НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 964
  • 695
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря много за отговора!

# 391
Здравейте!
Имам следното питане:
При наличие на осигурителен стаж от 6 мес., но прекъснат,/т.е преди забременяване/ при изчисляване на обезщетението за брем. и раждане се взима МРЗ - тогава как се изчислява средно дневно нетно възнаграждение?
Много благодаря и се възхищавам от всички, които така старателно отговарят на въпросите ни!

# 392
Здравейте!
Имам следното питане:
При наличие на осигурителен стаж от 6 мес., но прекъснат,/т.е преди забременяване/ при изчисляване на обезщетението за брем. и раждане се взима МРЗ - тогава как се изчислява средно дневно нетно възнаграждение?
Много благодаря и се възхищавам от всички, които така старателно отговарят на въпросите ни!

Ако за 6-те месеца, които се вземат предвид се вземе като база МРЗ, то просто не се изчислява среднодневно възнаграждение, защото обезщетението за бременност и раждане не може да бъде по-малко от МРЗ, която за 2006 е 160 лв. Peace

# 393
И аз да питам нещо.
Още незнам дали съм бременна,но ако е така искам да напусна работа и да си бъда вкъщи,защото работата ми е далеч и не искам да пътувам зимата в студа.
В момента съм на трудов договор и нямам задължения към НЗОК.
В такъв случай ще получавам ли майчинство и в какъв размер(ако не работя,докато съм бременна)?
Предварително благодаря   bouquet

Можеш да получиш само еднократна помощ за бременност от Социални грижи и месечна помощ /пак от там/ за отглеждане на дете до 1 год. В момента месечната помощ е 100 лева - догодина не се знае още колко ще е.

А защо не излезеш в болничен вместо да напускаш? Така ще си ползваш 2 год за отглеждане на дете. Имаш право на 180 дни преди 45те болничен, които са преди термина. Аз така направих и от втория месец още не съм на работа. Само трябва да се разбереш с лекаря при който ще ходиш на консултация и да сметнеш точно от кога да започнат болничните, за да нямат прекъсване.
Даже май по принцип ти се полагат 180 дни в една календарна година. Така, че при започването на следващата започват нови 180, но това трябва да го потвърдят тези, които разбират повече.

И аз си мислех същото  newsm78 Имаш 180 дни болнични (имам спомен че са за календарна година) и като си сложиш и платената отпуска 20 дни би трябвало да стигнат до 45 дни преди раждането  newsm51

# 394
Имате ли представа могат ли да ме пуснат в неплатен отпуск, само защото съм се забавила с болничния и то не по моя вина, а защото не е минал ЛКК?

# 395
  • София
привет, момичета! отново имам питане към вас: какъв е този "граждански договор", ако си намеря човек да ме пише на такъв договор, плащам ли някакви такси, осигуровки на шефа, на нои или на кой? какви точно осигуровки и в какъв % се плащат. например ако ме води на 300лв. за месец септември, как и колко осиг. да дам и  къде за да имам такъв договор. обяснете ми, че нищо не зацепвам  newsm78 newsm78 newsm78 
благодаря предварително  bouquet

# 396
Деси, граждански договор за какво ти е ..
при гражданския се удържат минимална ставка сега и после Януари по ЗДОФЛ доплащаш, ако си минала минималния праг..
Граждански не ти върши работа за изчисляване на майчинство .. в това съм 100% сигурна,

# 397
Здравейте и аз имам въпрос4е,сигурно ще се повторя,но нямам време да се поразровя назад!Та да попитам как стоят нещата с овели4аването на май4инските, с този закон,който влиза в сила от яноари 2007 и дали ни хваща и нас,моята бебка сега е на 3 месеца!Ще се радвам ако ме светнете по въпроса!!!  bouquet

# 398
  • София
Здравейте Simple Smile
Няколко въпросета имам аз:
1. Започнах работа в началото на месеца, която е само събота и неделя по 12 часови смени. Как се изчислява трудовият стаж? По изработени часове, изработени дни или месеци независимо колко дена е работено? Съответно бих ли могла да искам да ме пишат все едно работя 5 дена по 8 часа за да имам по-нормален трудов стаж? Те губят ли нещо от това? Работя при мои приятели ипо принцип мисля че биха ми направили подобна услуга (ако разбира се не е в ущърб на фирмата)
2. Детските, които досега взимах от социалните сега от работодателя си ли трябва да взимам? И какво трябва да направя ако е така?

# 399
Здравейте и аз имам въпрос4е,сигурно ще се повторя,но нямам време да се поразровя назад!Та да попитам как стоят нещата с овели4аването на май4инските, с този закон,който влиза в сила от яноари 2007 и дали ни хваща и нас,моята бебка сега е на 3 месеца!Ще се радвам ако ме светнете по въпроса!!!  bouquet
За съжаление за новия закон ти си заварено положение и за теб майчинството е 160лв или МРЗ
Условието е към 01.01.2007 да си все още в 135 дневния болничен (45 преди и 90 след термина), а както казваш ти, че бебка е на 3 месеца .. или вече ти е изтекъл или изтича

# 400
  • В света на мечтите
За съжаление за новия закон ти си заварено положение и за теб майчинството е 160лв или МРЗ
Условието е към 01.01.2007 да си все още в 135 дневния болничен (45 преди и 90 след термина), а както казваш ти, че бебка е на 3 месеца .. или вече ти е изтекъл или изтича

Може ли да ми кажеш това къде го пише - ама не в статия във вестника - а като нормативен документ. Моите болнични изтичат на 05,01,2007 и аз си мисля че ще се възползвам от новите промени. Но както е написан в момента закона има хиляди тълкования. Може да решат че ще важи за децата родени след 01,01,2007. Тогава?
А може да кажат че ще важи за всички деца не навършили 9 месаца - какъвто е горният случай.
Може да важи за деца родени след 01,10,2006.
Нищо още не е ясно докато не излезе написано черно на бяло.
А ако е излезло и го пише вече някъде - не съм го видяла и ще съм ти благодарна да ми кажеш къде да го прочета? newsm78

# 401
Здравейте Simple Smile
Няколко въпросета имам аз:
1. Започнах работа в началото на месеца, която е само събота и неделя по 12 часови смени. Как се изчислява трудовият стаж? По изработени часове, изработени дни или месеци независимо колко дена е работено? Съответно бих ли могла да искам да ме пишат все едно работя 5 дена по 8 часа за да имам по-нормален трудов стаж? Те губят ли нещо от това? Работя при мои приятели ипо принцип мисля че биха ми направили подобна услуга (ако разбира се не е в ущърб на фирмата)
2. Детските, които досега взимах от социалните сега от работодателя си ли трябва да взимам? И какво трябва да направя ако е така?
.. сега чисто практически ..
1. 12+12 ч. = 24 раб.часа седмично ... или да го сравниме .. 5д. х 8 ч. = 48 раб.часа .. или казано иначе .. все едно че работиш на половин.раб.ден .. /5д. х 4ч. = 24ч./ .. поради което ако претендираш за стаж по 5д.х8ч. ще е в ущърб на фирмата .. която е задължена да се съобрази с мин.осиг.прагове ..
2. продължаваш от там да ги получаваш ..

# 402
  • София
RadoMit, другата седмица ще подпиша договор и ще ме осигуряват на заплатата на която са ме наели.
5*8 е 40, а 5*4 е 20... ако това има някакво значение (не се заяждам). Но това не отговаря на въпроса ми как се изчислява трудовия стаж (за пръв път ще работя на трудов договор и ще ми тече стаж и затова си нямам никаква идея от тези неща). Дали от изработени часове или от изработено време (в смисъл дни, месеци)?
Какъв стаж трябва да имам за да получавам нормално майчинство след 01.01.2007? Очаквам да родя май месец.

2. от там - имаш предвид от социалните? Не трябва ли вече от местоработата си да ги получавам? Майка ми едно време за мен ги получаваше от работата си.

# 403
  • Magrathea
привет, момичета! отново имам питане към вас: какъв е този "граждански договор", ако си намеря човек да ме пише на такъв договор, плащам ли някакви такси, осигуровки на шефа, на нои или на кой? какви точно осигуровки и в какъв % се плащат. например ако ме води на 300лв. за месец септември, как и колко осиг. да дам и  къде за да имам такъв договор. обяснете ми, че нищо не зацепвам  newsm78 newsm78 newsm78 
благодаря предварително  bouquet

Майка се води фиктивно в една фирма на трудов договор на 300 лева. На месец излиза  около 125 лева( защото в случая се поема и%, които трябва да плати работодателят)

# 404
Авана има официално становище за тълкуването на закона от Министерство на Труда и Социалната политика (МТСП), което не е много издържано юридически, но все пак е становище на министерство
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=121427.msg2276597#msg2276597

Общи условия

Активация на акаунт