Майчинството счетоводно-85

• 35 303
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
Предстои ми сключване на брак и смяна на име, съответно и на лични документи. Въпросът ми е дали изрично трябва да посетя нап/НОИ и да уведомя за промяната или имат вътрешна система, по която тези промени се вписват. Тъй като съм в болнични до 45-дневния преди раждане и искам по всякакъв възможен начин да СК спестя всякакви закъснения в плащането на обезщетенията.
Благодаря много на отзовалите се предварително!

# 421
Мъжа ми беше в бащинство от 24май до 7 юни
За 24-31май му изплатиха 490лв на 16 юни
Сега от 1 до 7 юни пак същите пари ще му изплатят и днес няма превод възможно ли е на е 2ри да го пуснат

# 422
Здравейте, пак съм аз с поредния въпрос. Мисля че знам отговора, но все пак да се допитам и до по компетентни от мен. Смених си адресната регистрация, нужно ли е да подамвам декларация в социалните за детски надбавки, или чак догодина?

Не се подава на ново.

# 423
Здравейте! Предварително да се извиня и моля без да ми се карате 😁 Не съм прочела всички коментари в темата. Просто съм с малко бебе и нямам възможност. Стрелям направо.
С мъжа ми мислим по въпроса за второ бебе. Ако живот и здраве станат нещата, децата ни ще са породени. Дъщеря ни е на 9м. Та въпросът ми е: Ако имаме късмет и забременя какви са ми вариантите за майчинство. Четох линка, който е даден в началото на темата. По-скоро се интересувам има ли вариант да вземаме майчинството и на голямото бебе 😂 Из други форуми бях чела за прехвърляне на майчинството на баба и фиктивно връщане на работа (а ползване на платен отпуск и болничен след това) Струва ми се твърде невероятно и за това реших да пиша тук.
Благодаря предварително

# 424
  • София-Младост
Здравейте! Предварително да се извиня и моля без да ми се карате 😁 Не съм прочела всички коментари в темата. Просто съм с малко бебе и нямам възможност. Стрелям направо.
С мъжа ми мислим по въпроса за второ бебе. Ако живот и здраве станат нещата, децата ни ще са породени. Дъщеря ни е на 9м. Та въпросът ми е: Ако имаме късмет и забременя какви са ми вариантите за майчинство. Четох линка, който е даден в началото на темата. По-скоро се интересувам има ли вариант да вземаме майчинството и на голямото бебе 😂 Из други форуми бях чела за прехвърляне на майчинството на баба и фиктивно връщане на работа (а ползване на платен отпуск и болничен след това) Струва ми се твърде невероятно и за това реших да пиша тук.
Благодаря предварително
Има вариант, стига отпуска за първото дете да се застъпи с отпуска за второто.

# 425
Здравейте, знаете ли дали се ако си пусна преизвестие и от следващия ден изляза болничен ще отработвам след това болничния. Адвокатите са на различно мнение. Едни казват, че се отработва, а други обратното.

# 426
  • София-Младост
Здравейте, знаете ли дали се ако си пусна преизвестие и от следващия ден изляза болничен ще отработвам след това болничния. Адвокатите са на различно мнение. Едни казват, че се отработва, а други обратното.
Не, срокът на предизвестието не се прекъсва с излизането на служителя в отпуск или болничен и съответно не се удължава с времето на отпуска или болничния. Срокът на предизвестието изтича, независимо дали служителят е на работа или не.

# 427
Благодаря предварително
Има вариант, стига отпуска за първото дете да се застъпи с отпуска за второто.
Ще съм Ви благодарна, ако ми дадете малко повече информация.

# 428
Предстои ми сключване на брак и смяна на име, съответно и на лични документи. Въпросът ми е дали изрично трябва да посетя нап/НОИ и да уведомя за промяната или имат вътрешна система, по която тези промени се вписват. Тъй като съм в болнични до 45-дневния преди раждане и искам по всякакъв възможен начин да СК спестя всякакви закъснения в плащането на обезщетенията.
Случайно някоя мама да знае 😳

# 429
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Случайно някоя мама да знае 😳

Никъде не ходиш изрично да уведомяваш.Информираш работодателя и даваш нови данни за следващите болнични.

# 430
Здравейте, работя на трудов договор по заместване и предстой след няколко дни да изляза в болничен 45 дни преди раждане. Ако титуляра се завърне след моето излизане в болничен ще бъда ли съкратена автоматично? Интересува дали ще мога да си използвам болничния и майчинството в пълен размер,а не социално,тъй като аз имам необходимия стаж и добри осигуровки.
Титуляра ще работи само 2 месеца след, което отново излиза в неплатен отпуск, ако това има някакво значение.
Какъв според вас е най-добрият сценарий за мен?
Благодаря за отделеното време!

Ще ти се полага майчинство само първата година, втората година тези 380лв няма да ти се изплащат.

# 431
  • София-Младост

Stoyanova74, давам пример:
С първото дете сте в отпуск за отглеждане до 2 г. възраст, които изтича  30.11.2021. Междувременно сте бременна с второ, като излизате в отпуск за бременост и раждане, т.нар. 45 дневен болничен на 15.11.2021.
Това означава да се застъпват двата вида отпуск.
45 дневния болничен прекъсва ползването на отпуск за отгл. на дете, т.нар майчинство и за периода на застъпване 15.11-30.11 имате право и на 1/2 от майчинството, отделно получавата и обезщетението за бременост и раждане в размер като за първото дете.

# 432
Наградата за живородено бебче кога се изплаща с майчинството или с детските ?

# 433
  • София-Младост
Награда-не, помощ се води.
С детските следва да е, тъй като е от АСП, а не от НОИ.

# 434
Аз да попитам също за детските, знам че има някакъв праг за взимане, принципно с мъжа ми нямаме сключен брак, но аз съм била на висока осигуровка и ще взимам към 1100лв майчинство, в този случай ще мога ли да си взимам детските?

Общи условия

Активация на акаунт