Майчинството счетоводно-85

• 34 644
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте,като взема болничен задължително ли е да го предам на работодателя още същия ден или има някакъв срок в който мога да му го закарам?

Болничните се подават до 10-то число на следващия месец.

# 541
Здравейте,като взема болничен задължително ли е да го предам на работодателя още същия ден или има някакъв срок в който мога да му го закарам?

До 10 число на следващият месец трябва работодателя да ги предаде в НОИ.Срока на работника е 2 дни след издаването му да го даде на работодателя.

# 542
Много ви благодаря! До сега не съм взимала болничен и не знаех.

До 10 число на следващият месец трябва работодателя да ги предаде в НОИ.Срока на работника е 2 дни след издаването му да го даде на работодателя.

# 543

Няма такъв срок от два дни, но е препоръчително, колкото може по-рано да се предаде. Аз лично чакам до 6-то число  на следващия месец и ги подавам между 7-9.

# 544
По закон има срок, в който работодателят трябва да бъде уведомен за болничният. В тези два дни от издаването, като може да се предаде по-късно, предполагам, че всички хора се обаждат на работодателя си, че няма да отидат на работа, но за да е описано и законово това задължение, сигурно се срещат идключения.

# 545
Здравейте, имам следното питане. В момента съм на срочен трудов договор, който изтича на 31 декември. Първият ми болничен трябва да го взема на 26 декември. Чета противоречиви мнения в интернет и ме интересува били ли сте в такава ситуация и взимали ли сте майчинство? На някои места чета, че когато изтече срочния договор се минава на социално подпомагане.. на други места пише, че трябва да съм била на трудов договор при излизането в първи болничен. Ще се радвам да споделите, ако знаете нещо по въпроса. Благодаря!

# 546
  • София-Младост
Ел_Си,
Това какво ти правиш и какво е правилно в случая са две различни неща;) И в случая питането беше кога тя да предаде болничния на работодателя, а не кога работодателя е длъжен да го предаде в НОИ.
 Наредба за медицинската експертиза
чл.9, ал. 1
Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135678969

Rihanna_fenti
По кой член е сключен ТД?

# 547
Здравейте, болничния ми беше объркан и го редактираха, но в сайта на НОИ още седи до старата дата 02.09. вместо до 30.08 и пише че се обработва. От счетоводството казаха, че края на миналата седмица са го предали в НОИ, дали още не се е актуализилала информацията или може да има друг проблем?

# 548
  • София-Младост
Здравейте, болничния ми беше объркан и го редактираха, но в сайта на НОИ още седи до старата дата 02.09. вместо до 30.08 и пише че се обработва. От счетоводството казаха, че края на миналата седмица са го предали в НОИ, дали още не се е актуализилала информацията или може да има друг проблем?
В рамките на 1-2 работни дни се виждат промените.

# 549
Здравейте,на 26.07 ми изтича последния болничен след раждането,този от педиатъра. Болничния ми е подаде вече и го виждам. Въпроса ми е как мога да разбера дали са ми подадени и документите за майчинство и къде по скоро? Има ли такава графа в сайта? Благодаря предварително си е извинявам ,ако има вече такъв въпрос.

# 550
  • София-Младост
Здравейте,на 26.07 ми изтича последния болничен след раждането,този от педиатъра. Болничния ми е подаде вече и го виждам. Въпроса ми е как мога да разбера дали са ми подадени и документите за майчинство и къде по скоро? Има ли такава графа в сайта? Благодаря предварително си е извинявам ,ако има вече такъв въпрос.
Кое наричате документи за майччинство?
След третия болничен имате да подавате приложение 2 за обезщетението след 135 ден-410 ден.

# 551
Кое наричате документи за майччинство?
След третия болничен имате да подавате приложение 2 за обезщетението след 135 ден-410 ден.

От счетоводството ми дадоха няколко листа документи да попълня за майчинство,не знам сигурно това което казвате. Те щели да ги подадат.

# 552
Здравейте термина ми е на 05.10.2020  може ли някоя мама да ми каже за първо дете какви пари ще взимам майчинство през първата година.🙃

# 553
Здравейте термина ми е на 05.10.2020  може ли някоя мама да ми каже за първо дете какви пари ще взимам майчинство през първата година.🙃
Майчинството зависи от това на какви пари си осигурявана през последните 2 години.

# 554
Майчинството зависи от това на какви пари си осигурявана през последните 2 години.

Осигурявана съм все на минималната заплата но имам и прекъсване не са 2 плътни години

Общи условия

Активация на акаунт