НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 241
  • 695
  •   1
Отговори
# 90
SUN и аз имам един въпрос , който ме притеснява много и по понятни причини не мога да питам счетоводителката на фирмата , в която работя.
От 15.05 работя на трудов договор със срок на изпитване 6 мес., в момента съм бременна в 10 г.с.. Лекарката ми предложи да изляза в болничен към края на октомври . Междувременно приеха и този закон за 90 % от заплатата , а аз се осигорявам на мин. работна заплата.
Мисля си, че като предложа най- коректно да ми отдържат сума, която покрива осигоровките на по-висока заплата, ще им отворя очите да ми прекратят договора, а имат право без предизвестие / забравих да кажа 4е срока на изпитване  е уговорен в полза на работодателя/.
Какво трябва да направя според теб?
Предварително ти благодаря  smile3525 newsm51

# 91

Ако си на граждански договор /а според други във форума, които според мен също разбират - дори и да си на втори трудов договор, който няма да ти е "основен"/ нямаш никакъв проблем да си вземаш цялото майчинство Peace Според мен това с "допълнителният трудов договор4 и 100% майчинство си е на кантар - зависи как ще се погледне и по-скоро не може, но казват пък, че ставало newsm78
Колкото до прехвърлянето - ако те интересува това/макар, че  ако влизаш в горните условия няма да ти се налага/ може да се прехвърли на бащата или на някой от родителите ви, но само ако е на трудов договор, и то такъв ,който ще е в сила, докато детенцето стане на 2 годинки Peace
оффф, не разбрах
сори, че ти губя времето, но спорд теб става или не
но не говорим за граждански договор
говорим, че аз на предното място бях на 4-часа и си получавах цялото майчинство
а сега дали ще мине моя номер същият или не
и кой по принцип трябва да ми спре майчинството, тоест кой ще следи за това дали имам втори трудов договор или не, не съм сигурна дали се изразявам качествено, но се надявам, че ще ме разбереш
ако сега ме назначат на 4-и часа губя ли 80 лв.?
и ако да защо не съм ги загубила досега
[/quote]

# 92
Слънце,забравих да уточня, че почерпката си важи само измисли как да стане
 Wink

# 93
SUN и аз имам един въпрос , който ме притеснява много и по понятни причини не мога да питам счетоводителката на фирмата , в която работя.
От 15.05 работя на трудов договор със срок на изпитване 6 мес., в момента съм бременна в 10 г.с.. Лекарката ми предложи да изляза в болничен към края на октомври . Междувременно приеха и този закон за 90 % от заплатата , а аз се осигорявам на мин. работна заплата.
Мисля си, че като предложа най- коректно да ми отдържат сума, която покрива осигоровките на по-висока заплата, ще им отворя очите да ми прекратят договора, а имат право без предизвестие / забравих да кажа 4е срока на изпитване  е уговорен в полза на работодателя/.
Закона не защитава ли бременната във всяка ситуация?
аз със сигурност знам, че трябва да има кажеш възможно най-скоро и лично че си бременна, защото знам, че ако не им кажеш, и те махнат след това и да им кажеш закона не те защитава
но със сигурност е най-добре мнение да дадат специалистите в този форум
аз съм лаик

# 94
Привет имам един въпрос Embarassed понеже не съм сигурна в отговара му да попитам и вас
Задължителните 45 дни майчинство от кога се смятат,т.е. на 26 дек. като ми е термина и трябва да спра работа 45 работни дни преди датата на термина или да смятам и почивните дни  newsm78
благодаря, лека вечер на всички   bouquet
Връщаш 45 дни назад - КАЛЕНДАРНИ дни. В момента обаче тръгвам и нямам време за смятане. после - от дома Peace
ок мерси, ами значи от 11 Ноември ще е последния раб. ден  Laughing

Терминът ти е на 26 декември - 45 дни преди него са 25 от декември и 20 от ноември - т.е. 10.11. ти е последният работен ден

# 95
По-добре ако можеш подпитай какво е отношението им по въпроса ти. След като си с договор за изпитване, срокът му се удължава с използваните отпуски и болнични, но ако е в полза на работодателя има право да го прекрати по всяко време. Ако е уведомен ще трябва да изчака края на договора ти, който както ти казах, ще се удължи с използваните отпускии болнични. Съжалявам, но Гери само ме дърпа и преди да си дойде баща й няма да ме остави на споко

# 96
Много благодаря !
Просто мога да се надявам да ме разберат и да ме оставят на работа.
mixture в този случей никой не ме защитава те са си в правото, което е най- тъпото че просто трябва да се надявам да ме оставят.

# 97
Другото , което пропуснах да попитам .
Има ли някаква възможност аз да си внасям осигоровки. Защото прекия ми началник, който е във Варна не е наясно с тези неща и задължително ще се допита до счетоводството на фирмата , което е в друг град. Притесняваме точно това че той ще им каже защо искам да се осигорявам /а той знае/ на по-висока заплата и тогава ще ми прекратят доровора.

# 98
Слънце, златна си... Не знам изморява ли те това да отговаряш на всички, трябва да ти се плаща за консултации  Wink Ако имаш нужда от още хора тук - да пуснем една темичка дали има счетоводителки и юристки, които могат да се включат тук..Или ако имаш колежки или приятелки в предвид - може да ги поканиш, ако ти се струва непосилно да отговориш на всички... А за мен и това, което си ми писала на лични - аз говоря за минимален доход, ако си под който не могат да те облагат с данък. Аз не съм взимала по-големи суми и изобщо не е ставало въпрос д а съм минала максималниата граница, за която говориш..До мемента за годината са ми тези 4 месеца и за тях те питах...При положение, че парите са толкова малко - защо ги облагат с данък...

# 99
Другото , което пропуснах да попитам .
Има ли някаква възможност аз да си внасям осигоровки. Защото прекия ми началник, който е във Варна не е наясно с тези неща и задължително ще се допита до счетоводството на фирмата , което е в друг град. Притесняваме точно това че той ще им каже защо искам да се осигорявам /а той знае/ на по-висока заплата и тогава ще ми прекратят доровора.
Ок, но защо ще чакаш да ти прекратят договора - аз имам предвид ако са ви нормални човешки взаимоотношенията да се разберете като хора, а ако мислиш, че няма как да стане то тогава си извади документ, че си бременна и тогава случаите в които могат да те съкратят са /ще карам по памет/
- закриване на предприятието;
- преместване в друг град и отказ от твоя страна да ги последваш;
- връщане на незаконно уволнен служител или титуляр, който преди теб е заемал длъжността
- връщане н апредсрочно завършил военната си служба служител
....имаше и още 1-2, но после ще ги видя в детайли Peace
Та така - даваш си документа, за да се защитиш засега, излизаш след това в болнични или отпуск, но преди края на договора, които ще ти удължат срока му. Това е по документи, а иначе най-добре е да разберете като хора. Peace Колкото до това дали можеш да си внасяш допълнително вноски - предполагам става, но след тоа нали някой трябва да ги тегли, а засега е само от фирмите  newsm78...затова пък допълнителен /фиктивен дори/ договор при твои познати също върши работа. Ще се осигуряваш на двете места, за да ти се вдигне базата и след това ще си останеш при твоите хора, да ти теглят майчинството - засега това измислям Peace

# 100
оффф, не разбрах
сори, че ти губя времето, но спорд теб става или не
но не говорим за граждански договор
говорим, че аз на предното място бях на 4-часа и си получавах цялото майчинство
а сега дали ще мине моя номер същият или не
и кой по принцип трябва да ми спре майчинството, тоест кой ще следи за това дали имам втори трудов договор или не, не съм сигурна дали се изразявам качествено, но се надявам, че ще ме разбереш
ако сега ме назначат на 4-и часа губя ли 80 лв.?
и ако да защо не съм ги загубила досега

Ок - ако правилно съм те разбрала, сега си на 4 часов работен ден, при който работодател си в отпуск по майчинство и искаш да се водиш на още едно място по трудов договор - при който всъщност да работиш официално. Така ли е? Аз знам, че пълното майчинство се изключва с трудовите доходи, но не ми се е налагало да го разравям докрай и затова не съм убедена дали съм права или не. Най-добре ще бъде да попитам момичето на какво основание счита това за правилно и  така ще имаме и законовото основание:

Не само, че можеш спкойно да си работиш на граждански договор, но също така и на втори трудв договор при друг работодател.  Ограничението е единствено за постоянния ти ТД, където ако започнеш работа отново преди да са изтекли двете години получаваш 50% от майчинството. При ГД и втори ТД с друг работодател си получаваш пълния размер на майчинството, което ползваш за основния си ТД.

Ето и темата, но момичето не е писало основанието, поради което смята, че е възможно  newsm78

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=112696.msg2050338#msg2050338

# 101
Закона не защитава ли бременната във всяка ситуация?
аз със сигурност знам, че трябва да има кажеш възможно най-скоро и лично че си бременна, защото знам, че ако не им кажеш, и те махнат след това и да им кажеш закона не те защитава
но със сигурност е най-добре мнение да дадат специалистите в този форум
аз съм лаик

Ето в тези, не те защитава  Peace

С предизвестие- закриване на предприятието;
- преместване в друг град и отказ от твоя страна да ги последваш;
- връщане на незаконно уволнен служител или титуляр, който преди теб е заемал длъжността
- връщане н апредсрочно завършил военната си служба служител
....имаше и още 1-2, но после ще ги видя в детайли

Без предизвестие
както и когато си уволнен / тогава се иска и разрешение от ИТ/ или си подсъдим и присъдата ти влиза в сила.

# 102
Слънце, златна си... Не знам изморява ли те това да отговаряш на всички, трябва да ти се плаща за консултации  Wink Ако имаш нужда от още хора тук - да пуснем една темичка дали има счетоводителки и юристки, които могат да се включат тук..Или ако имаш колежки или приятелки в предвид - може да ги поканиш, ако ти се струва непосилно да отговориш на всички... А за мен и това, което си ми писала на лични - аз говоря за минимален доход, ако си под който не могат да те облагат с данък. Аз не съм взимала по-големи суми и изобщо не е ставало въпрос д а съм минала максималниата граница, за която говориш..До мемента за годината са ми тези 4 месеца и за тях те питах...При положение, че парите са толкова малко - защо ги облагат с данък...

newsm03  Благодаря - когато имам време и възможност ми е интересно дори защото си припомням, и като ми се налага да ровя в законите научавам оше неща, но когато имам работа се забавям - няма начин Peace

Чл. 21. (1) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2000 г., в сила от 1 януари 2000 г., изм., бр. 45 от 2002 г., бр. 118 от 2002 г., бр. 102 от 2005 г., в сила от 20 декември 2005 г.) Физическите лица, извършващи дейност като еднолични търговци, независимо дали са регистрирани по Търговския закон, формират данъчната основа за доходите като облагаемият доход, определен по реда на глава втора от Закона за корпоративното подоходно облагане, се намалява със:

1. (нова - ДВ, бр. 105 от 2000 г., изм., бр. 110 от 2001 г.) вноските за пенсионни, здравни и други осигуровки, които лицата по закон са задължени да правят за своя сметка;

2. (нова - ДВ, бр. 105 от 2000 г., изм., бр. 110 от 2001 г., бр. 118 от 2002 г., бр. 112 от 2003 г., бр. 108 от 2004 г.) внесените през годината за сметка на лицата лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване и доброволно осигуряване за безработица и/или професионална квалификация  в общ размер до 10 на сто от облагаемия доход по ал. 1, както и внесените през годината за сметка на лицата лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки "Живот" и рента" и застраховки "Живот" свързани с инвестиционен фонд в общ размер до 10 на сто от облагаемия доход по ал. 1;

3. (нова - ДВ, бр. 102 от 2005 г., в сила от 20 декември 2005 г.) внесените през годината за сметка на лицата осигурителни вноски по § 9 от преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2000 г., в сила от 1 януари 2000 г., отм., бр. 118 от 2002 г.)

(3) Лицата, упражняващи свободна професия и други дейности и услуги по извънтрудови правоотношения, както и лицата, извършващи срещу възнаграждение управление и контрол, формират данъчната основа за доходите от тези дейности по реда на чл. 22

Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 118 от 2002 г.) Данъчната основа за лицата по чл. 21, ал. 3 се определя, като облагаемият доход от съответната дейност се намалява със:
1. разходи за дейността в размер на:

а) 70 на сто - за отглеждане на животни и птици, за пчеларство и бубарство, за непреработена продукция от тях и за култивирани гъби;

б) (изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г.) 60 на сто - за горско стопанство (включително събиране на диворастящи билки, гъби и плодове), за водно стопанство (включително рибовъдство) и за растениевъдство;

в) 50 на сто - за производство на декоративни храсти и цветя; за създаване на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството; както и на ръчно изработени произведения от майстори на народните художествени занаяти; за авторски и лицензионни възнаграждения;

г) 35 на сто - за занаятчийски дейности извън посочените в глава четиринадесета, за упражняване на свободна професия или за извършване на услуги с личен труд;

д) (изм. - ДВ, бр. 110 от 2001 г.) 10 на сто - за управление и контрол, за участие в управителни и контролни органи на предприятия и юридически лица с нестопанска цел;

deshtovidi , погледни това
http://www.nap.bg/useful/docs_new/smetka_2006.pdf
прочети какво пише в жълтото поле , по-горе съм ти дала и членовете и ще разбереш за какво ти говоря. Зада имаш авансов данък, който са ти сложили - 15% трябва да си надскочила 2160 лв Peace

# 103
аз говоря за минимален доход, ако си под който не могат да те облагат с данък. Аз не съм взимала по-големи суми и изобщо не е ставало въпрос д а съм минала максималниата граница, за която говориш..До мемента за годината са ми тези 4 месеца и за тях те питах...При положение, че парите са толкова малко - защо ги облагат с данък...

deshtovidi , предполагам си прочела това , коети ти копнах по - горе Peace Това - за дохода, който като ти е под месечният минимум - 180 лв и не могат да ти го облагат с данък ти е за ТРУДОВИТЕ правоотношения, а ти си на ГРАЖДАНСКИ договор - там основата се формира по друг начин и се гледа 2160 за която вече ти писах - като прочетеш жълтото поле ще ти се изясни. Ако има нещо -  на линия съм Peace

# 104
Според мен се включват и се отнасят в месеца , в който са изплатени. Колкото до това от НОИ дали няма да го изчислят и да го предадат - не Wink Да се чудиш за какво работят тогава, нали?!
Ето виж и по-горният пример - когато се работи на трудов и на граждански договор и двамата работодателя изчисляват и изплащат обезщетения:
Относно определянето на болнични при работа по трудов и по граждански договор
Вестник "Седмичен законник", бр. 22, 29 май - 4 юни 2000 г., 8 стр.
чл. 40 КЗОО
В отговор на читателски въпрос Венета Георгиева, старши експерт в МТСП, изяснява начина на изчисляване на обезщетенията за временна неработоспособност за лице, работещо и осигурявано по трудов и по граждански договор. Тя посочва, че за лицата, осигурени за всички осигурени социални рискове или за всички рискове без трудова злополука и професионална болест, паричните обезщетения се изчисляват поотделно за всеки от договорите и се плащат чрез отделните осигурители. Тази разпоредба се прилага и когато за определен доход лицето се е осигурявало за своя сметка.

The Sun, то моите граждански договори и на двете места са за свършване на определена работа...и за срок един месец..., в смисъл услугата, която предоставях трябваше да приключи до един месец...така че те как да ми изплащат обезщетения? Мислех, че просто и малкото %-ти, които съм внасяла по тези договори за здравно осигуряване, ще бъдат взети предвид при изчисляването средноосиурителния доход за последните 6 месеца ... newsm78
А тези от НОИ - да, наистина, чудя се за какво работят...и дали така е и в другите държавни бюрокрации...?

Общи условия

Активация на акаунт