Майчинството счетоводно-85

• 34 742
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • София-Младост
Дали има някакво забавяне на плащанията на болнични? Имам два болнични листа за периодите 19-24.05 (за преносване) и 25.05-05.07 (от болницата). Подадени са от работодател към НОИ на 10.06, но от доста време статусът им е "в момента се обработва", а вече минаха 15 работни дни, в които пише, че се случват преводите.
Пишете им, за май трябваше поне да са преведени, даже и за юни.
Здравейте, четох доста, но не мога да разбера какви документи се попълват пак за майчинството след 1годинка на детето? Другия месец сина ми навършва една година, от работа ми казаха, че трябва дс попълня някаква декларация? Другото ми питане е относно майчинство или болничен е варианта, ако забременея отново, по време на 2годишното майчинство?
Молба за отпуск до работодателя  декларация за обезщетението, има ги в сайта на НОИ и е обяснено в първия пост.
За другото...зависи как се чувствате, ако имате нужда от болничен-ползвате болничен.

# 481
Благодаря!

Скрит текст:
Дали има някакво забавяне на плащанията на болнични? Имам два болнични листа за периодите 19-24.05 (за преносване) и 25.05-05.07 (от болницата). Подадени са от работодател към НОИ на 10.06, но от доста време статусът им е "в момента се обработва", а вече минаха 15 работни дни, в които пише, че се случват преводите.
Пишете им, за май трябваше поне да са преведени, даже и за юни.
Здравейте, четох доста, но не мога да разбера какви документи се попълват пак за майчинството след 1годинка на детето? Другия месец сина ми навършва една година, от работа ми казаха, че трябва дс попълня някаква декларация? Другото ми питане е относно майчинство или болничен е варианта, ако забременея отново, по време на 2годишното майчинство?
Молба за отпуск до работодателя  декларация за обезщетението, има ги в сайта на НОИ и е обяснено в първия пост.
За другото...зависи как се чувствате, ако имате нужда от болничен-ползвате болничен.

# 482
  • Пловдив
На мен ми изплатиха само 1 болничен,който се води за преносена,за периода-1.05.5-05.За остатъка е изчислено в сайта на НОИ,но нито за май ,нито за юни имам превод

# 483
Здравейте, имам един въпрос, надявам се някой да ме ориентира.
В 45дневния болничен преди термин съм, пуснат е на 03.07.2020 до 16.08.2020г.Реално кога мога да очаквам някакви постъпления? До 10 дни след подаването му или 15дни след изтичане на целият болничен? Благодаря ви предварително 😊

# 484
В 45дневния болничен преди термин съм, пуснат е на 03.07.2020 до 16.08.2020г.Реално кога мога да очаквам някакви постъпления? До 10 дни след подаването му или 15дни след изтичане на целият болничен? Благодаря ви предварително 😊
Срока на работодателя да го даде в НОИ е 10 август.След това още 10 работни дни,за да бъде изплатен.Дори веднага да го предаде,преди да свърши месеца няма да получиш плащане за юли.За частта за август също след изтичане на болничния.

# 485
Срока на работодателя да го даде в НОИ е 10 август.След това още 10 работни дни,за да бъде изплатен.Дори веднага да го предаде,преди да свърши месеца няма да получиш плащане за юли.За частта за август също след изтичане на болничния.
Много благодаря за бързият отговор

# 486
Здравейте.

Терминът ми е февруари 2021година. Живот и здраве трябва да изляза в 45-дневен болничен януари.
Колко месеца назад трябва да имам платени осигуровки за да изляза в пълно майчинство за две години?

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 23:10 от Мая Неделчева 615469

# 487
Здравейте.

Терминът ми е февруари 2021година. Живот и здраве трябва да изляза в 45-дневен болничен януари.
Колко месеца назад трябва да имам платени осигуровки за да изляза в пълно майчинство за две години?

12 месеца без значение дали са наведнъж или разпокъсани.

# 488
  • София-Младост
Здравейте.

12 месеца без значение дали са наведнъж или разпокъсани.
И става въпрос за 12 месеца осигурителен стаж!

# 489
Здравейте.
Имам въпрос по следния казус. След брака все още не съм си сменила личната карта, съответно съм със старата фамилия. От болницата ми издадоха болничен с фамилията по лична карта, но при входирането на болничния от НОИ са направили проблем, заради различните фамилии. В случая ЕГН не върши ли работа?

# 490
  • София-Младост
Здравейте.
Имам въпрос по следния казус. След брака все още не съм си сменила личната карта, съответно съм със старата фамилия. От болницата ми издадоха болничен с фамилията по лична карта, но при входирането на болничния от НОИ са направили проблем, заради различните фамилии. В случая ЕГН не върши ли работа?
Да го входират(работодателя) с новата фамилия, а вие им занесете удостоверение за идентичност на имената.

# 491
Удостоверението предполагам в местното ЕСГРАОН се вади?
Благодаря за отговора.

# 492
  • Пловдив
Извинявам се за въпроса, рових се в Кодекса за социално осигуряване, но не можах да открия това, което търся, а може и да не е там записано.
Къде и в кой чл. е записано, че ако детето тръгне на ясла и не е навършило 2г , съответно майката е в отпуска от работа (тази, която и е натрупана , докато е била в майчинство), ще получава 50% от заветните 380 лв до навършване на 2г на детето?
Тези 50% се получават от момента, в който детето реално стъпи в яслата, а не от момента, в който бъде записано там, или?
7-дневен ли е срокът за уведомяване на работодател за постъпване на детето в ясла? И от кога започва да тече - от записването в яслата, или от постъпването реално на детето в яслата?
Благодаря за отговорите!

# 493
  • София-Младост
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.)
Чл. 54.

Ако майката ползва платен отпуск(този дето и се е натрупал), означава че тя се е върнала на работа...такъв и ли е вашия случай? Значи от още връщането си имате раво на 1/2 от това обезщетение.
На тези 50% имате право от датата, от която не ползвате отпуск за да си гледате детето до 2г. възраст.

# 494
Здравейте, термина ми беше на 02.06.,но родих на 15.05.Педиатърката ми издаде болничен до 02.09.последния.Днес ми звъннаха от счетоводството на фирмата и казаха че от НОИ са върнали болничния, защото не е изчислен правилно. Дали може да ми кажете предвид термина и датата на раждане до кога трябва да е. И другият ми въпрос е, понеже педиатърката каза че няма как да издаде сега новия, а можела чак края на месеца, защото била отпуска. Дали могат да ми прекъснат майчинството ако тя се забави, тъй като от НОИ са казали че има само 7 дневен срок.

Общи условия

Активация на акаунт