НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 656
  • 695
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Много благодаря за бързите отговори. Отсега почвам подготовка за спор с нашия счети - все пак по неговите сметки излезе, че ще получавам почти 80 лева по-малко.

Позволете още един въпрос. След "кански сметки"  Simple Smile изчислила съм колко е дневното ми обезщетение. По какво трябва да го умножа:
 - по 315 дни
 - или по броя работни дни в този период от 315 дни
?

Благодаря предварително за разясненията  Simple Smile

Последна редакция: вт, 29 авг 2006, 12:48 от green_dawn

# 256
Момичета, някой има ли представа кое се взима под внимание при изчисление на майчинството :
"основно възнаграждение" или "осигурителен доход". Питам , защото явно има разлика между двете неща. Например моята заплата се определа от основно възнаграждение + така наречения бонус. Върху бонуса се дължат осигуровки =>  осигурителния ми доход е по-голям , а не равен на основното възнаграждение . Е кое в крайна сметка е това, което се взима като основа за изчисленията ?

# 257
Много благодаря за бързите отговори. Отсега почвам подготовка за спор с нашия счети - все пак по неговите сметки излезе, че ще получавам почти 80 лева по-малко.

Позволете още един въпрос. След "кански сметки"  Simple Smile изчислила съм колко е дневното ми обезщетение. По какво трябва да го умножа:
 - по 315 дни
 - или по броя работни дни в този период от 315 дни
?

Благодаря предварително за разясненията  Simple Smile
Работни дни.
Ако искаш да видиш колко ще получиш през целият период - то по брой работни дни, но според мен най-добре си е да си го смяташ по месеци. Например този месец е 23 работни дни - т.е. това, което си получила го умножаваш по 23.
Оттук може да видиш дните Peace

http://www.jobtiger.bg/calendar/calendar.php

# 258
чак сега се включвам ,че вчера имаше проблем с форума, а в събота и неделя бях извън града.

Пресконференцията беше супер, момичетата вършат много работа, възхищавам им се как намират време и сили, при това с малки дечица.

Очакваме тогава новини за регистрацията на СБМ, за да се присъединим. Наистина къде не
 даваме по 10 лева, нека поне да е за нещо смислено. А и ако се налага внасяне на допълнителни средства за целите на сдружението съм насреща.

Нещо не ми се отваря линка към "Монитор" и изказването на Христова, но ще упорствам. Видях че сте сложлии линкове към новините по БТВ и НТВ, така че няма смисъл да резюмирам видяното.

# 259
Да си копирам въпроса и тук! Благодаря ви за отговорите!
Момичета,
На 15 февруари се върнах на работа и таткото започна да получава майчинството. Трябваше да го получава. До ден днешен счетоводителката на ЕТ-то в което работи твърди, че в НОИ са много бавни и затова още нямало превод.
Обадих се на счетоводсвтото в НОИ и ми казаха, че по партидата на ЕТ-то няма нито одобрени, нито отхвърлени искания и ме посъветваха да поискам платежните искания.
След 3 седмици безкрайни обяснения счетоводителката ми е донесла ПЛАТЕЖНИТЕ НАРЕЖДАНИЯ, С КОИТО ПЛАЩАЛА НА МЪЖА МИ ОСИГУРОВКИТЕ.
Може ли някой да ми обясни каква е процедурата, която е трябвало да се спазва.
 Пуска се уведомление, че мъжа ми започва да получава майчинството, а аз преставам да го получавам, или директно се пуска платежно искане.
Ако се пуска платежно искане то регулярно ли се пуска или еднократно.
И накрая има ли давностен срок и мога ли да получа със задна дата майчинството, защото имам чувството че нещо е много оплескано.

# 260
Момичета, знаете ли до кога се приемат молбите  за първокласниците в София? Съжалявам ако се повтарям, но темата е много голяма.

# 261
Момичета, знаете ли до кога се приемат молбите  за първокласниците в София? Съжалявам ако се повтарям, но темата е много голяма.

В цялата страна вече се приемат молби за еднократната помощ за първокласниците. От пловдивската Дирекция "Социално подпомагане" ме увериха, че няма краен срок, т.е. могат да се подават молби и през септември, октомври и т.н.

Но за всеки случай попитай в социалната служба, към която се водите вие, Камелия  bouquet

# 262
Камелия , до края на септември се приемат молбите , така пише в 24 часа

# 263
Много ви благодаря  bouquet, притесняваше ме да не е до края на август.

# 264
  • Варна
Здравейте.  Grinning

Моят въпрос: мога ли да направя нещо в следния случай.
Учителка съм. Работех по заместване и договорът ми беше до завръщане на титуляра ни по-късно от 31.08.2006. Същият няма да бъде подновен. Наивно смятах, че ще продължа да получавам майчинските си от социалните, но уви. Оказва се, че щом доходът на семейството за изминалите 12 месеца е повече от 800 лв. (200 на член от сем.) не мога да получавам майчински. Въпрос: бях чула преди, че ако нямам прекъсване и веднага след изтичане на договора съм назначена даже за ден на др. място..., продължавам да си ги взимам. Извинявам се, че може да звуча незапознато и некомпетентно, но досега не ми се е налагало да познавам в детайли тази област. А маже би е трябвало. Ще се радвам да получа отговор. Благодаря!  smile3521

# 265
  • Пловдив
Имам въпрос, касаещ моя близка /етървата  Laughing/, състоящ се в следното:

Тя в момента получава майчинство от социалните. Племеника е на 9 месеца. До момента няма трудов стаж. Възможно ли е, ако сега започне работа /или при навършване на годинка на детето/, да работи 6 месеца и след това отново да излезе в майчинство до навършване на две години на малкия?  newsm78

Аз, с моите неголеми познания върху трудовото законодателство, смятам че това е възможно, но бих желала да се допитам и до вашето мнение.

Предварително благодаря за отговорите  smile3525

# 266
Предварително благодаря на специалистите, които биха дали отговор и на моя казус. Той касае и една друга "мама" и двете ще чакаме компетентното ви мнение.
Има вероятност да бъде закрита фирмата, в която имаме трудови договори. На мен предстои раждане (в края на 8-мия месец съм), а нейната дъщеричка е почти на 9 месеца. Ако това се случи и бъдем назначени в друга компания, ще се отрази ли това и как на майчинството ни?
Хубав ден на всички!
  bouquet

# 267
Предварително благодаря на специалистите, които биха дали отговор и на моя казус. Той касае и една друга "мама" и двете ще чакаме компетентното ви мнение.
Има вероятност да бъде закрита фирмата, в която имаме трудови договори. На мен предстои раждане (в края на 8-мия месец съм), а нейната дъщеричка е почти на 9 месеца. Ако това се случи и бъдем назначени в друга компания, ще се отрази ли това и как на майчинството ни?
Хубав ден на всички!
  bouquet

За съжаление при закриване на цялата фирма имат право да прекратят трудовите си правоотношения дори и с бременни. Ако се случи /имам предвид да закриват фирмата/, то ще ви бъде издадено удостоверение за осигурителният ви доход, внесените осигуровки и доход. Това ще послужи пред новият ви работодател, за да ви изчисли дължимото ви обезщетение - дотолкова има значение.  Peace
Ако останете евентуално без работа, то за този период ще се вземе като база МРЗ. Peace

# 268
The Sun, много ти благодаря за бързата реакция. Бих искала само да добавя, че ако въпросната фирма бъде закрита, ние двете няма да останем "на улицата", а ще бъдем назначени в друга фирма и се надявам да нямаме прекъсване на осигуряването. Дали има някаква опасност да се се случи нещо при това положение.
Още веднъж много ти благодарим и двете!
 Simple Smile

# 269
The Sun, много ти благодаря за бързата реакция. Бих искала само да добавя, че ако въпросната фирма бъде закрита, ние двете няма да останем "на улицата", а ще бъдем назначени в друга фирма и се надявам да нямаме прекъсване на осигуряването. Дали има някаква опасност да се се случи нещо при това положение.
Още веднъж много ти благодарим и двете!
 Simple Smile
В какъв смисъл "опасност"? Освен да останете без работа временно /а ти самата казваш, че няма такъв вариант/, през който период ще сте на МРЗ, а това няма да даде чак такова отражение, ако е за кратко време, нищо друго няма какво да те притеснява. Радвай се на бременността си и само хубави мисли ти желая  Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт