НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 958
  • 695
  •   1
Отговори
# 420
много благодаря за отговора

# 421
  • Някъде в Европа...
Здравейте!
Първо искам да се извиня, че не съм прочела цялата тема и ще питам нещо, което явно вече е обсъждано тук, но така и не разбрах от медиите какво става със завареното положение.
Моят случай е следният - 45 дни преди термин ми започнаха на 25 август 2006. На 1.01.2007  ми е 130 ден от 135 дни, т.е. 135 дни НЕ са ми изтекли. Ще ме хване ли новият закон за 9 месеца да получавам 90%?
Още веднъж се извинявам! Embarassed

# 422
Здравейте!
Първо искам да се извиня, че не съм прочела цялата тема и ще питам нещо, което явно вече е обсъждано тук, но така и не разбрах от медиите какво става със завареното положение.
Моят случай е следният - 45 дни преди термин ми започнаха на 25 август 2006. На 1.01.2007  ми е 130 ден от 135 дни, т.е. 135 дни НЕ са ми изтекли. Ще ме хване ли новият закон за 9 месеца да получавам 90%?
Още веднъж се извинявам! Embarassed
ДА
Ето отговора на МТСП на един от многото подобни въпроси
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=23824

# 423
  • Някъде в Европа...
sleepy , хиляди благодарности за бързия отговор!   bouquet

# 424
Здравете всички които участвате с мнения във форума. На тези които дават отговори искрено благодаря за отзивчивостта им, това което правят е страхотно!

И аз искам да попитам нещо, за което спорим със счетоводството, а именно: При 6 месеца отпуск по болест, който е последван от отпуск поради бременност и раждане кой период следва да се вземе като база за изчисление на обезщетението за бременност и раждане. Според счетов-то това са 6-те месеца отпуск по болест, а не месеците преди това обезщетение, които на практика са били базата на обезщетението по болест. Техният аргумент е, че основанията на  отпуските за болест и за бременност са савсем различни и те не могот  да бъдат един вид продължение един на друг , дори между тях да няма прекъсване.    Ще бъда много благодарна да получа вашите мнения по този въпрос.

# 425
  • В полите на Пирин планина
Здравете всички които участвате с мнения във форума. На тези които дават отговори искрено благодаря за отзивчивостта им, това което правят е страхотно!

И аз искам да попитам нещо, за което спорим със счетоводството, а именно: При 6 месеца отпуск по болест, който е последван от отпуск поради бременност и раждане кой период следва да се вземе като база за изчисление на обезщетението за бременност и раждане. Според счетов-то това са 6-те месеца отпуск по болест, а не месеците преди това обезщетение, които на практика са били базата на обезщетението по болест. Техният аргумент е, че основанията на  отпуските за болест и за бременност са савсем различни и те не могот  да бъдат един вид продължение един на друг , дори между тях да няма прекъсване.    Ще бъда много благодарна да получа вашите мнения по този въпрос.

Без да претендирам за меродавност съм склонна да се съглася със счетоводителката ти. Честно казано не виждам как ще ти издадат болничен без прекъсване / т.е. болничният за бременност 45 дни преди термина да не е първичен, а продължение на предходен болничен лист / . Освен това се сменя и процента от 80 на 90  newsm78 и не знам ... Може би другите колеги счетоводители ще се включат с предложение Peace

# 426

.....................................
100% са прави колегите .. така е ..  Sunglasses

# 427
Ох,нещо не разбрах с тези болнични.Ако може по-човешки да го обясни някой,че и мен ме интересува-вече съм в 6 месеца болничен и направо ще премина в 45 дневният болничен за раждане.

# 428
Ох,нещо не разбрах с тези болнични.Ако може по-човешки да го обясни някой,че и мен ме интересува-вече съм в 6 месеца болничен и направо ще премина в 45 дневният болничен за раждане.

какво по-точно не ти е ясно? newsm78

# 429
Ами знам ли,нещо ме притесни с това:/Честно казано не виждам как ще ти издадат болничен без прекъсване / т.е. болничният за бременност 45 дни преди термина да не е първичен, а продължение на предходен болничен лист / .
Това от каква гледна точка го каза?

# 430

.....................................
100% са прави колегите .. така е ..  Sunglasses

Без да претендирам за меродавност съм склонна да се съглася със счетоводителката ти. Честно казано не виждам как ще ти издадат болничен без прекъсване / т.е. болничният за бременност 45 дни преди термина да не е първичен, а продължение на предходен болничен лист / . Освен това се сменя и процента от 80 на 90 newsm78 и не знам ... Може би другите колеги счетоводители ще се включат с предложение Peace

Благодаря ви  Incandescent i RadoMit !!!  Аз затова и попитах, исках да съм сигурна.    Просто  в началото има   отговор, които е в обратния смисъл.
Ето това е :« #144 сряда, 23 август 2006, 12:50 »

Цитат на: koto в вторник, 22 август 2006, 21:51
.........................Бременна съм във 6-ти месец и за пръв път посещавам този сайт.Може ли някой да ми обясни какво майчинство ще взимам(каква сума и в продължение на колко месеца),защото не съм в час въобще.Термина за раждане ми е 28.11.2006г.От 4 месеца съм в болнични и ще продължа да бъда до края на бременността.Благодаря ви много!

Здравей и честито  
В болнични поради бременност и раждане ................................. Имам предвид, че  в момента ти е изчислена база за болничните, за която е взет предвид доходът ти, койти си вземала 6-те месеца, преди да излезеш в тези болнични. Ако нямаш прекъсване между тези болнични и болничните поради бременност и раждане, то от тази същата база ще вземаш вече 90% . Но ако ИМАШ прекъсване между двата вида болнични /както ти казах, дори и 1 ден/, то базата ще трябва да ти се сметне отново и вече нявада влиза доходът ти, който е бил по-висок, а ще влезне обезщетението, което вземаш в момента. Т.е. имаш 2 варианта - или не си прекъсваш тези болнични и директно влизаш в болничните поради бременност и раждане, или се "връщаш официално" възможно най-скоро на работа, за да ти влезе в този период, който ще се вземе предвид и трудовият доход л

# 431
Благодаря iava,всичко ми стана ясно Heart Eyes

# 432
 ooooh! Извинявам се, направо прекалих с цитатите. Вичко стана един голям цитат. baby_neutral

# 433
iava наистина има разминаване в разсъжденията на прима виста. Thinking
Аз писах, че не съм сигурна дали болничният за бременност и раждане МОЖЕ  и да не е първичен, а продължение на предходния болничен лист. И все още не знам дали може. Може да пуснеш въпроса си в сайта на Министерство на труда и социалната политика - ето и линк:

http://www.mlsp.government.bg/bg/index.asp

Сравнително бавно отговарят, но поне е компетентно и от извора.

НО като се замисля първият път най-вероятно съм сбъркала в разсъжденията.

# 434
iava наистина има разминаване в разсъжденията на прима виста. Thinking
Аз писах, че не съм сигурна дали болничният за бременност и раждане МОЖЕ  и да не е първичен, а продължение на предходния болничен лист. И все още не знам дали може. Може да пуснеш въпроса си в сайта на Министерство на труда и социалната политика - ето и линк:

http://www.mlsp.government.bg/bg/index.asp

Сравнително бавно отговарят, но поне е компетентно и от извора.

НО като се замисля първият път най-вероятно съм сбъркала в разсъжденията.
Този въпрос си е спорен от край време - според мен, това което съм чела е че когато няма прекъсване можду болничните, няма значение дали са първични или продължение и дали са на различни основания, то базата НЕ се променя. Това бе тълкуване на законите обаче. Иначе като извадка от текст не съм го срещала никъде - както и обратното. В този сайт подобен онговор не открих. Има единствето отговор на следният случай - 2 първични болнични листа поради общо заболяване, но на различни основания - тогава от работодателя се заплаща само първият ден от първият болничен лист. Освен това програмата ми също го смята по моят начин - т.е. когато няма прекъсване, базата не се променя. Ето и нещо по темата:

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=accounting&Number=194 … mp;sb=5&part=

Общи условия

Активация на акаунт