Майчинството счетоводно-85

• 35 383
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте. Преди 2 дена ме записахаза женска консултация и ми пуснаха документи за болничен след 3ти месец. Лекарката ме накара да подпиша декларация, че съм уведомена и се съгласявам да не напускам града докато трае болничният. Ако искам да ида някъде, да я уведомя да прекрати болничния, и после пак да го пусне след като се върна. Въпросът ми е, вас карали ли са ви да подписвате подобно нещо? Не мога ли да пътувам из страната (роднините ми живеят в друго наделено място и бих искала да си поседя малко и при тех)? Според вас дали някой следи тези неща, на мен ми се стори малко странно, след като досега не съм подписвала такова нещо за обикновен болничен и познатите ми бременни приятелки и вече родили не са подписвали подобно нещо.

# 331
Това е пълна глупост.Не могат да Ви забранят да напускате града.И не се подписва абсолютно нищо.На Ваше място ще сменя АГ,но не бих разписала.Болничните плюс това се издават от ЛКК комисия.Лекарката в качеството си на каква раздава каквото и да било и Ви кара да подписвате?

# 332
Относно изчисляването на болничните има си калкулатори.
Вкарвате бруто, нето и си изчислявате и майчинството и всичко, което желаете.

Няма лошо човек да пита, но не изисква кой знае какви усилия да прочете старите въпроси и отговори..
Мисля, че ако се зададе въпросът на търсачката ще излезне и отговор без да се налага човек да чете всичко.

Относно вируса... Вирус като вирус..
Не може човек да живее в паника.
Паниката е по - опасна за здравето от всеки вирус.
ММ работи на първа линия по тази логика вкъщи е по - опасно отколкото навсякъде другаде.. Да го изгоня ли? 😉

# 333
По принцип има такъв вид болничен , трябвало да попитате на място защо ви се издава .

# 334
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако някой си направи труда да си разгледа болничния лист, ще забележи че има специално отметка на режима на лечение, което определя дали лицето може да напуска населеното място...И е длъжен да го спазва ..

# 335
Моят е домашен амбулаторен. Но и на мен ми казаха да не напускам града. В полето режим на лечение има квадратче свободен без право да напуска града , но е празно. Не знам в такъв случай защо ме накараха да подписвам декларация да не излизам... явно и те искат да си вържат гащите както се казва

# 336
Здравейте! Искам да попитам нужен ли е някакъв документ, който трябва да се представи на АГ, в случай че не желая да ползвам 45 дневния болничен преди раждане, а искам да работя до последно?

# 337
Здравейте! Работя от 4 г. Без прекъсване, но ме осигурявят на 4 ч. На 220 лв. Знаете ли колко лв. Щв ми е болничния и след това майчинството. Благодаря предварително!

# 338
Здравейте! Искам да попитам нужен ли е някакъв документ, който трябва да се представи на АГ, в случай че не желая да ползвам 45 дневния болничен преди раждане, а искам да работя до последно?

Доколкото знам 45 дневния болничен е задължителен, а не пожелателен.

# 339
Здравейте! Работя от 4 г. Без прекъсване, но ме осигурявят на 4 ч. На 220 лв. Знаете ли колко лв. Щв ми е болничния и след това майчинството. Благодаря предварително!
Болничните са 80% от среднодневното брутно възнаграждение за 18 месеца назад.

# 340
Моля да ме извинете, ако въпросът е тъп, но:
Как става номера да си платиш за годините на висшето образование, за да ти се зачетат за осигурителен стаж за пенсия някой ден?

# 341
Болничния не е ли 80% от брутната месечна заплата? Аз като не съм работила 18 месеца предполагам пак ще взема пари за двете седмици у дома

# 342
Болничния не е ли 80% от брутната месечна заплата? Аз като не съм работила 18 месеца предполагам пак ще взема пари за двете седмици у дома
Не,не е от месеца,а за 18 месеца назад се изчислява.За месеците без работа се взима МРЗ за страната.Право на платен болничен имат всички,които имат минимум 6 месеца осигурителен стаж,а за майчинството се иска 1 година стаж.

# 343
  • София-Младост

Доколкото знам 45 дневния болничен е задължителен, а не пожелателен.
Не е задължителен.
Уведомете АГ и в последствие представете удостоверение или сл.бележка от работодателя.
НМЕ
чл.30, ал.3 В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

Моля да ме извинете, ако въпросът е тъп, но:
Как става номера да си платиш за годините на висшето образование, за да ти се зачетат за осигурителен стаж за пенсия някой ден?
КСО чл.9а ал. 2
Внасянето на осигурителните вноски по ал. 1 и 2 се извършва по банков път след подадена декларация по ред, определен с наредбата, издадена от министъра на финансите по чл. 5, ал. 6. Вноските са изцяло за сметка на лицата, като се изчисляват към датата на внасянето им в размера, определен за фонд "Пенсии" за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.

# 344
Не,не е от месеца,а за 18 месеца назад се изчислява.За месеците без работа се взима МРЗ за страната.Право на платен болничен имат всички,които имат минимум 6 месеца осигурителен стаж,а за майчинството се иска 1 година стаж.
Това, че най обикновен болничен се гледа 18 м. назад за първи път го чувам. Ще проверя. Мерси за инфото

Общи условия

Активация на акаунт