НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 600
  • 695
  •   1
Отговори
# 225
Този КСО си го тълкуват както им е изгодно- сега нямат пари, а за избори и джипове има винаги.
Не съм съгласна - детето ми към 01.01.2007г ще бъде на 3месеца и 10-12 дни,защо то ще бъде ощетено,защо за това, че от заплатата ми всеки месец се вземат по 40-50лева за здравно осигуряване,къде отиват моите пари всеки месец след като за всичко си плащаш  и сега и "майчинство"няма90%. Изобщо какви ги забъркаха тези некадърници-болнични,майчинство - това ако не е с умисъл здраве му кажи.
Защо децата преди 2007г ще бъдат ощетени- отначало едни коментари сега други?
ЖИВА ДИСКРИМИНАЦИЯ .
НА ПРОТЕС

# 226
Здравейте! Още в старата тема бях споменала, че съм пуснала запитване до НОИ във връзка с завареното положение (от 14.08.2006) и ще го публикувам тук ако ми отговорят. Днес получих отговор и тълкуванието на НОИ съвпада с това на МТСП. Ето запитването и отговора:

From: noi
Date: 08/26/06 15:10:57
Subject: Re: до г-н Йордан Христосков - Управител на НОИ относно майчинство

Уважаема г-жо Иванова,
съгласно обнародвания в бр. 68 (22.08.2006 г.) на Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на КСО, от 1 януари 2007 г. обезщетението за бременност и раждане ще се изплаща за срок от 315 дни. (Аналогично изменение за продължителността на отпуска за бременност и раждане се въвежда от тази дата и в Кодекса на труда.)
Тъй като съгласно общите правила на законодателството в България законовите разпоредби не могат да се прилагат с обратна сила, правото на 315 дни отпуск и обезщетение от 1 януари 2007 г. ще придобият тези майки, които са започнали ползването, но 135-дневния отпуск не е изтекъл към тази дата.
гл.експерт И.Карабашев

From: L. Ivanova
To: Noi@nssi.bg
Sent: Monday, August 14, 2006 10:03 AM
Subject: до г-н Йордан Христосков - Управител на НОИ относно майчинство

Уважаеми г-н Христосков,

Във връзка с приетите миналата седмица промени в Кодеска за социално осигуряване, касаещи удължаване на срока за обезщетението за бременност и майчинство от 135  на 315 дни, в който срок майките ще получават 90% от брутното си възнаграждение и изнесената противоречива информация в медиите относно завареното положение на майките, който са родили децата си през 2006 год., моля да разясните как е решен казуса със завареното положение съгласно новите промени в КСО.

Варианти, изнесени в медиите:
1. Всички майки, чиито деца към 01.01.2007 г. не са наваршили девет месеца, ще могат да се възползват от новия удължен срок, т.е. ще получават 90% от брутното си възнаграждение за периода от 01.01.2007 до навършване на 9-месечна възраст на детето. (което би било справедливо)
или
2. Всички майки, на които 135 дни срок за обезщетение за бременност и майчинство по стария КСО, не са изтекли към 01.01.2007 ще се възползват от новия удължен срок - 315 дни. (http://www.ntv.bg/news/show_news.php?id=10631)
или друго?

С уважение,

Л. Иванова
бъдеща майка

# 227
.......
Тъй като съгласно общите правила на законодателството в България законовите разпоредби не могат да се прилагат с обратна сила, правото на 315 дни отпуск и обезщетение от 1 януари 2007 г. ще придобият тези майки, които са започнали ползването, но 135-дневния отпуск не е изтекъл към тази дата.
гл.експерт И.Карабашев

Имам въпрос:

Как в случая се тълкува "задна дата". За мен, чисто логически, задна дата означава да се изплащат пари и за времето м/у 135-ия ден и 01.01.07 г. Ние не искаме това, а само обезщетенията да се изплащат за периода от 01.01.07 г. до 9-тия месец. Каква задна дата какви 5 лева?!

Някой може ли да каже нещо по въпроса?

# 228
Според мен имат предвид, че веднъж изтекъл срокът за отпуск за бременност и раждане и започнал следващия вид отпуск - за отглеждане на дете до двегодишна възраст, няма как да се прекрати вторият и да се върне първият.
Но мисля, че ако регламентират този момент в наредбата, която предстои да излезе, не би имало проблем да се възползват всички майки.
Нали и това е едно от исканията, отправено от СНБМ вчера на пресконференцията.  Peace   bouquet

# 229
Точно това имам предвид.
Няма такова нещо, като "не може". Има "не искам"

# 230
  • София
здравейте мили момичета,
първо искам да поздравя всички онези момичета които участваха в протестите и чиито усилия доведоха до промяната в закона! свалям ви шапка!!! smile3501
благодаря и на тези които безкористно се отзовават на хилядите въпроси на бъдещите майки!
и аз съм една от тях и ви моля за малко помощ...
ето и моят случай:
в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г възраст и същевременно съм бременна отново в 12 гс. Тъй като през последните 6 м съм получавала майчински от държавата - 160 лв помолих работодателите ми при които още се водя на договор да се съгласят да внасям социални осигуровки върху 600 лв заплата. те се съгласиха и всъщност започвам да внасям от август до януари вкл. /това са 6м/ обаче аз би трябвало да изляза в болнични за раждане на 21 януари , т.е. няма да имам пълен месец от януари
въпросите са ми
-има ли смисъл да внасям осигуровки и за януари
- ще се вземат ли предвид тези 21 дни
- ако не се вземат предвид то тогава 6ия месец върху 160 лв ли ще се води ще съм осигурявана
Освен това се оказа че освен социалните осигуровки които трябва да си поема трябва да внасям и данък общ доход върху 600 лв. Sad но за тази година аз няма да имам други приходи и може би ще надвнеса този данък.... или бъркам...знам че необлагаемия данък е някъде 2160 лв. аз за 5 м от август до декември вкл. ще се осигурявам на 5х600 лв = 3000 лв. обаче не знам дали се вземат предвид 600 лв или се взема предвид сумата която взимам чисто (теоретически щото аз де факто нищо няма да взимам а ще давам) т.е. примерно 500 лв.
въпросите ми са
-как да изчисля надвнесла ли съм нещо и имам ли право да ми върнат нещо ?
- ако имам да взимам откъде ще го взема-от работодателите ли или от нои?
-имам ли право на облекчения за семейно подоходно облагане в този случай и какви? /при положение че мъжа ми го осигуряват на ок 200 лв)
Надявам се че не съм ви досадила с многото въпроси  Embarassed
Ще ви бъда много благодарна ако можете да ми помогнете Praynig

# 231
По принцип паричното обезщетение за майчинство се дели на 2:

1. Парично обезщетение за бременност и раждане.-по стария  45+90дни.с болничен лист се доказва.
2. парично обезщетение  за отглеждане на малко дете.до 2 години  на детето и е в размер определен от ЗДОО.
В крайна сметка всичко това е обезщетение за майчинство и от всякъде погледнато то трябва да е социално,а как ще бъде разделено майката това не я вълнува ?

Защо едни майки с невръстни деца - не навършили 9 месеца няма да се възползват?

Нима те са плащали по малки осигуровки за риска майчинство?

Трябва допълнителни незабавни уточнения по този кодекс.

А във връзка със "задната дата" - задна е датата на министерството - много по рано трябваше да станат тези промени остана само хора от малцинствата и както е видно и те ни и командват.

Дано да победят майките.

# 232
# 233
От статията оставам с впечатлението, че Христина Христова е изгледала на бавни обороти 100% запис на пресконференцията в петък или е редовен читател на темичката ни.
Все едно чета, това което ние ежедневно коментираме.

БРАВО!

# 234
  • Ботевград
Здравейте отново!
Браво за всички успехи, твърдо вярвам, че нещата ще се решат з всички, иначе си е дискриминация!
Аз имам един въпрос и ще помоля, ако някой знае да ми отговори  Hug
The Sun  ми отговори, за което съм и много благодарна, но моята счетоводителка не зачита нищо, освен старите си бумаги и моливчето .....
Работя на трудов договор с твърда месечна заплата, отделно от това в същата фирма работя по 2 граждански договора - месечни за извършване на определена услуга - двата договора са за обща сума от около 300 лева. Понеже по граждански договор счети твърди, че не се внасят осигуровки за бременност и майчинство и не би трябвало да се взема впредвид при изчисляването на обезщетението за гледане на малко дете.
Това така ли е, или се взема впредвид осигурителният доход? Нали все пак ми се внасят осигуровки и оттам?!
Още веднъж се извинявам, че Ви занимах с моят проблем, надявам се да ми помогнете да го реша   bouquet

# 235
От статията оставам с впечатлението, че Христина Христова е изгледала на бавни обороти 100% запис на пресконференцията в петък или е редовен читател на темичката ни.
Все едно чета, това което ние ежедневно коментираме.

БРАВО!
Някои политици вече ми признаха , че ни четат , `що не и Христова  Heart Eyes
Всички гости и неригистрирани ( журналисти и политици ) , здравейте  Grinning

Последна редакция: пн, 28 авг 2006, 20:31 от писна ми

# 236
# 237
ZLATNA .. няма да се признае .. при условие .. че са за сума под 160 лв /след приспадане на норнативно-признатите разходи или 35% в твоя случай/ .. осигуровки не се дължат ..
П.С. .. сега аз разбирам желанието Ви да се "спестява" от осигуровки .. и да се "разхвърлят" трудовите доходи на няколко договора .. но в конкретния случай .. това не е от Ваша полза .. ИЗБЕРЕТЕ КАКВО .. ВИСОКИ ОСИГУРОВКИ > ВИСОКО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ .... или обратното ..  Rolling Eyes

# 238
ZLATNA .. няма да се признае .. при условие .. че са за сума под 160 лв /след приспадане на норнативно-признатите разходи или 35% в твоя случай/ .. осигуровки не се дължат ..
П.С. .. сега аз разбирам желанието Ви да се "спестява" от осигуровки .. и да се "разхвърлят" трудовите доходи на няколко договора .. но в конкретния случай .. това не е от Ваша полза .. ИЗБЕРЕТЕ КАКВО .. ВИСОКИ ОСИГУРОВКИ > ВИСОКО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ .... или обратното .. Rolling Eyes

RadoMit, не си ли се замислял, че това може да не е нейното желание, а на Работодателя й?

# 239
сега аз разбирам желанието Ви да се "спестява" от осигуровки .. и да се "разхвърлят" трудовите доходи на няколко договора .. но в конкретния случай .. това не е от Ваша полза .. ИЗБЕРЕТЕ КАКВО .. ВИСОКИ ОСИГУРОВКИ > ВИСОКО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ .... или обратното ..  Rolling Eyes

Аз пък се чудя , дали по този начин ще мога да тегля жилищен кредит
Всеки с проблемите си

Общи условия

Активация на акаунт