Майчинството счетоводно-85

• 35 379
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте.
Дъщеря ми завърши тази година. От юли трябва сама да плаща здравните си осигуровки. Трябва да си издаде ПИК от НАП? от НОИ? Как се плащат здравните осиг.?
Преди плащането се подава декл. обр.7. Ако от м.07 е  без здравни, срокът за подаване на тази декларация е 25.08.. Това е и срокът за плащане за м. юли. ПИК от НАП и трябва, декл. се подава и онлайн.
Здравните се плащат или по банков път, на място в НАП някъде имат и ПОС терминал.
Благодаря много.
Аз я пришпорих, че до краят на месеца трябва да отиде до НАП. Има ПОСТ терминали при нас в бюрото на НАП.

# 361
  • София-Младост
Благодаря! И да попитам още нещо, защото сега се замислих.... болничният сега (продължението) ще е 80% от брутното. Майчинството е 90% от брутното. В тези случаи как се плащат осигуровки - здравни, пенсионни и тн? Защото да взимам 90% от брутната заплата (помня че така беше и с предишното ми майчинство) ми излиза направо повече, отколкото съм взимала чисто......
И при двата болнични обезщетението винаги се ограничава до нетното за периода.

# 362
  • Plovdiv, Bulgaria
При мен дневното обезщетение и при болничния, и при майчинството ми излиза малко повече, от това което взимам като заплата.

# 363
Момичета, може би сте отговаряли на въпроса ми, но щв попитам - в момента все още уча, но съм вече в 5-ти месец и искам позната да че назначи от юли месец на работа на 8 часа с опция да си взема болничен направо от юли . Да ама нейната счетоводителка казва,че мога да взема майчинство чак септември за август, като първият месец изобщо нямам право на болничен, а пък аз мисля,че не е така,защото съм си давала болничен и с два дена стаж във фирма. Здравни осигуровки имам, ако има значение. Благодаря !
Първо-здрвните ти осигуровки не са фактор за получаването на болничен.Трябва да имаш минимум 6 месеца трудов (осигурителен) стаж ,за да имаш право на платен болничен.
Второ-болничния не е майчинство и нито август,нито септември ще получиш такова.Болничните се водят за общо заболяване и се изчисляват на база 18 месеца назад.
Трето-Болничен за бременност и раждане се издава 45 дни преди термина.Той се изчислява на 90% .След него имаш болничен от болницата (когато родиш) и след него и болничен от педиатъра на детето (или общо 135дни).След това се подава декларация и чак тогава започваш да получаваш майчинство.За да го получиш обаче,трябва да имаш 12 месеца трудов (осигурителен) стаж.Изчислява се за 24 месеца назад.
И да,болничните не се изплащат веднага.Ако го предадеш юли,срока на счетоводството е да го предадат в НОИ до 10-то число на месеца,следващ месеца,в който ти си го дала.В случая ще е 10-ти август.От там има още едни 10 работни дни НОИ да ти го изплатят.За август сеока им ще е 10ти септември и така.Дори да го предадат веднага,когато ти им го дадеш пари няма да получиш,докато не изтече края на болничния.Пари предварително НОИ не изплащат.
Благодаря ти, товя, което каза като цяло го знам,но и на питанката ми отговори.6 месеца стаж имам, тоест болничния за юли мога да взема август / става въпросза болничен от следящ ах,не за този 45 дни преди термина/ 🌸

# 364
Здравейте! Бременна съм в 7 г.с., редовна студентка съм и работя на 8 часа. До момента имам 3 месеца и 20 дни осигурителен стаж. За съжаление осигурителният стаж се изчислява по часове и работни дни, а не по трудов договор и няма как да направя 12 месеца до раждането живот и здраве. Относно болничните след тези 45 дни, смятат ли се също като стаж за майчинство или не? Опитвам се да измисля някаква схема, защото ще ми е трудно с новородено и 8 часов работен ден. Знам за студентската помощ, но ми се иска и да си оправя майчинството.

# 365
  • София-Младост
Здравейте! Бременна съм в 7 г.с., редовна студентка съм и работя на 8 часа. До момента имам 3 месеца и 20 дни осигурителен стаж. За съжаление осигурителният стаж се изчислява по часове и работни дни, а не по трудов договор и няма как да направя 12 месеца до раждането живот и здраве. Относно болничните след тези 45 дни, смятат ли се също като стаж за майчинство или не? Опитвам се да измисля някаква схема, защото ще ми е трудно с новородено и 8 часов работен ден. Знам за студентската помощ, но ми се иска и да си оправя майчинството.
Това в червеното не го разбрах. При ТД на 8 часа, един отработен ден се зачита за 1 ден осигурителен стаж.
Иначе като дойде време си излизате в 45 дневен болничен, този и следващите болнични, както и времето о навършване 2 г. възраст на детето се зачитат за осигурителен и трудов стаж (без да се внасят осиг.вноски).
В момента, в който натрупате необходимия стаж, ще започнете да получавате и обезщетение.

# 366
Имам въпрос към Ала - Бала. Здравейте! Работя от 4 г. Без прекъсване, осигурявят ме на 4 ч. На 220 лв. Знаете ли какъв болничен ще взема и след това майчинство. Не съм ползвала никога болничен и не са ми ясни тези неща. Благодаря предварително!

# 367
Колко време след подадена декларация към НОИ се првеждат първите пари за обезщетение по  време на майчинство?
(Изплатен ми е последния болничен този от работодател)

# 368
Колко време след подадена декларация към НОИ се првеждат първите пари за обезщетение по  време на майчинство?
(Изплатен ми е последния болничен този от работодател)
Майчинството се превежда в началото на всеки месец.

# 369
И аз съм с малко тъп въпрос, надявам се да ме извините. Болничният ми застъпи двата месеца. Предаден е още миналия месец, като парите за дните от май са ми преведени. Сега болничния ми изтече на 23. Четох назад в темата, че го плащат няколко дни след изтичането, но не разбрах колко точно? Имате ли наблюдения?

# 370
И аз съм с малко тъп въпрос, надявам се да ме извините. Болничният ми застъпи двата месеца. Предаден е още миналия месец, като парите за дните от май са ми преведени. Сега болничния ми изтече на 23. Четох назад в темата, че го плащат няколко дни след изтичането, но не разбрах колко точно? Имате ли наблюдения?
До 5 работни дни след изтичане.

# 371
Благодаря Ирен.Hug

# 372
Здравейте !
Имам издаден болничен лист , предала съм го на работодател с актуална банкова сметка . Последният път , болничен съм била през 2017 г при друг работодател и обезщетението е превеждано по друга сметка .Въпроса ми трябва ли , да подавам декларация към НоИ за промяна на сметката !?
Благодаря !

# 373
  • София-Младост
Имам въпрос към Ала - Бала. Здравейте! Работя от 4 г. Без прекъсване, осигурявят ме на 4 ч. На 220 лв. Знаете ли какъв болничен ще взема и след това майчинство. Не съм ползвала никога болничен и не са ми ясни тези неща. Благодаря предварително!
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноскиза периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Обезщетението з абременост и раждане не може да е под МРЗ.

Здравейте !
Имам издаден болничен лист , предала съм го на работодател с актуална банкова сметка . Последният път , болничен съм била през 2017 г при друг работодател и обезщетението е превеждано по друга сметка .Въпроса ми трябва ли , да подавам декларация към НоИ за промяна на сметката !?
Благодаря !
Приложение 1, еднократно се подава за банковата сметка до работодателя, той ще впише новата сметка, където трябва. Документ от банката не е нужен.

# 374
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноскиза периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Здравейте !
Благодаря !
Приложение 1, еднократно се подава за банковата сметка до работодателя, той ще впише новата сметка, където трябва. Документ от банката не е нужен.

Здравейте !
Благодаря !

Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт