Майчинството счетоводно-85

• 34 758
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
  • София-Младост
Давате си първо болничния. Сключвате брак.
Удостоверение се издава от общината по постоянен адрес, тъй като там сте вписана в регистъра на населението.
Представете го на работодателя.

# 451
Здравейте, може ли да попитам каква сума болничен ще получа при положение, че след месец приключвам майчинство за първото дете, ако от него директно премина в болничен заради втората бременност?
Когато работех, последно през 2018 г., съм осигурявана на сума малко над минималната заплата.

# 452
  • София-Младост
Здравейте, може ли да попитам каква сума болничен ще получа при положение, че след месец приключвам майчинство за първото дете, ако от него директно премина в болничен заради втората бременност?
Когато работех, последно през 2018 г., съм осигурявана на сума малко над минималната заплата.
Ако има застъпване на двата отпуска, обезщетението ще е като за първо дете.
Ако няма, изчислява се ново обезщетение. Не по-малко от МРЗ.

# 453
Давате си първо болничния. Сключвате брак.
Удостоверение се издава от общината по постоянен адрес, тъй като там сте вписана в регистъра на населението.
Представете го на работодателя.

Много благодаря, а след сключване на брака постоянния ми адрес се променя. Т.е. трябва да отида в общината на новия адрес за това удостоверение?

# 454
  • София-Младост

Lanagee
Със сключване на брака ви се променя фамилията.
Адреса ще се смени чак с издаване на новата лк.
Ако има възможност, помолете работодателя да подаде болничния след като вие му го дадете, т.е. преди смяната на фамилията.
В следващия вече ще сте с новата фамилия.

# 455
Здравейте, от 3 години работя във фирма на 4 часа и съм осигурявана на 275лв. Сега съм бременна в 8ми месец и ме интересува... Колко майчинство ще получавам първата година и, колко ще получавам втората? Благодаря предварително🙂

# 456
  • София
В случая питането по-скоро не колко, а дали ще получите обезщетение.

Според КСО за осигурителен стаж се зачита:
"времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1 и ал. 10 от КСО са работили при пълното законоустановено за тях работно време, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото възнаграждение, но не по-малко от минималния осигурителен доход по чл. 6, ал. 2, т. 3 от КСО за съответната професия; когато лицето е работило при непълно работно време, осигурителният стаж се зачита пропорционално на законоустановеното работно време."

# 457
  • София-Младост
Ще получи разбира се, тя има 12 месеца осигурителен стаж.
Cvetelina не по-малко от МРЗ ще ви е обезщетението.

# 458
Ала-Бала като напиша всичко в калкулатор за майчинство ми излиза по 610лв първата година, но ми казаха, че щом съм на 275лв осигурена ще взимам към 250лв.... А чета, че не може да е под минималната работна заплата и за това се обърквам

# 459
Ала-Бала като напиша всичко в калкулатор за майчинство ми излиза по 610лв първата година, но ми казаха, че щом съм на 275лв осигурена ще взимам към 250лв.... А чета, че не може да е под минималната работна заплата и за това се обърквам
610лв първата година ще получаваш,а втората 380лева

# 460
Desi1989 Благодаря Ви!

# 461
  • Пловдив
Здравейте!
В майчинство съм втора година.
Детето ми ще навърши 2г на 21.11,но счетоводителката е объркала ЕГН на детето (написала е ЕГН че навършва 2г май месец) и за последно получих майчинство юни месец за юли.

Какво следва от тук нататък?
Днес разговарях с нея и каза,че ще коригира...
Кога би трябвало да получа превод ако всичко е наред?

# 462
Здравейте
В какъв период мога да подам документи за помощта от 250лв за новородено?
В момента няма на кой да оставя малкия през деня, а не искам да ходя и да се бутам с него по гишета и опашки точно сега.

# 463
Здравейте
В момента няма на кой да оставя малкия през деня, а не искам да ходя и да се бутам с него по гишета и опашки точно сега.

Ако не се лъжа до 3 години от раждането на детето.

# 464
Здравейте
До 3 години след раждането на детето.

Общи условия

Активация на акаунт