Майчинството счетоводно-85

• 34 693
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте. Имам следната ситуация. Говорих с акушерката днес, която ми каза, че болничните 180 дни се гледат година назад и включват дори и дните от личен лекар. Информацията, която до сега съм намирала е, че от ЛКК се смятат отделно. Та въпроса ми е .. истина ли е това или тя нещо ме забаламоса, понеже не и се занимава с болнични. И дали може да ми кажете някой официален сайт където мога да проверя точно каква е ситуацията. Благодаря Simple Smile

# 616
Здравейте, може ли някой да ми каже при решение от ТЕЛК за продължаване на болничен  след изтеклите 180 дни, какво е обезщетението?       Пак ли е 80 процента, както при обикновените болнични или по-малко?
Аз попаднах на това в сайта на НОИ, но не зная дали се отнася за случая, а и нещо не мога да го схвана? Ако някой може да ми отговори ще съм му благодарна.
'"8. Изчисляване на паричното обезщетение при трудоустрояване поради бременност или кърмене или напреднал етап на лечение ин-витро.

Дневният размер на обезщетението е равен на разликата между полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение през 24-те календарни месеца, предхождащи месеца на трудоустрояването, но не повече от среднодневния размер на максималния месечен осигурителен доход, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването."
Здравейте. Имам следната ситуация. Говорих с акушерката днес, която ми каза, че болничните 180 дни се гледат година назад и включват дори и дните от личен лекар. Информацията, която до сега съм намирала е, че от ЛКК се смятат отделно. Та въпроса ми е .. истина ли е това или тя нещо ме забаламоса, понеже не и се занимава с болнични. И дали може да ми кажете някой официален сайт където мога да проверя точно каква е ситуацията. Благодаря Simple Smile
Здравей, имаш право 180 дни непрекъснат болничен. Ако искаш да излезеш в болничен, трябва да ти се издаде от АГ за 7 дни ( води се първичен болничен лист ) и след това се издава продължение на първичния болничен  от ЛКК за 30 дни. И така до 180 дни, след това ако ти трябват още болнични трябва да се ходи на ТЕЛК.
Мисля, че не се гледат предните болнични, защото те са прекъснати и са с друга диагноза.
Аз от почти от самото начало на бременността съм в болничен и другия месец трябва да ми свършват тези 180 дни. Когато питах дали предните болнични, се броят ми отговориха че не. Другия месец ще разбера със сигурност. Защото преди забременяването имам 5 дни болнични, та ще видя дали ги смятат или не. Но от това което ми беше обяснено, не би трябвало.

ПП : ако някоя мама се е явявала  пред ТЕЛК, моля да ми пише.....  благодаря Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 16:51 от AnMary

# 617
Имаш право на 180 дни непрекъснат болничен.Не се смятат предишните болнични.Не е нужно Аг да ти издава първичен болничен от 7 дни.Можеш директно да минеш комисия (ЛКК ),която да ти издаде първичния болничен за 30 дни.Това са болнични за общо заболяване (180дни на които имаш право)и в тях не влиза 45 дневния.

# 618
Благодаря за отговора.
Значи тази нещо ме върти, чак ми иска справка от НОИ за брой болнични за последната година и ми вика от къде сме си ги били измисляли тези неща за болничните. И аз и казах, че като не стигнат ще си отида на ТЕЛК , нея какво я бърка не знам. Сигурно не и се занимава да пише картони..
Имаш право на 180 дни непрекъснат болничен.Не се смятат предишните болнични.Не е нужно Аг да ти издава първичен болничен от 7 дни.Можеш директно да минеш комисия (ЛКК ),която да ти издаде първичния болничен за 30 дни.Това са болнични за общо заболяване (180дни на които имаш право)и в тях не влиза 45 дневния.

# 619
Здравейте. Доста отдвна работодателят ми възлага неприятната работа, която трябва да се свърши, на мен. Предполагах, че е за да ме накара да си подам молбата за напускане. В началото на втори месец уведомих работодателят и счетоводството, че съм бременна с документ от гинеколог, тъй като шефът ме тормозеше и ми причиняваше стрес. Вече влязох в трети месец и ситуацията се усложни. Казаха ми, че искат да напусна доброволно. Тъй като още съм в началото на бременността и не съм се записала официално проследяване на бременност, имат ли право да ме съкратят или уволнят ако не напусна сама?

# 620
Здравейте,
Преди седмица сключих брак и съответно фамилното ми име е променено. На 27.07 ще ми бъде удължен болничния, но новата лична карта с новото име няма да е все още готова. Дали болничният трябва да е с новата фамилия и съответно да помоля работодателя също да предаде същите данни или се ползва старата фамилия до издаване на нови лични документи?
Като проверя с ПИК в сайта на НОИ фигурирам вече с новата фамилия.
Да уточня, че този болничен ще е последният преди 45-дневния.
Благодаря предварително на отзовалите се ☺

# 621
Добро утро мами така слев раждането започнаха болничните  да ми се изплащат имам един 42 от 22май до 2 юли за май ми го изплатиха 25 юни за целия за целия юни ми го изплатиха на 2юли.на 9юли получих парите за 2 дена от юли.на 23 получих смс с остатъка сега останаха дни до 18 август .кога ще ги получа и кога ще започне майчинството както му е реда до 5то число всеки месец

# 622
Добро утро мами така слев раждането започнаха болничните  да ми се изплащат имам един 42 от 22май до 2 юли за май ми го изплатиха 25 юни за целия за целия юни ми го изплатиха на 2юли.на 9юли получих парите за 2 дена от юли.на 23 получих смс с остатъка сега останаха дни до 18 август .кога ще ги получа и кога ще започне майчинството както му е реда до 5то число всеки месец
Като ти изтече болничния ще си получиш парите,както винаги до сега.До 5 септември ще си получиш частта за август.Октомври вече ще си получаваш цяло майчинство наведнъж.

# 623
Здравейте! Вссеки месец от болничния преди 45-дневния ли работодателя изплаща първите 3 дни, в които не си на работа?

# 624
  • София-Младост
Не и ако няма прекъсваме.

# 625
Здравейте! Публикувам въпроса си от темата за детските надбавки и тук. Бременна съм в шести месец с близнаци. От предишния си брак имам дете, за което не съм получавала детски надбавки. С настоящия ми партньор нямаме сключен брак и сме с различни адресни регистрации по лични карти. От АСП ми казаха, че трябва да променя настоящия си адрес. Доколкото разбирам от всичко прочетено, няма да получаваме детски надбавки за три деца, понеже подоходния критерии пречи за това.
Правилно ли съм разбрала или нещо пропускам?

# 626
  • София-Младост
Здравейте! Публикувам въпроса си от темата за детските надбавки и тук. Бременна съм в шести месец с близнаци. От предишния си брак имам дете, за което не съм получавала детски надбавки. С настоящия ми партньор нямаме сключен брак и сме с различни адресни регистрации по лични карти. От АСП ми казаха, че трябва да променя настоящия си адрес. Доколкото разбирам от всичко прочетено, няма да получаваме детски надбавки за три деца, понеже подоходния критерии пречи за това.
Правилно ли съм разбрала или нещо пропускам?
Мисля, че ви отговориха вече в другата тема.
Кажете каво четете, за да може да ви кажем дали правилно сте го разбрали.
Аз лично по написаното няма как да преценя дали минавате дохода, при който имате право на тази помощ.

# 627
Ала Бала, благодаря за отговора! Изясних си въпроса.

# 628
Здравейте. Доста отдвна работодателят ми възлага неприятната работа, която трябва да се свърши, на мен. Предполагах, че е за да ме накара да си подам молбата за напускане. В началото на втори месец уведомих работодателят и счетоводството, че съм бременна с документ от гинеколог, тъй като шефът ме тормозеше и ми причиняваше стрес. Вече влязох в трети месец и ситуацията се усложни. Казаха ми, че искат да напусна доброволно. Тъй като още съм в началото на бременността и не съм се записала официално проследяване на бременност, имат ли право да ме съкратят или уволнят ако не напусна сама?
Обадете се най-добре в Инспекцията по труда. От там ще ви дадат ясна информация какви документи да представите на работодателя, за да сте защитена.
И искайте входящ номер и копие за всичко, което давате на работодателя. В противен случай все едно не сте дали никакъв документ.

# 629
Ел_Си,
Това какво ти правиш и какво е правилно в случая са две различни неща;) И в случая питането беше кога тя да предаде болничния на работодателя, а не кога работодателя е длъжен да го предаде в НОИ.
 Наредба за медицинската експертиза
чл.9, ал. 1
Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135678969

Rihanna_fenti
По кой член е сключен ТД?

Здравей,

На основание чл.68, ал.1, т1

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт