пред ТЕЛК, когато вече нямаш дни.
И третият остава да опиташ да работиш, ако работата не е тежка физическа, без да обръщаш внимание на колегите си. Да опиташ да останеш достатъчно дълго, че да се вместиш в тези 180 дни.
Успех!

# 438
Здравейте ! На 23/07 ,детето ми ще навърши 2г . На 3.07 има класиране за ясла , предполагам ще я приемат и до 9.07 трябва да я запиша в яслата.  В отпуск по майчинство съм и въпросът ми е трябва ли да  го прекратя или не , понеже реално ще я пусна на ясла след навършването на 2-те години тоест август месец. Записването или постъпването в детската ясла е от значение. Това ми е важно , защото ако трябва да прекратя отпуската по майчинство , ще трябва да си пусна платения годишен отпуск по рано , а не знам дали детето ще се адаптира бързо на яслата. Благодаря!

# 439
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Майчинството се прекъсва при постъпване на детето в яслата, а не при запитване.

# 440
Зорка, понеже минах наскоро през това ще отговоря.
По закон, когато си на постоянен договор имаш защита, ако си уведомила надлежно работодателя.
На мен ми се наложи да излезна в болнични в 7ма седмица. Реално, когато се върнах на работа бях в 9та.
Уведомих чрез документ от гинеколожката и декларация работодателя по имейл. Така няма оправдание, че не си уведомила. Моята гинеколожка ми обясни, че щом има вече пулс, може да потвърди бременност.
Говори със лекарката си, обясни за предишната тежка бременност.
180 дена не включват болничния за 45 дена преди раждане, но от 9 седмица до този болничен имаш повече дни.
Вариант е да опиташ да говориш със работодателя(без да споделяш засега за бремеността) да използваш платен годишен отпуск, ако имаш. След това болничен и уведомяване по електронен път, за да може да се докаже, че е получено.
Другият вариант е да минаваш пред ТЕЛК, когато вече нямаш дни.
И третият остава да опиташ да работиш, ако работата не е тежка физическа, без да обръщаш внимание на колегите си. Да опиташ да останеш достатъчно дълго, че да се вместиш в тези 180 дни.
Успех!

Благодаря за изчерпателния отговор!

# 441
  • София
Здравейте!
Отново съм с въпрос - болничният е 80% от среднобрутното, а майчинството - 90% нали така?
И болничният, непрекъснат, (пускам калкулатора и си въвеждам очакваната брутна заплата, а не това, което съм получила като болнични) не се отразява на майчинството след това, въпреки че е на 80%? Тоест не се променя брутното заплащане за периода, нали? То си е определено от работодателя и варира единствено от броя работни дни за даден месец.

Сега гледам какво ще ми преведат и за периода 12.06 - 11.07 (продължение на болничен с ЛКК) като го смятам излиза, че ще ми преведат не 80% от брутната ми заплата, а 60%. Ще изчакам да излезе сумата в графа Дневен размер на обезщете-нието да видя на колко го смятат, защото не ми излизат сметките.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 09:04 от Po3u

# 442
  • Варна
Здравейте!
Отново съм с въпрос - болничният е 80% от среднобрутното, а майчинството - 90% нали така?
И болничният, непрекъснат, (пускам калкулатора и си въвеждам очакваната брутна заплата, а не това, което съм получила като болнични) не се отразява на майчинството след това, въпреки че е на 80%? Тоест не се променя брутното заплащане за периода, нали? То си е определено от работодателя и варира единствено от броя работни дни за даден месец.

Сега гледам какво ще ми преведат и за периода 12.06 - 11.07 (продължение на болничен с ЛКК) като го смятам излиза, че ще ми преведат не 80% от брутната ми заплата, а 60%. Ще изчакам да излезе сумата в графа Дневен размер на обезщете-нието да видя на колко го смятат, защото не ми излизат сметките.

Не е съвсем вярно, че " не се отразява на майчинството". Зависи от много неща. Болничните за временна неработоспособност се заплащам в размер на 80 % от среднодневния осигурителен доход за 18 месеца назад (тук зависи дали има промяна в доходите). Ако е непрекъснат среднодневното обезщетение не се променя, но сумата за месеца зависи от брой работни дни. Като осигурителен доход за майчинството за месеците, в които сте в болничен се смята базата на която е изчислен болничния, но спрямо работните дни, което няма да е така ако сте на работа, не в болничен.
Поне аз до такива изводи стигнах от моите болнични и това, което показва калкулатора на НОИ.

# 443
  • София-Младост
Здравейте!

Но не повече от среднодневно НЕТНО за същия период.
Най-елементарно обяснено, ако периода е 24 месеца и всеки месец брутото ви е било 1000лв, а нетното 775лв,  то 80%/90% от 1000лв. са 800/900лв...но няма да взимате тези суми, а 775. Пак казвам, това е най-елементарно обяснено.
Защото се изчислява дневно обезщетение и се изплаща умножено по броя работни дни.

# 444
  • София
Така излиза, че в най-лощия случай човек ще си взима заплатата? И почти никога по-малко? Вече зависи от осигуровките де... ще видя като им.излезе цялата информация. А възможно ли е единия ми болничен да го делят на две, защото за периода 12.06-11.07 има две колонки. Само едната е попълнена?

# 445
  • София-Младост
Така излиза, че в най-лощия случай човек ще си взима заплатата? И почти никога по-малко? Вече зависи от осигуровките де... ще видя като им.излезе цялата информация. А възможно ли е единия ми болничен да го делят на две, защото за периода 12.06-11.07 има две колонки. Само едната е попълнена?
Бих казала в най-добрия, по-малко винаги може да е, все пак говорим за 24 месеца назад.
Да възможно е, по принцип в сайта винаги ще ги видите разделени.
Почти през пост се коментира начина на изплащане.

# 446
Мъжа ми беше в бащинство от 24май до 7 юни
За 24-31май му изплатиха 490лв на 16 юни
Сега от 1 до 7 юни пак същите пари ще му изплатят и днес няма превод възможно ли е на е 2ри да го пуснат ???

# 447
  • София
Ами, то си пише в системата на НОИ, че плащането е за месец 6/2020.... Кой да гледа. Явно наистина на два пъти ги пускат. Благодаря ви и се извинявам за спама!

# 448
  • София-Младост
Мъжа ми беше в бащинство от 24май до 7 юни
За 24-31май му изплатиха 490лв на 16 юни
Сега от 1 до 7 юни пак същите пари ще му изплатят и днес няма превод възможно ли е на е 2ри да го пуснат ???
Възможно е. Сумата...ако имате ПИК, се вижда изчисленото дневно обезщетение. Умножете по 5 за юни.
Доста високо обезщетение, сигурна ли сте, че тези пари не са за целия период?

# 449
Здравейте, не знам дали въпросите ми са за тук, но ще съм много благодарна, ако някой ми отговори. На 7.07 ми предстои издаване на 45 дневен болничен преди раждане, обаче искаме да сключим граждански брак и не знам дали ще има проблем, че болничния ще е издаден със старата ми фамилия, а след това ще си сменям личната карта с новата фамилия?   Какъв документ трябва да представя на работодателя и кога? След сключване на брака или след като си взема новата лична карта? Четох за някаква декларация за идентичност на имената, тя по постоянен адрес ли се издава, заедно с болничния ли трябва да я подам или може и след като съм предала болничния на работодателя? Общо взето нищо не ми е ясно. 😔 😣

Общи условия

Активация на акаунт