НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 265
  • 695
  •   1
Отговори
# 105
Според мен се включват и се отнасят в месеца , в който са изплатени. Колкото до това от НОИ дали няма да го изчислят и да го предадат - не Wink Да се чудиш за какво работят тогава, нали?!
Ето виж и по-горният пример - когато се работи на трудов и на граждански договор и двамата работодателя изчисляват и изплащат обезщетения:
Относно определянето на болнични при работа по трудов и по граждански договор
Вестник "Седмичен законник", бр. 22, 29 май - 4 юни 2000 г., 8 стр.
чл. 40 КЗОО
В отговор на читателски въпрос Венета Георгиева, старши експерт в МТСП, изяснява начина на изчисляване на обезщетенията за временна неработоспособност за лице, работещо и осигурявано по трудов и по граждански договор. Тя посочва, че за лицата, осигурени за всички осигурени социални рискове или за всички рискове без трудова злополука и професионална болест, паричните обезщетения се изчисляват поотделно за всеки от договорите и се плащат чрез отделните осигурители. Тази разпоредба се прилага и когато за определен доход лицето се е осигурявало за своя сметка.

The Sun, то моите граждански договори и на двете места са за свършване на определена работа...и за срок един месец..., в смисъл услугата, която предоставях трябваше да приключи до един месец...така че те как да ми изплащат обезщетения? Мислех, че просто и малкото %-ти, които съм внасяла по тези договори за здравно осигуряване, ще бъдат взети предвид при изчисляването средноосиурителния доход за последните 6 месеца ... newsm78
А тези от НОИ - да, наистина, чудя се за какво работят...и дали така е и в другите държавни бюрокрации...?

Ок, но само на граждански договори ли си била досега? Никакъв трудов, така ли? newsm78 Извинявай ако си ми казала вече, но понеже при всички ситуациите са различни, не помня в детайли при всеки как е Rolling Eyes Wink

# 106
  • София
Поздравления за майките, които ще се възползват от закона, но нищо ли не може да се направи за тези в заварено положение, които при влизане на закона в сила на 1 януари ще са между три и девет месеца? Защо при действащ вече закон едни майки ще вземат добри пари, други, с например 4 месечно бебе ще стоят на мизерните 160лв - нали сме си плащали осигуровките.

# 107
Поздравления за майките, които ще се възползват от закона, но нищо ли не може да се направи за тези в заварено положение, които при влизане на закона в сила на 1 януари ще са между три и девет месеца? Защо при действащ вече закон едни майки ще вземат добри пари, други, с например 4 месечно бебе ще стоят на мизерните 160лв - нали сме си плащали осигуровките.
Направо е отвратително. Бягат по тъча.

# 108
Ок, но само на граждански договори ли си била досега? Никакъв трудов, така ли? newsm78 Извинявай ако си ми казала вече, но понеже при всички ситуациите са различни, не помня в детайли при всеки как е Rolling Eyes Wink

Не, основните ми доходи са от постоянен трудов договор, не съм спирала да работя на такъв от 2000г., просто от време на време имам и по някой граждански, съвсем в друга сфера на дейност. Rolling Eyes

# 109

Аз съм от декемврийските майки и много се радвам, че (най-вероятно!) попадам в промените, но и аз мисля като vditcheva, че е селективно прилагането на промените по отношение на родилите преди 01.01.2007 майки.

# 110
Обнародваха ли промените в ДВ? Някой да знае? Беше за днес.

# 111

Не, основните ми доходи са от постоянен трудов договор, не съм спирала да работя на такъв от 2000г., просто от време на време имам и по някой граждански, съвсем в друга сфера на дейност. Rolling Eyes

Тогава си вземаш служебни бележки от двете места и ги носиш на основният си работодател, за да ти ги сметне  Peace

# 112
аз имам следни проблем, не ме осигуряват на реалната ми заплата а на минималната  #Cussing out  и шефовете искам да ги  #2gunfire  поисках сама да си доплашам разликата но не не можело    #Cussing out    и какво сега? трябва да ги съдя ли? а как ще ми стигнат майчинските там по 140 лв на месец   newsm78   идея си нямам, незнам какво да правя   явно ще трябва след като родя да не си гледам детето а да хукна на работа, за да имаме пари за отглеждане, само на заплатата на мъжа ми няма как да стане   някой ако може да даде съвет за излизане от ситуцията, ще съм благодарна

# 113
аз имам следни проблем, не ме осигуряват на реалната ми заплата а на минималната  #Cussing out  и шефовете искам да ги  #2gunfire  поисках сама да си доплашам разликата но не не можело    #Cussing out    и какво сега? трябва да ги съдя ли? а как ще ми стигнат майчинските там по 140 лв на месец   newsm78   идея си нямам, незнам какво да правя   явно ще трябва след като родя да не си гледам детето а да хукна на работа, за да имаме пари за отглеждане, само на заплатата на мъжа ми няма как да стане   някой ако може да даде съвет за излизане от ситуцията, ще съм благодарна

Вариант е да се водиш при познати на допълнителен трудов договор с висока заплата за тези 6 месеца, които ти трябват. За допълнително самоосигуряване, честно казано, не съм много наясно - трябва да прочета, и за това не мога да дам отговор, защото може и да те объркам. Ако не се включи някой знаещ, ще го проверя Peace

# 114

.. привет пак .. значи .. моят съвет е ако радостното събитие се очаква след 01.01.2007г да се самоосигуряваш до праг който можеш ..
П.С. точно в следващият ми пост в темата Майчинството - счетоводно това щях да разясня ...

# 115
Здравейте! Първо искам да поздравя всички, които са вложили толкова много от силите си за достигането до този закон! Браво момичета! Признавам си, че дори не съм знаела за вашите протести до момента, в който не забременях и не започнах да се ровя в този форум. Но от сега нататък ме бройте и мен в каузата си!
Но поводът за поста ми е, че искам да ви запозная с моя случай относно излизането в майчинство, като се надявам да можете да ми дадете някакъв отговор.
В момента работя на държавна работа (парите са малко, но се осигурявам почтено), но съм по заместване (титулярката е в майчинство). Би трябвало да изляза в майчинство през февруари 2007, като титуляра се връща на работа през май 2007 (изтичат й 2 годни платено и 1 неплатено майчинство). Въпросът ми е дали ще взимам при това положение и през 9-те месеца 90% от заплатата си или смо през периода март и април, до завръщането на колежката? И ако не, какъв е начина да взимам тези пари през целия 9-месечен период? Да си търся ли нова работа преди да изляза в майчинство и има ли значение дали е на трудов или граждански договор? Така или иначе след това не мога да се върна на същата работа...

Съгл. чл.328, т. 8 ще ти пекратят договора /освен ако не се разберете друго/, но имат право да го направят това, дори да си ги уведомила, че си бременна. Така, че ако няма да те оставят там на друга дръжност по-добре си потърси друга работа Peace

The Sun,  извинявай, че ще те върна малко назад.
В този случай когато се върне титуляра,   lubricant    вече ще е родила (до колкото разбирам) и не би ли трябвало след като е била осигурена 6 месеца назад да си взема 90 % от заплатата през целите 315 дни, независино, че титуляра се е върнал преди да са изтекли?

# 116
Здравейте! Първо искам да поздравя всички, които са вложили толкова много от силите си за достигането до този закон! Браво момичета! Признавам си, че дори не съм знаела за вашите протести до момента, в който не забременях и не започнах да се ровя в този форум. Но от сега нататък ме бройте и мен в каузата си!
Но поводът за поста ми е, че искам да ви запозная с моя случай относно излизането в майчинство, като се надявам да можете да ми дадете някакъв отговор.
В момента работя на държавна работа (парите са малко, но се осигурявам почтено), но съм по заместване (титулярката е в майчинство). Би трябвало да изляза в майчинство през февруари 2007, като титуляра се връща на работа през май 2007 (изтичат й 2 годни платено и 1 неплатено майчинство). Въпросът ми е дали ще взимам при това положение и през 9-те месеца 90% от заплатата си или смо през периода март и април, до завръщането на колежката? И ако не, какъв е начина да взимам тези пари през целия 9-месечен период? Да си търся ли нова работа преди да изляза в майчинство и има ли значение дали е на трудов или граждански договор? Така или иначе след това не мога да се върна на същата работа...

Съгл. чл.328, т. 8 ще ти пекратят договора /освен ако не се разберете друго/, но имат право да го направят това, дори да си ги уведомила, че си бременна. Така, че ако няма да те оставят там на друга дръжност по-добре си потърси друга работа Peace

The Sun,  извинявай, че ще те върна малко назад.
В този случай когато се върне титуляра,   lubricant    вече ще е родила (до колкото разбирам) и не би ли трябвало след като е била осигурена 6 месеца назад да си взема 90 % от заплатата през целите 315 дни, независино, че титуляра се е върнал преди да са изтекли?

Да, ще се вземат 90% от дохода й за периода август 2005 -януари 2006, той като тя ще излезе м.фавруари в болнични поради бременност и раждане . Това, че ще се върне титуляра има отношение по това, че ще трябва да й прекъснат договора, а не, че няма да взема споменатите 90%. Peace Съжалявам, ако не съм се изразила добре Rolling Eyes

# 117
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East

Замислете се...  когато държавата реши да събира пари, то законите важат със задна дата - и то години назад. Например здравните осигуровки и лихвите към тях. Редно ли беше към настоящия момент да приемат промени, касаещи събирането на здравни осигуровки за 2 или 3 години назад, да начислят и лихви със задна дата? Оказа се, че лихвите, които трябваше да платим, бяха по-големи от осигуровките!!! Ако тогава е било намерено правно основание, защо сега да не може да се намери такова? При това става въпрос не за задна дата, а за период, в които законът вече ще бъде влезнал в сила.
Разбира се, аз не съм юрист, но мисля, че този казус може да бъде решен с изрична разпоредба. Ако има юристи във форума, моля дайте вашето мнение

Подкрепям 100 %

# 118
  • Пловдив
Да, ще се вземат 90% от дохода й за периода август 2005 -януари 2006...
А това означава ли, че ако работя и по граждански договор ще се вземат предвид и двата дохода за съответния период?

# 119
Да, ще се вземат 90% от дохода й за периода август 2005 -януари 2006...
А това означава ли, че ако работя и по граждански договор ще се вземат предвид и двата дохода за съответния период?

Да, ще се вземат предвид - ето това копирах по-нагоре в темата, заедно с още един текст, който е по-дълъг, но който пояснява това:

Относно определянето на болнични при работа по трудов и по граждански договор
Вестник "Седмичен законник", бр. 22, 29 май - 4 юни 2000 г., 8 стр.
чл. 40 КЗОО
В отговор на читателски въпрос Венета Георгиева, старши експерт в МТСП, изяснява начина на изчисляване на обезщетенията за временна неработоспособност за лице, работещо и осигурявано по трудов и по граждански договор. Тя посочва, че за лицата, осигурени за всички осигурени социални рискове или за всички рискове без трудова злополука и професионална болест, паричните обезщетения се изчисляват поотделно за всеки от договорите и се плащат чрез отделните осигурители. Тази разпоредба се прилага и когато за определен доход лицето се е осигурявало за своя сметка.

Общи условия

Активация на акаунт