НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 963
  • 695
  •   1
Отговори
# 405
RadoMit, другата седмица ще подпиша договор и ще ме осигуряват на заплатата на която са ме наели.
5*8 е 40, а 5*4 е 20... ако това има някакво значение (не се заяждам). Но това не отговаря на въпроса ми как се изчислява трудовия стаж (за пръв път ще работя на трудов договор и ще ми тече стаж и затова си нямам никаква идея от тези неща). Дали от изработени часове или от изработено време (в смисъл дни, месеци)?
Какъв стаж трябва да имам за да получавам нормално майчинство след 01.01.2007? Очаквам да родя май месец.

2. от там - имаш предвид от социалните? Не трябва ли вече от местоработата си да ги получавам? Майка ми едно време за мен ги получаваше от работата си.

Янче ако няма да те осигуряват на много ниска заплата може да провериш колко е минималния праг за длъжността и тогава спокойно може да пишете 8ч работен ден - 5 дневна работна седмица .. така ще ти тече пълен стаж и до идването на бебчето ще имаш тия 6м нужни ти да взимаш майчинство до навършване на 2 години на второто ти детенце
А детските за първото са от работодателя, когато минеш на трудов договор..тъй де те пак са от държавата, само че се превеждат на работодателя и той ти ги плаща на теб

# 406
  • В света на мечтите
............................

2. от там - имаш предвид от социалните? Не трябва ли вече от местоработата си да ги получавам? Майка ми едно време за мен ги получаваше от работата си.

детските ще продължиш да си ги получаваш както да сега - от соц. грижи. Работодателя нама нищо общо с тях, освен че издав служебна бележка за доходите ти в последната 1 година. До Преди 3 години се превеждаха на работодателя и той ги изплащаше на майките, но вече се превеждат директно по твоята сметка на дебитна карта или се получавт в брой.

# 407
Здравейте!
Имам следното питане:
При наличие на осигурителен стаж от 6 мес., но прекъснат,/т.е преди забременяване/ при изчисляване на обезщетението за брем. и раждане се взима МРЗ - тогава как се изчислява средно дневно нетно възнаграждение?
Много благодаря и се възхищавам от всички, които така старателно отговарят на въпросите ни!

Ако за 6-те месеца, които се вземат предвид се вземе като база МРЗ, то просто не се изчислява среднодневно възнаграждение, защото обезщетението за бременност и раждане не може да бъде по-малко от МРЗ, която за 2006 е 160 лв. Peace

Благодаря ти слънце!
В моят случай само 3 месеца от 6те са при МРЗ, пак ли е същото?
Благодаря ти!

# 408
За съжаление за новия закон ти си заварено положение и за теб майчинството е 160лв или МРЗ
Условието е към 01.01.2007 да си все още в 135 дневния болничен (45 преди и 90 след термина), а както казваш ти, че бебка е на 3 месеца .. или вече ти е изтекъл или изтича

Може ли да ми кажеш това къде го пише - ама не в статия във вестника - а като нормативен документ. Моите болнични изтичат на 05,01,2007 и аз си мисля че ще се възползвам от новите промени. Но както е написан в момента закона има хиляди тълкования. Може да решат че ще важи за децата родени след 01,01,2007. Тогава?
А може да кажат че ще важи за всички деца не навършили 9 месаца - какъвто е горният случай.
Може да важи за деца родени след 01,10,2006.
Нищо още не е ясно докато не излезе написано черно на бяло.
А ако е излезло и го пише вече някъде - не съм го видяла и ще съм ти благодарна да ми кажеш къде да го прочета? newsm78

Можеш да видиш  в тази възка и стр.12 - 26.08. Там Sleepy е  пратила отговор от НОИ по въпроса за завареното положение.

# 409
RadoMit, другата седмица ще подпиша договор и ще ме осигуряват на заплатата на която са ме наели.
5*8 е 40, а 5*4 е 20... ако това има някакво значение (не се заяждам). Но това не отговаря на въпроса ми как се изчислява трудовия стаж (за пръв път ще работя на трудов договор и ще ми тече стаж и затова си нямам никаква идея от тези неща). Дали от изработени часове или от изработено време (в смисъл дни, месеци)?
Какъв стаж трябва да имам за да получавам нормално майчинство след 01.01.2007? Очаквам да родя май месец.

Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed .. да си ******** сметалото ...  Joy
.. за трудов стаж ще ти се признава на база отработени часове към 5*8 .. осигурителния ти стаж те интересува .. а той е на база внесени осигуровки за период ..

# 410
  • София
avana, PC, Радо, много ви благодаря на всички за отговорите Simple Smile
Заплатата на която ще ме осигуряват не е МРЗ. Повече е, но не е и кой знае колко много Simple Smile През седмицата ще уредим тези въпроси, но сега имам яснота как седят нещата. Иначе незнаех въобще каквод а сикам и за каквод а говоря. Наистина още веднъж много ви благодаря!

# 411
Простете за глупавият въпрос, обаче има толкова много писано, че така и не разбрах, след всичките промени, право на колко неплатен отпуск по майчинство имам след като изтекат 2-те години платен? На едно място пише 6 месеца до навършване на 8 годишна възраст, а по-надолу чета, че имам право на 12 месеца... пък на части, пък можело да се прехвърля, нищо не разбрах. Мога ли да си взема 1 година неплатен отпуск, до навършване на 3-годишна възраст на дъщеря ми и трябва ли да подавам някаква молба до работодателя или отпуската просто си продължава щом не ходя на работа?

# 412
  • В полите на Пирин планина
Простете за глупавият въпрос, обаче има толкова много писано, че така и не разбрах, след всичките промени, право на колко неплатен отпуск по майчинство имам след като изтекат 2-те години платен? На едно място пише 6 месеца до навършване на 8 годишна възраст, а по-надолу чета, че имам право на 12 месеца... пък на части, пък можело да се прехвърля, нищо не разбрах. Мога ли да си взема 1 година неплатен отпуск, до навършване на 3-годишна възраст на дъщеря ми и трябва ли да подавам някаква молба до работодателя или отпуската просто си продължава щом не ходя на работа?

Неплатеният отпуск е наистина по 6 месеца за всеки от двамата родители и до края на 2006 г. те могат да си го прехвърлят един на друг - след това вече не. Може да се ползва на части до навършване на 8 год. от детето. Признава се за трудов стаж. Подава се молба до работодателя.

# 413
Здравейте, аз имам въпрос относно болничните преди 45 дневния болничен за бременност. Тъй като работя предимно физическа работа ми се наложи да излезна в болнични от последната седмица на м. август. Осигуряват ме на 635 лева /проверила съм на страницата на НОИ/, само че към чистата ми заплата до сега получавах и обезщетение за транспортни разходи в размер на 40 лева. От м. август подписахме анекси за бонусно възнаграждение, т.е минимума ни остана 635, а максималната сума която можеш да получиш е 755 лв /брутно/. Та въпросите ми са: болничните които ще получавам до 45 дни преди раждането как точно ще се изчислят /със или без транспорт/ и дали тази последна заплата /очаквам да е максимума, тъй като съм изпълнила таргетите за бонус/ ще повлияе на болничния ми.

# 414
Здравейте, аз имам въпрос относно болничните преди 45 дневния болничен за бременност. Тъй като работя предимно физическа работа ми се наложи да излезна в болнични от последната седмица на м. август. Осигуряват ме на 635 лева /проверила съм на страницата на НОИ/, само че към чистата ми заплата до сега получавах и обезщетение за транспортни разходи в размер на 40 лева. От м. август подписахме анекси за бонусно възнаграждение, т.е минимума ни остана 635, а максималната сума която можеш да получиш е 755 лв /брутно/. Та въпросите ми са: болничните които ще получавам до 45 дни преди раждането как точно ще се изчислят /със или без транспорт/ и дали тази последна заплата /очаквам да е максимума, тъй като съм изпълнила таргетите за бонус/ ще повлияе на болничния ми.

Тези бонуси представляват добавка към заплатата и влизат като база за изчисляване на предстоящ болничен. Транспортните разходи / не съм 100 % сигурна , обаче  newsm78 / не влизат в базата за изчисляване на болничните - те имат характер на т.нар. "социални разходи".

# 415
Здравейте момичета!Хиляди благодарности за помощта която ни оказвате!Аз също имам въпрос,макар,че май успях от другите питания да намеря отговор.В момента съм в отпуск помайчинство,което е до 29.05.2007г.В същото време обаче забременях и на 26.12.2006трябва да изляза в болничен(45дни преди раждане).Означава ли това,че болничния ми ще бъде 160лв+80(за първото дете),или ще получавам само 160.И другия ми въпрос е ако се върна на работа,т.е.прекъсна майчинство и изляза веднага в болничен(поради временна нетрудоспособност)какво ще ми изплащат и върху какъв доход ще ми изчислят болничния за бременност и раждане?
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!  bouquet

# 416
Здравейте момичета!Хиляди благодарности за помощта която ни оказвате!Аз също имам въпрос,макар,че май успях от другите питания да намеря отговор.В момента съм в отпуск помайчинство,което е до 29.05.2007г.В същото време обаче забременях и на 26.12.2006трябва да изляза в болничен(45дни преди раждане).Означава ли това,че болничния ми ще бъде 160лв+80(за първото дете),или ще получавам само 160.И другия ми въпрос е ако се върна на работа,т.е.прекъсна майчинство и изляза веднага в болничен(поради временна нетрудоспособност)какво ще ми изплащат и върху какъв доход ще ми изчислят болничния за бременност и раждане?
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!  bouquet

Когато излезеш в болничен за бременност и раждане - 45 дни преди термина ще получаваш 160+80 лева.
Ако сега се върнеш на работа и веднага излезеш в болничен той ще се изчислява на база предходните 6 месеца / 6*160 лева / - 80 % от средно дневното възнаграждение за този период или приблизително 160*80% = 128 лева. Тази сума евентуално може да бъде база за изчисляване на болничния за бременност и раждане, но на практика той ще бъде равен на минимума за 2006 - 160 лева.

# 417
Тъй като видях, че сте подхванали темата за бонусите ще си позволя да се самоцитирам ,защотото преди време не получих отговор на моята питанка...
Благодаря предварително на този, който ще ми отговори   bouquet

Момичета, някой има ли представа кое се взима под внимание при изчисление на майчинството :
"основно възнаграждение" или "осигурителен доход". Питам , защото явно има разлика между двете неща. Например моята заплата се определа от основно възнаграждение + така наречения бонуси. Върху бонуса се дължат осигуровки =>  осигурителния ми доход е по-голям , а не равен на основното възнаграждение . Е кое в крайна сметка е това, което се взима като основа за изчисленията ?

# 418
Тъй като видях, че сте подхванали темата за бонусите ще си позволя да се самоцитирам ,защотото преди време не получих отговор на моята питанка...
Благодаря предварително на този, който ще ми отговори   bouquet

Момичета, някой има ли представа кое се взима под внимание при изчисление на майчинството :
"основно възнаграждение" или "осигурителен доход". Питам , защото явно има разлика между двете неща. Например моята заплата се определа от основно възнаграждение + така наречения бонуси. Върху бонуса се дължат осигуровки =>  осигурителния ми доход е по-голям , а не равен на основното възнаграждение . Е кое в крайна сметка е това, което се взима като основа за изчисленията ?

Съжалявам, че по-рано не си получила отговор - ето го сега.
База за изчисляване на болничните е брутното трудово възнаграждение или брутен осигурителен доход / т.е. бонусите се включват /, НО средно дневното брутно трудово възнаграждение /90% от него / не трябва да надвишава средно дневното нетно трудово възнаграждение - и на практика точно нетното / чистото/ , което получаваш е реалната база за изчисляване на болничния. Peace

# 419
  • планетата Земя
Много полезна тема! Радвам се, че има хора, които отделят време и усилия да отговарят на многобройните въпроси, задавани тук!   bouquet

Въпросът ми е следният:
Самоосигурявам се от 01.03.2006г. за всички не-помня-какви рискове, включително и майчинство. Терминът ми е 15.10.2006г. и съответно 45-дневният болничен за бременност и раждане ми започва от 31.08.2006г. или поне така са ми го написали. Проблемът е, че на 31.08.2006г. не ми достига един ден до 6-те месеца осигурителен стаж, необходими за да получавам майчинство и въобще да ползвам някакъв болничен.
В медицинския център не искат да променят болничния, защото бил почнал да тече вече...
От осигурителната каса пък ми казват, че така не мога да си ползвам болничния.
В крайна сметка нужно ли е да се опитвам да си променя болничния с 1 ден или тези от НОИ могат да започнат да ми изплащат болничния с 1 ден по-късно, когато имам вече заветните 6 месеца стаж?

Общи условия

Активация на акаунт