НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 500
  • 695
  •   1
Отговори
# 315
  • Ботевград
Здравейте, аз също ще питам ...   bouquet
Задължително ли е излизането в болничен 45 дни преди раждане - може ли да си работи човек, но и да му се зачита при броенето на тези 6 месеца за изчисляване размера на майчинството?
 Thinking Благодаря предварително!

# 316
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, аз също ще питам ...   bouquet
Задължително ли е излизането в болничен 45 дни преди раждане - може ли да си работи човек, но и да му се зачита при броенето на тези 6 месеца за изчисляване размера на майчинството?
 Thinking Благодаря предварително!

По-горе беше коментирано, че жената може и да не ползва болничният за бременност /45-дни/ преди раждане. Но губи тези дни и след раждането има право на остатъка от болничния - за раждане.  НО - дори и да си ползваш болничния - тези 45 дни преди раждане - тези дни ти се зачитат за трудов стаж и влизат в броенето на заветните 6 месеца необходим стаж.

# 317
Имам въпрос, касаещ моя близка /етървата  Laughing/, състоящ се в следното:

Тя в момента получава майчинство от социалните. Племеника е на 9 месеца. До момента няма трудов стаж. Възможно ли е, ако сега започне работа /или при навършване на годинка на детето/, да работи 6 месеца и след това отново да излезе в майчинство до навършване на две години на малкия?  newsm78

Аз, с моите неголеми познания върху трудовото законодателство, смятам че това е възможно, но бих желала да се допитам и до вашето мнение.

Предварително благодаря за отговорите  smile3525

От момента, в който лицето / в случая етървата  Laughing / придобие осигурителен стаж - поне 6 месеца има право да използва отпуска по майчинство до навършване на 2 години от детето й.

И още един въпрос по горния случай - по времето, което ще работи или ще се води на работа /въпросните 6 месеца/ ще има ли право на 50% от майчинството, като работеща майка /като се има предивд, че няма осигурителен стаж преди това/.

Сега като се замислих на практика месеците в майчинство СЕ ЗАЧИТАТ за трудов и осигурителен стаж, следователно жената може да започне работа на трудов догвор / дори формално / и да взема майчинство веднага, а не след 6 месеца. newsm78 Нека някой друг да се включи, ако греша. Hug

# 318
  • София
привет, мамчета!имам питане към вас: при какви условия мога да прехвърля сегашното си майчинство на майка си, която е пенсионер? къде и как стават нещата? ще има ли удръжка от нейната пенсия?
благодаря ви предварително  bouquet

# 319
  • Ботевград
привет, мамчета!имам питане към вас: при какви условия мога да прехвърля сегашното си майчинство на майка си, която е пенсионер? къде и как стават нещата? ще има ли удръжка от нейната пенсия?
Деси, не можеш да прехвърлиш майчинство на пенсионер, а само на работещ на трудов договор, на който му се правят удръжки за общо заболяване и майчинство!

# 320

Майчинството може да се прехвърли само на човек, който е осигурен за всички осигурителни случаи. На пенсионер не може.

# 321
  • София
ок, благодаря ви момичета   bouquet

# 322
Имам въпрос, касаещ моя близка /етървата  Laughing/, състоящ се в следното:

Тя в момента получава майчинство от социалните. Племеника е на 9 месеца. До момента няма трудов стаж. Възможно ли е, ако сега започне работа /или при навършване на годинка на детето/, да работи 6 месеца и след това отново да излезе в майчинство до навършване на две години на малкия?  newsm78

Аз, с моите неголеми познания върху трудовото законодателство, смятам че това е възможно, но бих желала да се допитам и до вашето мнение.

Предварително благодаря за отговорите  smile3525

От момента, в който лицето / в случая етървата  Laughing / придобие осигурителен стаж - поне 6 месеца има право да използва отпуска по майчинство до навършване на 2 години от детето й.

И още един въпрос по горния случай - по времето, което ще работи или ще се води на работа /въпросните 6 месеца/ ще има ли право на 50% от майчинството, като работеща майка /като се има предивд, че няма осигурителен стаж преди това/.

Сега като се замислих на практика месеците в майчинство СЕ ЗАЧИТАТ за трудов и осигурителен стаж, следователно жената може да започне работа на трудов догвор / дори формално / и да взема майчинство веднага, а не след 6 месеца. newsm78 Нека някой друг да се включи, ако греша. Hug

Напълно си права, Incandescent newsm10 Аз така и разбрах още първият ти пост по въпроса : "От момента, в който лицето / в случая етървата  Laughing / придобие осигурителен стаж - поне 6 месеца има право да използва отпуска по майчинство до навършване на 2 години от детето й."

Няма нужда да почва работа - отпускът по бременност и раждане, както и за отглеждане на дете до 2 години се зачитат за стаж Peace

# 323
  • София

По-горе беше коментирано, че жената може и да не ползва болничният за бременност /45-дни/ преди раждане. Но губи тези дни и след раждането има право на остатъка от болничния - за раждане.  НО - дори и да си ползваш болничния - тези 45 дни преди раждане - тези дни ти се зачитат за трудов стаж и влизат в броенето на заветните 6 месеца необходим стаж.
[/quote]

моля ви кажете ми като бъдещата майка излезе в отпуск за раждане /45 дневния/ тогава от ной ще й изплащат 90% от заплатата, нали така? питам защото аз започнах да се самоосигурявам и съм изчислила че ще имам 6 месеца точно преди този 45 дни за раждане, сега се зачудих нали не трябва да си внасям осигуровки и върху тях Embarassed

# 324

моля ви кажете ми като бъдещата майка излезе в отпуск за раждане /45 дневния/ тогава от ной ще й изплащат 90% от заплатата, нали така? питам защото аз започнах да се самоосигурявам и съм изчислила че ще имам 6 месеца точно преди този 45 дни за раждане, сега се зачудих нали не трябва да си внасям осигуровки и върху тях Embarassed
[/quote]

Върху обезщетенията / болничните / се дължи здравноосигурителна вноска - 3.9 %. Тя е за сметка на работодателя или самоосигуряващото се лице.

# 325

[/quote]

През тези 45 дни, както и остатъка до 315 ще си получаваш обезщетение поради бременност и раждане. При осигурявана при работодател той има задължение да внася 3,9% здравна осигуровка върху полученото обезщетение за месеца. Но как е при самоосигуряване не мога да кажа - предполагам, че е също 3,9 %, но не съм убедена, така, че нека каже някой със сигурност Peace

# 326
През тези 45 дни, както и остатъка до 315 ще си получаваш обезщетение поради бременност и раждане.При осигурявана при работодател той има задължение да внася 3,9% здравна осигуровка върху полученото обезщетение за месеца.

Аз се водя на работа,но всъщност не работя.И 6 месеца ще плащам на работодателя за всички осигуровки -и моята,и неговата част,за да взема майчински.Това значи ли,че като изляза в отпуска по бременност и раждане трябва да продължавам да му давам някакви пари за осигуровки.....както казвате здравни 3.8% от майчинските newsm78 или от заплатата,на която съм се водила newsm78!?А други!? Money Money Money

Последна редакция: пт, 01 сеп 2006, 14:43 от maria1998

# 327

Аз се водя на работа,но всъщност не работя.И 6 месеца ще плащам на работодателя за всички осигуровки -и моята,и неговата част,за да взема майчински.Това значи ли,че като изляза в отпуска по бременност и раждане трябва да продължавам да му давам някакви пари за осигуровки.....както казвате здравни 3.8% от майчинските newsm78 или от заплатата,на която съм се водила newsm78!?А други!? Money Money Money

Да, той дължи 3,9% върху тома, което ще получаваш ти, но след като сте серазбрали да ги внасяш ти, то тогава ще ти удържа това - ако имаш да вземаш например 160 лв, ще вземеш 160-6,24 = 153,76, тъй като 160*3,9% = 6,24 Peace

# 328
Благодаря ти,слънце!Така и не разбрах кога ще те черпиме тебе!? Hug Hug Hug

# 329
Благодаря ти,слънце!Така и не разбрах кога ще те черпиме тебе!? Hug Hug Hug

Ще ни черпите с хубави новини - за живи и здрави бебчета Hug

Общи условия

Активация на акаунт