Майчинството счетоводно-85

• 35 420
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • ВАРНА
Нещо се обърках вече.. Имам БЛ издаден на 18.05 до 31.05, който съм дала на работодателя още на 19.05. След това имам нов БЛ от 01.06 до 30.06, също предаден на 2-3.06. Още нямам никакво обещетение от НОИ. Нямам ПИК и не мога да проверя, но писах имейл на НОИ, съответно ми върнаха някакви предполагам временни кодове за достъп  или нещо такова, с които обаче не разбирам какво да правя.
Това, че сте предали болничните на еди коя си дата не е от значение, стига да сте спазили сроковете. Важното е, че работодателят трабва да ги подаде най-късно до 10 число на следващия месец. След това още 10 работни дни долу горе болничен от месец май може да се изплати до 20.06.20 година най-късно. И си вземете ПИК код толкова ли е трудно.

# 316
Ще си взема ПИК, благодаря. Все пак трябва да отида на място, което не мога да направя веднага, а дотогава ме интересува горе долу кога да го чакам. До 10то число +10 раб.дни значи до 24.06 или аз бъркам?
И все пак каква точно работа вършат тези кодове от НОИ и къде се въвеждат не ми стана ясно, за това и писах. Това е имейлът от НОИ, от който нищо не ми стана ясно:
Archimed eProcess Потвърждение
Ваш e-mail =========================
Изпратен на: 17.6.2020 г. 13:07:29
Изпратен до: noi@nssi.bg;
Тема:Изплащане на болничен
===================
беше регистриран като документ с регистрационен индекс
Ц********/17.6.2020 г.
Справка през интернет:
https://administrativeservices.nssi.bg/service_status.aspx
Registration index: Ц********/ 17.6.2020 г.
Access code: *****

Като вляза на упоменатия линк пише единствено "краен срок 17.07.20г"

# 317
Нещо се обърках вече.. Имам БЛ издаден на 18.05 до 31.05, който съм дала на работодателя още на 19.05. След това имам нов БЛ от 01.06 до 30.06, също предаден на 2-3.06. Още нямам никакво обещетение от НОИ. Нямам ПИК и не мога да проверя, но писах имейл на НОИ, съответно ми върнаха някакви предполагам временни кодове за достъп  или нещо такова, с които обаче не разбирам какво да правя.
През 2 поста се коментира това.Срока на работодателя да го предаде в НОИ е 10-то число на месеца,следващ месеца в който сте му го дали,тоест за май месец срока е 10юни.За този от юни,срока е 10 юли.След това има още 10 работни дни ,в които НОИ да го изплатят.

# 318
Здравейте, как се смята болничния. Тернина ми е 21.10.2020 но излязох в болнични от 15.06.2020?

# 319
Да,минах на комисия и си платих 40лв за болничния

# 320
Здравейте, извинявам се предварително, ако някъде назад се намира отговорът на въпроса ми, но така и не открих това, което ме интересува.

Бременна съм, в момента съм болничен, възнамерявах да се върна за около 1-2 месеца и после пак да си пусна отново болничен, но ми казаха, че това се отразява негативно на майчинството.
Въпросът ми е прекъснатият болничен по време на бременност отразява ли се по някакъв начин на майчинството? Както и на следващия болничен?
Благодаря предварително!

# 321
  • Варна
Пиши мейл до НОИ с твоите данни и ги попитай.
На общия мейл на НОИ ли? Има ли шанс да ме отразят скоро? Днес цял ден звънях и на националния и на НОИ Варна - всички оператори са заети

# 322
Ще си взема ПИК, благодаря. Все пак трябва да отида на място, което не мога да направя веднага, а дотогава ме интересува горе долу кога да го чакам. До 10то число +10 раб.дни значи до 24.06 или аз бъркам?
И все пак каква точно работа вършат тези кодове от НОИ и къде се въвеждат не ми стана ясно, за това и писах. Това е имейлът от НОИ, от който нищо не ми стана ясно:
Archimed eProcess Потвърждение
Ваш e-mail =========================
Изпратен на: 17.6.2020 г. 13:07:29
Изпратен до: noi@nssi.bg;
Тема:Изплащане на болничен
===================
беше регистриран като документ с регистрационен индекс
Ц********/17.6.2020 г.
Справка през интернет:
https://administrativeservices.nssi.bg/service_status.aspx
Registration index: Ц********/ 17.6.2020 г.
Access code: *****

Като вляза на упоменатия линк пише единствено "краен срок 17.07.20г"

Този краен срок ,в който да ви отговорят. С ПИК- а ще си следите информацията за болничните. В сайта на НОИ има календар за съответния месец кога се изплащат болничните.

# 323
  • София-Младост
Здравейте , за първи път пиша тук. Ще съм благодарна , ако някоя мама има  опит и го сподели Simple Smile
В момента съм по майчинство втората година , но съм бременна отново. Искам да изляза болничен няколко месеца и малко преди датата на 45дневния болничен да се върна в майчинство. Възможно ли е така, за да може майчинствата ми да се водят застъпени и да получавам същите пари през 1та година с бебето както през 1та година с първото дете? Надявам се правилно да съм обяснила Simple Smile
Да, стига двата отпуска наистина да се застъпват.
Здравейте , много благодаря за отговора. А има ли някакъв законов или препоръчителен срок (знам ли 1-2 седмици;1 месец), преди датата на 45 дневния болничен , в който срок вече трябва да се водя по майчинсво отново. Благодаря предварително
Няма и един ден да е, достатъчно е. Но не преди датата, а 45 дненвния да започва по време на отпуска за отглеждане на първото дете. Примерно за първото дете сте в майчинство до 30,06., а 45 дневния започва на 25.06.

# 324
  • ВАРНА
Здравейте, извинявам се предварително, ако някъде назад се намира отговорът на въпроса ми, но така и не открих това, което ме интересува.

Бременна съм, в момента съм болничен, възнамерявах да се върна за около 1-2 месеца и после пак да си пусна отново болничен, но ми казаха, че това се отразява негативно на майчинството.
Въпросът ми е прекъснатият болничен по време на бременност отразява ли се по някакъв начин на майчинството? Както и на следващия болничен?
Благодаря предварително!
ако сте на минималната работна заплата няма никакво значение.

# 325
  • София-Младост
Аз ще помоля да се спре с това "болничен отразява ли се на обезщетението".
За пореден път казвам, че отговарящите в темата нямат никаква представа от доходите ви за предходните 1, 12, 24 месеца...
И за да се задава този въпрос, значи говорим за нерегламентирани болнични, а не за такива от които се нуждаете.
Защото не знам дали ще става въпрос за сметки, ако детето, което носите има нужда да лежите 1 месец.
И да знам, че има значение и 5 лв. да е разликата, и аз за пари работя, но все пак...

# 326
  • ВАРНА
Аз ще помоля да се спре с това "болничен отразява ли се на обезщетението".
За пореден път казвам, че отговарящите в темата нямат никаква представа от доходите ви за предходните 1, 12, 24 месеца...
И за да се задава този въпрос, значи говорим за нерегламентирани болнични, а не за такива от които се нуждаете.
Защото не знам дали ще става въпрос за сметки, ако детето, което носите има нужда да лежите 1 месец.
И да знам, че има значение и 5 лв. да е разликата, и аз за пари работя, но все пак...
Подкрепям, защото смятам, че бременната не е болна и се злоупотребява.

# 327
"Работодателят ви е длъжен да ви разреши ползването на натрупания платен годишен отпуск, след отпадане на причината за неползването му."
http://balans.bg/3502-platen-godishen-otpusk-po-vreme-na-majchinstvo/

Ала-Бала, извинявам се много, но не разбирам добре отговора ви.
Това значи ли, че работодателят е длъжен да позволи желания платен отпуск веднага при прекратяване на майчинство или при по-ранно връщане (преди 2 г.), независимо за кои години се отнася (2018,2019,2020).

# 328
  • София-Младост
Е за 2020 може и да не го разреши веднага, или поне ще имате право само на половината, но за предходните години-да.
Въпреки това, реално няма законово основание да бъде принуден (май). Просто е малко на добра воля (според мен) и съобразяване и от двете страни. Още повече сега след отминалата обстановка, където приходите в много отрасли са отрицателни.

# 329
Благодаря много за бързия отговор!
Тоест, доколкото ви разбирам, за предходните години е длъжен да позволи или и за тях няма правно основание, което да го задължава ? Simple Smile Благодаря още веднъж, чудесна сте. Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт